13.2 C
Sibiu
joi, martie 28, 2024

Nicolae Neagu – Situația finanțelor publice a României se îndreaptă spre un dezastru bugetar

Cele mai citite

Deputatul liberal Nicolae Neagu a susținut o declarație politică în Camera Deputaților pe tema execuției bugetare după primele 7 luni ale anului. Vă prezentăm această declarație.
Execuția bugetară după șapte luni de guvernare Dăncilă arată că situația finanțelor publice a României se îndreaptă spre un dezastru bugetar! Totul sub controlul liderului suprem Dragnea care blochează investițiile publice ale administrației centrale și locale, singurele reale indicatoare ale unei economii prospere, dacă ea ar fi existat cu adevărat.
Veniturile fiscale sunt la cel mai mic nivel ca pondere din PIB de la criza economică din 2010 încoace, coborând la minim record de 8,6%. După toată nebunia cu transferul contribuțiilor sociale la angajat, veniturile din contribuțiile de asigurări sociale, ca pondere din PIB, au crescut cu mai puțin de un procent față de aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile fiscale plus încasările din contribuțiile de asigurări sociale însumează 14,5% din PIB, fiind și ele cele mai mici din 2010 până în prezent.
Procentul din PIB al veniturilor fiscale și al contribuțiilor sociale nu ține pasul cu creșterea cheltuielilor cu personalul și asistența socială, care a urcat la 11,4% din PIB, adică cel mai mare nivel din 2010 până în prezent. 80% din veniturile statului sunt pentru cheltuieli de personal și asistență socială! Cheltuielile de capital, rambursările de împrumuturi și mentenanța stufoasei administrații centrale iau restul, deci investițiilor publice le rămâne foarte puțin, sub 3% din PIB, cel mai scăzut scor de la revoluție încoace!
Într-o perioadă de creștere economică, marionetele lui Dragnea, tripleta Teodorovici – Vâlcov – Mișa au produs cel mai mare deficit bugetar de la criza din 2010 până în prezent, ceea ce înseamnă o gaură bugetară de aproape 12 miliarde de lei. Motivul: politicile publice incoerente și populismul electoral.
Această politică bugetară dezastruoasă a guvernului Dragnea – Dăncilă are repercursiuni grave asupra echilibrelor economice ceea ce va genera alte împrumuturi ale statului, noi scumpiri (inflația este deja peste 5%), devalorizarea leului, creșterea ratelor bancare, erodarea puterii de cumpărare a veniturilor, în special a celor din economia privată, și scăderea ritmului investițiilor publice!
Pentru a asigura plata salariilor și a pensiilor, guvernul Dăncilă va continua să se împrumute tot mai mult și tot mai scump!
Deja avem o creștere a cheltuielilor cu dobânzile de 20% față de aceeași perioadă a anului 2017, dobânda la obligațiunile pe termen lung ale României ajungând la peste 5% ,încet, încet ne îndepărtăm de Zona Euro, patru dintre cele cinci criterii obligatorii pentru aderarea la moneda unică fiind în acest moment neîndeplinite.
Bulgaria reușește să intre în criteriile de evaluare a Zonei Euro, România nu!
Tragedia cea mai mare este însă că lipsa orizontului speranței de bine duce la exodul forței de muncă românești în străinătate. Alți 200.000 de români au ales în ultimul an să plece să lucreze în occident! Soluții sunt și pe termen scurt și pe termen mediu și lung! Ele sunt legate însă de investiții publice, imediate și majore, atât ale autorităților publice locale, cât și a celor centrale!
Dar este clar pentru toată lumea că PSD nu știe, nu poate sau nu intenționează cu adevărat așa ceva!!!

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Două cutremure s-au produs, joi, în România

Două cutremure slabe s-au produs joi dimineaţa în zona Moldovei, în judeţul Neamţ, şi, respectiv, în judeţul Bacău.Primul seism...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect