8 C
Sibiu
joi, aprilie 25, 2024

Manifest împotriva explorării gazelor de șist în județul Sibiu

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Numeroși cetățeni, firme private și organizații neguvernamentale au lansat un manifest de protest  împotriva explorării gazelor de șist în Zona Târnavelor și Podișul Hârtibaciului. Aceștia susțin că în ultimul timp au început să aibă loc explorări pentru depistarea zăcămintelor de șist în localități precum Biertan, Hosman, Moșna sau Dumbrăveni.

Publicitate

 

Publicitate

„De câteva săptămâni observam cu îngrijorare începerea explorărilor cărora ne opunem. Reprezentanții companiei SC Prospecțiuni SA execută explorările în sona siturilor Natura 2000 din Podișul Hârtibaciului, încălcând în mod repetat drepturile de proprietate ale localniciilor. În plus, executantul explorării a încălcat în mai multe cazuri obligația de păstra o distanța minima față de monumentele istorice. Două exemple concrete: în cazul bisericii fortificate din Biertan, monument aflat pe lista UNESCO, bisericii fortificate din Valchid și în cazul catedralei armeano-catolice din Dumbrăveni.”, se arată într-un comunicat de presă.

Asociația Neuer Weg, împreună cu Fundația Eco Civică au depus în data de 30.8.2013 cerere de chemare în judecată a APM Sibiu și SC Prospecțiuni SA. „Așteptăm cu brațele deschise cât mai multe persoane fizice și firme, ONG uri, culte religioase, să ni se alăture ca parte interesată în acest proces! Cu cât suntem mai mulți, cu atât le demonstram mai bine judecătorilor că problema explorărilor ilegale și destructivă a gazelor de șist este una cât se poate de serioasă și că nu suntem doar o mână de oameni excentrici sau extremiști – ci potențial o mare majoritate a cetățenilor din Transilvania”, a declarat vice-preșsedintele asociației Neuer Weg, Hans Hedrich, alături de inițiativă civică rurală.

În acest context, grupul de inițiativă civică rurală a publicat manifestul „NE OPUNEM EXPLORĂRII ȘI EXPLOATĂRII GAZELOR DE ȘIST ÎN SUDUL TRANSILVANIEI”, publicat pe internet ( www.petitieonline.com/impotriva_fracking-ului_in_sudul_transilvaniei) și susținut până acum de sute  de persoane fizice, firme private, biserici și ONG-uri din România și din străinatate. Între semnatari se află episcopul Bisericii Evanghelice C. A. din România, dl. Reinhart Guib și directoarea Fundației Mihai Eminescu Trust, Caroline Fernolend. Cele trei Grupuri de Acțiune Locală din zona afectată de explorări au aderat și ele la manifest, prin reprezentanții lor. 

Scopul declarat al manifestului este de oprire ferma a  explorării și de anulare a avizelor existente, aliniindu-se astfel protestatarilor care scandeaza impotriva aprobarii legii de la Rosia Montana si impotriva explorarii gazelor de sist. 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Bronz și calificare la barajul pentru Olimpiada Internațională de Informatică pentru un elev din Mediaș

Rezultat excepțional pentru învățământul din Mediaș, un elev al Școlii Naționale de Gaz obținând o performanță remarcabilă.O medalie de...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect