TIR cu masini

Eveniment 20.02.2014

Un TIR încărcat cu mașini s-a răsturnat la ieșirea din Șura Mică spre Sibiu

Un tir care transporta mașini noi în Belgia s-a răsturnat pe la intrarea în Șura Mică dinspre Sibiu, în afara părții carosabile.Se pare că șoferul TIR-ului a încercat să evite coliziunea cu un microbuz care a intrat pe contrasens. Potrivit polițiștilor, nicio persoană nu a fost rănită. Tirul era încărcat cu 7 mașini tip Duster, produse la Uzina de la Pitești. 

 

Șoferul autotrenului abia pornise la drum de la sediul firmei care distribuie autoturisme din localitatea Șura Mică când înainte de a intra pe autostradă s-a răsturnat într-un șanț. Acesta a încercat să evite impactul cu un microbuz care a intrat pe contrasens, pe banda sa de mers. “Un microbuz a trecut de axul drumului, noi veneam din partea cealaltă și a tras dreapta cât de mult a putut și a prins șanțul și s-a răsturnat. Nu sunt pagube mari, mașinile încărcate vor putea fi recuperate, numai cât s-a înclinat camionul.a declarat Călin Popa, șoferul de rezervă al TIR-ului

Polițiștii au făcut verificări la fața locului și l-au testat pe șofer cu aparatul etilotest, rezultatul fiind însă negativ. „Pe drumul județean 106 B, la intrarea în localitatea Șura Mică, șoferul unui ansamblu TIR încărcat cu autovehicule a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma acestui accident rutier nu au rezultat victime.a declarat Anca Bloanca, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu

 

Cele 7 autoturisme Dacia Duster ar fi trebuit să ajungă la un parc auto din Belgia. 

franc

Economie 23.01.2015

Mii de sibieni cu credite în franci elvețieni, în incapacitatea de a-și mai plăti ratele la bănci

Sibienii care au contractat credite în franci elvețieni sunt afectați de creșterea bruscă a ratelor, după ce cursul valutar pentru această monedă a explodat, depășind valoarea euro. Mulți dintre aceștia au recurs la aceste împrumuturi în perioada 2007-2008 și susțin că ratele actuale sunt mai mult decât duble față de momentul în care au luat creditele. Majoritatea au deschis procese împotriva băncilor, uitându-se totodată cu speranță către statul român, spre a le limita prețul francului la o sumă fixă pentru toată perioada de rambursare a creditului.

Poveștile sibienilor care se confruntă cu această problemă seamănă, toate având drept numitor comun faptul că au luat credite în franci elvețieni pentru că sumele în lei sau în euro care li s-ar fi acordat, în funcție de venitul pe care îl aveau la acea vreme, erau mult mai mici decât ar fi avut nevoie ca să își cumpere locuințe.
„În 2007 ne-am săturat să locuim cu părinții într-un apartament cu 2 camere, confort 3. Cu banii strânși de la nuntă, folosiți ca avans, am început să ne interesăm de un credit la bancă. Eu și soțul am luat toate băncile la purecat și am început să strângem oferte de credite. După vreo 2 luni de căutări și consilieri, am găsit o singură ofertă la care ne încadram, pentru un credit de 86.000 CHF. Nu am putut sa luăm credit în lei sau euro deoarece, cu salarii cumulate de 2300 de lei nu ne încadram în suma dorită de noi – la acest salariu ne dădeau maxim 20.000 de euro, la o dobândă de 8.9%. Zis și făcut, ni s-a aprobat creditul, iar prima “țeapă” a fost faptul că nouă nu ne-au dat francii în mână, ci echivalentul în lei al acestora. La schimbul în euro am pierdut din start vreo 2.000 euro, cu tot cu negociere la schimb. Am început plata ratelor (în primele 6 luni am plătit doar dobânda). Până prin 2009 totul a fost bine, dar de atunci a început calvarul. În 2008 aveam rata 840 de lei, iar de la sfârșitul lui 2009 am avut prima creștere – aproape 1400 de lei, iar ieri am plătit 1.900 de lei. Acest lucru în contexul în care salariile au rămas la fel, a apărut copilul, toate prețurile au crescut, în momentul de față este foarte dificil să facem față acestei creșteri. Suntem bugetari amândoi, avem si joburi part time etc., iar copilului îi oferim minimum de “investiție” din ce vrem noi să-i oferim. Rezolvarea o vedem prin implicarea BNR si a statului în această problemă. Atunci când a venit criza în România, statul s-a împrumutat la FMI pentru a ajuta băncile, deci noi toți am plătit acest preț. Acum, băncile și BNR ce fac pentru populatie?!? Noi sperăm într-o limitare a prețului francului la o sumă medie fixă pe toată perioada creditului, care să aibă o fluctuație de +-20%”, povestește Melita P.
Într-o situație similară este o altă familie din Sibiu, cu doi copii în întreținere. Rata lunară pe care trebuie să o plătească este de 1.600 de lei, în condițiile în care venitul întregii familii se ridică la 2.300 de lei.
În anul 2008 am făcut un credit de 78 de mii de franci elvețieni, echivalentul a 45 de mii de euro. A fost un credit de nevoi personale cu ipotecă, pentru a ne cumpăra o casă. Aveam atunci un venit lunar care ne permitea rata de 1.100 de lei. În 2009 sau când a început să crească francul elvețian rata a ajuns la 1600 de lei. Banca atunci ne-a oferit ca soluție amânarea și am ajus să plătim cam jumătate din credit. Aveam doi copii în creștere. În 2010 rata noastră a ajuns la 2.000 de lei. Nu am mai făcut față și am început să avem rate restante. Eram pe punctul de a fi executați silit. După jumătate de an am mutat ipoteca pe alt imobil și am reuși să rambursăm 28 de mii de euro, iar rata a scăzut din nou la 1.100 de lei. Acum, când francul a crescut din nou, rata noastră a ajuns la 1.600 de lei, în condițiile în care avem doi copii în intreținere, iar venitul nostru lunar este de 2300 de lei. Nu știu ce vom face, probabil ce face toată lumea. O să dăm banca în judecată pentru dobânzi și să mai scoatem ceva bani de acolo. Varianta insolvenței nu mi se pare rezonabilă. Așa am pierde tot,” ne-a mărturisit P.M., 33 de ani.
Și Cosmin a ajuns ca din 2007 până în prezent să plătească o rată dublă față de momentul contractării creditului.
În decembrie 2007 am făcut un credit de 77 500 de franci elvețieni – iar rata inițială era de aproape 950 de lei pe lună, iar până luna trecută plăteam aproximativ 1600 lei lunar. După creșterea bruscă a cursului am ajuns la aproape 1900 în prezent.
În momentul de față voi cere de la bancă normele interne aprobate de BNR prin care permitea băncii să vândă acest produs, după care voi merge cu ele la un avocat spre a analiza posibilitatea deschiderii unui proces. Sper să facă și autoritățile ceva în acest sens – o înghețare a cursului ( la valoarea pe care o avea francul elvețian la momentul semnării contractului + 20%) ar fi cea mai bună variantă, pentru că oricum banca nu ar avea nimic de pierdut dacă cursul francului ar rămâne la aceeași valoare ca și în 2007
”, spune Cosmin M., 34 de ani.

O altă sibiancă a trăit însă un adevărat calvar în ultimii ani, când, din cauză că rata lunară ajunsese să depășească 3.000 de lei a fost în pericol să fie executată silit de bancă, timp de aproape 2 ani casa fiindu-i scoasă la licitație de către un executor.

„Am contractat in 2007 un credit in valoare de 105.000 CHF pentru care plăteam inițial o rată de 1800 lei/lună la un curs de 1,9/CHF, iar în anul 2011, când francul a atins pragul de 3,8 lei, am ajuns să plătim aproape 3600 lei/luna. Situația noastră este mai delicată, deoarece ne-am dus la bancă și am solicitat o restructurare a creditului…am plătit pe o perioadă de 6 luni câte 1500 lei/lună, perioadă în care banca ne-a declarat creditul scadent.
Am ajuns în executare silita si din decembrie 2012 până în septembrie 2014, din 2 în 2 luni apartamentul nostru a fost scos la licitație de către un executor.Am avut 4 procese cu banca, pe care le-am câștigat. Primul proces a fost un proces colectiv început printr-un avocat de la Bucuresti, în anul 2010.În 2012 am câștigat în prima instanță, dar apoi banca a făcut recurs și am ajuns la Tribunal, am câstigat și acolo, iar banca a contestat din nou hotărârea…acum ne judecăm la Înalta Curte de Casație și Justiție.Trebuie să ne primim înapoi un comision de risc, care a reprezentat 33.3% din rata pe care o plăteam noi lunar și să înlăture din contract celelalte clauze abuzive. Apoi, la SIbiu am mai avut 2 procese, unul pe încuviințarea executării silite (proces pentru care justiția română nu te anunță -am aflat consultând portalul just.ro) și cel de-al doilea: contestație la executare, pe care l-am câștigat, s-a oprit executarea silită și ne-a fost ridicată poprirea de pe conturi. Dar, între timp, banca ne-a vândut “creditul neperformant” unei companii de recuperare debite.În acest moment, banca refuză să ne returneze toate sumele încasate pe popriri și contravaloarea comisionului de riks, motivând că noi nu mai avem o relație contractuală cu ei. Acum stau în casa mea, nu am poprire pe cont…și nu plătesc rate. Zilele acestea demarăm un alt proces, prin care încercăm să le anulăm vânzarea creditului nostru, întoarcerea creditului în portofoliul băncii și reluarea plății creditului
”, povestește și A.M.M.

Deocamdată însă, Banca Națională a României consideră că nu există o soluție colectivă legală care să se aplice în acest moment pentru cei care au contractat credite în franci elvețieni, însă e datoria băncilor să găsească soluții pentru clienții săi.

“Situația provocată de creșterea în valoare a francului elvețian nu are o soluție colectivă corectă și legală și nu poate duce la implicarea BNR. Considerăm că este datoria băncilor să găsească soluțiile cele mai bune pentru clienții pe care i-au creditat. Situațiile de credit sunt complet diferite, sunt unele cu adevărat grele, altele nu au probleme de plată, de aceea o soluție administrativă colectivă nu e oportună. În schimb, băncile comerciale trebuie să aibă toată deschiderea pentru a găsi soluțiile de echilibru într-o situație complicată și sper ca și clienții să aibă disponibilitatea pentru negocieri. De asemenea, să nu respingă oportunitatea de a-și reduce pe doi ani cuantumul ratelor începând din martie, odată ce ministerul de finanțe va veni cu modificările la ordonanța 46/2014”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, pentru Sibiu 100%.

Potrivit Băncii Naționale a României, numărul total al românilor care au contractat credite în franci elvețieni depășește 150 000 de persoane.

www. sanatate.bzi.ro
Foto credit: www. sanatate.bzi.ro

Eveniment 23.01.2015

Reportaj/ Drogurile, o provocare plătită scump

România se confruntă tot mai mult în ultima perioadă cu traficul și consumul de droguri, iar această gravă problemă o întâlnim și la nivelul județului Sibiu. Anul trecut, numărul celor care au trecut pragul Centrului Antidrog Sibiu s-a triplat față de anul anterior, iar 300 de persoane au ajuns la spital după ce au consumat droguri. În plus, în ultimii doi ani, polițiștii de la Serviciul de Crimă Organizată Sibiu au destructurat mai multe grupări de traficanți, aproape 60 dintre aceștia ajungând după gratii. Cu toate că în prezent autoritățile desfășoară numeroase campanii de prevenire a consumului de droguri, îndeosebi în rândul liceenilor și al tinerilor, lupta este una acerbă. Tinerii vulnerabili invocă cel mai des două motive pentru care recurg la droguri: curiozitatea și anturajul, grupul de prieteni. Iar dacă la început consumul de droguri este tratat ca o simplă distracție, ulterior, mulți ajung victimele propriei curse după plăcere.

S-a triplat numărul consumatorilor din evidența Centrului Antidrog Sibiu

Anul trecul, la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Sibiu au fost înregistrate 47 de persoane consumatoare de droguri, de 3 ori mai multe față de anul 2013, când în evidențele acestei instituții s-au aflat numai 14 persoane. 45 dintre acestea, cu vârste între 20 și 53 de ani au consumat canabis, iar alți 2 tineri, de 16 și 19 ani, substanțe etnobotanice.
„La nivelul anului 2014, în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sibiu au fost înregistrate un număr de 47 de persoane, din care 25 au fost referiţi de către DIICOT Sibiu, Cluj, Bucureşti conform art. 19 ^1 din Legea nr. 143/ 2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare , 16 beneficiari au fost referiţi de Serviciul de Probaţiune Sibiu, 4 au solicitat serviciile CPECA din propria iniţiativă şi 2 beneficiari au fost referiţi de alte instituţii (DGASPC Sibiu, Primăria Sibiu)”, transmit reprezentanții Centrului Antidrog Sibiu.
La acest centru, ei beneficiază de evaluare medicală, psihologică și socială, precum și consiliere socială individuală sau de grup pentru a reuși să își depășească problemele pe care le au legate de consumul de droguri și a se putea reintegra social.

În 2014, aproape 300 de sibieni au avut nevoie de îngrijiri medicale

276 de pacienți cu consum de droguri ( incluzând și pacienții cu consum de etanol) au fost internați anul trecut la Spitalul de Psihiatrie “ Dr. Gheorghe Preda” Sibiu. Din totalul pacienților cu dependență la substanțe internați în 2014 în Spitalul de Psihiatrie, 7 % sunt reprezentați doar de cei cu consum de etnobotanice. Potrivit directorului medical, dr. Ciprian Băcilă, bolnavii cu probleme psihice legate de consumul de droguri sunt tratați în cadrul Spitalului atât prin internare, cât și prin tratament în ambulatoriul de specialitate. Comparativ cu anul 2012, in anii 2013-2014 procentul de pacienti internați s-a redus cu 2%, iar în anii 2013 și 2014 este aproximativ egal.
„Marea problema a persoanelor cu probleme legate de consumul de droguri, este ca nu constientizeaza pericolul la care se expun, multi dintre acestia neapeland la serviciile unui psihiatru sau psiholog.Primele manifestări apărute la consumatorii de droguri sunt tulburările de comportament. Dacă pacienții continuă consumul de substanțe pot dezvolta o gama largă de afecțiuni psihiatrice, de la psihoza indusă de substanțe, la tulburările afective sau tulburările cognitive. Afectarea somatică este, de asemenea, des întâlnită la consumatorii de droguri, ea putând fi mai importantă decat manifestările psihiatrice. Leziunile fie psihiatrice, fie somatice, la un consum prelungit de substanțe, pot fi ireversibile”, explică dr. Ciprian Băcilă.
20 de persoane, cu vârste între 18 și 54 de ani, au ajuns anul trecut și la Urgența Spitalului Județean Sibiu înurma consumului de droguri. 8 dintre aceștia erau cetățeni străini, unul din Thailanda, iar restul din Germania. Niciunul nu a rămas internat la Spitalul Județean, însă 3 au fost trimiși la Spitalul de Psihiatrie.

Aproape 60 de persoane arestate în Sibiu în ultimii 2 ani

Potrivit comisarului Sebastian Veștemean, șeful Serviciului pentru Combaterea Crimei Organizate Sibiu, aproximativ 70% dintre traficanții de droguri prinși în județul Sibiu sunt tineri cu vârste cuprinse între 20-35 de ani. În anul 2014, polițiștii BCCO Sibiu au avut 5 acțiuni antidrog, concretizate fie în destructurarea unor grupări infracționale, fie în percheziții în scopul depistării infracțiunilor de acest tip. În urma acestora, au fost cercetate 45 de persoane, dintre care 39 au fost trimise în judecată, 27 fiind arestate. În plus, au fost confiscate 56 de kg de canabis, 3 kg de etnobotanice și 30 de grame de hașiș. Și în 2013 au fost arestate 31 de persoane, polițiștii confiscând 3 kg de canabis, 11 000 de plicuri de etnobotanice și aproape un kg de hașiș.
Potrivit legii, traficanții riscă între 3 și 25 de ani de închisoare, în funcție de tipul drogurilor pe care le vând, iar cei care produc și dețin culturi experimentale pot primi închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Drogurile depistate în județul Sibiu proveneau din import, aduse din Spania, Germania, dar și din culturi proprii, deținute în locuințe și anexe gospodărești din municipiul Sibiu, Amnaș sau cultivate în aer liber, în nordul județului, în zona Mediaș.
droguri mica


Consumul de drog – o ”distracție” care devine un blestem

Potrivit psihologilor, persoanele care recurg la consumul de droguri sunt ușor influențabile de grupul de prieteni, au în structura personalității predispoziția spre consum de substanțe și comportament delincvent, au în jur modele culturale care manifestă asupra lor influențe nocive, manifestă o incapacitate de a se integra social și au tendința de aderare la grupuri infracționale, înclinație spre vagabondaj, insubordonare și opoziționism.
„Consumul de droguri este un comportament care presupune implicarea mai multor factori: dizarmonii ale structurii personalității, persoanele consumatoare de droguri au personalități de tip pasiv-dependent, borderline sau antisocial, manifestă un control insuficient asupra vieții pulsionale, lipsa capacității volitive, anumite stări afective particulare cum ar fi: anxietate, depresie, hiperemotivitate sau timiditate, trăiesc pe parcursul vieții diverse stări de decepție și nemulțumire, se plâng de monotonia vieții și sunt lipsite de o scară valorică”, spune pishologul Aniela Minu.

Depistat devreme, întrerupt înainte de a apuca să devină o obișnuință care să conducă la dependență și cu mult sprijin și motivație puternică, consumul de droguri poate fi înlăturat și făcut să devină o experiență nefericită aparținând trecutului.

„Când ajung la psiholog, pacienții consumatori de drog au grade diferite de motivație în funcție de stadiul în care se află în raport cu consumul de drog.În tot procesul de însoțire a pacientului consumator de droguri, psihologul îi este alături pentru a-l ajuta să își construiască motivația și să-și consolideze angajarea în schimbare dar nu uită niciodată că responsabilitatea pentru schimbare îi aparține pacientului”, mai spune psihologul Aniela Minu.

Riscurile consumului de droguri

Potrivit site-ului www.revista-informare.ro, principalele droguri sunt: cocaina, derivații de opiu (heroina, morfina), canabis (hașiș,marijuana) și halucinogene ( LSD, ecstasy).

Cocaina este un “drog dur”, care provoacă halucinaţii şi dezechilibre mintale grave, după doze mari sau la consum de durată. În timpul utilizării cocainei se accelerează pulsul, se dilată pupila, creşte presiunea sanguină şi poate produce chiar atac de cord. În ultimul stadiu se produc convulsii, urmate de deces.

Heroina(diacetilmorfina) acţionează mai violent decât morfina, provocând crize de abstinenţă mai grave, cu anxietate respiratorie şi depresiuni totale, intoxicarea cronică manifestându-se prin slăbiciune generală, insomnie, greţuri, convulsii, dereglări tipice, şocuri cardiace şi uneori forme de precolaps. Moartea survine din cauza supradozei, a îmbolnăvirilor cauzate injectărilor nesterile şi ca malnutriţie.

LSD-ul(dietilamida acidului lisergic) este un drog sintetic. Halucinogenele nu creează dependenţă fizică, dar duc la toleranţă, astfel încât doza de substanţe halucinogene trebuie să crească de la un consum la altul. Efectele fiziologice pe termen scurt sunt: ameţeală, slăbiciune, somnolenţă, greaţă, plâns, halucinaţii vizuale, hipertensiune şi hipotermie, transpiraţie şi tremor, respectiv contracţii ale uterului. În schimb, efectele psihologice pe termen lung sunt: confuzii de percepţie şi cognitive, imposibilitatea de a îndeplini sarcini de rutină, pierderea percepţiei timpului, dificultate în distingerea diferenţelor dintre ficţiune şi realitate, atacuri de panică.

Marijuana este un drog halucinogen. La 30-60 minute după consum, imaginaţia devine tot mai confuză, imaginile se precipită, percepţia senzorială devine haotică, iar spaţiul şi timpul îşi pierd dimensiunile reale. În acelaşi timp, pot surveni halucinaţii şi stare de transă, iar comportarea poate deveni impulsivă: tulburări de coordonare motrică, tremurături, ameţeli şi ţiuituri în urechi.Dozele toxice duc la confuzii mintale, la dezorintare, la stări de excitaţie şi anxietate.

Cannabisul (cânepa indiană) este un drog sub formă de pudră Cannabisul produce scăderea activităţii, diminuarea atenţiei şi memoriei, tulburări de caracter (iritabilitate, instabilitate) şi de dispoziţie (alternerea fazelor de depresie cu momente de exaltare). Cannabisul afectează ADN-ul şi, prin aceasta, mecanismul diviziunii celulare, creând mari perturbări la nivelul ovulelor, spermatozoizilor, neuronilor şi ţesuturilor. Pe termen lung, afectează sistemele cardio-vascular şi imunitar, funcţiile endocrine şi de reproducere, alterându-se funcțiile creierului și capacităţile psihice: scade voinţa, puterea de concentrare, judecata, memoria, persoana devine apatică, îşi abandonează preocupările cotidiene şi îşi neglijează familia.

Haşişul se extrage din cannabis. Consumul îndelungat duce la apatie şi lenevie, alterări ale bronhiilor, îmbătrânire prematură, slăbire a sistemului imunologic şi tulburări ale gândirii. În doze mari, consumul de haşiş conduce la delir şi nebunie.

livia ognean

Sanatate 23.01.2015

Cum trebuie să se pregătească părinții care vor să conceapă un copil ( partea I)

Tot mai multe studii indică faptul că felul în care bebelușul crește și se dezvoltă în viața intrauterină are un impact important asupra sănătății la vârsta adultă. Prin urmare, specialiștii consideră că pregătirea mamei pentru sarcină trebuie să înceapă cu cel puțin câteva luni înainte ca un cuplu să încerce să obțină o sarcină. Ce presupune îngrijirea pentru sarcină și ce pot face ambii părinți pentru a concepe un bebeluș sănătos ne spune dr. Livia Ognean, medic neonatolog în cadrul Maternității Sibiu.

Cu cât timp înainte de conceperea unei sarcini este necesar să meargă părinții la medic?

Programarea unui consult preconcepţional la medicul de familie ar trebui să aibă loc cu câteva luni înainte de concepţie, de dorit minim 3 luni. Scopul acestei vizite este evaluarea stării de sănătate a părinţilor, a problemelor de sănătate ale părinţilor şi a problemelor de sănătate din familie care ar putea afecta sarcina. Ar trebui evaluate, cu ocazia acestui consult, condiţiile de viaţă sau muncă care cresc riscul de infecţie, stress sau alte probleme de sănătate. Sunt discutate eventualele afecţiuni ale cuplului – precum, de exemplu, diabetul, anemia, hipertensiunea, astmul bronşic, etc. – şi modul în care acestea pot influenţa prognosticul sarcinii. Consultul preconcepţional trebuie, de asemenea, să ia în discuţie dieta, greutatea mamei, nivelul exerciţiilor fizice, obiceiurile nesănătoase – precum fumatul, consumul de alcool, droguri sau de diverse medicamente -, statusul vaccinal şi eventuale teste pentru imunitate la afecţiuni ale copilăriei care, contactate în timpul sarcinii, pot afecta sănătatea fătului (precum rubeola – pojărelul – şi varicela – vărsatul de vânt -). Unul din aspectele extrem de importante ale consultului preconcepţional este prescrierea de acid folic, o vitamină extrem de importantă pentru prevenirea malformaţiilor congenitale ale sistemului nervos şi inimii. Împreună cu medicul de familie trebuie trecute în revistă medicamentele uzuale folosite de viitoarea mamă – cu şi fără prescripţie medicală – evaluându-se siguranţa acestora în timpul sarcinii, pentru făt şi mamă. Nu în ultimul rând, medicul de familie trebuie să îndrume gravida la medicul specialist obstetrician pentru o examinare pelvică, efectuarea unui test Papanicolau şi teste specifice pentru afecţiuni cu transmitere sexuală (sifilis, HIV, etc.).

Care sunt din punct de vedere medical șansele ca femeia să rămână însărcinată în cursul unei luni?

Fiecare cuplu care doreşte să conceapă un copil ar trebui să ştie că o femeie are şanse de 15-25% să rămână gravidă în fiecare lună, dar există o sumedenie de factori care influenţează şansele unei femei de a rămâne gravidă. Unul din cei mai importanţi factori este vârsta femeii: şansele de a rămâne gravidă scad cu fiecare lună după vârsta de 30 de ani iar scăderea devine şi mai abruptă după vârsta de 40 de ani. De asemenea, femeile care au cicluri menstruale neregulate au şanse mai mici de a obţine sarcini în primul rând pentru că este mai dificil de estimat perioada de ovulaţie, adică intervalul optim pentru concepţie. Frecvenţa actului sexual influenţează, evident, şansa obţinerii unei sarcini. După un an de încercări nereuşite de a obţine o sarcină în condiţiile unei activităţi sexuale regulate cuplul ar trebui să efectueze teste de fertilitate.

Referitor la planificarea sarcinii, când se recomandă renunțarea la pilulele contraceptive, în cazul în care cuplul a apelat la această metodă?

Dacă cuplul a apelat, ca metodă contraceptivă, la folosirea pilulelor şi doreşte să conceapă un copil este de dorit renunţarea la pilule cu câteva luni înainte de concepţie, răstimp în care cuplul poate apela la alte metode contraceptive sigure – precum folosirea de prezervative. Cele câteva luni de întrerupere a tratamentului cu pilule contraceptive vor permite cuplului să evalueze cât de regulat este ciclul menstrual – şi asta va permite detectarea mai uşoară a perioadei de ovulaţie, optimă pentru concepţie şi va dă răgaz organismului să-şi regleze din nou statusul hormonal.

La ce obiceiuri nesănătoase este recomandat să renunțe părinții care vor să aducă pe lume un bebeluș sănătos?

Dorinţa de a avea un copil sănătos este o bună motivaţie pentru a renunţa la obiceiuri nesănătoase precum fumatul, consumul de alcool şi droguri, iar medicii şi familia trebuie să le ofere sprijin femeilor aflate în aceste situaţii. Mai mult, pentru sănătatea sarcinii şi viitorul tată trebuie să renunţe la aceste obiceiuri. În cazul fumatului, deşi renunţarea la fumat este cea mai de dorit soluţie şi reducerea semnificativă a numărului de ţigări este benefică pentru sarcină deşi nici un nivel al fumatului sau expunere la fumat nu e sigur pentru sarcină. Fumatul, chiar şi numai a câteva ţigări pe zi, reduce calitatea ovulelor şi spermei – se estimează că 13% din problemele de fertilitate se datorează fumatului, conform datelor Societăţii Americane pentru Medicina Reproducerii – şi creşte riscul de avort, travaliu prematur, greutate mică la naştere a fătului, defecte congenitale. Excesul de alcool interferează cu fertilitatea şi poate reduce numprul de spermatozoizi. De asemenea, excesul de cofeină poate declanşa avortul iar după naştere sindrom de abstinenţă al noului născut. Majoritatea experţilor recomandă reducerea consumului de cafea la un maxim de 100 mg (o cană mică de cafea) pe zi dar există experţi care recomandă chiar abţinerea completă de la consumul de cofeină preconcepţional şi în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru de sarcină. Nu trebuie uitate, în acest sens, şi alte surse de cofeină în afară de cafea: sucuri, ceai, băuturi energizante şi unele medicamente analgezice iar citirea atentă a etichetelor de pe produse poate fi utilă pentru identificarea celor care conţin cofeină şi evitarea lor.

Câtă atenție trebuie acordată nutriției în această perioadă și ce alimente sunt recomandate?

O dietă sănătoasă şi echilibrată include suficiente proteine (carne, brânză, fasole, nuci, seminţe), cereale integrale, legume, fructe şi surse bune de calciu (lapte, produse lactate). Chiar şi în condiţiile administrării unui supliment de acid folic e bine ca dieta – preconcepţional şi în timpul sarcinii – să conţină alimente bogate în acid folic (legume verzi, cereale integrale) pentru că absorbţia e mai bună din sursele naturale decât din suplimente. În general sunt de preferat alimentele integrale proaspete celor foarte procesate şi, evident, dacă sunt disponibile, cele organice, mai ales fructele şi legumele proaspete. Legumele şi fructele crescute pentru comercializare sunt adesea stropite cu ierbicide şi pesticide şi trebuie foarte bine spălate. Atenţie, de asemenea, la consumul de peşte care, deşi este o sursă excelentă de acizi graşi omega 3 – foarte importanţi pentru dezvoltarea creierului şi ochilor copilului -, proteine, vitamina D şi alţi nutrienţi valoroşi pot conţine şi mercur, periculos pentru sănătatea mamei şi fătului. Păstrăvul, heringul, somonul şi sardinele sunt exemple de peşti care pot fi consumaţi de viitoarea gravidă şi femeia gravidă în timp ce rechinul, peştele-spadă, macroul nu sunt recomandaţi. De asemenea, nu este recomandat consumul de ouă crude sau preparate care conţin ouă crude şi nici consumul de brânzeturi moi nepasteurizate.

Poate influența greutatea mamei apariția unei sarcini?

Greutatea dinainte de sarcină este foarte importantă pentru a intra cu dreptul în sarcină. E bine ca împreună cu medicul de familie, femeile care doresc să rămână gravide să îşi evalueze greutatea în funcţie de înălţime – indicele de masă corporală – pentru că un indice de masă corporală normal înainte de sarcină se asociază cu sarcină şi naştere cu mai puţine riscuri şi complicaţii. Femeile supraponderale şi obeze cu risc mai mare pentru sarcini şi naşteri complicate (feţi mari, naşteri dificile, risc mai mare complicaţii în sarcină şi de a necesita operaţie cezariană, etc.) în timp ce femeile cu indice de masă corporală mai mic decât normalul au risc mai mare de a avea copii cu greutate mică la naştere.
(va urma)

statii agnita dumbraveni doi

Eveniment 26.01.2015

Operatorul de apă din Mediaș are noi directori

statie epurare apa doiApa Târnavei Mari din municipiul Mediaș a începutul noul an cu schimbări. În urma concursului desfășurat în această lună, noul director general adjunct al societății este inginerul Răzvan Andrei Chirilă. În continuare, în urma concursului intern pentru selecția inginerilor șefi, au fost desemnate persoanele care vor conduce departamentele din cadrul Direcției Operative.

Departamenul Tehnic-Dezvoltare – ing. Ioan Munteanu
Departamentul Operare Rețele – ing Gheorghe Din
Departamentul Producție Apă Potabilă – ing Elly Gruber
Departamentul Epurare Apă Uzată – biologul Eniko Gașpar

Editia tiparita : 309