Acum citesti:
Rezultatele anchetei de la Spitalul de Pediatrie: acuzele sunt nefondate
Intreg articolul 13 minute de lectura

Rezultatele anchetei de la Spitalul de Pediatrie: acuzele sunt nefondate

Conducerea Spitalului de Pediatrie Sibiu a făcut publice rezultatele anchetei interne după ce în spațiul public au apărut imagini cu un copil internat care stă ud într-un pătuț și cere mâncare.

Concluzia este că acuzele aduse în acest caz unității medicale sunt nefondate, atât referitor la hrănirea insuficientă a pacienților internați în spital, cât și cu privire la deficiențele în activitatea de îngrijire a sugarilor și copiilor mici internați fără aparținători.

Cât privește cea de-a treia acuzatie, legată de limbajul neadecvat al personalului medical precum si agresarea verbala a doi copii mici internati fara parinti, „concluzia este că cele prezentate reprezinta o situatie singulara, regretabila, care nu caracterizeaza activitatea personalului Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu”. Potrivit comunicatului de presă, infirmiera incriminată a fost identificata si a dat o declaratie in care nu recunoaste acuzatiile aduse.

În aceste condiții, conducerea Spitalului Clinic de Pediatrie anunță că „a inaintat speța spre analiză comisiei de disciplina, urmând a se dispune măsurile disciplinare necesare”.

Citește aici Anchetă la Spitalul de Pediatrie Sibiu

Iată comunicatul de presă transmis de reprezentanții Spitalului de Pediatrie Sibiu:

In urma informațiilor apărute pe o rețea de socializare si mass media în legătură cu posibile deficiențe și aspecte negative în activitatea de îngrijire a copiilor în Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, prin decizia managerului Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu cu numarul 185/28.08.2017, s-a constituit o comisie care a avut sarcina de a investiga aspectele prezentate. In materialul postat pe reteaua de socializare sub protectia anonimatului, s-au adus urmatoarele acuzatii:

I. hranirea insuficienta cantitativ si calitativ a pacientilor internati in spital
II. deficiente in activitatea de ingrijire a sugarilor si copiilor mici internati fara apartinatori
III. limbaj neadecvat al personalului medical, precum si agresarea verbala a doi copii mici internati fara parinti

Activitatea de verificare a cuprins urmatoarele aspecte:
– discuții cu mame ale copiilor internați în salonul respectiv. Mamelor copiilor internati in salon (cu sau fara apartinatori) le-a fost transmisă invitația de a ne contacta în vederea unor discuții clarificatoare pentru toate aspectele negative apărute în spațiul public (adresa nr. 4821/30.08.2017).
– s-a emis comunicatul de presa cu numarul 4751/28.08.2017 prin care s-a cerut public sprijinul pentru realizarea anchetei tuturor apartinatorilor legali care au fost internati impreuna cu copiii lor in Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, simultan si anterior internarii copiilor prezentati in materialele video-audio (“solicitam date si probe, alte puncte de vedere care sa ne ajute sa evitam astfel de situatii in viitor, intrucat sesizarile neasumate si neverificabile lasa loc interpretarilor si nu permit instituirea unor masuri legale, juste din partea conducerii Spitalului”)
-verificari la fata locului pentru identificarea spatiilor de cazare surprinse in imaginile postate,
-identificarea copiilor prezentati in materialele video-audio precum si a persoanelor internate simultan cu acestia in acelasi salon, conform documentelor medico-legale (fise de observatie, documente administrative).
-solicitarea punctului de vedere al personalului medical implicat direct in ingrijirea acestor copii prin consemnarea declaratiilor acestora precum si a personalului medical al Sectiilor Clinice de Pediatrie I si II referitor la toate aspectele de ingrijire prin chestionare anonime (a se vedea Raportul de analiza a chestionarelor pentru angajati cu nr. 5214/15.09.2017)
-analizele chestionarelor de satisfactie ale pacientilor si apartinatorilor legali care au beneficiat de servicii medicale in unitatea noastra inaintea acestui eveniment (a se vedea rapoartele de analiza intocmite de Serviciul de management al calitatii)
-analiza chestionarelor de satisfactie ale apartinatorilor copiilor internati dupa evenimentele mediatizate (Raport de analiza a chestionarelor pentru insotitorii pacientilor internati privind comunicarea cu personalul spitalului 5056/11.09.2017)
-s-au analizat foile de observatie ale copiilor internati in salonul prezentat in perioada in care presupunem ca a fost facuta inregistrarea centrat pe diagnostic, tratament, evolutie si curba ponderala (aspecte precizate in adresele trimise catre DSP – nr. 4850/31.08.2017, catre DGASPC – nr. 4877/01.09.2017 si catre CJAS nr. 4878/01.09.2017)
-analiza curbei ponderale a copiilor internati in Sectiile Clinice Pediatrie I si II in perioada 01.08-31.08.2017 (Raport numarul 5243/18.09.2017)
-analiza activitatii in bucatarie, bucataria dietetica, precum si oficiile Sectiilor Clinice de Pediatrie (proces verbal de control cu numarul 5246/18.09.2017)
-analiza privind controalele igienico-sanitare efectuate de CSPLIAAM in blocurile alimentare in perioada 01.01.2017-31.08.2017 (Raport cu numarul 5247/18.09.2017 )
-analiza chestionarelor anonime de evaluare a hranei – cantitate, proprietati organoleptice, distributie (Raport numarul 5248/18.09.2017)
-analiza imaginilor si a textului ce insoteste aceste imagini (a se vedea textul raportului)
-analiza filmarii difuzate de catre postul de televiziune Kanal D in seara zilei de 10.09.2017 (adresa cu nr. 5068/11.09.2017 de solicitare a materialului difuzat catre postul de televiziune Kanal D a ramas fara raspuns)- (a se vedea textul raportului)
-analiza procedurilor de aprovizionare, conservare a alimentelor, preparare si distribuire a hranei (Raport cu numarul 5253/18.09.2017)
-analiza protocoalelor de lucru referitor la operatiunile de ingrijire a copiilor. Intrucat notiunea de ingrijire este complexa au fost analizate proceduri pentru diferite operatiuni cum ar fi: curatenia si dezinfectia saloanelor, schimbarea lenjeriei de pat, modul de alimentare al pacientilor, modul de administrare a tratamentelor, etc – (a se vedea textul raportului)
Mentionam ca pe parcursul investigatiei noastre am beneficiat de sprijinul doamnei jurist Ana Maria Micu – reprezentata organizatiei “Maini Unite”, care ne-a ajutat pe parcursul derularii anchetei.
Din verificările care au avut loc se desprind următoarele concluzii:

în spital circa 50% din copii se internează fără aparținători, care din diferite motive nu doresc sau nu pot să se interneze cu copiii lor bolnavi (serviciu, alt copil mic in ingrijire, stare de boala, etc.). Acest lucru crează o mare presiune asupra personalului de îngrijire care trebuie să supravegheze, să alimenteze, să schimbe, să asigure confortul pentru mai mulți pacienți în același moment. Acest lucru este foarte dificil;
salonul în care a fost făcută înregistrarea este salonul 110 din Secția Pediatrie II. În perioada în care presupunem că a fost făcută înregistrarea în salonul menționat au fost internați intre cinci și șase copii, aproximativ jumatate dintre acestia fiind insotiti de mame. Copilul prezentat în postarea apărută, în vârstă de 1 an și 10 luni, a fost identificat și a fost spitalizat pentru o afecțiune respiratorie – Pneumonie acuta cu componenta spastica – timp de noua zile.

I. Referitor la prima acuza legata de hranirea insuficienta cantitativ si calitativ a pacientilor internati in spital precizam ca:

-pacienții internați sunt tratați cu toată responsabilitatea. Un aspect important, care face parte din procesul de vindecare și recuperare este și regimul alimentar. Dieta prescrisă de medicul curant este stabilită de către asistentul dietetician al spitalului în conformitate cu normele în vigoare (O.M.S. 1563/2008), fiind adaptata vârstei pacientului și afecțiunii de care suferă acesta. Regimul alimentar prescris este corespunzător cantitativ și calitativ. In Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu externarea copiilor nu se face decât atunci când boala a fost vindecată/ameliorata și când curba ponderală este ascendentă. Este și cazul copiilor din salonul prezentat care s-au externat toți cu o curbă ponderală ascendentă. Copilul filmat despre care se spune că ar fi suferit de foame s-a internat cu 9 kg, iar la externare avea 9,08 kg, fapt evidențiat în Foaia de Observatie Clinica Generala.
-In ceea ce priveste afirmatia ca in hrana copiilor s-ar afla gunoaie sau insecte, asociata unei fotografii in care se prezinta o cana de cafea inscriptionata Jacobs, in care s-ar fi turnat continutul unei sticle cu supa de zarzavat mixata, conform declaratiei a doua mame internate in salonul 110 simultan cu persoana care a realizat captura foto, imaginea din fotografie corespunde unui condiment vegetal (mai probabil frunza de cimbru). Cele doua mame afirma ca i-au comunicat acest fapt mamei care a realizat fotografia inainte de a intreprinde demersuri spre a o posta pe o retea de socializare, insa aceasta din urma, in pofida atentionarii, cu rea credinta, a decis totusi sa prezinte lucrurile astfel, situatia fiind amplificata ulterior tendentios de anumite posturi de televiziune.
Mentionam ca hrana pacientilor nostri este corespunzatoare din punct de vedere al necesitatilor calorice si a principiilor alimentare si respecta standardele si procedurile interne, incepand de la achizitia alimentelor si pana la alimentarea copiilor. Hrana este personalizata pentru fiecare pacient in functie de varsta, diversificare si este adaptata patologiei.
Aportul caloric se calculeaza conform varstei copilului. Din regimurile alimentare adaptate principalelor tipuri de afectiuni, la care se adauga regimurile speciale pentru copiii cu diverse intolerante, cel mai “sarac” regim are 2950 kilocalorii iar cel mai “bogat” 3500 kilocalorii. Facem precizarea ca aportul caloric zilnic necesar pentru adulti este de 2500-3000 de kilocalorii pentru barbati si 2000-2500 kilocalorii pentru femei.
Nou nascutii, sugarii si copiii cu varsta sub 1an si jumatate sunt hraniti de la bucataria dietetica din recipiente sterilizate (sticle – nu recipiente din plastic, etichetate cu numele pacientului, exceptandu-le pe cele cu ceai sau apa), fiecare primind aportul nutritiv necesar varstei, conform indicatiilor medicului curant. Astfel regimurile alimentare pot fi diferite pentru copiii internati in acelasi salon.
Copiii mici, cu varsta cuprinsa intre 1,5 si 3 ani sunt alimentati in functie de obiceiurile alimentare ale familiei din care provin – fie din bucataria dietetica, fie din masa copiilor mari.
Trebuie mentionat ca cei doi copii prezentati in imagini au fost initial hraniti de la bucataria dietetica. Fiind diversificati precoce si fiind obisnuiti cu alimentatia copiiilor mai mari au refuzat acest tip de hrana si au fost alimentati cu hrana specifica copiilor cu varsta peste 3 ani.
Mamele internate in acelasi salon, in acelasi timp cu doamna care a realizat inregistrarile, au declarat ca mancarea era suficienta, gustoasa si ca celor doi copii internati singuri le era suplimentata mancarea de la bucatarie.
Din cele prezentate mai sus, coroborat cu concluziile: raportului cu numarul 5253/18.09.2017 (Analiza procedurilor de aprovizionare, conservare a alimentelor, preparare si distribuire a hranei), ale procesului verbal de control cu numarul 5246/18.09.2017 (analiza activitatii in bucatarie, bucataria dietetica, precum si oficiile Sectiilor Clinice de Pediatrie), ale raportului cu numarul 5247/18.09.2017 (analiza privind controalele igienico-sanitare efectuate de CSPLIAAM in blocurile alimentare in perioada 01.01.2017-31.08.2017), ale raportului numarul 5243/18.09.2017 (analiza curbei ponderale a copiilor internati in Sectiile Clinice Pediatrie I si II in perioada 01.08-31.08.2017), ale analizei foilor de observatie ale copiilor internati in salonul prezentat in perioada in care presupunem ca a fost facuta inregistrarea, ale raportului cu numarul 5248/18.09.2017 (analiza chestionarelor anonime de evaluare a hranei – cantitate, proprietati organoleptice, distributie) rezulta ca aceasta acuzatie este nefondata si nu are un suport real, avand la baza doar impresii ale unei mame.

II. Referitor la cea de a doua acuzatie privind deficientele in activitatea de ingrijire a sugarilor si copiilor mici internati fara apartinatori mentionam ca notiunea de ingrijire este complexa presupunand activitati variate pe langa alimentatie: asigurarea microclimatului (ventilatie, temperatura, umiditate), a confortului, a igienei ambientale si personale (curatenia in salon, dezinfectia, schimbarea lenjeriei de pat si a celei personale, imbaierea, etc.), sigurantei, administrarea medicatiei, activitati ludice, etc.

Din analiza postării prezentate se vede că acel pacient ține în mână un biberon din material plastic. Precizăm că în spital nu se folosesc astfel de recipiente, ci doar biberoane din sticlă. Din verificările efectuate am aflat că acel biberon provenea de la una din mamele internate în salon, care l-a dăruit acelui copil. Infirmiera, după ce a curățat și prelucrat prin fierbere biberonul, l-a umplut cu ceai și l-a dat copilului. Bănuim că din acest motiv copilul spunea frecvent „sticla, sticla“. În înregistrare se vede că cearceaful de pe pat este ud, dar nu și hainele copilului, rezultand astfel că pătuțul s-a udat cu ceaiul care s-a vărsat din biberon.
Schimbarea scutecelor copiilor se face dimineața de către personalul din tura de noapte, după ce se face toaleta copiilor. Pe parcursul zilei starea scutecelor de unica folosinta este verificata inaintea fiecarei mese si daca este cazul acestea se schimba. Atunci când se observă de către personal sau de catre o mama însoțitoare a altui copil ca este nevoie sa se schimbe scutecul, aceasta semnalează necesitatea personalului care procedeaza la schimbare. Noaptea scutecele se schimba doar daca este nevoie pentru a nu tulbura somnul copiilor. In evaluarea foilor de observatie nu s-a constatat consemnarea aparitiei eritemului fesier la vreun pacient. Consideram ca eventualele intarzieri in schimbarea scutecelor apar numai datorita numarului mare de copii aflati in ingrijire, numarului mare de activitati care trebuie facute cu fiecare copil in parte, si a posibilitatii ca simultan mai multi copii aflati in saloane diferite sa necesite activitati de ingrijire. Desi incadrarea cu personal corespunde normativelor in vigoare (care nu fac insa diferenta intre copil si pacientul adult), totusi schimburile de dupa amiaza si de noapte sunt reduse numeric raportat la nevoile de ingrijire ale sugarului si copilului mic (spre exemplu in turele de dupa amiaza si de noapte sunt situatii in care o infirmiera are in ingrijire copiii de pe un intreg etaj).
In acest context consideram ca si aceasta acuzatie este nefondata.

III. Referitor la cea de a treia acuzatie privitor la limbajul neadecvat al personalului medical precum si agresarea verbala a doi copii mici internati fara parinti, investigatia a avut loc pe mai multe planuri: chestionarea insotitorilor copiilor internati (raportul cu nr. 5056/11.09.2017), chestionarea angajatilor (raportul cu nr. 5214/15.09.2017), marturiile mamelor internate in salonul 110 concomitent cu mama care a facut inregistrarea, analiza materialului prezentat de un post de televiziune.

Concluzia este ca cele prezentate reprezinta o situatie singulara, regretabila, care nu caracterizeaza activitatea personalului Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu. Infirmiera incriminata a fost identificata si a dat o declaratie in care nu recunoaste acuzatiile aduse.
Conducerea Spitalului Clinic de Pediatrie a inaintat speta spre analiza comisiei de disciplina, urmand a se dispune masurile disciplinare necesare.

Dorim să asigurăm pe această cale opinia publică, că Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu rămâne în continuare o unitate spitalicească de încredere, datorită profesionalismului și preocupării constante a personalului pentru pentru asigurarea celor mai bune condiții de tratament.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.