Acum citesti:
Veșmântul Cuvioasei Parascheva, la Sibiu
Intreg articolul 2 minute de lectura

Veșmântul Cuvioasei Parascheva, la Sibiu

Există un obicei ca, în fiecare an de Hramul Cuvioasei Parascheva, Veșmântul care îmbracă Sfintele Moaște să fie desfăcut și dăruit unei biserici din țară cu Hramul Cuvioasei Parascheva. Veșmântul din anul 2015, care a stat timp de un an de zile pe Sfintele Moaște, a fost dăruit Părintelui Protopop Gheorghe Colțea și Bisericii din Moeciu de Jos.

Acest sfânt odor s-a dovedit grabnic vindecător de boli, în ultimul an fiind evidențiate zeci de cazuri de vindecări miraculoase asupra pelerinilor care au venit și s-au atins de el”, anunță reprezentanții Bisericii.

Prin amabilitatea Părintelui Protopop acest veșmânt a ajuns în aceste zile la Sibiu, începând de joi, 12 octombrie, ora 18:00, până luni, 16 octombrie, la Biserica „Sfântul Ioan Iacob Românul” de pe Str. Dealului. Biserica este deschisă zilnic între orele 08:00-20:00.

Până sâmbătă seara la ora 20:00, credincioşii sibieni se pot închina, de asemenea, la Veşmântul care a acoperit trupul Sfintei Parascheva, și în Biserica „Sf. Luca” din str. Lungă.

Sfânta Parascheva s-a născut în satul Epivata, nu departe de Constantinopol, prin sec. XI. După moartea ei, trupul a fost descoperit neputrezit şi bine mirositor. Moaştele ei s-au pus în biserica satului Epivata, apoi au fost duse la Târnovo, la Belgrad, la Constantinopol.

În anul 1641, domnitorul Vasile Lupu împreună cu Sf. Varlaam, Mitropolitul Moldovei, au adus moaştele Sf. Parascheva la Iaşi, unde se păstrează până astăzi.

Minunile Sf. Parascheva sunt nenumărate. Veşmântul care acoperă moaştele o anumită perioadă de timp, ajunge să fie purtător de har, precum odinioară erau veşmintele Apostolilor („Faptele Apostolilor”, cap. 19, v. 11-12). Un astfel de veşmânt a ajuns şi la Sibiu, cu binecuvântarea IPS Mitropolit Laurenţiu Streza, în anul 2009, la biserica din strada Lungă. El este o mare binecuvântare şi mângâiere pentru toţi cei care sunt departe de Iaşi.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.