TIR cu masini

Eveniment 20.02.2014

Un TIR încărcat cu mașini s-a răsturnat la ieșirea din Șura Mică spre Sibiu

Un tir care transporta mașini noi în Belgia s-a răsturnat pe la intrarea în Șura Mică dinspre Sibiu, în afara părții carosabile.Se pare că șoferul TIR-ului a încercat să evite coliziunea cu un microbuz care a intrat pe contrasens. Potrivit polițiștilor, nicio persoană nu a fost rănită. Tirul era încărcat cu 7 mașini tip Duster, produse la Uzina de la Pitești. 

 

Șoferul autotrenului abia pornise la drum de la sediul firmei care distribuie autoturisme din localitatea Șura Mică când înainte de a intra pe autostradă s-a răsturnat într-un șanț. Acesta a încercat să evite impactul cu un microbuz care a intrat pe contrasens, pe banda sa de mers. “Un microbuz a trecut de axul drumului, noi veneam din partea cealaltă și a tras dreapta cât de mult a putut și a prins șanțul și s-a răsturnat. Nu sunt pagube mari, mașinile încărcate vor putea fi recuperate, numai cât s-a înclinat camionul.a declarat Călin Popa, șoferul de rezervă al TIR-ului

Polițiștii au făcut verificări la fața locului și l-au testat pe șofer cu aparatul etilotest, rezultatul fiind însă negativ. „Pe drumul județean 106 B, la intrarea în localitatea Șura Mică, șoferul unui ansamblu TIR încărcat cu autovehicule a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma acestui accident rutier nu au rezultat victime.a declarat Anca Bloanca, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu

 

Cele 7 autoturisme Dacia Duster ar fi trebuit să ajungă la un parc auto din Belgia. 

IMG_20150328_105226

Eveniment 30.03.2015

Autoritățile caută soluții pentru refacerea drumului dintre Tilișca și Rod

Autoritățile caută soluții pentru refacerea Drumului Regelui. La Consiliul Județean a avut loc luni o ședință tehnică cu reprezentanții Direcției Economice, ai Direcției Tehnice dar și cei ai Direcției Județene de Drumuri și Poduri. Până acum s-a făcut doar o evaluare vizuașă însă s-a luat în discuție efectuarea unei expertize care să arate cât este de afectat drumul și care sunt soluțiile pentru repararea lui.
“Conducerea Consiliului Județean este preocupată îndeaproape de această problemă pe care o tratează cu prioritate. A avut loc o întâlnire la nivelul instituției pentru găsirea unos soluții atât tehnice cât și financiare.” a declarat Radu Nechit, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Sibiu
Drumul Regelui a fost afectat de o alunecare de teren, între localitățile Tilișca și Rod. O porțiune pe o lungime de aproximativ 15 metri s-a surpat iar traficul rutier a fost restricționat. De sâmbătă se circulă pe un singur sens de mers iar traficul greu a fost redirecționat pe ruta ocolitoare Miercurea Sibiului-Dobârca.
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii Tilişca, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu dar şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie monitorizează permanent evoluția situației.

Citeste si Drumul Regelui s-a surpat. O alunecare de teren a avut loc între Rod și Tilișca

IMG_9914

Cultura 27.03.2015

Obiecte de cult inedite, descoperite în cea mai veche biserică ortodoxă din Sibiu. Galerie Foto

Biserica „Sf. Luca” sau Biserica din „Măierii Sibiului” datează din anul 1791 și a fost biserica maierilor, a argaților. Este prima biserică ortodoxă din Sibiu, fiind construită în stil romanic. Se află pe str. Lungă și face parte din patrimoniul de cult al Sibiului. Este o mărturie vie a istoriei orașului, păstrând dovezi incontestabile care atestă valoarea acestui edificiu. Icoane vechi de sute de ani, manuscrise, o oală ce poartă însemnul breslei olarilor și unul dintre cele mai vechi steaguri din țară sunt doar câteva din obiectele de muzeu aflate în biserică. Preotul Irimie Marga, conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, este preotul paroh al acestei biserici din anul 2007. Mâhnit că sibienii au uitat cât înseamnă această biserică pentru oraș și pentru istorie, a decis în urmă cu câțiva ani să o restaureze, iar acum să reamintească cititorilor că mai au încă de păstrat comori.

Reporter: Ce semnifică pentru dumnevoastră și pentru credincioși biserica la care slujiți?

Preot Irimie Marga: De când slujesc aici m-am străduit să o scot dintr-un anonimat nedrept. Din păcate, ea nu se regăsește în conștiința credincioșilor și a sibienilor la adevărata ei valoare. Sunt două lucruri care o fac unică în acest sens. Este cea mai veche biserică ortodoxă din Sibiu și este, în aceeași măsură, vechea Catedrală Episcopală sibiană. Viața religioasă a românilor ortodocși din acest cartier, numit Măierii Sibiului, se pierde în timp. Cuvântul „măier” derivă din latinescul „maior” și înseamnă „argat”. Românii erau argații sașilor și aveau voie să locuiască dincoace de Cibin. Zona aceasta era numită suburbiul inferior.

Rep: Cât de veche este de fapt Biserica din Maierii Sibiului?

Pr. I.M.: Cea mai veche menționare o avem din anul 1762, despre o capelă ortodoxă, care era prea mică. Abia în anul 1782, după Edictul de Toleranță al Împăratului Iosif al II-lea, se cumpără un teren pe care se construiește această biserică. Va fi sfințită în anul 1791. Ea a fost zidită din banii și strădaniile a doi episcopi. Este vorba despre Chedeon Nichitici și Ghertasim Adamovici. Ultimul s-a înmormântat în biserică, mormântul său aflându-se chiar în fața altarului. Biserica a fost catedrala neoficială a acestor episcopi. Aici făceau hirotoniile de preoți și pentru că biserica era încăpătoare, tot aici se țineau și festivitățile cele mai importante.

Rep: Ați spus că este cea mai veche biserică ortodoxă din Sibiu. Mai sunt și alte biserici care au fost construite relativ în aceeași perioadă?

Pr. I.M.: Bisericile din Sibiu contemporane cu aceasta sunt Biserica din Groapă, rezidită în anul 1802 și care a fost biserica patronală a unei minorități macedo – române și Biserica dintre Brazi, care a fost o biserică greco – catolică. Din păcate, către stabilimentul secolului al XIX – lea, biserica din Maierii Sibiului, adică biserica noastră a căzut în anonimatul unei simple biserici parohiale. Așa am decis ca în urmă cu câțiva ani să începem un proces de restaurare și de redescoperire a marilor ei valori.

Rep: Restaurarea a durat o perioadă mai lungă. Despre ce valori vorbiți?

Pr. I.M.: A durat, pentru că a fost făcută ca la carte. Am refăcut vechiului iconostas al bisericii, care datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Apoi două icoane vechi de socol XIX. Este vorba despre Maica Domnului și Răstignirea. Biserica mai deține și o colecție de 21 de icoane pe tablă, icoane foarte rare la noi în țară. De asemenea, un crucifix din anul 1880. A fost descoperit și un manuscris de secol XVIII, scris în limba română. În colțul din spatale Bisericii avem o fântână oarbă, unicat în această zonă a Ardealului. Anul trecut am descoperit în podul bisericii unul dintre cele mai vechi steaguri tricolore din țară. Tradiția spune că a fost purtat de sibieni la Blaj, în anul 1848, împreună cu episcopul Andrei Șaguna. Cea mai veche mențiune a steagului este în anul 1914, acum 101 ani.

Rep: Manuscrise de secol XVIII? Ce conțin acestea?

Pr. I.M.: Manuscrisele le-am găsit în anul 2010, în spatele icoanei Maicii Domnului, atunci când am început restaurarea ei. A fost o bucurie deosebită, mai ales că textul scris acolo seamănă cu imnul României. Este scris în română, cu litere chirilice. Începe așa: „Deșteaptă-te, deșteaptă-te, o, omule și te trezește! Deșteaptă-te și cazi către Domnul Dumnezeu Cel ce te-a făcut pe tine. Ridică-ți simțirile tale și aprinde făclia inimii tale , ca nu cumva să se strice întru tine și să te lase întru întunericul nesimțirii”. Tot manuscrisul este închinat lui Dumnezeu.

Rep: Ați vorbit și despre o fântână oarbă. La ce anume era folosită?

Pr. I.M.: În fântâna oarbă se arunca apa sfințită de la botez. Apa aceea nu se aruncă la întâmplare sau într-un loc mai puțin curat, ci la temelia bisericii. În zilele noastre, toate bisericile au un loc curat în curte, unde nu calcă nimeni și acolo este aruncată apa. La renovarea fântânei am găsit o monedă din anul 1861 și o medalie austriacă din anul 1890, plus un vas ceramic de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, ce poartă pecetea breslei olarilor. Sfintele uși sunt la fel de valoroase. Au fost restaurate de familia Scărlătescu, doi talentați restauratori din Sibiu. Sunt o piesă liturgică autentică, care datează din anul 1971 de la Sfințirea Bisericii. Ușile au fost descoperite în podul bisericii, într-o stare de degradare înaintată. Sunt din lemn, acoperite cu foiță de aur. Pe lângă toate acestea, în anul 2009, biserica noastră s-a îmbogățit și cu Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, adus de la Iași și care va rămâne permanent la noi.

Rep: Cum v-ați dori să se raporteze sibienii la această biserică?

Pr. I.M.:Biserica aceasta este ca o mamă a bisericilor din Sibiu. Așa cum este, de exemplu și Biserica Sf. Nicolae de la Șcheii Brașovului. Aici episcopii împreună cu preoții și credincioșii au slujit mii de liturghii unde au adus mulțumiri lui Dumnezeu și s-au mângâiat în necazuri. E bine ca lucrul acesta să-l știe credincioșii de astăzi, pentru a prețui istoria noastră și pentru a ne păstra credința ortodoxă și dragostea de neam și țară.

IMG_9904
IMG_9891
IMG_9913
IMG_9912
IMG_9901
IMG_9895
IMG_9894
IMG_9892
IMG_9884
IMG_9880
IMG_9878
IMG_9875
IMG_9874
IMG_9872
IMG_9871
_MG_5536 sait2

Eveniment 25.03.2015

Rodica David: După ce vorbeam cu părintele Arsenie aveam o mare liniște sufletească, plecam fără griji, fără probleme

Doamna Rodica David, bibliotecară timp de mai bine de 3 decenii la Biblioteca ASTRA, l-a cunoscut pe părintele Arsenie la vârsta de 19 ani, pe când a mers să își încerce norocul la examenul de la Școala Postliceală de Biblioteconomie de la București. Era în anul 1972, în perioada în care părintele Arsenie Boca picta biserica de la Drăgănescu. Împreună cu fratele și cu mama sa, ajunge la părinte să îi ceară sfat cu privire la reușita examenului pe care urma să îl susțină.
„Am mers acolo, am intrat, părintele era sus pe schelă și biserica era plină de lume. Noi am făcut pomelnice, ne-am închinat, iar părintele s-a întors și nu ne-a spus nimic, doar ne-a privit. Apoi, noi am ieșit în curtea cimitirului. Mergând, ne-am pomenit dintr-o dată cu părintele în spatele nostru și zicând Mă, mă, ce căutați voi aici, de ce-ați venit voi la mine? Ne-am cutremurat când a întrebat-o pe mama: Unde-s ceilalți copii? Am înlemnit cu toții, pentru că am înțeles că se referea la avorturile pe care le făcuse mama mea”.
Referitor la admitere, părintele Arsenie Boca o pregătește pe Rodica cu privire la piedicile pe care le va întâmpina.
„Mi-a zis: „Vrei să dai examen de admitere? Dă, mă, examen, că intri până la urmă, dar ai piedici mari”. Deci greutăți. Într-adevar, în primul an nu am reușit să intru, am dat și al doilea an, dar examenul a fost și scris și oral. Am dat întâi scrisul și apoi oralul, așa că am putut vedea notele. Luasem 10 la ambele probe scrise, și la română și la istorie, și totuși picasem. Mi-am dat seama că ceva nu fusese în regulă, așa că m-am adresat la minister. În noaptea dinaintea primirii rezultatului de la minister, l-am visat pe părintele Arsenie și am simțit că trebuie să primesc vești în acea zi. Am fost anunțată că intrasem. Se suplimentase numărul de locuri. Erau 36 de locuri și peste 700 de candidați, astfel încât s-au mai aprobat încă 8 locuri, așa că am fost și eu admisă”.
Femeia crede că o minune a făcut părintele și cu privire la admiterea fratelui său la facultate.
„Fratele meu dădea examen de admitere la facultate. Și mămica s-a dus în acea zi la părintele Arsenie, care i-a spus: Nu-ți fă griji, că Niculae intră. Fratele meu i-a mărturisit mamei că s-a uitat la ceas și a zis că până la o anumită oră nu s-a putut concentra absolut deloc pe subiecte, iar la ora la care a ajuns ea la părintele, i s-a limpezit totul, și-a adus aminte tot ce învățase și a luat examenul la TCM Brașov”.

Scoate-l de pe lista morților, îl vei trece tu mai târziu

Fiind din Arpașu de Jos, din Țara Făgărașului, părinții și bunicii săi aveau o mare evlavie față de părintele Arsenie și îi prețuiau vorbele, încă de pe vremea când acesta slujea la Mânăstirea de la Sâmbăta.
„Bunica mea avea un frate dispărut pe front. A venit părintele odată la noi în sat și a trimis o femeie să o cheme pe bunica mea până la casa unde era găzduit. A zis, Mărie, Mărie, scoate poza aia cu care ai tot venit la mine și nu ai îndrăznit să mi-o arăți niciodată. Și când i-a arătat-o a zis Mă, mă, da-i plăcea și la ăsta să facă ca toți năcăjiții și să râdă de toți amărâții, dar nu-i bine mă să tragi ochi la ochi. Scoate-l de pe lista morților, că l-ai trecut pe lista morților, îl vei trece tu mai târziu. Deci, atunci, fratele bunicii încă era în viață, părintele știa. Probabil fusese dus în Siberia”, povestește Rodica David.
Femeia spune că tot de la bunica sa a mai aflat și alte întâmplări de pe vremea când părintele Arsenie slujea la Mânăstirea Brâncoveanu.
„Bunica mea mi-a spus că a fost la mânăstirea de la Sâmbăta, iar în timpul predicii pe care părintele o susținea la altarul de vară, pe cer a apărut o cruce. S-a făcut dintr-o dată o cruce din nori, iar în acel moment părintele a închis ochii și a-nceput să plângă. După ce a dispărut crucea, și-a continuat predica.
Altă dată, îmi spunea tot bunica, părintele a trimis la gară un om cu o căruță să aștepte o femeie care vine la mânăstire. Acesta l-a întrebat pe părinte de unde va ști pe cine să aducă. Du-te mă, că vine ea la tine, așa i-a zis. Când a oprit trenul, chiar pe ușa din dreptul căruței a coborât o femeie, care s-a dus la omul trimis de părinte și l-a întrebat cum poate ajunge la Mânăstirea Sâmbăta. Iar acela i-a zis că printele o așteaptă și l-a trimis să o aducă acolo. Când a ajuns, femeia i-a spus, Fiul meu, de când te caut, iar părintele Arsenie i-a spus: Fiul tău am fost până ți-am supt pieptul, acum sunt fiul lui Dumnezeu. Era mama părintelui și el știa că vine”.

Călugăria nu-i pentru tine, să te căsătorești și să ai copii

În cei doi ani în care a făcut școala postliceală la București, Rodica David va merge în numeroase dăți să îl caute pe părintele Arsenie la Drăgănescu și să îi ceară sfaturi pentru viață și pentru mântuire.
„ Călugăria nu-i pentru tine, să te căsătorești și să ai copii, să mergi înainte, îmi spunea. Tu când te vei căsători și vei avea copii, fetele pe care le vei avea, să le lași să vină la rând. Deci, îmi spunea să nu fac avorturi și că voi avea fete. Așa că eu când am rămas însărcinată, am știut că va fi fată. Socrul meu zicea că va fi băiat, și-i va duce numele, dar eu știam de la părintele Arsenie care va fi situația”.
Ceea ce reține cu precădere din acele întâlniri este starea de liniște și încredere care o cuprindea ori de câte ori vorbea cu părintele Arsenie.
„Am fost de multe ori la Drăgănescu – mergeam pe jos, cu tramvaiul, cu autobuzul, dar niciodată nu vorbeam cu nimeni, de teamă să nu îi fac rău părintelui. Nu vorbeam mult, cam o jumătate de oră de fiecare dată, dar liniștea care mă cuprindea apoi era foarte mare, mă ajuta mult sufletește, plecam fără griji, fără probleme. Știa tot, nu trebuie să îi spui nimic, fiindcă îți citea gândurile când te duceai la dânsul. ”
Odată, a mers să îl caute pe părintele Arsenie cu 3 consătene, dar, deoarece una dintre ele era „toată vopsită, cu farduri, cu unghiile roșii”, Rodica s-a rugat în gând să nu îl găsească pe părintele Arsenie, deoarece îi era rușine ca acea femeie să intre la el într-o asemenea ținută. Astfel, în acea zi, li s-a spus că părintele lipsește. Este convinsă însă că părintele i-a citit gândul și i-a respectat rugămintea.
La un moment dat, a aflat că părintele Arsenie merge duminica la slujba religioasă de la Biserica Boteanu, așa că a mers și acolo ca să îl întâlnească.
„Am ajuns la biserică, părintele încă nu venise, a venit după aceea. S-a uitat la mine și m-a văzut, dar nu mi-a spus nimic. După ce s-a terminat slujba, când am ieșit, l-am așteptat și i-am pus mâna pe umăr. S-a întors puțin într-o parte și mi-a zis Aici nu mai ai ce căuta, știi unde mă găsești. Adică, îl găseam la Drăgănescu, deci nu acolo. Așa că nu am mai mers la acea biserică, mi-a fost teamă să mai merg vreodată acolo, ca să nu îi fac rău, pentru că era urmărit de securitate”.
Rodica David spune că îi pare rău că nu a mai reușit să îl mai vadă pe părinte după ce a terminat cursurile de la București. A ajuns însă la mormântul părintelui, la Prislop, în 28 noiembrie 1999, la parastasul de 10 ani. Acolo, a văzut cum o persoană care țipa că nu vrea să ajungă să se atingă de crucea părintelui s-a liniștit după o vreme și a căzut în genunchi la mormântul marelui duhovnic.
E convinsă că astfel de întâmplări sunt posibile datorită rugăciunilor părintelui Arsenie și crede cu tărie în ceea ce acesta a spus de nenumărate ori: „Eu mă duc, dar de acolo de unde voi fi, o să vă ajut mai mult ca până acum, pentru că nimeni nu mă va mai putea opri”.
Odeta Veștemean

http://www.alltravels.com
Foto credit: http://www.alltravels.com

Eveniment 30.03.2015

Medieșean mort într-un grav accident de circulație, petrecut la Brașov

ACCIDENT DN 14 - TARNAVA 2015 (4)Un bărbat din Mediaș și-a găsit sfârșitul duminică seară în Pădurea Bogății, pe Drumul Național 13. Bărbatul de 52 de ani se afla într-un autoturism condus de o medieșeancă de 49 de ani, care, potrivit oamenilor legii, nu a adaptat viteza într-o curbă la stânga, a scăpat mașina de sub control și a plonjat într-un pârâu.

În urma impactului, bărbatul a murit pe loc, iar șoferița și alte 3 persoane aflate în autoturism au fost rănite.

“În  data de 29.03.2015,în jurul orei 18.15, o persoană de sex feminin de 49 ani, din Mediaș, conducea un autoturism pe D.N.13, din direcția Brașov spre Rupea și, ajungând la km.42+870 de metri, nu a adaptat viteza la condițiile de drum, carosabil umed și curbă la stânga, iar autoturismul condus de ea a părăsit carosabilul și s-a oprit într-un pârâu. Accidentul s-a soldat cu decesul unei persoane de sex masculin de 52 ani, aflată pe bancheta din spate a autoturismului menționat, precum și cu rănirea conducătoarei autoturismului și a altor trei persoane aflate în  autoturism”, transmit reprezentanții IPJ Brașov.

Cercetările sunt continuate de polițiștii Serviciului  Rutier Brașov, sub coordonarea procurorului de caz, pentru stabilirea împrejurărilor exacte în care s-a produs accidentul.

Editia tiparita : 319