24.1 C
Sibiu
joi, septembrie 21, 2023

In sfarsit vom colecta selectiv deseurile!

Cele mai citite

După mai bine de un an de la lansarea primei licitații pentru desemnarea unei firme care să se ocupe de colectarea selectivă a deșeurilor, avem, în sfârșit, un câștigător! S-au încheiat toate procesele, au fost respinse toate contestațiile, iar miercuri, 3 august, autoritățile semnează contractul de concesiune cu firma care va aduna gonoiul din municipiul SIbiu și alte 21 de unități administrativ-teritoriale.
Firma desemnată câștigătoare este SC SOMA SRL Bacau, iar contractul care urmează să se încheie pentru unătorii 8 ani este estimat la peste o sută de milioane de lei.
Miercuri semnarea contractului va avea loc la sediul Consiliului Județean Sibiu, iar la eveniment vor participa:

 • banner
  banner
  banner
  banner

  Daniela Cîmpean – preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu

 • Claudia Iordănescu – director executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECO Sibiu

 • Marcel Luca – preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECO Sibiu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu

 • Astrid Fodor – reprezentantul Municipiului Sibiu în ADI Eco Sibiu şi primarul Municipiului Sibiu

 • Reprezentanţi ai SC SOMA SRL Bacău, cu care se semnează contractul

Potrivit procedurii, dupa semnarea contractului firma câștigătoare mai are la dispoziție 60 de zile pentru chestiuni organizatorile înainte de colectarea selectivă a deșeurilor.
După ani de zile în care au apărut o sumedenie de probleme – intrarea în insolvență a unor firme implicate, întârzieri la execuția lucrărilor, corespondență masivă cu Comisia Europeană, contestații și procese interminabile – cel mai mare proiect public derulat cu fonduri europene în județul Sibiu este pe cale de a fi finalizat.
Proiectul “SISTEM DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DESEURILOR IN JUDETUL SIBIU” a început în 2010 și a avut mai multe etape: închiderea gropilor de gunoi neconforme din județ, construirea unor stații de sortare și compost, achiziționarea de pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor și desemnarea firmelor care să adune gunoiul.
Primele trei etape s-au realizat cu bani europeni, valoarea totală a proiectului fiind de 80.298.789,07 lei fără TVA. Valoarea eligibilă conform Programului Operațional Sectorial Mediu este de 70.982.057,94 lei, din care contribuția Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 56.785.646,35 lei, adică 80% din valoarea eligibilă.
Termenul de finalizare este 18 nov. 2016. 
Scopul proiectului este implementarea la nivelul judeţului Sibiu a unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor a cărui funcţionare să ducă la respectarea angajamentelor şi ţintelor asumate de Consiliul Judeţean Sibiu prin Contractul de finanţare şi, implicit, de România prin tratatul de aderare.
Obiectivele principale ale Proiectului Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Sibiu pot fi structurate astfel:

 • Colectarea deseurilor menajere de la intreaga populatie;
 • Implementarea colectarii separate a deseurilor reciclabile atat in mediul urban, cat si in mediul rural;
 • Implementarea colectarii separate a deseurilor biodegradabile menajere in municipiile Sibiu si Medias;
 • Reducerea cantitatii de deseuri biodegradabile la depozitare;
 • Inchiderea depozitelor neconforme din judetul Sibiu;
 • Creșterea cantității de deșeuri reciclate și valorificate

 • Înființarea unor structuri eficiente de management al deșeurilor

 • Reducerea numărului de situri contaminate istoric.

 
 

 1. As avea patru intrebari:
  1) Recipientele pentru colectarea deseurilor vor exista in locul actualelor ghene?
  2)Cum va fi asigurat faptul ca ceea ce se arunca nu va fi „deranjat” de anumiti indivizi care cauta prin gunoi (cu care nu am nimic inpotriva atata timp cat lasa la fel de curat si organizat cum au gasit).
  3)Cum va fi directionata populatia sa arunce selectiv?
  4)Cum se poate sesiza un eveniment in care o masina venita sa ridice deseurile selectate, le va arunca in acelasi loc?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Scădere ușoară a numărului de șomeri în județul Sibiu

La sfârșitul lunii august 2023, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu erau înregistrați 4.896 șomeri...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect