12.2 C
Sibiu
joi, martie 28, 2024

Prejudiciu de peste 8 milioane de lei, produs de primăriile din județ

Cele mai citite

Potrivit ultimului raport al Curții de Conturi privind finanțele publice locale din anul 2014, primăriile din județul Sibiu au produs un prejudiciu de peste 8 milioane de lei, în principal, prin acordarea de sporuri și prime care nu sunt prevăzute de legislația în vigoare. Curtea de Conturi a verificat, pe toată durata anului trecut, cheltuielile din bani publici efectuate în 2014 de către 26 de primării din județul Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, dar și două regii autonome și șase societăți comerciale aflate în subordinea autorităților locale.
Rezultatele controalelor, sintetizate în raport, arată că au existat mai multe nereguli financiar-contabile care au dus la stabilirea de venituri suplimentare în sumă totală de 7,7 milioane de lei, greșeli în contabilitate estimate la peste 62 de milioane de lei, dar și prejudicii care se ridică la peste 8 milioane de lei. La cele mai multe primării, prejudiciile s-au produs prin acordarea de prime de concediu, prime de sărbători și diferite sporuri, în baza contractelor colective de muncă, dar care nu mai sunt permise de legislația actuală și sunt considerate nelegale de către reprezentanții Curții de Conturi.
Cel mai mare prejudiciu – 1.886.000 lei – a fost produs de către Primăria Dumbrăveni, care ”a efectuat plăți neprevăzute de legislația în vigoare, reprezentând drepturi bănești acordate în baza Acordului/ Contractului colectiv de muncă”.
Primarul din Dumbrăveni, Georgeta Irimie, a anunțat că a contestat raportul Curții de Conturi și afirmă că reprezentanții acesteia au raportat acest prejudiciu întrucât nu au ținut cont de o lege apărută între timp.
”În 23 septembrie 2014 a apărut Legea 124 privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice. Noi am considerat că putem efectua aceste plăți. Curtea de Conturi nu recunoaște această lege. Ei au fost la noi în control în vara anului 2015 și, totuși, nu vor să țină cont de prevederile legii respective. Am contestat raportul și instanța va trebui să dea dreptate unora sau altora. Dacă nu ne dă dreptate, ne vom conforma, chiar dacă salariile sunt mici”, a declarat Georgeta Irimie.
Tot prin astfel de plăți a produs un prejudiciu de 1.831.000 lei și Primăria Avrig. Primarul localității, Arnold Klingeis, a declarat că va contesta raportul Curții de Conturi.
”Vom contesta în instanță și sperăm ca la proces să fie declarate legale plățile efectuate și instanța să țină cont de nivelul salariilor și al veniturilor”, a declarat Arnold Klingeis, care a adăugat că Primăria Avrig a mai câștigat în instanță în fața Curții de Conturi, iar angajații nu au fost nevoiți să restituie banii primiți în anii anteriori.
Astfel de plăți către angajați au mai făcut primăriile Cristian (522.000 lei), Racovița (401.000 lei), Loamneș (365.000 lei), Păuca (321.000 lei), Moșna (270.000 lei), Cârțișoara (439.000 lei) și Jina (364.000 lei).

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Peste 18.000 de persoane din Sibiu au buletinele expirate

La finalul lunii februarie 2024, în Registrul național pentru evidența persoanelor, au fost înregistrate 18.630 de persoane cu acte...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect