2.7 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Noul Centru de Telemedicină și Boli Neurologice a prins contur

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Lucrările de construcție a noului corp de clădire realizat din fonduri europene în incinta Spitalului de Pediatrie Sibiu, din strada Pompei Onofreiu, avansează cu pași repezi. Termenul la care Centrul de Cercetare și Telemedicină în Boli Neurologice la Copii trebuie să devină funcțional în aprilie 2015, investiția având o valoare de 45 de milioane de lei. Potrivit proiectului, în curtea spitalului s-a construit o nouă clădire pe 5 nivele, compusă din demisol, parter, două etaje şi mansardă, pentru activităţi de cercetare în medicina neurologică pediatrică. Suprafaţa totală a clădirii va fi de 1.276 de mp. Până în prezent, clădirea a fost ridicată, iar compartimentările de spații au fost deja realizate pentru demisol, parter și etajul I. „Este realizată infrastructura și suprastructura în proporție de 100%, compartimentări spații ( demisol, parter, etaj I ) în proporție de 100%, etaj II și mansardă în proporție de 50 %, iar instalațiile sanitare și electrice în proporție de 85 % (demisol, parter, etaj I și etaj II). În ceea ce privește construcția propriu-zisă, în continuare sunt programate finalizarea lucrărilor de compartimentări interioare, instalații electrice și sanitare, tencuieli interioare și exterioare, zugrăveli interioare și exterioare”, a declarat Alexandru Mihuț, managerul Spitalului de Pediarie.
În acest centru urmează să fie create 5 departamente de cercetare: Compartimentul de Neuroradiologie; Compartimentul de genetică, boli metabolice şi cercetare a patologiei pediatrice coexistente sau induse de bolile neurologice; Compartimentul clinic de neurologie pediatrică; Compartiment de cercetare în neurologie şi polisomnografie şi Compartimentul de telemedicină şi educaţie medicală. După finalizarea procedurilor de licitație, va fi instalată și pusă în funcțiune și aparatura aferentă acestora. De asemenea, va fi angajat personal pentru acest centru, necesarul fiind de 32 de cadre medicale.
Potrivit proiectului, în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, copiii cu afecţiuni neurologice vor beneficia de teste moderne şi eficiente de diagnostic, inclusiv: • Electroencefalografie, atât de rutină, cât şi în stare de veghe, EEG de somn, înregistrări de lungă durată şi monitorizare video EEG; • Răspunsuri evocate de trunchi cerebral, auditive şi vizuale la copiii cu suspiciune de tulburări de auz sau deficienţe de vedere; • Electromiografie – viteza de conducere nervoasă şi electromiografie pentru afecţiuni neuromusculare; • Servicii de neuroradiologie, inclusiv Rezonanţă Magnetică (IRM), Spectroscopie RM (SRM) şi f MRI; • Teste cardiorespiratorii şi genetice performante; De asemenea, vor fi achiziţionate prin acest proiect echipamente cu valori peste 100.000 Euro, precum: • aparat rezonanţă magnetică 3 Tesla; • sistem Röntgen multivalent cu arhitectură flexibilă care să permită explorări fluoroscopice şi angiografice; • aparat Röntgen, complet digital de grafie, prevăzut cu vertigraf de uz general, cu dotări ce permit examinarea pacienţilor pediatrici; • electroencefalograf cu 40 canale pentru analiza de performanţă a activităţii spontane în timpul examinării funcţionale RMN, EEG, MRI; • ecograf Doppler color pentru investigaţie de înaltă performanţă în pediatrie, cu aplicaţii dedicate examinării SNC şi vascularizaţiei cerebrale; • ecocardiograf performant de analiză în volum, 2 DM şi doppler pentru aplicaţii cardiovasculare, transtoracic, transesofagian, vascular, pentru pacienţi pediatrici; • aparat pentru studii genetice, secvenţiator genetic; • sistem de prelucrare a imaginilor medicale; • sistem integrat de telemedicină şi bibliotecă digitală.
Responsabilii proiectului estimează că, odată ce acest centru va deveni funcţional, vor creşte calitatea şi capacitatea de diagnosticare şi tratament în neurologia pediatrică, va fi îmbunătăţită starea de sănătate a copiilor şi, implicit, va scădea rata mortalităţii infantile cauzată de afecţiuni neurologice. Termenul final de realizare a proiectului este 21 aprilie 2015.
Proiectul intitulat „Centru de cercetare şi telemedicină în bolile neurologice la copii – CEFORATEN” este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 45.315.662 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 36.805.477 lei.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

RAPORTOR LOCAL. “Anghel Saligny” va ridica județul

Primarii din județul Sibiu și Consiliul Județean Sibiu s-au mișcat bine în ceea ce privește depunerea proiectelor în programul...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect