Acum citesti:
Un proiect dedicat copiilor cu deficiențe de auz este câștigător
Intreg articolul 3 minute de lectura

Un proiect dedicat copiilor cu deficiențe de auz este câștigător

Proiectul „Bucuria sunetelor”, al Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă viața!”, din Sibiu se numără printre cei șase câștigători ai programului de granturi „Lumea prin culoare și sunet”, organizat de Fundația Orange.

Proiectul va avea acoperire națională iar specialiștii sibieni în reabilitarea copiilor cu implant cohlear vor fi implicați în realizarea și acreditarea unui curs de pregătire pentru cadrele de didactice din învățământul de masă privind integrarea reabilitării copiilor cu implant cohlear.

„Prezentul proiect vine ca o continuare a proiectului Asculta Viata derulat in 2015-2016 tot cu sprijinul financiar al Fundatiei Orange și are ca scop îmbunătățirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear (IC) și facilitarea integrării acestora în instituțiile de învățământ de masă.

În acest sens vor fi create două noi centre de intervenție timpurie la Iași (Liceul tehnologic special Vasile Pavelcu) și Vicovu de Sus – jud. Suceava (Liceul tehnologic special Bivolărie), cu specializarea cadrelor didactice din aceste centre, care vor oferi servicii de terapie logopedică online pentru minimum 50 de copii cu un acces redus la servicii specializate de terapie. Proiectul continuă îmbunătățirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear (IC) început în anul 2015 cu susţinerea Fundaţiei Orange, prin care au fost specializați 20 de profesioniști în reabilitarea vorbirii copiilor cu implant din zonele lipsite de personal calificat”, se arartă într-un comunicat transmis de reprezentanții asocieției.

De asemenea, se menționează faptul că își mai propune totodată dezvoltarea și acreditarea unui curs de specializare în reabilitarea vorbirii copiilor hipoacuzici cu implant cohlear pentru cadrele didactice din învățământul de masă din întreaga țară, organizarea de cursuri, seminarii și workshop-uri pentru 120 de specialiști și 50 de familii, inclusiv cu participarea unor experți străini, precum și realizarea unei biblioteci online disponibile gratuit, ce cuprinde materiale în limba română privind reabilitarea copiilor cu implant cohlear.

„Este important de înțeles faptul că operația de implant cohlear rezolvă doar din punct de vedere medical deficiența de auz, iar aceasta trebuie urmată de un lung proces de terapie logopedică în care familia joacă un rol esențial în calitate de co-terapeuți”, se mai precizează în comunicat.

Proiectul „Bucuria sunetelor” va sprijini gratuit cel puțin 50 de copii cu IC, indiferent de producătorul implantului cohlear și spitalul în care au avut loc intervențiile chirurgicale, copii cu pierdere severă sau profundă a auzului – candidați pentru IC, familiile acestora și specialiștii în tratamentul surdității prin IC.

Proiectul are o valoare totală de 239.640 lei și va fi finanțat de către Fundația Orange cu suma de 167.770 de lei.

Asociația „Ascultă Viața!” este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2007 pentru copiii cu pierdere severă sau profundă a auzului, cu un accent deosebit pe copiii purtători de implanturi cohleare. În prezent, Asociația „Ascultă Viața!” are un număr de 243 membri din întreaga țară: adulți cu IC, părinții copiilor cu IC și specialiști în acest domeniu.

Misiunea Asociației „Ascultă Viața!” este de a disemina informațiile despre implantul cohlear și terapia specifică de recuperare, de a informa, consilia și oferi asistență persoanelor cu implant cohlear, candidaților și familiilor acestora, de a promova drepturile persoanelor cu implant, precum și acordarea de sprijin material pentru copiii cu IC, candidați și familii, în scopul de a maximiza șansele de integrare socială a acestor copii.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.