13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Spitalul Județean, chemat în instanță de zeci de salariați pentru recalcularea sporurilor

Cele mai citite

Zeci de salariați ai Spitalului Județean Sibiu au dat în judecată instituția, dar și Consiliul Județean și Ministerul Sănătății pentru recalcularea sporurilor. Totodată, oamenii au cerut și implicarea Prefecturii Sibiu, o delegație a salariaților având o întevedere cu prefectul Ovidiu Sitterli pentru a-i prezenta situația, ocazie cu care i-au înmânat o scrisoare deschisă.
”Motivele demersului nostru sunt constituite de faptul că, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sibiu sporurile specifice fiecărei secții (spor de pereclitate, spor de încodare psihică), precum și sporurile comune (spor de sărbătoare și sporurile de tură) nu sunt acordate procentual din salariul de bază actual, ci dintr-un indice matematic mult mai mic, denumit salariu pentru sporuri. Salariul pentru sporuri este reprezentat de salariul de bază deținut în decembrie 2009”, scriu salariații în document.
Aceștia afirmă că ”această situație are ca efect imediat diminuarea semnificativă la nivelul fiecărui angajat a venitului brut și, implicit, al celui net”.
”Frustrările financiare ale angajaților, datorate acestui mecanism de calcul, perpetuat pe un termen de 5 ani, au atins astăzi cote alarmante”, mai scriu angajații în scrisoare.
Oamenii explică faptul că la această situație s-a ajuns prin aplicarea Ordinului ministrului sănătății nr. 547/2010 care stabilește ”Regulamentul privind acordarea sporurilor la salariile de bază”.
”În ordin se prevede că, sporul de pereclitate, de exemplu, este la secția unde lucrez eu de 50 la sută. Se mai spune însă că suma nu poate să depășească suma calculată în decembrie 2009. În aceste condiții, calculându-se sporurile la salariul de bază din 2009, noi pierdem foarte mulți bani, iar sporurul nu mai este decât de 25 – 30 %. Noi suntem cam 50 de angajați de la ATI, Bloc Operator și Ginecologie care am acționat în instanță, dar toți angajații spitalului sunt afectați de această prevedere, de la manager până la ultima femeie de serviciu”, a explicat Ovidiu Zotica, unul dintre cei prezenți la Prefectura Sibiu și parte în proces.
Angajații nemulțumiți i-au explicat prefectului și faptul că multe spitale din țară nu aplică acest ordin și i-au cerut să se implice, fie pentru nepunerea în aplicare la Sibiu a acestui ordin de ministru, fie pentru abrogarea ordinului.
În sprijinul demersului salariaților este chiar ordinul în sine care prevede, la mai multe articole, că ”în anul 2010 sporurile se acordă într-un cuantum care să conducă la o valoare egală cu suma calculată pentru luna decembrie 2009, fără a fi afectat de măsurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009” – fără a face însă referire și la obligativitatea aplicării aceleiași metode de calcul în anii următori.
”Conducerea spitalului ne-a spus însă că, atâta timp cât ordinul este încă în vigoare, se continuă astfel calculul. Eu pierd cam 400 de lei lunar la salariu față de un coleg de la un spital din județul Vâlcea, de exemplu, la care i se calculează sporurile din salariul de bază actual”, a mai spus Ovidiu Zotica.
Ovidiu Zotica, asistent Bloc operator chirurgie generală din Spitalul Județean, povestește că pentru a susține demersul lor în instanță, dar și în fața autorităților din Sibiu au făcut rost de fluturași de salariu de la colegi din alte județe.
Potrivit acestor documente, la un salariu de bază de 1.632 de lei în Vâlcea, sporul de pereclitate de 50 la sută este calculat la suma de 818 lei. La Spitalul Județean Sibiu la un salariu de 1.681 de lei, sporul respectiv este de 618 lei, pentru că la Sibiu se calculează din salariul de bază din decembrie 2009 care era de 1.235 de lei.
Procesul a fost înregistrat la începutul acestei luni la Curtea de Apel Alba-Iulia, chemată să decidă în această problemă.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Copșa Mică are o autospecială de stingere a incendiilor

După ani de numeroase încercări de a obține o autoutilitară funcțională de stingere a incendiilor, acest lucru s-a realizat...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect