Acum citesti:
Reconstrucții mamare gratuite pentru bolnavele de cancer la sân
Intreg articolul 4 minute de lectura

Reconstrucții mamare gratuite pentru bolnavele de cancer la sân

Peste 500 000 de lei sunt alocați în acest an de Ministerul Sănătății pentru Subprogramul de reconstrucție mamară în cazul femeilor cărora le-au fost extirpați sânii în urma unei intervenții chirurgicale cauzată de apariția maladiei cancerului. La nivelul județului Sibiu nu există unități înscrise în acest program derulat de minister prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, însă sibiencele afectate de această problemă pot beneficia de intervenția medicală decontată de stat, apelând la unul dintre cele 19 spitale din mai multe orașe din țară. Cele mai apropiate unități medicale unde se realizează operații de reconstrucție mamară gratuită sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș și Spitalul Județean de Urgență Brașov.

În vederea includerii în program, pacientele care au suferit o intervenție chirurgicală de extirpare a sânului (mastectomii) au posibilitatea sa se adreseze uneia dintre următoarele unități medicale:
a) Spitalul Clinic de Urgență București;
b) Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arsenie” Bucuresti;
c) Spitalul Universitar de Urgență Bucuresti;
d) Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri „Steaua”
București;
e) Spitalul Militar de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” București;
f) Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan București;
g) Spitalul Universitar de Urgență Elias București;
h) Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București;
i) Spitalul Județean de Urgență Brașov;
j) Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca;
k) Spitalul Judetean de Urgență Constanța;
l) Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova;
m) Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași;
n) Spitalul Clinic Județean Oradea;
o) Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș;
p) Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara;
q) Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara;
r) Institutul Regional de Oncologie Iași;
s) Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila.

„Pentru a beneficia de un implant mamar decontat de stat, criteriul de eligibilitate este o evaluare oncologică de etapă, care să avizeze explicit indicaţia de reconstrucţie mamară, imediată sau secundară”, transmit reprezentanții CJAS Sibiu.

Actele necesare pentru reconstrucția decontată de CNAS sunt următoarele:

bilet de trimitere de la medicul de familie către un chirurg plastician
card de sănătate/adeverință înlocuitoare de card (după caz)
dosarul medical complet (întocmit în secţia de chirurgie în care s-a efectuat mastectomia), plus documentele referitoare la tratamentul oncologic urmat: chimioterapie, radioterapie etc.).

Anual, în cadrul Spitalului Clinic Județean și de Urgență Sibiu, între 130 – 150 de femei bolnave de cancer la sân suferă operații de extirpare a sânilor.
Cancerul la sân este prima cauză a decesului în rândul femeilor din România, 36% dintre femeile diagnosticate cu acest tip de cancer pierzându-și viața. Acest procent de mortalitate ne situează pe primele locuri în Europa, în condițiile în care media europeană este de 29%.
Pentru subprogramul național de reconstrucție mamară statul a alocat în acest an 512.000 de lei, sumă ce acoperă cheltuielile pentru endoproteze (implant mamar și expander). Costul mediu/ bolnavă acoperit din bugetul statului este de 3.150 de lei.


Ce oferă Spitalul Județean Sibiu

În prezent, în cadrul Secției Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă a SCJU Sibiu se pot realiza intervenții chirurgicale de reconstrucţie mamară cu țesut propriu al pacientei.
„Pentru a beneficia de intervenția de reconstrucție mamară cu material autolog (țesut propriu), pacientele se pot prezenta în Policlinică, cu bilet de trimitere de la medicul de familie și cu avizul medicului oncolog, la orice medic cu specialitatea chirurgie plastică”, a declarat Dr. Alina Helgiu, medic șef al Secției Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă a SCJU Sibiu.
Din punct de vedere chirurgical, operația de reconstrucție cu material autolog presupune prelevarea de pe spatele pacientei a unei bucăţi de mușchi cu piele și repoziţionarea ei în locul sânului amputat. Durata medie de spitalizare a pacientelor este de o săptămână. Până în prezent, la Sibiu s-au efectuat două astfel de intervenții de reconstrucție mamară cu țesut propriu. În cadrul SCJU Sibiu, prima operație de reconstrucție mamară cu țesut propriu a fost realizată de Dr. Alina Helgiu în anul 2014. Beneficiară a fost o pacientă în vârstă de 57 de ani, care în urmă cu 14 ani suferise o mastectomie din cauza unui cancer la sân. Ulterior, pacienta a beneficiat și de o intervenţie de implant mamar la Timișoara, în cadrul Subprogramului de endoprotezare după afecţiuni oncologice.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.