Acum citesti:
Oierii, curtați de politicieni la Festivalul de la Jina
Intreg articolul 4 minute de lectura

Oierii, curtați de politicieni la Festivalul de la Jina

Festivalul „Sus pe muntele din Jina”, organizat în Mărginimea Sibiului week-end-ul care tocmai s-a încheiat, a atras și în acest an o serie de politicieni de la mai toate partidele. Astfel, printre participanții manifestării ajunse la cea de-a 47-a ediție, se numără Petre Daea, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, prim-vicepreședintele liberal Raluca Turcan, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, precum și parlamentari de Sibiu, politicieni locali și primari din 4 județe.

Ministrul Petre Daea le-a spus oierilor prezenți la festival să aibă grijă de oi, menționând că „între om și natură există o legătură strânsă în mod deosebit prin crescătorii de ovine”. De Jinaasemenea, guvernantul i-a îndemnat pe oieri să aibă încredere în Guvern și să se adreseze autorităților pentru a cere bani de lână. Pe parcursul festivalului, Daea a stat de vorbă cu cei prezenți, pentru a lua cunoștință cu privire la problemele cu care se confruntă în prezent ciobanii români.

Prezent la eveniment, președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a spus că „speră să vină vremurile în care lâna va costa mai mult decât te costă să tunzi o oaie”.
jina3„Vin aici cu mare bucurie. Nu vin pentru prima oară. Vin pentru că aici sunt oameni răzbătători, oameni gospodari. (…) Sper să vină vremurile în care lâna va costa mai mult decât te costă să tunzi o oaie. Sper să vină vremurile în care prin intermediul meșteșugurilor tradiționale să reușim să promovăm toate produsele care se nasc aici, din mâinile oamenilor. Sper să vină vremurile în care ciobanii să nu mai trebuiască să se ducă fiecare la piață să-și vândă brânza și celelalte produse, luptându-se cu mafiile din piețe, cu tot felul de obstacole, care îi împiedică să obțină cu adevărat banii pe care îi merită pentru munca lor”, a declarat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Președintele liberal a fost și protagonistul unuia dintre momentele muzicale desfășurate în cadrul festivalului, el cântând la fluier alături de ansamblul fluierașilor din Jina.
Pe scena festivalului a urcat și deputatul de Sibiu, Raluca Turcan, prim-vicepreședinte al PNL, care le-a transmis jinarilor că apreciază modul în care păstrează „cu sfințenie” valorile creștine și tradițiile locului.

„Credința si hărnicia jinarilor și frumusețile locului, te încarcă cu energie și te poartă într-o lume a bunului simț, a integrității și a devotamentului față de țară. Jina se mândrește cu cele mai vechi moșii românești, cele mai vechi școli și tradiții îndelungate, dar și cu cel mai vechi festival din țară. Pe lângă toate acestea, pot spune că se mai mândrește și cu unul dintre cei mai destoinici primari din județul Sibiu, care se zbate zi de zi pentru interesele jinarilor. La Jina spiritul pur românesc, valorile creștine și tradițiile locului sunt păstrate cu sfințenie!”, a declarat Turcan în fața turiștilor și localnicilor prezenți la eveniment.

Sărbătoarea portului și folclorului autentic românesc a strâns ciobani din patru județe — Sibiu, Alba, Vâlcea și Argeș. În acest an, spectacolul folcloric a fost susținut de Ansamblul Național „Jidvei România”, formații de fluierași din Jina și Șugag, de formații de dansuri din Corbii de piatră și Vaideeni, precum și de tineri interpreți din Ardeal, Banat și Maramureș, formația de dansuri „Junii Târnavei” și Sebastian Stan. Invitatul special al festivalulu a fost Cristian Pomohaci.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.