TIR cu masini

Eveniment 20.02.2014

Un TIR încărcat cu mașini s-a răsturnat la ieșirea din Șura Mică spre Sibiu

Un tir care transporta mașini noi în Belgia s-a răsturnat pe la intrarea în Șura Mică dinspre Sibiu, în afara părții carosabile.Se pare că șoferul TIR-ului a încercat să evite coliziunea cu un microbuz care a intrat pe contrasens. Potrivit polițiștilor, nicio persoană nu a fost rănită. Tirul era încărcat cu 7 mașini tip Duster, produse la Uzina de la Pitești. 

 

Șoferul autotrenului abia pornise la drum de la sediul firmei care distribuie autoturisme din localitatea Șura Mică când înainte de a intra pe autostradă s-a răsturnat într-un șanț. Acesta a încercat să evite impactul cu un microbuz care a intrat pe contrasens, pe banda sa de mers. “Un microbuz a trecut de axul drumului, noi veneam din partea cealaltă și a tras dreapta cât de mult a putut și a prins șanțul și s-a răsturnat. Nu sunt pagube mari, mașinile încărcate vor putea fi recuperate, numai cât s-a înclinat camionul.a declarat Călin Popa, șoferul de rezervă al TIR-ului

Polițiștii au făcut verificări la fața locului și l-au testat pe șofer cu aparatul etilotest, rezultatul fiind însă negativ. „Pe drumul județean 106 B, la intrarea în localitatea Șura Mică, șoferul unui ansamblu TIR încărcat cu autovehicule a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma acestui accident rutier nu au rezultat victime.a declarat Anca Bloanca, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu

 

Cele 7 autoturisme Dacia Duster ar fi trebuit să ajungă la un parc auto din Belgia. 

bacc mare

Educatie 7.07.2015

Sibiul are unul dintre cele mai mari procente de promovabilitate din țară la Bacalaureat

S-au afișat rezultatele la Bacalaureat. Statistica înainte de contestații arată că Sibiul are un procent de păromovabilitate de 76,81%, cifră ce ne situează pe locul IV, în ierarhia promovabilității pe țară, conform informețiilor primite de la reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean. Pe primul loc de află județul Cluj, cu o promovabilitate de 82,18%, urmat de Brasov (78,74%), Bacău (78,34%) și Sibiu. Cei mai mulți elevi, 638, au avut note cuprinse între 8 și 8,99. Anul acesta însă, nici un elev nu a reușit să obțină media 10 la acest examen, 9,93 fiind cea mai mare medie, obținută de două eleve, una de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Georgiana Ana Maria Cîrstea și Maria Denisa Vladu, de la Colegiul Național „Octavian Goga”. Media pe țară este de 66,41.
Bacalaureatul s-a desfășurat în perioada 8 iunie – 3 iulie, au fost înscriși 2710 elevi, au absentat 161 și au fost eliminați 2. Au promovat 1958, iar 589 de elevi nu au reușit să-l promoveze. Marți 7 iunie, de la ora 16:00 până la 20:00 se depun contestațiile, iar în perioada 7 – 9 iulie vor fi rezolvate. Vineri, 10 iulie se vor afișa rezultatele finale.
În 2014 promovabilitatea la Bacalaureat a fost de 69.02%, cu 7,79% mai mică decât anul acesta.
Puteți vedea rezultatele AICI.

pavel chirila

Sanatate 3.07.2015

Dr. Pavel Chirilă: Alcoolul, unul dintre factorii care duc la apariția cancerului

Prof. dr. Pavel Chirilă este doctor în ştiinţe medicale, profesor de Bioetică laică şi creştină, medic primar medicină internă cu supraspecializare în fitoterapie şi homeopatie, fiind preşedintele Asociaţiei Române a Medicilor Fitoterapeuți (ARMF), medic naturist şi autor al mai multor lucrări în domeniu. Pe lângă Centrul Medical Naturalia a reuşit să construiască, cu sprijinul Comisiei Europene şi al unor fundaţii de caritate, aşezământul de tratare a bolnavilor de cancer şi leucemie în fază terminală, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina”.
În cartea sa, intitulată „Prevenirea cancerului-un studiu economic comparat”, Pavel Chirilă identifică factorii care contribuie la apariția cancerului: fumatul, zahărul alb rafinat, făina albă, mezelurile ce conțin săruri nitrice, fructele și legumele stropite cu insecticide, E-urile și aditivii alimentari, organismele modificate genetic, terapiile hormonale, parabenii din produsele cosmetice, stresul și, nu în ultimul rând, alcoolul.

În cartea „Prevenirea cancerului”, ați nominalizat alcoolul drept unul dintre principalii factori care contribuie la declanșarea acestei cumplite maladii. Care este legătura dintre alcool și îmbolnăvirea cu cancer?

Este o constatare statistică. Marii consumatori de alcool au o incidență mai cunoscută a cancerului. Este o constatare veche de la începutul secolului XX. Mecanimsul intim al oncogenezei în legatură cu alcoolul nu se cunoaște în detaliu, dar este probabil și un efect direct (cancerul de esofag) și un efect toxic indirect ( hepatocarcinomul).

Care tipuri de cancer sunt favorizate de consumul excesiv de alcool?

Localizările mai frecvente ale cancerului la alcoolici sunt: cavitatea bucală, faringe, esofag ( 8 din 10 bolnavi cu cancer esofagian sunt alcoolici), colorect și sân.

Ce alte tipuri de modificări mai produce consumul de alcool la nivelul sănătății umane?

Alcoolul mai poate cauza și alte boli în afară de cancer: ciroză hepatică, ulcer gastric, gastrite, poliradiculonevrite, psihoza alcoolică. Totodată, consumul excesiv de alcool produce diverse efecte sociale nefaste, precum divorțuri, sinucideri, accidente, violență, absenteism profesional, răniri etc.

Cum afectează consumul sporit de alcool organismul, în funcție de categoriile de vârstă?

La copii, consumul de alcool întârzie dezvoltarea intelectuală: creează dependențe, absenteism scolar și
intoxicații acute cu alcool (hepatită toxică, comă alcoolică). La adulți, se ajunge la faza de dependență și la toate acele boli enumerate mai sus.

Ce cantități de alcool ar trebui consumate pentru ca acesta să nu devină ceva nociv pentru organism?

Ori abstinență (dacă există contraindicații), ori cantități mici: 25 g alcool distilat pe zi sau 1 pahar (200 ml) pe zi bere.

În situațiile în care mergem la o masă, unde se servesc mai multe feluri de mâncare și băutură – cum ar trebui consumat alcoolul ca să nu aibă consecințe asupra organismului?

Există o tradiție mai veche care prevede că alcoolul se consumă seara: vinul înainte de masă și alcoolul tare, după masă.

Ce părere aveți despre consumul de alcool de către femeia însărcinată?

Mai bine nu sau, cel mult, 100 ml vin roșu în trimestrele II si III de sarcină.

Din nefericire, România ocupă locuri fruntașe la consumul de alcool pe cap de locuitor. Care considerați că sunt cauzele pentru care s-a ajuns în această situație?

Inconștiența, indolența, lipsa de disciplină interioară și exterioară.

Care ar fi primul pas pe care considerați că l-ar putea face o persoană alcoolică pentru a renunța la băutură?

Dacă nu poate să renunțe singur, măcar să aibă puterea să ceară o consiliere.

Ce soluții vedeți, atât pe termen scurt, cât și lung, pentru a se depăși acest fenomen?

O educație eficientă în școli și în familie.

Cancerul este un flagel mondial şi România are cei mai deterioraţi indicatori de cancer dintre toate ţările Uniunii Europene: are cea mai mare mortalitate prin cancer, iar la trei cancere deţine locul 1 (e vorba de cancerul pulmonar, de col uterin şi cerebral). Ca să fie situaţia şi mai tristă, pe baza indicatorilor de sănătate publică pe care îi avem la îndemână, putem spune că poporul român este cel mai bolnav din Europa. În plus faţă de cancer, are cea mai mică speranţă de viaţă, are cea mai mare mortalitate infantilă, are de 10 ori mai multe cazuri decât media europeană, are cel mai grav spor negativ al populaţiei, are cea mai mare incidenţă a bolile infecţioase şi parazitare. România are şi cel mai mare număr de copii cu cancer. Sunt circa 5000 de copii cu cancer înregistraţi şi un total de 450,000 sunt în registrele de evidenţă a cancerului. Toate statisticile mondiale apreciază că circa o treime din bolnavii de cancer fac această boală din cauza unui stil de viaţă şi a unei alimentaţii greşite. În stilul de viaţă, domeniul cel mai important îl reprezentă alimentaţia”. Pavel Chirilă.

olimpic sait

Educatie 3.07.2015

Raphael Toth – „Curiozitatea, trăirea și înțelegerea materiilor predate sunt pentru mine succesul notelor mari.”

Raphael Toth a terminat clasa a VIII-a a Școlii Gimnaziale „Herman Oberth” din Mediaș și tocmai a încheiat cu brio examenul de Evaluare Națională. Dincolo de asta însă, Raphael este olimpic național. Anul acesta a obținut locul II la Olimpiada Națională de Germană Maternă. Din septembrie ar vrea să meargă la Liceul „Stephan Ludwig Roth”, la care va ajunge doar trecând strada de la el de acasă. Regretă despărțirea de școala generală unde a fost într-o clasă pe care o consideră extraordinară, cu profesori buni și în care colegii lui, dicolo de faptul că învățau foarte bine, au dovedit și că sunt buni prieteni cu care a împărțit clipe frumoase. Regretul lui însă nu ține mult, pentru că, pe mare parte din prietenii din școală îi va reîntâlni, la liceu, la profilul pe care și l-a ales: matematică – informatică. Atunci când va trebui să ia o decizie cu privire la cariera sa, va lua în considerare posibilitatea de a deveni psiholog, ghid turistic, neurolog sau profesor.

Raphael s-a născut în 28 mai 2000, la Dresda, în Germania „într-o duminică dimineața pe când clopotele bisericii „Diakonissenkirche” chemau credincioșii la slujbă. Mama spune că m-aș fi uitat foarte curios și cu ochii mari în jur. Probabil a fost limba germană prima limbă pe care am auzit-o.” Raphael nu mai are frați sau surori, însă spune că are prieteni care îi sunt ca frații, cu care a crescut împreună „în frumoasa curte a pieții Castelului din Mediaș.” Tatăl său a studiat istoria și muzicologia în Leipzig, orașul său natal, iar astăzi este directorul muzeelor istorice din Erfurt, Germania. Mama lui s-a născut la Sighișoara, a studiat muzica sacră la Dresda și lucrează la Mediaș ca organistă la Biserica Evanghelică „Sf. Margareta”. Este un copil iubit, sprijinit de părinții lui pentru ca niciodată să nu-și piardă încrederea în el și, mai presus de toate, învățat ce înseamnă să fii om. Faptul că a ajuns olimpic la germană maternă pare a fi ceva firesc, dacă este să ne gândim la originile lui, însă, în spatele acestei reușite sunt ore de muncă, de perseverență, de autoeducare, fără de care Raphael nu ar fi reușit. „Acest premiu mi-a dovedit că, dacă îți dorești din tot sufletul ceva, lupți pentru acel ceva și crezi în visele tale, îl poți obține.”

În timpul liber este ghid turistic

Raphael este pasionat de fotbal, muzică – pian și canto, cărți, drumeții și ieșiri cu prietenii. Este nerăbdător să ia în piept vacanța de vară, pe care o consideră plină de surprize. „Voi merge în tabere de muzică și matematică în Albota și Moșna, în „orașul copiilor” din Bărcuț, voi merge la întâlnirea familială în Germania și o să-mi vizitez prieteni din Timișoara și Slovenia.” O altă reușită pe care o consideră specială, dar pentru care nu primește diplome este și faptul că îi place să fie ghid turistic în biserica în care cântă mama sa. „ Sf. Margareta este o biserică evanghelică veche și valoroasă. Acolo vin turiști din întreaga lume și mă bucur că pot povesti în 3 limbi și un dialect cu ei (engleză, română, germană și săsește), am răspunsuri la întrebările lor și sunt fericit când văd că le face plăcere conversația cu mine.” Cum reușește Raphael să aibă astfel de rezultate? „Prima și cea mai importantă regulă pe care o respect din clasa I este aceea de a fi atent în ore. Asta mă scutește de munca grea pe care ar trebui să o fac de unul singur acasă. În afară de aceasta, sunt curios și mă uit la multe filme documentare în diferite domenii: istorie, chimie, psihologie, arhitectură. Curiozitatea, trăirea și înțelegerea materiilor predate sunt pentru mine succesul notelor mari.”

Casetă

„Raphael este un elev foarte bun, clar peste nivelul celorlalți. Doi ani consecutivi a obținut locul I la Olimpiada Județeană de Germană Maternă, iar anul trecut cu nota 10. Nu ia și nu a luat meditații, este un autodidact și un copil care citește foarte mult. Excelează la literatură, iar nota care anul acesta i-a adus locul II la olimpiada națională a fost cu 5 sutimi sub cea a elevului de pe primul loc. Anul acesta merge la liceu și mi-a promis că anul viitor va obține primul loc și la nivel național”, Ionela Bozai, profesor de germană.

accident sofer turc dn 14 doi

Eveniment 7.07.2015

Trei accidente rutiere în doar câteva ore

politist-adriana-neagoePolițiștii rutieri medieșeni au avut o zi de luni plină. În doar câteva ore au fost înregistrate trei accidente, două pe raza municipiului Mediaș și unul pe Drumul Național 14.

În primul caz, un taximetrist care a lovit o minoră de 10 ani în cartierul Gura-Câmpului și a fugit de locul accidentului. Victima a ajuns la spital, din fericire fără răni grave. Șoferul este acum căutat de oamenii legii și va fi cercetat pentru fugă de la locul accidentului și vătămare corporală din culpă.

Un alt șofer, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aurel Vlaicu din oraș, a lovit și rănit un biciclist de 52 de ani, care a schimbat banda de deplasare fără să se asigure, moment în care a fost lovit de mașină. Bărbatul neatent a ajuns la spital, din fericire și în acest caz fără răni grave. În momentul în care a fost testat cu aparatul alcooltest, polițiștii medieșeni au constatat că biciclistul era băut.

În ultimul caz, un autoturism în care se aflau 4 persoane s-a răsturnat luni dimineaţa la Aţel. Un minor de 14 ani, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe DJ Aţel-Dîrlos a pătruns în Drumul Naţional 14 fără să respecte semnificaţia indicatorului „Stop” şi fără a acorda prioritate unui autoturism condus regulamentar. Șoferul de 21 de ani, din Sighişoara, a virat brusc pentru a evita impactul cu biciclistul şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile. În urma accidentului, doi pasageri aflați în mașină au fost răniţi în urma impactului, fiind transportați la Spital.

De asemenea, poliţiştii rutieri desfăşoară până în 12 iulie, în întreg județul Sibiu, ample acţiuni de prevenire a victimizării șoferilor prin accidente rutiere produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză.

Citiți și: Viteza, în atenția polițiștilor rutieri

Editia tiparita : 330