Acum citesti:
Studiu: Activitățile casnice și mersul pe jos la serviciu ar putea salva multe vieți
Intreg articolul 2 minute de lectura

Studiu: Activitățile casnice și mersul pe jos la serviciu ar putea salva multe vieți

1 din 12 persoane ar putea să fie salvată de la moarte în cazul în care ar desfășura activități casnice și dacă ar merge pe jos la serviciu, timp de 30 de minute, de cel puțin 5 ori pe săptămână. Aceasta este concluzia unui studiu realizat pe un eșantion de 130.000 de persoane din 17 țări, publicat în revista The Lancet, citată de Agerpres.

„O activitate fizică și mai intensă (750 de minute pe săptămână) este asociată cu o reducere (a mortalității provocate de bolile cardiovasculare, n.r.) și mai mare, mai ales pentru acele persoane care își repartizează activitatea fizică pe durata întregii zile, grație modului lor de transport, tipului de profesie pe care o exercită și activităților lor casnice”, afirmă autorii acestui studiu ce a fost publicat în revista The Lancet.

Autorii studiului consideră că rezultatele sunt relevante, aplicându-se indiferent de țara de origine a participanților, tipul de activitate fizică și de contextul în care aceasta este realizată (în cadrul unor activități recreative preferate sau în cadrul vieții cotidiene). De altfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică „de intensitate moderată” (75 de minute dacă aceasta are o „intensitate susținută”).

Conform cercetării efectuate de grupul de specialiști implicați, aproape un sfert din populația mondială nu îndeplinește aceste obiective. Noua cercetare arată că „mersul pe jos timp de 30 de minute în majoritatea zilelor din săptămână reprezintă un beneficiu substanțial”, potrivit cercetătorului Scott Lear, profesor la Universitatea Simon-Fraser din Canada, coordonatorul principal al studiului.
Analiza a vizat persoane cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani provenind din zone urbane și rurale, atât din țări bogate, cât și din țări defavorizate. Participanții au fost monitorizați timp de aproape șapte ani. „Din cele 106.970 de persoane care îndeplineau condițiile referitoare la activitatea fizică, 3,8% erau afectate de boli cardiovasculare. Acest procent crește la 5,1% în rândul persoanelor cu activitate fizică insuficientă”, notează autorii studiului.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.