TIR cu masini

Eveniment 20.02.2014

Un TIR încărcat cu mașini s-a răsturnat la ieșirea din Șura Mică spre Sibiu

Un tir care transporta mașini noi în Belgia s-a răsturnat pe la intrarea în Șura Mică dinspre Sibiu, în afara părții carosabile.Se pare că șoferul TIR-ului a încercat să evite coliziunea cu un microbuz care a intrat pe contrasens. Potrivit polițiștilor, nicio persoană nu a fost rănită. Tirul era încărcat cu 7 mașini tip Duster, produse la Uzina de la Pitești. 

 

Șoferul autotrenului abia pornise la drum de la sediul firmei care distribuie autoturisme din localitatea Șura Mică când înainte de a intra pe autostradă s-a răsturnat într-un șanț. Acesta a încercat să evite impactul cu un microbuz care a intrat pe contrasens, pe banda sa de mers. “Un microbuz a trecut de axul drumului, noi veneam din partea cealaltă și a tras dreapta cât de mult a putut și a prins șanțul și s-a răsturnat. Nu sunt pagube mari, mașinile încărcate vor putea fi recuperate, numai cât s-a înclinat camionul.a declarat Călin Popa, șoferul de rezervă al TIR-ului

Polițiștii au făcut verificări la fața locului și l-au testat pe șofer cu aparatul etilotest, rezultatul fiind însă negativ. „Pe drumul județean 106 B, la intrarea în localitatea Șura Mică, șoferul unui ansamblu TIR încărcat cu autovehicule a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma acestui accident rutier nu au rezultat victime.a declarat Anca Bloanca, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu

 

Cele 7 autoturisme Dacia Duster ar fi trebuit să ajungă la un parc auto din Belgia. 

Ad
Andrei Muntean GIMNASTICA

Sport 1.09.2014

Andrei Muntean, campion național la individual compus

Andrei Muntean Sarituri IAndrei Vasile Muntean a devenit campion naţional. Gimnastul sibian a caştigat proba de individual compus cu peste un punct în faţa adversarului său, Cristian Băţagă. El a totalizat 88.750, punctaj suficient pentru a-l detrona pe fostul caştigător, care a avut numai 87.500. Sportivul de la Dinamo Bucureşti a revenit în fruntea ierarhiei după o pauză de un an, în 2012 fiind tot primul.
Andreea Iridon, prestaţie deosebită
Andreea Iridon9Dacă Muntean s-a descurcat excelent, cealaltă reprezentantă a judeţului Sibiu a făcut la fel. Andreea Iridon a obţinut medalia de bronz după o prestaţie deosebită. Ea a terminat după Larisa Iordache şi Ştefania Stănilă. Iridon a încheiat proba de la individual compus cu punctajul de 55.100. Rezultatul este cu atât mai grozav pentru sportiva din Tilişca deoarece ea este junioară. Cu această performanţă, ea şi-a adăugat încă o medalie importantă în palmaresul din 2014, după cele trei distincţii cucerite la Campionatul European din vara aceasta. Andreea Iridon reprezintă CSM Cetate Deva şi este una din speranţele gimnasticii romaneşti. Pe lângă români, la masculin au participat şi gimnaştii din Norvegia, pe când la feminin, gimnastele din Suedia şi Israel. Întrecerea s-a desfăşurat sambăta aceasta, la Bucureşti. A fost cea de-a 67-a ediţie a celebrei competiţii.
*Info – www.romgym.ro

Andrei Muntean GIMNASTICA
Andreea Iridon9
Andrei Muntean Inele
Andreea Iridon marer

Editia tiparita : 291

baraj

Eveniment 1.09.2014

Copil de 15 ani înecat în Barajul de la Colun

Un băiat de 15 ani a fost găsit luni, înecat în barajul de la Colun. Pompierii l-au căutat cu două echipaje după ce băiatul a plecat duminică la pescuit fără să le spună părinților. Acesta nu s-a mai întors iar auoritățile au intrat în alertă.
“Ne-am deplasat cu două echipaje, unul cu o barcă cu motor iar celălalt un echipaj canin. Copilul a fost căutat în zona barajului din localitatea Colun pentru că acolo a fost văzut ulima dată. El a fost găsit din nefericire, decedat.” a declarat Bianca Sabău, purtător de cuvânt al ISU Sibiu
Băiatul de 15 ani era epileptic și a plecat de acasă fără să le spună părinților. El a mers la pescuit pe baraj iar cel mai pobabil a căzut în apă și s-a înecat.

DR.LIIANA-PRODAN

Sanatate 1.09.2014

INTERVIU/SCLEROZA LATERALĂ AMIOTROFICĂ – BOALA PENTRU CARE LUMEA ÎȘI TOARNĂ APĂ CU GHEAȚĂ ÎN CAP

Asociaţia americană ALS, care luptă împotriva sclerozei laterale amiotrofice , cunoscută şi ca boala Lou Gehrig, a lansat o campanie umanitară (Ice Bucket Challenge) inedită, prin care au provocat mai multe vedete să îşi toarne apă cu gheaţă în cap și să doneze bani pentru cercetarea afecțiunilor neurologice. Astfel, sute de mii de persoane din întreaga lume, dar și din România, au aderat la această campanie, până în prezent srângându-se peste 80 de milioane de dolari pentru a ajuta persoanele care suferă de scleroză laterală amiotrofică. Cum se manifestă această boală, ce simptome au bolnavii și care sunt modalitățile de tratament descoperite până în prezent ne spune dr. Liiana Prodan, medic specialist neurolog și psihiatru în cadrul Secției de Neurologie a Spitalului Clinic Județean și de Urgență Sibiu.

Ce este scleroza laterală amiotrofică, numită și „boala Lou Gehrig”, după numele unei vedete americane din basseball care a fost diagnosticat cu această afecțiune în anul 1939?

Scleroza laterală amiotrofică, cunoscută într-adevăr ca boala Lou Gehrig, este o boală degenerativă a Sistemului Nervos Central, cauzată de pierdererea progresivă a neuronilor motori din scoarța cerebrală și măduva spinării.
SLA a fost descrisă pentru prima dată de către neurologul francez Jean-Martin Charcot în 1869, fapt pentru care în Franta este cunoscută ca maladia Charcot. Scleroza laterală amiotrofică este o boală progresivă, invalidantă, fatală. Mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul și alte funcții fundamentale devin mai dificile cu timpul.


Care sunt simptomele acestei boli?

Este o maladie caracterizată prin pierderea progresivă a forței musculare asociată cu modificările tonusului muscular, atrofie musculară și tulburări comportamentale. Practic, pacientul are slăbiciune într-un picior, mână, față sau limbă. Apar probleme determinate de creșterea impreciziei și de dificultatea executării acțiunilor care necesită mișcări de precizie ale degetelor și mâinilor. Pot apare fasciculații și spasme musculare.
Slăbiciunea se extinde la mâini și picioare timp de luni sau ani. În timp ce neuronii continuă să se reducă ca număr, celulele musculare nu vor fi stimulate corespunzător și apar astfel atrofii musculare. Mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul, respiratul și alte funcții fundamentale devin dificile cu timpul.

SLA este o boală cu o evoluție galopantă. Practic, după debutul bolii, care sunt organele cel mai rapid afectate de boală și cum se manifestă ulterior?

SLA este o boală progresivă, invalidantă. Mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul, respiratul și alte funcții de bază devin dificile cu timpul. Afecțiunile respiratorii sunt cele mai frecvente complicații grave ale SLA. În timp ce mușchii gâtului și toracelui devin atrofici, înghițitul și tușitul devin dificile, ceea ce câteodată determină aspirarea mâncării și salivei în căile respiratorii. Aceasta determină apariția pneumoniei (inflamației a țesutului pulmonar).
Afecțiunile respiratorii se înrăutățesc pe măsură ce boala progresează, crescând riscul infecțiilor și insuficienței respiratorii. Pneumonia, insuficiența respiratorie și insuficiența cardiacă) sunt cele mai obișnuite cauze de deces ale bolnavilor cu SLA. În majoritatea cazurilor, decesul survine nu mai târziu de 3 până la 6 ani de la debutul simptomelor, deși există forme cu progresie rapidă, sub un an, sau cu supraviețuire peste 20 ani.

Ce modalități de tratament există în prezent?

Natura progresivă, invalidantă a sclerozei laterale amiotrofice și faptul că ALS nu are tratament care să conducă la vindecare face ca scleroză laterală amiotrofică să fie o boală dificil de învins. Medicamentul denumit riluzol poate prelungi supraviețuirea cu câteva luni. O atenție deosebită se acordă tratamentului complicațiilor acestei boli, bolnavii necesită pe parcursul evoluției bolii administrare de oxigen, iar în stadiile tardive asistare respiratorie, ventilație mecanică. Îngrijirea pacientului cu SLA este complexă: trebuie ajutat să se mobilizeze, să se alimenteze, să respire și acesta este cel mai dificil lucru în fața unui astfel de pacient căruia trebuie să i se acorde un suport psihologic permanent din partea familiei.

Au putut fi stabilite cauzele apariției acestei boli?

Cauzele sclerozei laterale amiotrofice sunt incerte. Circa 5-10% din pacienții cu Scleroză laterală amiotrofică prezintă o formă moștenită a bolii,cu transmitere genetică, iar la 90% din cazuri boala apare sporadic. Scleroza laterală amiotrofică nu este contagioasă.

Ce alte lucruri îl ajută pe bolnavul de ASL, în ameliorarea bolii, în afară de medicație?

În completarea tratamentului medical este necesară asigurarea suportului emoțional de către familie, prieteni, medici și alte categorii de persoane. Suportul de grup primit de la alți indivizi cu ALS poate fi foarte folositor ca și consultarea unui psiholog sau psihiatru.
Terapia fizică și ocupațională poate ajuta la păstratrea forței și funcționalității și determină ca majoritatea indivizilor să rămână apți. Terapia vorbirii poate ajuta la păstrarea capacității de a comunica pe măsură ce afecțiunile de vorbire se dezvoltă.

Care este incidența bolnavilor în județul Sibiu?

Unu până la doi oameni din 100 000, dezvoltă scleroză laterală amiotrofică în fiecare an. Bărbații sunt afectați puțin mai des decât femeile. Cu toate că poate debuta la orice vârstă, este mai frecventă la vârsta mijlocie și la vârstnici.
Există și în Sibiu bolnavi cu SLA, sunt posibilități de investigare a acestor bolnavi (EMG și studii de conducere nervosă, imagistică medicală – CT, RMN, biopsie muscular), testele genetice se pot face în Sibiu, nu însă în spital, ca de altfel nici analiza completă a LCR. Diagnosticul este stabilit însă, adeseori în stadii tardive ale bolii, în prezența complicațiilor.

Cum poate fi prevenită această boală?

Nu poate fi prevenită. ALS poate fi dificil de diagnosticat și diagnosticul poate să nu fie stabilit înainte ca simptomele să progreseze. Dacă ALS este suspectată, evaluarea de către un specialist care are experiență în tratarea și diagnosticarea sclerozei laterale amiotrofice poate duce la un diagnostic precoce. Diagnosticul precoce nu influențează cursul bolii, dar îi conferă pacientului timp pentru luarea și finalizarea unor decizii personale, pentru completarea investigațiilor diagnostice și evitarea unui diagnostic incorect.

2014-09-02 11.45.38

Eveniment 2.09.2014

A fost găsită o cățelusă cu numele Jessy. Este nevoie de ajutorul sibienilor pentru a fi înapoiată stăpânilor

Un cititor al Ziarului „Sibiu 100%” a gasit astăzi, 2 septembrie, o cațelușă și are nevoie de noi pentru a-i identifica pe stăpâni și a o putea înapoia.
„Am găsit-o astăzi în Calea Gușteriței la ora 11:00. Are zgardă cu fam. Dragoman, cu număr de telefon fix, însă nu răspunde nimeni.
Cățelușa este bine îngrijită și cuminte”, spune cel care a găsit-o.

Dacă se întâmplă să cunoașteți cățelușa sau să-i știți pe stăpânii ei, sunați la tel. 0741.145.182 Răzvan Radomir.

2014-09-02 11.28.48

Ad