baby care mare

Sanatate 20.12.2013

Asociația Baby Care te îndeamnă să fii Moș Crăciun. Terapia intensivă a nou născuților are acum două aparate performante, mai trebuie unul

Campania „Un vis o speranță, o viață”, desfășurată de Asociația Baby Care din Sibiu a reușit cu sprijin necondiționat din partea tuturor celor implicați și cu dedicare să-și atingă scopul de a colecta fonduri necesare îngrijirii, în cele mai bune condiţii a nou-născuţilor şi prematurilor internaţi în terapia intensivă neonatală a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. 86.000 Ron s-au strâns în urma acțiunilor și activităților desfășurate de asociație. Din acești bani s-a achiziționat un ecograf performant destinat diagnosticării şi monitorizării afecţiunilor perinatale în valoare de 69.031 RON şi au fost comandate circuite de respiraţie neonatală în valoare de 10.000 RON.

„Datorită efortului și sprijinului părinților și a tuturor celor care s-au implicat și ne-au ajutat în campanie, s-au strâns toți acești bani. Acum putem face mai ușoară viața celor care își încep drumul prematur și au nevoie de terapie. Acest ecograf ne ajută să urmărim copiii cu risc de sechele neurologice și motorii, până la vârsta de doi ani. Pentru mulți dintre copii greul nu se oprește în momentul în care pleacă acasă. Urmează să achiziționăm și circuite de respirație, foarte importante pentru nou născuți, mai ales că aproape toți cei care vin pe lume prematur au probleme de respirație”, a declarat dr. Maria Livia Ognean, preşedintele Asociaţiei Baby Care Sibiu. 

În decursul unui an, la maternitatea din Sibiu s-au născut aproximativ 2700 de copii. Dintre aceștia, cam 350 ajung la terapie intensivă, adică mai bine de 15%.  O parte dintre nou născuți vin și din spitalele din Alba și Vâlcea. 

Eforturile Asociației nu se opresc aici. Mâine, 21 decembrie, la Carrefour, toate mămicile implicate în proiect vor fi prezente cu decorații de Crăciun, făcute de mâinile lor, de la ora 10:00 dimineața și până la 22:00. Toți banii strânși din vânzarea lor vor merge pentru achiziționarea unui pulsoximetru performant, un aparat care costă în jur de 3.000 de euro. Acest tip de aparat este indispensabil în terapia intensivă neonatală, secţie în care, majoritatea copiilor internaţi, născuţi la termen sau prematuri, prezintă probleme sau dificultăţi de respiraţie şi oxigenare. În acest scop, sub deviza „Fii mai bun, fii Moş Crăciun” capania va continua. 

Reprezentanții Baby Care mulțumesc tuturor celor care și-au adus aportul în campaniile lor. De la marile companii, la celelalte asociații, artiști, presă și oficialități.  

 

 

 

 

 

 

Editia tiparita : 263

20150702_151825

Eveniment 3.07.2015

FOTO: Un tânăr a supraviețuit patru zile în munți după ce a căzut într-o râpă și s-a rănit grav

Un tânăr de 26 de ani a supraviețuit în munții Cindrel patru zile, după ce a căzut într-o râpă și s-a rănit grav la bazin. Nu a avut semnal la telefon ca să ceară ajutorul autoritățior și a încercat să se salveze singur. Deși nu putea să se ridice în picioare, bărbatul s-a târât mai bine de doi kilometri. A stat patru zile fără apă și fără mâncare iar joi a fost găsit de un cioban, în apropierea refugiului Cânaia. Tâărul a fost transportat cu un elicopter SMURD la spitalul din Târgu Mureș iar din fericire viața lui nu este pusă în pericol.
Tânărul, biolog de meserie, este din județul Cluj și a s-a dus pe munte ca să adune plante. Luni a urcat în Munții Cindrel, la aproximativ 2200 de metri altitudine unde s-a și întâmplat accidentul. A căzut mai bine de 15 metri printre stânci și s-a rănit grav. A strigat după ajutor iar un cioban l-a auzt însă nu l-a putut găsi pentru că era într-o zonă cu vegetație deasă așa că tânărul a încercat să se salveze singur. Deși nu se putea mișca, s-a târât până în apropierea refugiului Cânaia, unde a fost găsit de un cioban. “Tânărul căzuse luni după masa, suferise un traumatism la nivelul bazinului și pentru că nu avea semnal la telefon și era singur s-a deplasat singur, târându-se aproximativ 2 kilometri și jumătate, până în apropierea refugiului Cânaia unde a fost găsit joi dimineață. Era conștiet și coerent, stabil hemodinamic și respirator, hipotermic dar era în viață. A supraviețuit după trei nopți petrecute la altitudine de 2000 de metri, pe ploaie, pe vânt, pe noapte temperatura a coborât până la 6 grade și totuși a reușit să supraviețuiască doar cu hainele de pe el. Mâncarea i-a ajuns doar marți și miercuri dimineața iar de miercuri dimineața și până acum nu a mai mâncat nimic. Șansa lui a fost că a are un psihic foarte bun și a avut suficiente resurse fizice ca să trăiască până astăzi.” a declarat Adrian David, șeful Serviciului Salvamont Sibiu
Tânărul a fost transportat la spitalul din Târgu Mureș cu un elicopter. “Pentru că zona era dificilă și leziunile se puteau agrava dacă îl transportam cu mașina de intervenție, astfel că pentru a i se asigura asistență medicală de urgență am solicitat intervenția elicopterului SMURD Mureș, care l-a o oră după ce am făcut apelul de salvare a fost prezent la locul accidentului.” a precizat Adrian David

20150620_183517
20150702_151825
20150702_151908
20150702_151513 -1
20150620_183214
pavel chirila

Sanatate 3.07.2015

Dr. Pavel Chirilă: Alcoolul, unul dintre factorii care duc la apariția cancerului

Prof. dr. Pavel Chirilă este doctor în ştiinţe medicale, profesor de Bioetică laică şi creştină, medic primar medicină internă cu supraspecializare în fitoterapie şi homeopatie, fiind preşedintele Asociaţiei Române a Medicilor Fitoterapeuți (ARMF), medic naturist şi autor al mai multor lucrări în domeniu. Pe lângă Centrul Medical Naturalia a reuşit să construiască, cu sprijinul Comisiei Europene şi al unor fundaţii de caritate, aşezământul de tratare a bolnavilor de cancer şi leucemie în fază terminală, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina”.
În cartea sa, intitulată „Prevenirea cancerului-un studiu economic comparat”, Pavel Chirilă identifică factorii care contribuie la apariția cancerului: fumatul, zahărul alb rafinat, făina albă, mezelurile ce conțin săruri nitrice, fructele și legumele stropite cu insecticide, E-urile și aditivii alimentari, organismele modificate genetic, terapiile hormonale, parabenii din produsele cosmetice, stresul și, nu în ultimul rând, alcoolul.

În cartea „Prevenirea cancerului”, ați nominalizat alcoolul drept unul dintre principalii factori care contribuie la declanșarea acestei cumplite maladii. Care este legătura dintre alcool și îmbolnăvirea cu cancer?

Este o constatare statistică. Marii consumatori de alcool au o incidență mai cunoscută a cancerului. Este o constatare veche de la începutul secolului XX. Mecanimsul intim al oncogenezei în legatură cu alcoolul nu se cunoaște în detaliu, dar este probabil și un efect direct (cancerul de esofag) și un efect toxic indirect ( hepatocarcinomul).

Care tipuri de cancer sunt favorizate de consumul excesiv de alcool?

Localizările mai frecvente ale cancerului la alcoolici sunt: cavitatea bucală, faringe, esofag ( 8 din 10 bolnavi cu cancer esofagian sunt alcoolici), colorect și sân.

Ce alte tipuri de modificări mai produce consumul de alcool la nivelul sănătății umane?

Alcoolul mai poate cauza și alte boli în afară de cancer: ciroză hepatică, ulcer gastric, gastrite, poliradiculonevrite, psihoza alcoolică. Totodată, consumul excesiv de alcool produce diverse efecte sociale nefaste, precum divorțuri, sinucideri, accidente, violență, absenteism profesional, răniri etc.

Cum afectează consumul sporit de alcool organismul, în funcție de categoriile de vârstă?

La copii, consumul de alcool întârzie dezvoltarea intelectuală: creează dependențe, absenteism scolar și
intoxicații acute cu alcool (hepatită toxică, comă alcoolică). La adulți, se ajunge la faza de dependență și la toate acele boli enumerate mai sus.

Ce cantități de alcool ar trebui consumate pentru ca acesta să nu devină ceva nociv pentru organism?

Ori abstinență (dacă există contraindicații), ori cantități mici: 25 g alcool distilat pe zi sau 1 pahar (200 ml) pe zi bere.

În situațiile în care mergem la o masă, unde se servesc mai multe feluri de mâncare și băutură – cum ar trebui consumat alcoolul ca să nu aibă consecințe asupra organismului?

Există o tradiție mai veche care prevede că alcoolul se consumă seara: vinul înainte de masă și alcoolul tare, după masă.

Ce părere aveți despre consumul de alcool de către femeia însărcinată?

Mai bine nu sau, cel mult, 100 ml vin roșu în trimestrele II si III de sarcină.

Din nefericire, România ocupă locuri fruntașe la consumul de alcool pe cap de locuitor. Care considerați că sunt cauzele pentru care s-a ajuns în această situație?

Inconștiența, indolența, lipsa de disciplină interioară și exterioară.

Care ar fi primul pas pe care considerați că l-ar putea face o persoană alcoolică pentru a renunța la băutură?

Dacă nu poate să renunțe singur, măcar să aibă puterea să ceară o consiliere.

Ce soluții vedeți, atât pe termen scurt, cât și lung, pentru a se depăși acest fenomen?

O educație eficientă în școli și în familie.

Cancerul este un flagel mondial şi România are cei mai deterioraţi indicatori de cancer dintre toate ţările Uniunii Europene: are cea mai mare mortalitate prin cancer, iar la trei cancere deţine locul 1 (e vorba de cancerul pulmonar, de col uterin şi cerebral). Ca să fie situaţia şi mai tristă, pe baza indicatorilor de sănătate publică pe care îi avem la îndemână, putem spune că poporul român este cel mai bolnav din Europa. În plus faţă de cancer, are cea mai mică speranţă de viaţă, are cea mai mare mortalitate infantilă, are de 10 ori mai multe cazuri decât media europeană, are cel mai grav spor negativ al populaţiei, are cea mai mare incidenţă a bolile infecţioase şi parazitare. România are şi cel mai mare număr de copii cu cancer. Sunt circa 5000 de copii cu cancer înregistraţi şi un total de 450,000 sunt în registrele de evidenţă a cancerului. Toate statisticile mondiale apreciază că circa o treime din bolnavii de cancer fac această boală din cauza unui stil de viaţă şi a unei alimentaţii greşite. În stilul de viaţă, domeniul cel mai important îl reprezentă alimentaţia”. Pavel Chirilă.

olimpic sait

Educatie 3.07.2015

Raphael Toth – „Curiozitatea, trăirea și înțelegerea materiilor predate sunt pentru mine succesul notelor mari.”

Raphael Toth a terminat clasa a VIII-a a Școlii Gimnaziale „Herman Oberth” din Mediaș și tocmai a încheiat cu brio examenul de Evaluare Națională. Dincolo de asta însă, Raphael este olimpic național. Anul acesta a obținut locul II la Olimpiada Națională de Germană Maternă. Din septembrie ar vrea să meargă la Liceul „Stephan Ludwig Roth”, la care va ajunge doar trecând strada de la el de acasă. Regretă despărțirea de școala generală unde a fost într-o clasă pe care o consideră extraordinară, cu profesori buni și în care colegii lui, dicolo de faptul că învățau foarte bine, au dovedit și că sunt buni prieteni cu care a împărțit clipe frumoase. Regretul lui însă nu ține mult, pentru că, pe mare parte din prietenii din școală îi va reîntâlni, la liceu, la profilul pe care și l-a ales: matematică – informatică. Atunci când va trebui să ia o decizie cu privire la cariera sa, va lua în considerare posibilitatea de a deveni psiholog, ghid turistic, neurolog sau profesor.

Raphael s-a născut în 28 mai 2000, la Dresda, în Germania „într-o duminică dimineața pe când clopotele bisericii „Diakonissenkirche” chemau credincioșii la slujbă. Mama spune că m-aș fi uitat foarte curios și cu ochii mari în jur. Probabil a fost limba germană prima limbă pe care am auzit-o.” Raphael nu mai are frați sau surori, însă spune că are prieteni care îi sunt ca frații, cu care a crescut împreună „în frumoasa curte a pieții Castelului din Mediaș.” Tatăl său a studiat istoria și muzicologia în Leipzig, orașul său natal, iar astăzi este directorul muzeelor istorice din Erfurt, Germania. Mama lui s-a născut la Sighișoara, a studiat muzica sacră la Dresda și lucrează la Mediaș ca organistă la Biserica Evanghelică „Sf. Margareta”. Este un copil iubit, sprijinit de părinții lui pentru ca niciodată să nu-și piardă încrederea în el și, mai presus de toate, învățat ce înseamnă să fii om. Faptul că a ajuns olimpic la germană maternă pare a fi ceva firesc, dacă este să ne gândim la originile lui, însă, în spatele acestei reușite sunt ore de muncă, de perseverență, de autoeducare, fără de care Raphael nu ar fi reușit. „Acest premiu mi-a dovedit că, dacă îți dorești din tot sufletul ceva, lupți pentru acel ceva și crezi în visele tale, îl poți obține.”

În timpul liber este ghid turistic

Raphael este pasionat de fotbal, muzică – pian și canto, cărți, drumeții și ieșiri cu prietenii. Este nerăbdător să ia în piept vacanța de vară, pe care o consideră plină de surprize. „Voi merge în tabere de muzică și matematică în Albota și Moșna, în „orașul copiilor” din Bărcuț, voi merge la întâlnirea familială în Germania și o să-mi vizitez prieteni din Timișoara și Slovenia.” O altă reușită pe care o consideră specială, dar pentru care nu primește diplome este și faptul că îi place să fie ghid turistic în biserica în care cântă mama sa. „ Sf. Margareta este o biserică evanghelică veche și valoroasă. Acolo vin turiști din întreaga lume și mă bucur că pot povesti în 3 limbi și un dialect cu ei (engleză, română, germană și săsește), am răspunsuri la întrebările lor și sunt fericit când văd că le face plăcere conversația cu mine.” Cum reușește Raphael să aibă astfel de rezultate? „Prima și cea mai importantă regulă pe care o respect din clasa I este aceea de a fi atent în ore. Asta mă scutește de munca grea pe care ar trebui să o fac de unul singur acasă. În afară de aceasta, sunt curios și mă uit la multe filme documentare în diferite domenii: istorie, chimie, psihologie, arhitectură. Curiozitatea, trăirea și înțelegerea materiilor predate sunt pentru mine succesul notelor mari.”

Casetă

„Raphael este un elev foarte bun, clar peste nivelul celorlalți. Doi ani consecutivi a obținut locul I la Olimpiada Județeană de Germană Maternă, iar anul trecut cu nota 10. Nu ia și nu a luat meditații, este un autodidact și un copil care citește foarte mult. Excelează la literatură, iar nota care anul acesta i-a adus locul II la olimpiada națională a fost cu 5 sutimi sub cea a elevului de pe primul loc. Anul acesta merge la liceu și mi-a promis că anul viitor va obține primul loc și la nivel național”, Ionela Bozai, profesor de germană.

maraton pediatrie

Sanatate 1.07.2015

Alergare pentru construcția primului spital oncologic pediatric din România

În 4 iulie, de la ora 9, sibienii sunt invitați să alerge în Parcul Sub Arini, la un nou eveniment de strângere de fonduri pentru construirea primului spital din România destinat exclusiv copiilor bolnavi de cancer. Doritorii se pot înscrie donând suma de 1 leu, iar traseul presupune o tură de parc. „Alerg pentru spitalul copiilor” este un eveniment inițiat în luna aprilie de Asociația 1 Leu, care își propune să strângă în decursul a trei ani, prin alergări organizate lunar, suma de 80.000.000 de lei, necesară construirii și dotării primului centru medical independent de oncologie și hematologie pediatrică din România. Pe site-ul www.1leu.org sunt disponibile mai multe informații despre acest proiect.

Până în prezent au fost organizate alergări în mai multe orașe din țară, în 4 aprilie, în 9 mai și în 6 iunie. Sibiul s-a alăturat acestui demers în luna iunie, când au alergat 70 de sibieni, cu vârste cuprinse între 4 și 70 de ani. Suma totală strânsă din donații în orașul nostru a fost de aproximativ 2.000 de lei. Pe 4 iulie, de la ora 9, se va alerga simultan în 12 orașe din România: Brașov, Bacău, Brăila, București, Craiova, Sibiu, Ploiești, Cluj-Napoca, Galați, Moinești, Vaslui și Timișoara.

La Sibiu, punctul de întâlnire este platforma din fața Stadionul Municipal, în parcul Sub Arini.