Acum citesti:
Din septembrie, copiii vor fi vaccinați antipneumococic gratuit
Intreg articolul 2 minute de lectura

Din septembrie, copiii vor fi vaccinați antipneumococic gratuit

Ministerul Sănătății anunță că la începutul toamnei va demara în premieră în România campania de imunizare antipneumococică gratuită a copiilor. În prezent a fost finalizat procesul de achiziție a vaccinului, fiind prevăzută livrarea la nivel național a unei cantități de peste 477.000 de doze. Prin acest vaccin vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele.

Conform datelor oficiale, țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boală prevenibilă prin vaccinare – constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie.

„Vaccinul achiziționat de țara noastră, prin Ministerul Sănătății, este sigur, eficient și de calitate. În mod concret, vaccinul va ajuta la protecția împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în Romania. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. El este folosit în peste 100 de țări, printre Marea Britanie, Franța, Italia și Statele Unite”,

transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, încă de acum zece ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare. Această recomandare a fost urmată de țara noastră, iar vaccinul a fost inclus în Programul Național de Vaccinare în 2013. Până în acest an, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectivă a acestui vaccin în România.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.