1.2 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Salvatorii de inimi, din nou în Sibiu. Galerie Foto

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Se ia Fundația Polisano, se alimentează cu voința și determinarea celor care fac parte din ea, se aduc specialiști cu experiență și un palmares care înclină serios balanța în favoarea profesionalismului desăvârșit și se operează cu succes inimioarele plăpânde ale unor pici din familii defavorizate. Copiilor li se dă șansa la viață, părinților nu li se cer bani, iar toți cei implicați își încheie misiunea cu certitudinea că au făcut ceea ce trebuie.
Totul este posibil în cadrul proiectului „Inimi Sănătoase pentru Copii”, început de fundație încă din anul 2015. Vorbim despre toate acestea într-o Românie cu o infrastructură extrem de limitată în ceea ce privește chirurgia cardiacă pediatrică, chiar dramatică. Un copil din 100 se naște cu o malformație cardiacă, ceea ce îi poate pune în pericol viața, mai ales dacă nu este diagnosticat la timp. În România există doar 2 centre publice, care realizează intervenții pe cord pentru copii (Târgu Mureș și Cluj) și doar doi chirurgi.
Se estimează că, anual, sunt necesare în România peste 2.000 de operații pe inimă pentru copii, dar sunt realizate maxim 500. Restul ce șanse au?
„Inimi Sănătoase pentru Copii” a fost creat special pentru acești copii rămași pe dinafară de oameni care au crezut în șansa lor.
„Cu fiecare an, proiectul nostru a luat o amploare din ce în ce mai mare. Scopul nostru este acela de a organiza acțiuni umanitare efectuate de echipe medicale specializate în chirurgia cardiacă pediatrică, din Marea Britanie (Londra și Bristol), și Suedia (Lund). Echipele sunt formate nu doar din chirurgi cu experiență, ci și anesteziști, perfuzioniști, asistente bloc operator, etc. Aceștia vin de 3 – 4 ori pe an în România, în Sibiu și București, pentru a opera cazurile complexe cele mai urgente, dar și a forma echipele de la fața locului”, spun reprezentanții fundației.
Până în prezent, au fost ajutați peste 60 de copii suferind de malformații cardiace grave și provenind din familii defavorizate. Rata de succes este de 100%, ceea ce înseamnă că toți copiii operați sunt recuperați și redați societății. Recuperarea acestora este rapidă și aceștia pot avea o viață normală după intervenție, inclusiv cu activități sportive.
Specialiștii sunt în Sibiu și oprerează
În săptămâna 16 – 21 aprilie, echipele medicale sunt din nou la Sibiu și fac un adevărat maraton operator. Există o listă de așteptare de peste 60 copii din toată țara, dintre care chirurgii selectionează maxim 15 copii, în funcție de gradul de urgență a bolii cardiace. Printre copiii operați în aceasă săptămână se numără și David, un prichindel de 1 an și 8 luni, din Biertan, Jud. Sibiu. Suferă de defect septal atrial mare; hipetrofie ventriculară dreaptă, HAD. David nu merge, nu crește, obosește foarte repede și se învinețește când plânge. Este mereu bolnav, refuză să mănânce și supraviețuiește pe bază de vitamine. Părinții au fost cu el la Institutul de la Tg. Mureș, însă au fost refuzați din lipsă de locuri. Este singurul copil dintr-o familie cu probleme financiare. Tatăl nu lucrează, iar mama este în concediu de creștere a copilului. Trăiesc din indemnizație și din alocație.
Un alt micuț este Albert, 1 an și 1 lună, din Vatra Dornei. Suferă de CAVC subtipul Rastelli A, Trisomie 21. Copilul prezintă un ușor retard, în schimb are reflexe bune și gângurește. Familia are o situație financiară precară, veniturile fiind reprezentate de salariul tatălui și alocația copilului. Mama este casnică în prezent, a renunțat la locul de muncă pentru a avea grijă de copii. Albert s-a prezentat la spital însoțit de bunica, mama fiind în spital cu alt copil.
Denis, 4 ani, din satul Mașloc, Jud Timiș a fost și el operat cu succes în această săptămână. El suferă de fistulă între aorta descendentă și vena pulmonară stângă inferioară. Denis nu doarme, transpiră și obosește repede. Refuză să meargă la grădiniță neînsoțit permanent de mama sa și preferă să se joace singur. În familie, doar tata lucrează (muncitor necalificat), mama are grijă de cei 5 copii.
Ei sunt cei care vor să salveze
Printre medicii specialiști internaționali implicați în proiect se numără Dr. Șerban Stoica, de origine română, medic primar în chirurgie cardiovasculară pediatrică la Spitalul Universitar din Bristol, Dr. Rob Martin, preşedintele Societăţii de Cardiologie Pediatrică din Marea Britanie, Dr. Petru Liuba, profesor asociat al Universităţii din Lund, Suedia, şi medic primar Cardiologie Congenitală Intervenţională Pediatrică. Alături de aceștia, o întreagă echipă de cadre medicale specializate în cardiologie pediatrică s-a deplasat la Sibiu – medici anesteziști, asistente de terapie intensivă, etc. Datorită lor, în aceste săptămâni, aproximativ 15 copii vor avea inimi mai puternice și mai sănătoase.


 
 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect