Acum citesti:
Monique Dubbeldam – pe jos din Olanda până în România, pentru câini
Intreg articolul 5 minute de lectura

Monique Dubbeldam – pe jos din Olanda până în România, pentru câini

Viața unui câine fără stăpân poate fi absolut îngrozitoare. Lupta unui patruped pentru viață se termină uneori crunt, în stradă, din cauza bolilor sau a răutății oamenilor. Alteori însă, pentru că legea este și ea dură cu ei, cățeii sunt eutanasiați. Asta pentru că adăpostul are voie să îi țină în viață doar 14 zile de la prindere. Dacă după cele două săptămâni nu îi ia nimeni acasă, viața nu mai continuă pentru ei.

Monique Dubbeldam vede zilnic astfel de cazuri și pentru că iubește cu tot sufletul animalele, luptă fără oprire pentru ele. Inițiativa ei se numește Walk for Dogs și, așa cum sugerează și numele, Monique a pornit la drum pe jos din Olanda și a ajuns până la Sibiu. Aici, olandeza călătoare a ridicat o problemă foarte importantă – legea exista, dar este folosită împotriva animalelor, nu pentru ele.

„Din nou arăt cu degetul către Guvern. Există legi prin care oamenii ar putea fi obligați să-și sterilizaze câinii și să-i microcipeze. Dacă fiecare câine din țara asta ar fi microcipat, oamenii nu au cum să nu mai fie responsabili de exemplu când abandonează un câine într-o parcare. Și asa poliția ar putea să ajungă la stăpânii iresponsabili și să-i amendeze. Dar atâta timp cât guvernul nu își poate educa proprii cetățeni să trăiască după legi… e nebunie. Aveți reguli și legi potrivite, folosiți-le! Și în doi ani numărul câinilor fără stăpân va scădea”, explică Monique.

Iubitoarea de căței nu a venit întâmplător în România. În urmă cu câțiva ani, Monique a adoptat 3 căței dintr-un adăpost din București, după care a și avut ocazia să vadă câteva adăposturi publice și private din țara noastră. A decis apoi că este momentul să tragă un semnal de alarmă în legătură cu situația animalelor fără stăpân din România. După ce a mers pe jos mai bine de 2000 de km, a ajuns azi la Sibiu, dar nu oricum ci însoțită de două dintre cătelușele ei.

catei adapost monique (1)
catei adapost monique (3)
catei adapost monique (4)

Copleșită de tristețe la adăpostul public din Gușterița

Prima oprire pe care Monique a făcut-o a fost la adăpostul public pentru câinii fără stăpân. La momentul actual, aici sunt peste 150 de căței care așteaptă nerăbdători să apară cineva care să-I iubească și să îi îngrijească. Tânăra călătoare a fost copleșită de emoții, printre toți acești căței fără apărare.

„Simt tristețe, frustrare dar și mânie. Astfel de adăposturi publice nu ar fi necesare… am început această călătorie pentru câinii fără stăpân pentru că există o soluție pentru numărul mare de câini: sterilizarea este soluția. Atâta timp cât autoritățile nu pleacă urechea la această simplă soluție, un astfel de adăpost, chiar și peste 10 ani, va avea poate un număr dublu de câini. Și e strigător la cer că guvernul României nu face nimic să rezolve aceasta problemă”, a spus Monique.

Pe de altă parte, Monique a fost impresionată într-un mod pozitiv de ideea celor de la Animal Life de a face o „casă” pentru cățeii găsiți pe stradă. Chiar lângă adăpostul public de câini, Andreea Roseti i-a dezvăluit călătoarei o nouă lume care se va deschide anul acesta pentru animale.

„Adăpostul nostru este locul unde vom putea lucra mai eficient, un loc unde pot să vină familii cu copii fără să vină așa (speriați) că vai de mine ce vor vedea. Pot să-și aleagă un câine potrivit, pot discuta cu noi. Iar dacă vor să doneze bani și mâncare, pot veni, ușa e deschisă să vadă ce facem”, a explicat Andreea.

catei adapost monique (6)
catei adapost monique (7)

O călătorie inițiatică, cea mai bună idee de protest

Ideea de a veni pe jos din Olanda până în România nu a fost întâmplătoare. După nenumărate discuții pe tema câinilor fără stăpân din țara noastră, Monique a fost surprinsă cu o idee inedită, venită chiar de la fiica ei. Așa că militanta pentru drepturile animalelor nu a mai stat pe gânduri – și-a făcut bagajul și a pornit în lume, dar nu singură, ci alături de Indy și Faye, două cățelușe foarte simpatice, adoptate chiar din România.

Startul călătoriei a fost orașul Utrecht din Olanda, în data de 26 august 2017. Monique si cățelușele ei au traversat pe jos șapte țări din Europa: Olanda, Germania, Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria și România, în aceasta din urmă vizitând adăposturile și câteva ONG-uri de protecție a animalelor din trei orașe: Sibiu, Brașov si București.

catei adapost monique (12)
catei adapost monique (16)
catei adapost monique (15)
catei adapost monique (11)

Banii care se vor strâge la finalul călătoriei, din donațiile unor oameni cu suflet mare, vor fi donați mai apoi unor asociații și adaposturi pe care Monique le consideră responsabile și care vor folosi banii pentru campanii de sterilizare.

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.