Acum citesti:
Peste 2.200 de doze de vaccin pneumococic au ajuns la Sibiu
Intreg articolul 2 minute de lectura

Peste 2.200 de doze de vaccin pneumococic au ajuns la Sibiu

Primele doze de vaccin pneumococic ce va fi administrat gratuit copiilor, conform Calendarului Național de Vaccinare, au ajuns la Sibiu zilele trecute. Este vorba despre 2.260 de doze livrate Direcției de Sănătate Publică Sibiu de către Ministerul Sănătății. Acestea vor fi distribuite medicilor din familie din județul Sibiu, pentru vaccinarea bebelușilor născuți în luna august 2017. Imunizarea copiilor va începe de la 1 octombrie, iar schema de vaccinare presupune administrarea serurilor la vârstele de 2, 4 și 11 luni.

Boala pneumocociă este o infecție cauzată de bacteria Streptococcus pneumoniae care poate produce o serie de afecțiuni grave ca pneumonia, meningita, septicemia și infecții mai putin severe, precum otita medie și sinuzita. Boala pneumococică este o cauză frecventă de morbiditate și mortalitate pe glob, fiind frecvent întâlnită în rândul copiilor și al vârstnicilor.Conform datelor oficiale, țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Factori de risc pentru boala pneumococică:

Lipsa alăptării la sân și expunerea la aer poluat – pentru copiii mici;
Infecția HIV, lipsa splinei, boli renale cronice, infecții cu Haemophilus influenzae – pentru toate vârstele.

Semne și simptome:

Variază în funcție de locul infecției;
Febra și convulsiile sau frisoanele pot apărea în tote formele de boală pneumococică;
Copiii cu pneumonie pot prezenta tuse, hiperventilație, retracții ale peretelui toracic; iar la vârstini – respirații scurte cu durere la respirație și tuse;
Pacienții cu meningită pot prezenta: cefalee, sensibilitate la lumină, rigiditate a gâtului, convulsii și uneori alterarea stării de conștiență;
Pacienții cu otită sau sinuzită pot prezenta durere, sesibilitate și/sau secreție din zona afectată.

Boala pneumococică poate fi tratată cu antibiotic și poate fi prevenită prin vaccinare, imbunătățirea condițiilor de viață (reducerea aglomerației și a poluanților aerului din interior) și promovarea alimentației la sân în primele 6 luni de viață.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.