Acum citesti:
Violența domestică, în dezbaterea femeilor social-democrate
Intreg articolul 4 minute de lectura

Violența domestică, în dezbaterea femeilor social-democrate

Femeile social-democrate au la dezbătut la sfârșitul săptămânii trecute la Mândra unul dintre cele mai sensibile subiecte ale societăţii contemporane: violenţa domestică. La eveniment au luat parte specialişti în domeniu, liderii partidului, dar şi senatorii PSD Sibiu. La fiecare 30 de secunde, în România o femeie este bătută de partenerul ei. 3 din 10 românce au fost agresate fizic, verbal sau psihic începând cu vârsta de 15 ani. 7 din 10 cazuri rămân neraportate. Pornind de la aceste statistici îngrijorătoare, Liga Tinerelor Social Democrate din Sibiu, cu sprijinul Organizaţiei Femeilor Social-Democrate din Sibiu au organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, o dezbatere pe Legea privind combaterea şi prevenirea violenţei domestice. Evenimentul a fost găzduit de către primarul localităţii Loamneş, Maria Greavu, la căminul Cultural din Mândra, comuna Loamneş, şi s-a bucurat de prezenta a aproximativ 70 femei din localitate, dar şi din satele învecinate. “Violenţa domestică în România a devenit un adevărat flagel. Este o problemă foarte serioasă cu implicaţii profunde în viaţa de familie, de cuplu sau în cea a copiilor. Statisticile sunt îngrijorătoare. Numărul victimelor creşte de la an la an. Şi vorbim aici despre numărul cazurilor cunoscute, deoarece o mare problemă o reprezintă faptul că, în general, victimele violenţei domestice se ruşinează sau le este frică să reclame acest lucru. Şi asta se întâmplă datorită faptului că, până de curând, legea nu le proteja. Dar Prin Legea nr.30/2016 România a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, denumită pe scurt Convenția de la Istanbul. Iar acum este în dezbatere modificarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, tocmai în sensul sprijinirii şi protejării victimelor”, a declarat Bogdan Trif, preşedintele interimar al PSD Sibiu

Printre invitaţii care au luat cuvântul şi au discutat deschis cu femeile prezente la eveniment s-au numărat Bogdan Trif, preşedintele interimar al PSD Sibiu, Dan Cermonea, Preşedintele Executiv al PSD Sibiu, senatorul Viorel Arcaş, senatorul Nicolae Avram, avocatul Horaţiu Marin, preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Sibiu, Vasile Spinean, Directorul Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului Sibiu, avocatul Adelaida Fulea, consilier Judeţean al PSD Sibiu, Laura Bogdan, Preşedinta Ligii Tinerelor Social Democrate Sibiu, Maria Stan, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Social Democrate (OFSD) Mediaş, colonelul Marcel Turloiu, fost Şef serviciu Ordine Publică în cadrul IPJ Sibiu şi Mihaela Achim, asistent social principal, expert pe probleme de violenţă domestică. “Mă bucură faptul că în zona noastră, în localitatea noastră, acest fenomen nu are amploare. Noi, comunitatea de aici, nu vom tolera aşa ceva. Femeile trebuie să ştie că nu este normal să fie agresate verbal sau fizic, intimidate sau abuzate. Acesta a fost scopul acestei dezbateri!”, a spus Maria Greavu, primarul comunei Loamneş, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Social Democrate Sibiu. “În România, femeile reprezintă 83% din cazurile de violenţă fizică în familie. De teamă, ruşine sau chiar din convingerea că merită ceea ce li se întâmplă, numeroase femei tolerează violenţa partenerilor de viaţă. Iar acest lucru nu este normal. Femeile trebuie să devină conştiente de faptul că au drepturi şi pot fi protejate de lege!”, a declarat Laura Bogdan,  Coordonatoarea Ligii Tinerelor Social Democrate Sibiu, organizatoare a avenimentului.
Femeile prezente la eveniment au aflat de la specialişti în domeniu, de la avocaţi dar şi de la poliţişti, ce înseamnă de fapt violenţa domestică, cum se pot proteja, ce trebuie să facă dacă ele, sau persoane cunoscute lor, devin victime ale unor astfel de abuzuri. Astfel de dezbateri au fost organizate în mediul rural la nivelul tuturor Organizaţiilor LTSD din ţară.

Violenta domestica in dezbaterea femeilor PSD 1
Violenta domestica in dezbaterea femeilor PSD 2
Violenta domestica in dezbaterea femeilor PSD 3
Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.