Acum citesti:
Viorel Arcaș: Recalcularea pensiilor înseamnă regularizarea pentru aceleași condiții de muncă
Intreg articolul 2 minute de lectura

Viorel Arcaș: Recalcularea pensiilor înseamnă regularizarea pentru aceleași condiții de muncă

PSD Mediaș informează prin intermediul unui comunicat de presă că Guvernul României a decis recalcularea pensiilor pentru persoanele din grupele I și II de muncă care nu au beneficiat de mărirea punctajelor. În acest mod, explică reprezentanții PSD Mediaș, se asigură aplicarea unitară și echitabilă a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/ sau grupa a II-a, ori în condiții deosebite și/ sau condiții speciale de muncă. „Este vorba despre pensionarii din sistemul public de pensii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 în baza unor acte normative cu caracter special și recalculate prin OUG 4/2005, pensionari care au desfășurat, înainte de a intra în pensie, activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/ sau grupa a II-a de muncă, pensionari care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale. Potrivit actului normativ adoptat vineri, 5 mai 2017, se aplică o majorare cu 50% a punctajelor anuale pentru perioadele în care au fost desfășurate activități în locuri de muncă încadrate în grupa I sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, respectiv o majorare cu 25% pentru perioadele în care au fost desfășurate activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite”, spune senatorul social democrat medieșean Viorel Arcaș.

Drepturile de pensie recalculate se plătesc în etape. Astfel, în luna iulie 2017, se recalculează pensiile în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1990 — 31 martie 2001 inclusiv, iar în luna decembrie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001 — 31 decembrie 2010 inclusiv.
În situația în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menține punctajul mediu anual și cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării. Prin aceasta decizie a Guvernului se regularizeaza nivelul pensiilor pentru aceleași condiții de muncă.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.