Acum citesti:
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post aspru
Intreg articolul 2 minute de lectura

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post aspru

Anual, în data de 29 august, Biserica Ortodoxă consemnează în calendar Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, aceasta fiind ultima mare sărbătoare a anului bisericesc.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, ca fiu al Elisabetei si al preotului Zaharia, fiind supranumit și „Înaintemergătorul”, pentru că a anuntat venirea lui Hristos.
Conform Evangheliei, împăratul Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea perioadă, Ioan Botezatorul era in temnita din Castelui lui Irod de la Maherus. Motivul intemnitarii este unul simplu: Ioan il critica public pe Irod pentru traiul nelegiut de care a dat dovada alaturi de Irodiada, sotia fratelui sau. Aceasta i-a cerut fiicei sale, Salomeea, care tocmai dansase la un banchet dat de Irod de ziua sa, sa ii spuna împăratului că doreste capul lui Ioan drept răsplată. De teamă că Ioan Botezatorul ar putea învia, Irod a decis ca doar trupul acestuia să fie dat ucenicilor pentru a fi inmormantat la Sevastia, pe cand capul sau a fost ingropat de catre Irodiada in curtea sa.

Tradiția spune că Sfanta Ioana este cea care a luat capul Sfantului Ioan din curtea Irodiadei si l-a ingropat la Ierusalim in multele Eleonului. Acolo a ramas pana pe vremea imparatilor Constantin si Elena, care au dus capul la Emesa, Siria. Asadar, cea de-a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul a luat loc la Emesa in anul 453.

Ulterior, pe vremea luptei intreprinse impotriva icoanelor, capul sau a fost ingropat la Comane, iar mai apoi a fost dus de catre Sfantul Ignatie la Constantinopol in anul 860. In timpul cruciadelor, o parte a capului sau a fost luata de la Constantinopol de catre latini si a fost dusa la o biserica din Amiens.

Sf.Ioan este socotit de biserică ultimul prooroc al Vechiului Testament şi primul Sfânt al Noul Testament. El face trecerea între legea veche şi cea nouă. Potrivit calendarului ortodox, această zi este cinstită de credincioși prin post.

Sursa: calendarulortodox.ro

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.