Acum citesti:
Tratament fără interferon, pentru 10 bolnavi de hepatită C
Intreg articolul 4 minute de lectura

Tratament fără interferon, pentru 10 bolnavi de hepatită C

Bolnavii de hepatita C au acces și în acest an la tratamentul fără interferon. În 2017, de la bugetul de stat au fost alocate 3 miliarde de lei pentru acest program, sumă care, potrivit CNAS, va susține decontarea tratamentului pentru un număr de 12.000 de pacienți. Astfel, odată cu aprobarea deschiderii noii tranșe de tratament în luna mai, 10 pacienți din județul Sibiu au fost deja declarați eligibili și le-au fost eliberate medicamentele.

„Noua etapă de tratament pentru hepatita cronică virală C vizează: pacienţi cu fibroză F3 si F4 (ciroză compensată), cu fibroză F2 asociată cu manifestari extrahepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non-Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majoră, precum şi personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei; pacienţi cu insuficienţă renală aflaţi în dializă, stadiile de fibroză F2, F3 si F4 (ciroză compensată); pacienţi cu transplant hepatic;pacienţi cu ciroză decompensată”, transmit reprezentanții CJAS Sibiu.

Tratamentul este efectuat cu DCI Dasabuvirum + Ombitasvirum + Paritaprevirum + Ritonavirum pentru primele două grupe de pacienţi menţionate mai sus şi cu DCI Ledipasvirum + Sofosbuvirum pentru ultimele două grupe de pacienţi.
­
Bolnavii pot alege medicul curant în specialitatea gastroenterologie și boli infecțioase, după caz, dintre medicii care își desfășoară activitatea în următoarele centre: București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara.

Tratamentul fără interferon durează între 12 și 24 de săptămâni, în funcție de starea clinică a pacientului și de schema terapeutică.

Potrivit CJAS Sibiu, media lunară a pacienților cu hepatică C din județ care au beneficiat de diverse scheme terapeutice, în perioada 2014-2017, a fost de 110 persoane.

55 de pacienți cu hepatita C, vindecați total după tratamentul fără interferon

Bolnavii de hepatică cronică virală C din județul Sibiu care au beneficiat anul trecut de prima tranșă de tratament fără interferon, încheiată la 1 noiembrie 2016, s-au vindecat cu succes.
Potrivit datelor transmise de reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sibiu, din cei 58 de pacienți ale căror dosare au îndeplinit criteriile de eligibilitate, pentru 55 dintre ei rata de succes a tratamentului a fost de 100%, iar în cazul a 3 pacienți încă se așteaptă evaluarea CNAS.
În total, în anul 2016, în România s-a acordat tratament fără interferon pentru 5.860 de pacienți aflați în stadii avansate de fibroză hepatică.


Pașii pentru accesul la tratamentul fără interferon

Paşii pe care trebuie să îi parcurgă pacientul cu hepatita C şi ciroză hepatică C pentru accesul la tratament fără interferon:

• pacientul, cu bilet de trimitere de la medicul de familie şi cardul de sănătate, se va prezenta pentru consultaţie şi evaluare la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate din ţară.
• în urma evaluării, dacă pacientul corespunde criterilor de eligibilitate, va primi buletine de testare/ bilete de trimitere standard și vouchere corespunzătoare, pentru determinarea cantitativă și testarea fibromax, după caz, investigaţii care se vor realiza în mod gratuit.
• voucherul va fi utilizat pentru efectuarea setului de investigaţii necesare în unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fără interferon.
• rezultatul primit de la laborator va fi înmânat medicului curant care, dacă în urma investigaţiilor stabileşte că pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, întocmeşte dosarul pentru aprobarea tratamentului.
• pacientul este informat de către medic cu privire la terapia antivirală, modalitatea ei de administrare, la reacțiile adverse și interacțiunile medicamentoase.
• medicul curant completează formularul specific pentru verificarea respectării criteriilor de eligibilitate și va transmite o cerere online in PIAS. Confirmarea de înregistrare a formularului specific permite prescrierea tratamentului solicitat.
• pentru pacienții care urmează întreg ciclul de tratament, medicul curant are obligația de a programa pacientul în vederea efectuării celor 2 viremii, respectiv viremia de la sfârșitul tratamentului, precum și viremia de la 12 săptămâni de la sfarșitul tratamentului. Rezultatele investigațiilor vor fi înmânate medicului curant.

Pe site – ul CNAS, www.cnas.ro, la secţiunea Tratament fără interferon din cadrul rubricilor Informaţii pentru Asiguraţi respectiv Informaţii pentru Furnizori, sunt publicate mai multe informații referitoare la noile tratamente fără interferon pentru care s-au încheiat contracte în anul 2017, fiind disponibilă inclusiv lista laboratoarelor partenere.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.