Acum citesti:
[FOTO/VIDEO] Președintele României, la Întâlnirea Sașilor
Intreg articolul 4 minute de lectura

[FOTO/VIDEO] Președintele României, la Întâlnirea Sașilor

UPDATE Discurs Klaus Iohannis

„Vă întâmpin cu căldură în România, la Sibiu, capitala istorică a sașilor din frumoasa noastră Transilvanie. Este, pentru mine, o mare bucurie să îi salut la această mare întrunire pe toți cei care, după cum se vede, poartă pe mai departe cu mândrie, ca un titlu de onoare, identitatea, amintirea și spiritul specific al sașilor transilvăneni. Sunt impresionat de faptul că Piața Mare din Sibiu este neîncăpătoare. Este cel mai bun semn că organizatorii și-au făcut bine treaba și țin să îi felicit.

Mai ales, sunt bucuros să văd alături de seniori mulți copii și tineri. Prezența lor este dovada că noile generații văd în Transilvania nu doar regiunea de unde provin părinții lor, dar și un loc care îi interesează, pentru că de aici le vine identitatea. Tocmai de aceea mă adresez întâi vouă, tinerilor, spunându-vă că aceste zile pe care le petreceți în Transilvania vă vor oferi cu siguranță cele mai frumoase amintiri și cele mai puternice energii. Ele vă vor ajuta în a vă înțelege mai bine și a vă dezvolta personalitatea și astfel în a vă găsi un loc potrivit și binemeritat în societate. Vă veți cunoaște mai bine rădăcinile, veți fi mai conștienți de faptul că sunteți rodul unei comunități care , timp de secole, a dat locului în care s-a stabilit, cât și lumii întregi, multe exemple de viziune umanistă, de inventivitate și de stăruință. Aceste calități au fost ilustrate de personalități intrate deja în istoria universală, precum Johannes Honterus, Konrad Haas, Samuel von Brukenthal ori Hermann Oberth. Viața și opera lor, ca și a multor altora, constituie stâlpii pe care s-a ridicat civilizația săsească din Transilvania, dar pe care s-a sprijinit și evoluția României.

Vă invit să povestiți copiilor și nepoților în graiul vostru tradițional, despre Ținutul celor 7 Cetăți. Îndemnați-i să cunoască, să cinstească și să își însușească valorile care ne-au făcut cunoscuți, iubiți și respectați.

Totalitarismele secolului trecut au pus sub semnul întrebării până la anulare libertatea și identitatea comunității săsești din Transilvania, ca dealtfel și a celorlalte minorități și a majorității românești. Ultimii 50 de ani ai secolului XX au sărăcit România de bogățiile și elitele sale, au secătuit-o de aspirațiile care se sprijineau pe valorile democrației europene. Pentru sașii din Transilvania s-au adăugat deportarea și marginalizarea de după Al Doilea Război Mondial, ca și confiscarea pământului pe care l-au lucrat și apărat timp de secole. Consecința acestui proces de care se face responsabil regimul comunist este fracturarea comunității noastre, dramatic resimțită atât de cei plecați cât și de cei rămași în România”, a spus cu însuflețire președintele României, de pe scena amplasată în Piața Mare.

 

ȘTIRE INIȚIALĂ

Klaus Iohannis este prezent astăzi la Sibiu, alături de soția sa, Carmen, pentru a lua parte la evenimentele ocazionate de Întâlnirea Sașilor. 

În aceste momente, președintele României este în parcul Cetății, prezent la Parada porturilor populare. Marșul se întinde pe ruta:

P-ța Huet – P-ța Mică – P-ța Mare – P-ța Schiller – str. Cetății – str. Bălcescu – P-ța Mare

Alături de președinte se află și primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

WhatsApp Image 2017-08-05 at 11.01.41
WhatsApp Image 2017-08-05 at 11.01.40

Activitățile ocazionate de Întâlnirea sașilor continuă de la 12:00 cu câteva cuvinte de salut, după cum urmează: 

Martin Bottesch, Președintele FDG Transilvania

Klaus Johannis, Preşedintele României

Astrid Fodor, Primar al orașului Sibiu; Reinhart Guib, Episcop al Bisericii Evanghelice

Herta Daniel, Președintele Asociației Sașilor din Germania,

Hans Gärtner, Președintele Asociației Comunităților Săsești din Germania, Piaţa Mare

De asemenea, de la 12:45, imediat după discursuri, va fi susținut concertul comun al orchestrelor de fanfară, în Piața Mare.

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.