12.2 C
Sibiu
joi, martie 28, 2024

GALERIE FOTO – Intervenție chirurgicală complexă la SCJU Sibiu

Cele mai citite

Intervenție chirurgicală complexă la Spitalul Clinic Județean Sibiu. În cursul zilei de joi, la Secția Clinică Ortopedie – Traumatologie, a avut loc o complexă intervenţie chirurgicală ortopedică care a constat în protezarea totală a umărului unei paciente de 70 de ani, cu proteză totală de umăr inversată. Intervenţia deosebit de complexă a fost realizată prin procedura artroplastiei umărului de către doctorul Radu Sorin Fleacă, medic primar specialitatea ortopedie – traumatologie și șeful Secţiei Clinice Ortopedie Traumatologie a celei mai mari unități sanitare a județului. Operaţia a durat aproximativ 2 ore iar în momentul de față pacienta se află sub supraveghere post-operatorie de specialitate.
„Pacienta a fost diagnosticată cu un deficit funcțional sever al umărului, cu deteriorarea articulației (distrugerea capului humeral), în urma unor luxații repetate, practic un umăr blocat – iar protezarea totală este cea mai eficientă soluție în acest caz. Este pentru prima dată când realizăm o astfel de intervenție de protezare totală a umărului în cadrul clinicii noastre, după ce, anterior, mai mulți chirurgi ortopezi ai SCJU Sibiu au efectuat cu succes proceduri de înlocuire parțială a umărului, în cazul unor fracturi complexe ale capului humeral” a declarat medicul Radu Sorin Fleacă.
Pacienta a fost internată cu 24 de ore înaintea operației, și în funcție de evoluția sa post -operatorie poate fi externată în 2-3 zile. După operaţie, este indicat ca pacientul să efectueze tratament de recuperare (fizioterapie, kinetoterapie) şi să se prezinte periodic la control. Conform medicului sibian, acest tip de intervenție chirurgicală este o practică des întâlnită în străinătate, dar în România numărul procedurilor este încă redus, prin prisma adresabilității încă scăzute pe acest segment, în contextul în care mulți potențiali pacienți nu cunosc faptul că există această modalitate de tratament mai puțin frecventă decât protezarea genunchiului sau șoldului.   „În România, protezarea totală a umărului este încă redusă ca număr de intervenții și, de aceea, ne bucurăm că am putut să o realizăm în cadrul secției noastre și pacienții pot afla astfel că îi putem ajuta prin această modalitate de tratament. Protezarea totală a umărului cu proteză totală de umăr inversată se adresează în special pacienților cu artroză a umărului, în vârstă de peste 60 de ani”, precizează medicul Radu Sorin Fleacă.
Proteza pentru astfel de intervenții este decontată prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, la fel ca în cazul protezelor de șold și genunchi iar pacienții asigurați pot beneficia de acestea.
Medicul Radu Sorin Fleacă și-a început cariera la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu în anul 1998 ca medic rezident de ortopedie. În anul 2002 a devenit medic specialist ortoped iar în anul 2008 a obţinut calificarea ca medic primar, specialitatea ortopedie-traumatologie. De asemenea, Dr. Fleacă deţine competenţe în chirurgia artroscopică, este doctor în ştiinţe medicale şi Şef de Lucrări în cadrul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Totodată, Dr. Fleacă este, din anul 1997, şi specialist în Medicina de Urgenţă. Din anul 2016, Dr. Radu Fleacă ocupă funcția de medic șef al Secției Clinice Ortopedie – Traumatologie a SCJU Sibiu.
Secția de Ortopedie-Traumatologie a fost înființată în anul 1983, iar din anul 1993 este clinică universitară. Secția dispune de un număr de 66 paturi, bloc operator și un salon de urmărire postoperatorie a pacienților.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Peste 18.000 de persoane din Sibiu au buletinele expirate

La finalul lunii februarie 2024, în Registrul național pentru evidența persoanelor, au fost înregistrate 18.630 de persoane cu acte...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect