Acum citesti:
Minivacanță între 1 și 5 iunie. Guvernul va aproba liber și în 2 iunie
Intreg articolul 2 minute de lectura

Minivacanță între 1 și 5 iunie. Guvernul va aproba liber și în 2 iunie

Angajații de la stat, precum și elevii și studenții vor avea parte de o minivacanță de 5 zile, în perioada 1- 5 iunie. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax, în cursul zilei de astăzi Executivul urmează să aprobe o Hotărâre prin care și ziua de 2 iunie să fie declarată liberă în acest an. Decizia va fi luată pentru a se crea o legătură între zilele libere, în condițiile în care 1 Iunie, declarată sărbătoare legală, este într-o zi de joi. Urmează 2 iunie, vineri, iar 3 și 4 iunie sunt sâmbătă și duminică.

În plus, în acest an, și ziua de 5 iunie este liberă, întrucât este cea de-a doua zi de Rusalii, stabilită drept sărbătoare legală nelucrătoare. Acesta este primul an în care ziua de 1 Iunie, Ziua Copilului, este sărbătorită ca zi liberă nelucrătoare, Parlamentul luând această decizie în octombrie 2016 cu scopul de a îmbunătăţi relaţia dintre copiii şi părinţii din România şi de a-i determina pe părinţi să petreacă timp de calitate împreună cu cei mici.

Românii au 14 zile libere în 2017, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, cu două zile mai mult faţă de anul trecut, dintre care doar trei pică în weekend.
Potrivit Codului Muncii, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.