baby care mare

Sanatate 20.12.2013

Asociația Baby Care te îndeamnă să fii Moș Crăciun. Terapia intensivă a nou născuților are acum două aparate performante, mai trebuie unul

Campania „Un vis o speranță, o viață”, desfășurată de Asociația Baby Care din Sibiu a reușit cu sprijin necondiționat din partea tuturor celor implicați și cu dedicare să-și atingă scopul de a colecta fonduri necesare îngrijirii, în cele mai bune condiţii a nou-născuţilor şi prematurilor internaţi în terapia intensivă neonatală a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. 86.000 Ron s-au strâns în urma acțiunilor și activităților desfășurate de asociație. Din acești bani s-a achiziționat un ecograf performant destinat diagnosticării şi monitorizării afecţiunilor perinatale în valoare de 69.031 RON şi au fost comandate circuite de respiraţie neonatală în valoare de 10.000 RON.

„Datorită efortului și sprijinului părinților și a tuturor celor care s-au implicat și ne-au ajutat în campanie, s-au strâns toți acești bani. Acum putem face mai ușoară viața celor care își încep drumul prematur și au nevoie de terapie. Acest ecograf ne ajută să urmărim copiii cu risc de sechele neurologice și motorii, până la vârsta de doi ani. Pentru mulți dintre copii greul nu se oprește în momentul în care pleacă acasă. Urmează să achiziționăm și circuite de respirație, foarte importante pentru nou născuți, mai ales că aproape toți cei care vin pe lume prematur au probleme de respirație”, a declarat dr. Maria Livia Ognean, preşedintele Asociaţiei Baby Care Sibiu. 

În decursul unui an, la maternitatea din Sibiu s-au născut aproximativ 2700 de copii. Dintre aceștia, cam 350 ajung la terapie intensivă, adică mai bine de 15%.  O parte dintre nou născuți vin și din spitalele din Alba și Vâlcea. 

Eforturile Asociației nu se opresc aici. Mâine, 21 decembrie, la Carrefour, toate mămicile implicate în proiect vor fi prezente cu decorații de Crăciun, făcute de mâinile lor, de la ora 10:00 dimineața și până la 22:00. Toți banii strânși din vânzarea lor vor merge pentru achiziționarea unui pulsoximetru performant, un aparat care costă în jur de 3.000 de euro. Acest tip de aparat este indispensabil în terapia intensivă neonatală, secţie în care, majoritatea copiilor internaţi, născuţi la termen sau prematuri, prezintă probleme sau dificultăţi de respiraţie şi oxigenare. În acest scop, sub deviza „Fii mai bun, fii Moş Crăciun” capania va continua. 

Reprezentanții Baby Care mulțumesc tuturor celor care și-au adus aportul în campaniile lor. De la marile companii, la celelalte asociații, artiști, presă și oficialități.  

 

 

 

 

 

 

Editia tiparita : 263

Ad
Banca Carpatica

Economie 27.08.2014

AMERICANII DE LA JC FLOWERS, INTERESAȚI DE O FUZIUNE CU BANCA CARPATICA

Fondul de investiţii JC Flowers, înfiinţat de un fost partener şi executiv la Goldman Sachs, dorește să facă parte din acționariatul Băncii Comerciale Carpatica. Până în prezent și concernele AnaCap și Axxess Capital s-au arătat interesate de achiziționarea unor pachete de acțiuni la Banca Carpatica, managementul acesteia votând în luna aprilie fuziunea cu o altă instituție bancară. Surse bancare au declarat pentru Mediafax că în camera de date ar fi cerut acces şi investitori din Israel, iar o bancă din România ar fi interesată să înceapă discuţiile cu managementul şi acţionarii Băncii Carpatica.

Potrivit Mediafax, preşedintele executiv al Băncii Carpatica, Johan Gabriels a declarat că managementul şi-a propus să găsească până în luna septembrie o variantă de fuziune care să susţină propulsarea băncii în top 10, cu păstrarea numelui, având şi susţinerea acţionarului majoritar, Ilie Carabulea, în ciuda unor probleme de comunicare iniţiale. Acţionarii băncii cu drept de vot au aprobat în 10 aprilie propunerea managerilor de a analiza oportunitatea unei fuziuni a instuţiei de credit.
BNR a suspendat, la jumătatea lunii martie, dreptul de vot pentru principalul acţionar al băncii, Ilie Carabulea, aflat în arest, dar şi pentru Corneliu Tănase, care a fost acuzat că acţionează concertat cu Carabulea. Ulterior, banca centrală a extins cu încă patru persoane grupul de acţionari care acţionează concertat la Banca Carpatica, incluzând şi noii acţionari care au preluat titluri de la Corneliu Tănase, întrucât Ilie Carabulea a finanţat o parte din achiziţii.

Investitorul care va fi selectat ar putea achiziţiona pachetul deţinut de Carabulea. Ilie Carabulea controlează 41,2898% din capitalul social al băncii, iar Corneliu Tănase deţinea anterior unor tranzacţii 11,2179% din titluri. Ilie Carabulea a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie, în luna ianuarie, fiind acuzat că, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, a influenţat rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurări pe care o deține.
Acţionarii al căror exerciţiu al drepturilor de vot nu a fost suspendat au avut dreptul să ţină adunare generală, putând lua orice hotărâre de competenţa acesteia, cu majoritatea prevăzută de lege sau, după caz, de actul constitutiv, majoritatea respectivă fiind raportată în acest caz la totalul capitalului social deţinut de acţionarii în cauză.

Banca Comercială Carpatica (BCC) este listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar ultimul preţ de tranzacţionare a fost de 0,0765 lei/acţiune, cu 0,53% peste cotaţiile de la finalul şedinţei precedente. La această cotaţie, capitalizarea bursieră se apropie de 240 milioane de lei (aproape 55 milioane de euro), cu 30% mai jos decât capitalul social al băncii.
De la momentul apariţiei informaţiei publicate de MEDIAFAX în urmă cu aproape o lună potrivit căreia patru investitori au intrat în camera de date de la BCC, acţiunile băncii au avansat cu peste 20%, atingând maximul ultimelor 52 de săptămâni.
Valoarea nominală a unei acţiuni este de 0,1 lei, iar maximul ultimelor 52 de săptămâni a fost de 0,0789 lei/acţiune, atins la sfârşitul săptămâni trecute.

Baschet Romania

Sport 27.08.2014

MECIUL UNEI GENERAȚII

Baschet RomaniaNaţionala de baschet a României joacă astăzi cel mai important meci din ultimii 27 de ani. Tricolorii pot ajunge pentru prima dată la Campionatul European după aproape trei decenii. Ei trebuie să învingă puternica naţională a Letoniei. În tur, scorul a fost 88-65 pentru baltici, care nu au avut nici o problemă în a se impune. Formaţia lui Marcel Ţenter mai are o posibilitate de a se califica chiar şi în cazul unei înfrângeri, dar ar depinde de jocul rezultatelor, şase din cele şapte echipe clasate pe locul II în grupele preliminariilor ajungând la Euro. România-Letonia se joacă de la ora 19,00. Se aşteaptă o Sală Transilvania arhiplină cu 2000 de steaguri tricolore şi o atmosferă ce poate aduce o mare victorie şi o şi mai mare sărbătoare.

Editia tiparita : 291

sova iohannis

Politica 26.08.2014

DAN ȘOVA: IOHANNIS ESTE UN „TRASEIST” POLITIC

Dan Șova, fost ministru în Guvernul Ponta, în prezent purtător de cuvânt al PSD, a transmis un comunicat de presă în care îl numește pe Klaus Iohannis „traseist” politic, susținând că nu este moral să comenteze la adresa ordonantei ce va permite alesilor locali sa decida apartenenta politica pana la sfarsitul lunii august.

„Domnul Iohannis a trecut la PNL de la formațiunea în numele căreia a candidat. Nu a fost independent. Faptul că FDGR este o formațiune a unei minorități naționale nu înseamnă că este moral ce a făcut domnul Iohannis. Primaria Sibiului a fost câștigată sub sigla FDGR. Domnul Iohannis este un traseist politic și nu are moralitatea să comenteze pe acest subiect, ” a transmis Dan Șova.
Acesta îi mai reproșează liderului liberal faptul că a trădat electoratul PNL, astfel încât s-ar justifica de ce unii primari „nu vor să tragă la căruța regimului Băsescu”.

Și senatorul PSD Daniel Savu a transmis o declarație de presă în care Klaus Werner Iohannis, este numit „primul candidat traseist al tarii”.
„Este o forma clara de traseism pe care, in spiritul consecventei pe care in mod fals o clameaza, PNL si PDL ar trebui sa o denunte. In realitate, proiectul de OUG anuntat de vicepremierul Liviu Dragnea da posibilitatea primarilor sa respecte votul masiv obtinut de USL in 2012. Oamenii vad cum liberalii au tradat USL  si cum, in alianta cu PDL, blocheaza proiectele de care comunitatile locale au nevoie. Nimeni nu i-a intrebat pe alegatori si pe primari daca sunt de acord cu schimbarea majoritatilor create in 2012. Aceasta tradare a liberalilor care a denaturat vointa romanilor trebuie indreptata!”, a scris Daniel Savu.

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a declarat sâmbătă, la Bistrița, că ordonanța care va permite aleșilor locali ca, într-un termen de 15 zile, să decidă apartenența lor politică ar putea fi adoptată până la sfârșitul acestei luni.

“Până la sfârșitul acestei luni, în opinia mea. Noi putem să fim ipocriți, să ne fandosim la televizor și să discutăm la modul teoretic și deontologic despre așa-zisa migrație a aleșilor locali. Am putea să fim ipocriți fără să vedem ce se întâmplă în realitate în țara aceasta acum, în această perioadă, de vreo câteva luni de zile. Scena politică a fost tulburată profund în acest an. S-a desființat USL, din păcate, la inițiativa colegilor de la PNL, au apărut partide noi — PMP, PLR, a apărut o alianță, ACL cred că se numește. În administrația locală, de câteva luni de zile, destui aleși locali au ieșit chiar în conferințe de presă lângă lideri de la alte partide decât partidele pe listele cărora au fost aleși, spunând că susțin acel partid. (…) Au început de vreo două săptămâni să apară aceste idei, și anume să ne aducem aminte de anul 2006, când a fost adoptată tot o asemenea lege”, a afirmat Dragnea, citat de Agerpres.

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat luni că Ordonanța cu privire la apartenența politică a aleșilor locali ar fi o gravă eroare și un atac la sistemul politic din România, subliniind că Opoziția va folosi toate pârghiile pentru a stopa acest demers.

“Eu avertizez public: această ordonanță ar fi o gravă eroare și ar fi un atac la sistemul politic din România. Este simplu de tot”, a afirmat Iohannis la B1 Tv. El a susținut că Opoziția va folosi pârghiile cele mai potrivite în acest caz.
“Vom folosi toate pârghiile care sunt la îndemâna Opoziției pentru a putea opri o astfel de ordonanță — ar fi un atac la esența autonomiei locale, la esența pluripartidismului în România”, a arătat liderul PNL, citat de Agerpres.

Potrivit articolului 13 din Statutului Cadru al FDGR, membrii Forumului au libertatea de a se înscrie în partide politice, sindicate, asociaţii profesionale şi alte organizaţii, pot îndeplini funcţii în cadrul administraţiei publice şi în cadrul organelor guvernamentale.

DR-MARIA-ROTARU

Sanatate 22.08.2014

DR.Maria Rotaru, despre caderea parului

Mâncărimi, căderi abundente ale părului, îngrășare excesivă sau un păr foarte uscat. Iată doar câteva dintre problemele cu care ne confruntăm la nivelul părului și pielii capului în anotimpul cald. Ce este de făcut atunci când părul cade abundent, ce modalități de tratament există dar și care sunt cele mai eficiente măști ce pot fi aplicate și acasă ne spune Conf. Univ. Dr. Maria Rotaru, Şef Secţie Clinică Dermatovenerologie, Spitalul Clinic Judeţean Sibiu.

Ce e de făcut când părul a fost ars de soare şi cade masiv?

Trebuie intervenit terapeutic cât mai rapid pentru a se stimula regenerarea părului, atât cu tratament local cu loţiuni sau soluţii şi șampoane de stimulare a regenerării, cât şi cu tratament intern pentru regenerarea părului, cu suplimente alimentare. Acestea se gasesc sub forma de capsule sau tablete a caror compozitie pe baza de metionina, cistina, colina, silciu, seleniu fier , zinc, biotina, vitamina E , vitamine grupul B , vitamina C, peptide de colagen sunt ideale pentru regenerarea parului.

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni care se pot dezvolta în timpul verii la nivelul părului şi pielii capului?

Pe perioada verii, la nivelul pelii capului pot să apară foliculite, adică infecţii la baza firului de păr de la nivelul scalpului sub forma unor coşuri care se înmulţesc rapid şi pot deveni dureroase. Foliculitele sunt cel mai adesea produse de o bacterie, stafilococul auriu, care se dezvoltă frecvent, mai ales în perioada caldă.
Mai pot să apară şi infecţii de tip micotic, care uneori pot fi contactate din mediul rural, de la animale de companie sau animale mari, viţei, cai. Micozele pielii capului duc la căderea masivă, dar de regulă localizată a părului, care nu mai are un aspect sănătos în zona afectată.
Să nu uităm şi riscul apariţiei păduchilor, mai ales dacă există focare de infecţie în jur, în condiţii de călătorie. Alte afecţiuni ale scalpului şi părului ce pot să se manifeste şi pe perioada verii sunt: dermatita seboreică cu producerea de scuame sau coji alb –gălbui, cu îngrăşarea firului de păr şi acompaniate uneori de senzaţia de mâncărime.
De asemenea, la nivelul pielii capului poate să apară şi psoriazisul scalpului, cu toate că în timpul verii această patologie este mai puţin manifestă. O altă patologie a părului care poate să apară în tot timpul anului este pelada sau alopecia areată, caracterizată prin căderea parcelară a firului de păr din una sau mai multe zone ale scalpului.
Căderea părului poate să fie favorizată şi de anumite boli infecţioase, anemii, dereglări endocrine, tulburări hormonale, mai ales din sfera ginecologică sau tiroidiană. De asemenea, stresul este o cauză frecventă de cădere a părului. Unele medicamente pot să favorizeze căderea trecătoare a părului, dintre care în prima linie sunt tratamentele citostatice sau imunosupresive sau tratamentul cu derivati sintetici de vitamina A, unii dintre acestia folositi in dermatologie in tratamentul unor forme severe de acnee.

Cum pot fi tratate fiecare dintre acestea?

Tratamentul este ţintit pentru fiecare tip de afecţiune. De exemplu, pentru foliculita stafilococică a pielii capului se recomandă o cură de antibioterapie orală şi tratamente locale cu loţiuni pe bază de eritromicină, cel mai frecvent .
Pentru dermatita seboreică există şampoane antiseboreice pe bază de sulfură de seleniu, zinc, piritinol,ichtiol, iar pentru psoriazis, de asemenea, şampoane keratolitice cu acid salicilic sau care conţin diverse substanţe reductoare, gudroane. Micozele şi parazitozele pelii capului trebuie tratate specific cu tratamente antimicotice sau cu deparazitare, de regulă în urma unei consultaţii la specialistul dermatolog pentru stabilirea diagnosticului. Este foarte importantă şi depistarea sursei de infecţie. Fiecare din celelalte forme de cădere a părului necesită un tratament complex. În primul rând, se face tratamentul cauzei care a declanşat căderea părului, in paralel cu tratamentul medicamentos intern prin suplimentele alimentare asociat cu tratamentul local cu lotiuni si sampoane de stimulare a regenerarii. Numai diagnosticul si tratamentul cauzei nu e suficient pentru regenerarea parului cazut, de aceea este foarte indicata vizita la specialistul dermatolog cat mai aproape de perioada de incepere a caderii marcate a parulul. Ca recomandare as putea sa mentionez ca daca procesul de cadere al parului dureaza mai mult de 2 luni atunci ar trebui neaparat consultat specialistul dermatolog, considerandu-se patologic o cadere mai mare de 100 fire pe zi.

Pe lângă produsele din farmacii, ce remedii naturiste recomandaţi?

Este folositoare spălarea părului cu ceai verde, care are proprietăţi antioxidante puternice sau cu ceai de urzică sau aplicaţia de loţiuni pe bază de acid hialuronic sau pe bază de ulei de argan sau de măsline, de asemenea, substanţe cu rol de fortifiere a părului pe baza de petrol, dar cele sub forma standardizate gata preparate ce se gasesc in farmaciile naturiste si nu aplicarea pura a acestei substante care poate sa produca arsuri severe ale pielii capului si un efect contrar celui dorit.

Ce măşti pot fi preparate şi aplicate acasă, în funcţie de tipul de păr?

În primul rând sunt maştile pe bază de keratină, acid hialuronic, vitamina E, ulei de Jojoba sau de avocado, care să refacă firul de păr afectat şi măştile pe bază de ulei de argan, ulei de măsline, ulei de cocos, îmbogăţite cu complex de vitamine grupul B, lecitină sau uleiuri omega . De asemenea, măştile pe bază de gălbenuş de ou îmbogăţit cu uleiuri şi cu miere de albină au un rol de nutriţie asupra firului de păr.

La ce intervale recomandaţi spălarea părului, având în vedere că poate intra în contact cu apa sărată ( la mare, la Ocna Sibiului) sau se transpiră mai mult?

Cred că vara, pentru aceste motive, părul trebuie spălat cel puţin de 2-3 ori pe săptămână, iar la persoanele care prezintă dermatită seboreică ( persoanele la care părul se uleiază repede) sau pacienţii cu psoriazis al pielii capului, chiar spălarea zilnică.

Cât de nocive sunt vopsirile în timpul verii, repetate în fiecare lună, pentru colorarea rădăcinilor părului alb? Ce măsuri suplimentare de protecţie pot fi luate?

Sigur că o vopsire mai frecventă, asociată cu agresiunea radiaţiilor UV asupra firului de păr poate să aibă un efect mai agresiv asupra părului. Dar dacă se folosesc balsamuri şi măşti pentru păr, pe bază de keratină şi vitamine pentru întărirea părului, acest efect poate fi atenuat.

Ajută tunderea părului mai scurt pentru o regenerare mai rapidă?

Tunderea scurtă a părului nu ajută la o regenerare mai rapidă în sensul strict al cuvântului, dar ajută la efectuarea mai uşoară a unui tratament local şi la îngrijirea părului. În plus, firele de păr lungi nu mai rămân căzute peste tot, ceea ce dă un efect psihic mai confortabil atât celui în cauză, cât şi anturajului.

Ce alimente sunt recomandate pentru fortificarea părului şi încetarea căderii acestuia?

Pentru întreţinerea stării de sănătate a părului, în primul rând este nevoie de o dietă bogată în antioxidanţi, şi anume cât mai multe fructe şi legume. O dietă foarte „colorată” dă keratinei părului o strălucire deosebită. Este cunoscut efectul dezastruos al curelor de slăbire asupra părului. Ca urmare, se recomandă o alimentaţie sănătoasă, din care să nu lipsească, pe lângă antioxidanţi şi produsele bogate în proteine şi calciu, magneziu, zinc, seleniu, cupru, Vitamina E etc. Să nu uităm că, de fapt, firul de păr este format dintr-o scleroproteină foarte puternică şi rezistentă, de aceea e necesar acest aport echilibrat de principii alimentare.

Este un mit faptul că loţiunea solară poate fi aplicată şi pe păr?

În general nu se foloseşte pentru că este foarte incomod, dar se poate folosi protecţia vestimentară cu acoperirea capului prin pălării sau şepci. De asemenea, se aplică mai frecvent măştile pe bază de cheratină îmbogăţite cu diverşi nutrienţi şi oligoelemente, acid hialuronic, tocmai cu scopul de a reduce agresiunea radiaţiei UV asupra firului de păr.

Cât de importantă este hidratarea pentru menţinerea sănătăţii părului?

Ca şi pentru sănătatea întregului organism, deci şi a pielii şi părului, hidratarea este esenţială în menţinerea sănătăţii părului.

Cât de eficiente sunt suplimentele alimentare existente în farmacii, cu scopul de a stopa căderea părului?

Există o gamă variată de produse, atât sub formă de capsule care conţin biotină, metionină , cisteină, zinc, seleniu, cupru, peptide de colagen, aminoacizi esențiali, extracte de struguri cu efect antioxidant, Fe şi alte oligoelemente, cât şi vitamine, în special vitmina E, A, complexul B, esenţiale în menţinerea stării de sănătate a podoabei capilare. Pentru a se observa efectul benefic al unui tratament este nevoie de cel puţin 2-3 luni de tratament susţinut, atât cu suplimente administrate oral, cât şi cu tratament local sau extern. Se poate asocia un tratament intensiv, mai ales atunci când căderea părului este mai accentuată, cu mezoterapie care constă în injectarea unor substanţe active la rădăcina părului sau cu laser-terapie care nu este dureroasă, este mult mai uşor acceptată de bolnav şi are un efect de stimulare a creşterii părului.
Despre eficienţă se poate vorbi dacă se efectuează un tratament la momentul potrivit, adică atunci când se observă căderea mai importantă a părului şi nu la câţiva ani după ce acesta deja şi-a redus volumul semnificativ.

Ce recomandări aveţi pentru a preveni problemele apărute la nivelul părului şi pielii capului în timpul verii?

Pe lângă toate recomandările făcute, aş mai menţiona protecţia părului pe perioada verii cu pălărioare sau cu şepci pentru a reduce agresiunea radiaţiei UV asupra acestuia. De asemenea, o îngrijire potrivită tipului de păr şi o alimentaţie cât mai sănătoasă, mai ales că anotimpul însorit ne oferă această posibilitate.

Ad