TIR cu masini

Eveniment 20.02.2014

Un TIR încărcat cu mașini s-a răsturnat la ieșirea din Șura Mică spre Sibiu

Un tir care transporta mașini noi în Belgia s-a răsturnat pe la intrarea în Șura Mică dinspre Sibiu, în afara părții carosabile.Se pare că șoferul TIR-ului a încercat să evite coliziunea cu un microbuz care a intrat pe contrasens. Potrivit polițiștilor, nicio persoană nu a fost rănită. Tirul era încărcat cu 7 mașini tip Duster, produse la Uzina de la Pitești. 

 

Șoferul autotrenului abia pornise la drum de la sediul firmei care distribuie autoturisme din localitatea Șura Mică când înainte de a intra pe autostradă s-a răsturnat într-un șanț. Acesta a încercat să evite impactul cu un microbuz care a intrat pe contrasens, pe banda sa de mers. “Un microbuz a trecut de axul drumului, noi veneam din partea cealaltă și a tras dreapta cât de mult a putut și a prins șanțul și s-a răsturnat. Nu sunt pagube mari, mașinile încărcate vor putea fi recuperate, numai cât s-a înclinat camionul.a declarat Călin Popa, șoferul de rezervă al TIR-ului

Polițiștii au făcut verificări la fața locului și l-au testat pe șofer cu aparatul etilotest, rezultatul fiind însă negativ. „Pe drumul județean 106 B, la intrarea în localitatea Șura Mică, șoferul unui ansamblu TIR încărcat cu autovehicule a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma acestui accident rutier nu au rezultat victime.a declarat Anca Bloanca, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu

 

Cele 7 autoturisme Dacia Duster ar fi trebuit să ajungă la un parc auto din Belgia. 

IMG_3965site

Administratie 30.10.2014

Pista pentru biciclete spre Rășinari, finalizată

Autoritățile au inaugurat noua pistă de biciclete construită pe traseul Calea Dumbrăvii – Tropinii Noi-Pădurea Dumbrava-Calea Poplăcii. Pista are 10,6 km și a costat 3,95 milioane de lei. Astfel, sibienii se pot plimba de acum cu bicicletele pe o pistă de aproape 15 km, aceasta adăugându-se celei deja create de municipalitate prin Parcul Sub Arini, până la Grădina Zoologică.
„Este un proiect la care am ţinut foarte mult, pentru că dorim să promovăm şi să încurajăm mişcarea şi sportul în aer liber, mijloacele alternative de deplasare nepoluante şi nu în ultimul rând protecţia mediului. Am reuşit ca în cele 4 luni promise în luna iunie, să realizăm cea mai frumoasă pistă de biciclete din ţară la standarde moderne de execuţie şi siguranţă”, a precizat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
Pista nou creată porneşte din zona Hotelului Hilton şi este amenajată, pe aproape 5 km, pe partea dreaptă a DJ 106A Sibiu-Păltiniş, având o lăţime de 1,5 m. Apoi traversează Pădurea Dumbrava şi se intersecteză cu DJ106R, Sibiu-Poplaca, la Uzina de Apă. Acest tronson măsoară 4,455km, lăţimea fiind de 1,90 m. Acest tronson a suferit şi modificări în timpul realizării, s-a făcut un singur sens pe lăţime mai mare şi s-a mai redus din lungime. Pe acest tronson pista este realizată din balast stabilizat, din motive ce țin de protecția mediului, în vreme ce restul zonelor sunt din asfalt. De la Uzina de Apă pista urmează traseul DJ 106R, de o parte şi de alta a drumului pe o lungime de 1,3 km şi o lăţime de 1 m pe sens.
Lucrările au durat 4 luni, fiind realizate în perioada iunie – octombrie 2014.

IMG_9421site

Administratie 30.10.2014

CJ a recepționat recipienții pentru colectarea selectivă a deșeurilor

96.370 de recipienți pentru colectarea selectivă a deșeurilor și unități de compostare individuală au fost recepționați de Consiliul Județean, între 27 și 29 octombrie și urmează să fie livrați tuturor celor 64 de localități din județul Sibiu. Este vorba despre containere, pubele și unități de compostare individuală, valoarea totală a contractului fiind de 17 milioane de lei.
Echipamentele sunt inscripționate cu autocolante informative, cu imagini și text, care explică codul culorilor pentru colectarea separată a deșeurilor, făcând astfel mai ușoară utilizarea lor: albastru ( pentru hârtie și carton), galben ( pentru plastic și metal), verde ( pentru sticlă), maro ( pentru deșeuri biodegradabile), gri ( pentru deșeuri amestecate-reziduale).
„Este un pas important în definitivarea celui mai mare proiect cu finanţare europeană derulat în judeţul Sibiu până acum, prin care localităţile vor administra recipientele achiziţionate. Ne dorim ca în scurt timp colectarea deşeurilor în judeţul Sibiu să se facă la standarde europene, să intrăm intr-o mult aşteptată normalitate în acest domeniu, pentru un mediu mai curat şi condiţii de viaţă mult mai bune” a declarat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
Potrivit reprezentanților CJ, cele 25.500 de unități de compostare individuală, aferente fiecărei gospodării din localitățile rurale vor fi împărțite până la finele anului, iar pubelele, anul viitor. Pentru orașe urmează să fie organizate licitații, în scopul desemnării unor operatori de salubritate care să colecteze deșeurile și să le transporte apoi în centre de reciclare, pentru a fi valorificate financiar. În consecință, cu cât cantitatea deșeurilor colectate va fi mai mare, și operatorii vor încasa mai mulți bani după ce le reciclează, cu atât prețul taxei de salubritate pe care o vor plăti locuitorii va fi mai mic. Finalizarea licitațiilor și trecerea propriu-zisă la etapa de colectare selectivă, ce presupune amplasarea containerelor speciale în locuri special amenajate de Primărie, va avea loc în municipiile Mediaș și Sibiu abia la mijlocul anului viitor, termenul de finalizare al proiectului fiind august 2015.
Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Sibiu” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Ovidiu Matiu
Foto credit: Ovidiu Matiu

„Ritmul tăcerii”: Acolo unde urechile nu aud, pașii vorbesc

Copiii aceștia nu aud, dar simt. Simt totul! Orice vibrație, orice adiere, orice sunet al muzicii și atunci, dansează. Sunt fericiți când o fac și deja au arătat lumii de ce sunt în stare. Prezentați ca trupa „Ritmul Tăcerii”, din 2010 câștigă în fiecare an locul 1 la Festivalul Internațional al Școlilor, susținut în Italia. Toți participanții la concurs provin din învățământul de masă. Elevii de la Școala Incluzivă Nr. 2, nu. Oana Beșta, psihopedagogul școlii îi învață să danseze. A făcut la rândul ei dans și l-a iubit. Este mereu întrebată: „Cum reușești să-i faci să se miște pe ritm, în același timp? Cum îi faci să nu greșească pașii?”„Este secretul nostru”, răspunde mereu psihopedagogul.

„Vă uitați la mine! 1, 2, 3, 4 prima dată…da? Apoi 1, 2 și 3, 4…da? Trei, și! Stați drepți! Un dansator trebuie să aibă ținută!” Așa începe cursul de dans la Școala Incluzivă Nr. 2 din Sibiu. 11 fețișoare bucuroase stau cu ochii țintiți pe „profesorul lor de dans” și îi urmează cu strictețe instrucțiunile. Tabloul la care sunt martoră este greu de descris. „Până în septembrie, la anul, trebuie să învățăm dansul grecesc. Poate dansăm și Pisica (The cat)”, se aude din nou psihopedagogul. Încep mișcările. Sigure, grațioase, într-o lume fără sunete. Eu nu pot dansa ca ei. Mă uit către Ovidiu, fotograful care mă însoțește. Îi privea simplu, cu un zâmbet ușor în colțul gurii și, din când în când, ducea aparatul la ochi pentru a surprinde ceea ce eu nu pot transmite în cuvinte. „Cum ți se pare?”, l-am întrebat. „Draguț”, a făcut o pauză apoi m-a privit iar: „Greu… mișcări dificile”, a completat.
Povestea dansului în cadrul școlii incluzive a început demult. Se participa la concursuri de dans, însă doar acolo unde erau înscriși copii cu dizabilități. În anul 2009, totul se schimbă, fără a fi premeditat. Copiii de la Școala Incluzivă Nr. 2 participă la Festivalul Internațional al Școlilor, care are loc anual în Italia, la San Nicandro Garganico. „Am primit pe e-mail o invitație de a participa la acest festival. Noi mai participaserăm în țară la festivaluri de dans și am obținut mereu locuri fruntașe. Aveam încredere în noi și am răspuns invitației, trimițând un CD cu dansul nostru. Am fost selectați pentru finala competiției. În decembrie se întâmpla asta. Au urmat repetiții extenuante și eforturi financiare mari, dar am reușit. În aprilie eram prezenți în Italia. Nu am știut însă, că este un festival la care participă școli din învățământul de masă. Nici ei nu au știut că noi suntem copii cu deficiențe de auz. În Italia, la repetiții s-au clarificat lucrurile. Aveam nevoie de liniște. Numai așa puteau copiii simți ritmul și am rugat sala să tacă puțin, explicându-le motivul. Toată sala a amuțit și ne priveau încremeniți. Am început să dansăm, iar reacția lor, atunci când ne-au văzut, a fost senzațională. La finalul dansului toți plângeau. De la femeia de serviciu, la directorul festivalului”, povestește Oana Beșta. Copiii s-au întors de la acest festival cu locul I, pentru că au fost cei mai buni. De atunci au obținut acest premiu în fiecare an. „Acolo nu doar se vorbește de integrare socială, chiar se face. Copiii s-au simțit minunat. În primul rând, au fost admirați pentru talentul lor și nu priviți pentru dizabilitatea pe care o au. Italienii învață limbajul semnelor în școli. S-au putut înțelege cu ei. Mi-aș fi dorit să fiți cu mine și să vedeți cât de fericiți au fost.”

Vibrații și dans

Ochii mari, verzi căprui ai psihopedagogului se lasă umeziți de lacrimi și se întorc calzi, către copiii care se ohihneau lîngă geam, vorbind despre planuri de viitor. „Acum ne pregătim pentru un alt festival internațional. Este vorba despre „Carnavalul la Brac” de pe insula cu același nume din Croația, care va avea loc în perioada 10 – 15 septembrie 2015. Sper să le mai vină costumele până atunci”.
Succesul și modul în care au fost tratați de europeni i-a inspirat. Oana Beșta a decis că și românii pot vedea dincolo de aparențe și a organizat anul acesta, în luna martie, prima ediție a Festivalului Național „Împreună prin Artă”, la care au participat deopotrivă atât elevi din învățământul de masă, cât și cei din educația incluzivă. Desfășurată la Teatrul Gong, prima ediție a fost un prolog pentru cea de-a doua, care va fi anul viitor, în mai, la Sala Thalia. „Au fost prezente aproximativ 24 de școli din Sibiu și din țară. Sala a fost neîncăpătoare, de aceea cu sprijinul Consiliului Județean și al Direcției pentru Sport și Tineret, am mutat locația”, povestește psihopedagogul. Am rugat-o să-mi trimită toate locurile fruntașe câștigate. Și nu sunt puține. Printre ele se numără și reușita de la Festivalul „Oameni aproape invizibili”, unde au obținut marele trofeu al festivalului, precum și o poză cu năstrușnicii dansatori de la festivalul din Italia. Apoi am vrut să închid agenta, dar mi-am amintit ceva. Am ridicat capul către Oana și am întrebat: „Și care este secretul vostru?”. A zâmbit. „Ei nu aud muzica, o simt. O podea de lemn este ideală pentru a simți vibrațiile, dar noi nu avem aici. Atunci îi pun cu mâinile pe boxe, să simtă ritmul. Odată ce l-au simțit, și-l însușesc. Așa, reproduc pașii pe ritm și dansează!”

„Dansul pentru ei este un mijloc de a sparge bariele de comunicare. Își pot exprima sentimentele și pot arăta lumii ce este în interiorul lor. Își înving limitele și demonstrează că pot fi ca ceilalți copii. Pentru că pot, cu adevărat!”

̶     Oana Beșta, psihopedagog Șc. Incluzivă Nr. 2.

Micii dansatori din trupa „Ritmul Tăcerii” sunt:
Carmen Toma (13 ani)
Ioana Petre (14 ani)
Denisa Cazan (14 ani)
Ileana Mircioagă (14 ani)
Melisa Buzdugănaru (13 ani)
Ștefan Andrei (14 ani)
Ștefan Bejan (13 ani)
Gabi Ghirică (13 ani)
Paul Rusmărică (14 ani)
Florin Muntean (14 ani)
Costel Șișcă (13 ani)

cats3
DSC03170
DSC03193
IMG_3349
IMG_3351
IMG_3353
IMG_3357
IMG_3371
IMG_3380
IMG_3381
IMG_3384
IMG_3394
IMG_3405
IMG_3411
IMG_3412
sibiu.ro
Foto credit: sibiu.ro

Eveniment 30.10.2014

Străzile Tribunei şi Revoluţiei, redate traficului

Străzile Tribunei și Revoluției au fost deschise oficial traficului, în această săptămână, după ce au fost finalizate şi ultimele detalii. Lucrările au început în luna aprilie, respectiv iunie și au inclus modernizarea reţelelor de canalizare menajeră, canalizare pluvială, apă potabilă, a carosabilului, trotuarelor și a zonei verzi. Pe strada Tribunei zona de parcare oferă acum 51 de locuri de parcare, iar pe strada Revoluției a fost refăcut iluminatul public, costurile acestuia ridicându-se la aproape 79.000 de lei.
Strada Tribunei şi strada Revoluţiei fac parte din pachetul de străzi Calea Poplăcii – Centru – Guşteriţa, alături de străzile Arhivelor (lucrare finalizată), D.D. Roşca şi Piaţa Tălmaciu. Valoarea totală a acestui pachet de străzi depășește 6.000.000 lei, fără TVA, conform contractului.