Acum citesti:
Dr. Carmen Zaharia: Dependența de alcool se tratează medicamentos, minim 3 luni
Intreg articolul 5 minute de lectura

Dr. Carmen Zaharia: Dependența de alcool se tratează medicamentos, minim 3 luni

România are o problemă uriașă la nivelul consumului de alcool, ocupând poziția a cincea în topul țărilor europene, potrivit unui raport oficial realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aferent anului 2016. Cifrele indică pentru țara noastră un consum total de alcool per locuitor de 13,7 litri.
Specialiștii atrag atenția asupra consecințelor devastatoare pe care consumul excesiv de alcool le are asupra calității vieții: probleme de sănătate la nivel cardio-vascular, hepatic și cancere gastro-intestinale, o speranță de viață mult diminuată, dar și risc sporit de accidente și o creștere a ratei infracționalității.
La Spitalul de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu, anual sunt internați sute de pacienți cu probleme legate de alcool, alții primind tratament pentru acasă în ambulatoriul spitalului. Dr. Carmen Zaharia, medic primar psihiatru, vorbește despre implicațiile și tratamentul dependenței de alcool.

Care este limita între consumul normal de alcool și consumul abuziv? Ce cantități de alcool sunt permise și la ce intervale de timp?

Noțiunea de consum normal nu există, alcoolul fiind inclus în categoria ”drogurilor sociale”. În funcție de cantitatea ingerată, dar și de particularitățile de metabolizare, alcoolul determină la fiecare individ efecte progresive de la stare de bine, dezinhibare, până la afectarea profundă a sistemului nervos central. Eliminarea este, de asemenea, diferită, de la o persoană la alta. De exemplu, o alcoolemie de 1 g la mie se elimină în aproximativ 6-7 ore.
Abuzul de alcool reprezintă o condiție ce asociază una sau mai multe situații și anume: consumul de alcool în situații periculoase (precum condusul de autoturisme), cu sau fără consecințe (de pildă, amendă sau arestări pentru condusul sub influența alcoolului), apariția problemelor în viața personală, socială, profesională, școlară.

În ce măsură o persoană care inițial consumă periodic cantități mici de alcool poate să devină dependentă?

Trecerea de la consumul social (adică la ocazii, evenimente) la unul nociv se poate produce extrem de rapid, mai ales în cazul persoanelor la care există un anumit tipar greșit al consumului de alcool – de exemplu, ca metodă de adaptare la „necazuri…la bucurii…la stress” etc. La aceste persoane apar precoce simptomele abuzului etanolic și, ulterior, cele ale dependenței etanolice.

Care sunt semnele care indică faptul că o persoană a ajuns să fie dependentă de alcool?

Dependența de alcool, ca de altfel, dependența de orice drog, presupune existența a patru simptome: craving (necesitatea impetuoasă de a bea, când persoana nu se mai poate gândi la altceva în afară de cum să consume alcool), pierderea controlului consumului de alcool și a capacității de a anticipa consecințele acestuia, apariția toleranței (necesitatea creșterii progresive a cantității de drog pentru a obține aceleași plăceri), dependența fizică.

Așadar, consumul de alcool determină atât o dependență psihică, precum și una fizică. Prin ce simptome se caracterizează fiecare dintre acestea?

Dependența psihică reprezintă impulsul irezistibil de a continua consumul cu apariția impresiei de satisfacție, de relaxare, ceea ce duce la dorința repetării consumului.
Dependența fizică se dezvoltă treptat și constă în necesitatea de a continua consumul pentru a evita apariția stărilor grave ce apar la întreruperea lui (sevraj sau abstinență). Aceste persoane continuă consumul în ciuda evidențelor de complicații medicale sau a problemelor majore socio-profesionale și familiale ce apar ca urmare a consumului excesiv.

Care sunt cele mai eficiente metode de tratare a alcoolismului?

Eficiența metodelor de tratament al dependenței etanolice este direct proporțională cu motivația persoanei implicate în primul rând, dar și a familiei. Tratamentul specific cuprinde două etape. În primul rând este vorba de detoxifiere, bazată pe tratament medicamentos pentru diminuarea simptomelor de sevraj cu instalarea abstinenței. Această etapă presupune o fază intraspitalicească de aproximativ 7-10 zile, continuată acasă pe o perioadă de minim 3 luni. Ulterior, urmează etapa de reabilitare, combaterea dependenței de alcool făcându-se prin tratament medicamentos și psihosocial, pentru menținerea abstinenței și prevenirea riscului de recădere. Din fericire, în județul Sibiu pacienții sunt avantajați de faptul că există cele două centre de asistență în faza de reabilitare – Așezământul „Nazaret”, la Șura Mică, pentru bărbați și Centrul „Insula Speranței”, la Șelimbăr, pentru femei.

Când este nevoie de internarea persoanei dependente de alcool la Psihiatrie?

Necesitatea internării în spital poate fi dată pe de o parte de apariția unei condiții medicale consecință a consumului etanolic, precum intoxicații cu alcool, stări de sevraj și agitație sporită (cazurile cele mai frecvente de internare), iar pe de altă parte (mai rar întâlnită), de conștientizarea pacientului de necesitatea suportului intraspitalicesc pentru a obține abstinența.

Ce recomandări aveți pentru prevenirea ajungerii unei persoane în faza de dependență față de alcool?

Prevenirea dependenței de alcool este o problemă complexă. În acest sens, consider că trebuie să existe o serie de măsuri instructiv-educaționale, mai ales în rândul tinerilor, privind consecințele consumului și abuzului de alcool. De asemenea, se impun măsuri socio-economice, limitarea producției de băuturi ilicite, interzicerea comercializării către adolescenți, stabilirea unor distanțe față de instituții și școli unde pot fi amplasate unități unde se consumă alcool, precum și interzicerea reclamelor la alcool.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.