baby care mare

Sanatate 20.12.2013

Asociația Baby Care te îndeamnă să fii Moș Crăciun. Terapia intensivă a nou născuților are acum două aparate performante, mai trebuie unul

Campania „Un vis o speranță, o viață”, desfășurată de Asociația Baby Care din Sibiu a reușit cu sprijin necondiționat din partea tuturor celor implicați și cu dedicare să-și atingă scopul de a colecta fonduri necesare îngrijirii, în cele mai bune condiţii a nou-născuţilor şi prematurilor internaţi în terapia intensivă neonatală a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. 86.000 Ron s-au strâns în urma acțiunilor și activităților desfășurate de asociație. Din acești bani s-a achiziționat un ecograf performant destinat diagnosticării şi monitorizării afecţiunilor perinatale în valoare de 69.031 RON şi au fost comandate circuite de respiraţie neonatală în valoare de 10.000 RON.

„Datorită efortului și sprijinului părinților și a tuturor celor care s-au implicat și ne-au ajutat în campanie, s-au strâns toți acești bani. Acum putem face mai ușoară viața celor care își încep drumul prematur și au nevoie de terapie. Acest ecograf ne ajută să urmărim copiii cu risc de sechele neurologice și motorii, până la vârsta de doi ani. Pentru mulți dintre copii greul nu se oprește în momentul în care pleacă acasă. Urmează să achiziționăm și circuite de respirație, foarte importante pentru nou născuți, mai ales că aproape toți cei care vin pe lume prematur au probleme de respirație”, a declarat dr. Maria Livia Ognean, preşedintele Asociaţiei Baby Care Sibiu. 

În decursul unui an, la maternitatea din Sibiu s-au născut aproximativ 2700 de copii. Dintre aceștia, cam 350 ajung la terapie intensivă, adică mai bine de 15%.  O parte dintre nou născuți vin și din spitalele din Alba și Vâlcea. 

Eforturile Asociației nu se opresc aici. Mâine, 21 decembrie, la Carrefour, toate mămicile implicate în proiect vor fi prezente cu decorații de Crăciun, făcute de mâinile lor, de la ora 10:00 dimineața și până la 22:00. Toți banii strânși din vânzarea lor vor merge pentru achiziționarea unui pulsoximetru performant, un aparat care costă în jur de 3.000 de euro. Acest tip de aparat este indispensabil în terapia intensivă neonatală, secţie în care, majoritatea copiilor internaţi, născuţi la termen sau prematuri, prezintă probleme sau dificultăţi de respiraţie şi oxigenare. În acest scop, sub deviza „Fii mai bun, fii Moş Crăciun” capania va continua. 

Reprezentanții Baby Care mulțumesc tuturor celor care și-au adus aportul în campaniile lor. De la marile companii, la celelalte asociații, artiști, presă și oficialități.  

 

 

 

 

 

 

Editia tiparita : 263

Ad
semnare cj

Administratie 20.10.2014

18 milioane de lei alocați pentru județul Sibiu, după rectificarea bugetară

11 primari din judeţul Sibiu au semnat astăzi la Consiliul Judeţean contractele de finanţare sau actele adiţionale pentru continuarea proiectelor deja incepute, în urma rectificării bugetare din cadrul OUG 28/2013 Programul Naţional de Dezvoltare Locală. În urma acestei rectificări judeţul Sibiu a primit pentru investiţiile proprii şi investiţiile primăriilor suma de 18 milioane de lei.
Sumele au fost repartizate către 11 primării din județ. Arpașu de Jos a primit 310 000 de lei pentru canalizare în satele Arpașu de Jos și Arpașu de Sus și alți 400 000 pentru modernizarea drumurilor pe raza comunei Arpașu de Jos. Cea mai mare sumă a primit-o comuna Boița, 4 milioane de lei, pentru alimentare cu apă potabilă în satul Boița. Cârțișoara a primit o jumătate de milion de lei pentru continuarea proiectului drumuri de interes local pe teritoriul comunei, iar Dârlos, pentru rețelele de alimentare cu apă din localitate a primit 700 000 de milioane de lei.
Și pentru comuna Loamneș au fost alocați 200 000 de lei în scopul continuării lucrărilor la rețeaua de canalizare menajeră și stația de epurare în localitatea Hașag și alți 400 000 pentru rețeaua de canalizare ape uzate menajere și alimentare cu apă potabilă în satul Alămor.
Către Primăria Merghindeal au fost direcționați 300 000 de lei, pentru construcția rețelei de apă potabilă, iar pentru Păuca, 800 000, pentru realizarea rețelelor de apă și canalizare în satele Bogatul Român și Broșteni.
Alți 370 000 a primit Rîu Sadului, pentru construcția unui sistem de captare și tratare a apei în vederea potabilizării, iar 450 000 Șeica Mică pentru canalizarea apei uzate menajere și stația de epurare din satele Șeica Mică și Șoroștin.
La Tălmaciu au fost alocați un milion de lei pentru continuarea proiectului canalizarea localității Tălmaciu și a localității Tălmăcel și alimentarea cu apă a localității Tălmăcel, iar pentru centrul medico-social de la Turnu Roșuau fost repartizați 100 000 de lei.
Ultima comună ce beneficiază de fonduri după rectificarea bugetară este Vurpăr, unde 527 589 sunt repartizați pentru construcția unei grădinițe cu 80 de locuri, iar alți un milion de lei pentru un sistem de canalizare ape uzate cu racorduri canalizare.
Aproape 7 milioane de lei din cele 18 milioane vor rămâne în bugetul Consiliului Județean pentru modernizarea unor drumuri județene: pentru DJ 105 D Cîrța-Agnita (1,5 milioane de lei), pentru DJ 106 G Poiana Sibiului – Dobârca ( 2,1 milioane de lei), pentru DJ Șeica Mare-Șeica Mică – DN14 (430 000 de lei), pentru DJ 142 B Blăjel – Bazna – Boian – limită jud. Alba (1,6 milioane de lei) și pentru DJ 104 G Săcădate – Nou (1,3 milioane de lei).
Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală sunt sprijinite 49 de proiecte la nivelul judeţului Sibiu pentru 30 de unităţi administrativ teritoriale. Anul acesta judeţul Sibiu a primit 49 de milioane de lei. Iniţial judeţului Sibiu i-au fost alocate 25 de milioane de lei. În urma rectificării bugetului de stat în luna august judeţului Sibiu i-au revenit 6 milioane de lei, iar în luna octombrie alte 18 milioane de lei distribuite unităţilor administrativ teritoriale cu un stadiu avansat al lucrărilor, respectiv al achiziţiilor şi care şi-au luat angajamentul că vor cheltui banii până la finalul anului.
„Este un program important pentru unităţile administrativ teritoriale din judeţul Sibiu. Suma iniţială practic s-a dublat ajungându-se la 49 milioane de lei, bani care asigură finanţarea celor 49 de proiecte astfel încât lucrările să se desfășoare în ritmul pe care şi l-au propus beneficiarul şi constructorul. Sunt sume importante pentru judeţul Sibiu şi programe de dezvoltare importante, care contribuie la dezvoltarea strategiei economico – sociale a judeţului Sibiu” a precizat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean.

Handbal Club Sibiu1

Sport 20.10.2014

Insistenta a dat roade! HC Sibiu a obtinut o victorie superbă la Craiova

Handbal Club Sibiu1„Duşul rece” de la Reşiţa i-a ajutat foarte mult pe handbaliştii sibieni. Roş-negri au obţinut una din cele mai importante victorii în deplasare din scurta lor istorie la seniori. HC Sibiu a trecut de Universitatea Craiova cu scorul de 27-25 (11-12). Jocul a fost foarte echilibrat pe toată durata lui, sibienii ţinându-se ca un ghimpe în spatele gazdelor, care într-un final nu au mai rezistat şi s-au dat bătuţi insistenţei oaspeţilor. Ei au avut meritul de a lupta până la sfârşit, iar rezistenţa lor a adus un succes frumos pentru Sibiu. Radu David, Cosmin Demian şi Robert Micloş au fost cei mai buni marcatori, fiecare punând mingea de şase ori în plasa apărată de goalkeeper-ul oltean. Portarul Kazimierz Novacovschi a fost omul meciului, el având parade excepţionale în momentele cele mai cruciale ale disputei.

După şapte etape, HC Sibiu se află pe locul patru în clasament, cu cinci victorii, o înfrângere, şi un meci mai puţin. „ Jocul cu Reşiţa a venit într-adevăr ca un duş rece, însă nu ne-am lăsat afectaţi de rezultat. Anul acesta, avem o echipă mai matură, care a trecut peste, şi s-a mobilizat pentru jocul cu Universitatea. Ne aşteptam ca duelul să fie dificil în faţa unei echipe ambiţioase, în formă bună, şi ce juca la ea acasă. Pentru noi orice meci câştigat este important. Atunci când învingi o echipă cu pretenţii, şi pe terenul acesteia, este foarte util pentru încrederea proprie, şi bineînţeles pentru locul ocupat în clasament. Acest rezultat ne obligă să ţinem ştacheta sus şi mai departe”, a declarat antrenorul Ştefan Nicolae.

HC Sibiu : HC Sibiu – Cosmin Demian, Radu David, Florin Ramba, Gabriel Şofronici, Kazimierz Novacovschi, Bogdan Rău, Robert Micloş, Dorin Neamţu, Răzvan Istrate, Iulian Stoian, Andrei Iliuţ, Alexandru Tolciu, Răzvan Bogdan, Dorin Purcărea, Raul Muntean, Iulian Grozav şi Bogdan Verza, antrenori Matei Damian şi Nicolae Ştefan.

Editia tiparita : 299

Ad
dr georgeta marga site

Sanatate 20.10.2014

Dr. Georgeta Marga – Ebola nu se poate răspândi precum alte boli, transmise pe cale respiratorie

Epidemia de Ebola izbucnită în Africa a creat panică în rândul populației de pe întreaga Planetă. Cum se transmite această boală, care sunt primele simptome resimțite de persoanele infectate, dar și cum trebuie să ne protejăm atunci când călătorim în zonele unde a fost semnalată boala, ne spune dr. Georgeta Marga, medic șef Compartimentul Supraveghere Epidemiologică și Controlul Bolilor Transmisibile în cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

Pentru început, spuneţi-ne în ce măsură apreciaţi că Ebola are potenţialul de a se transforma într-o pandemie, care să evolueze la un moment dat către vaccinarea forţată a populaţiei?
Specialiştii în domeniu consideră că este puţin probabil ca boala Ebola să producă o pandemie. În opinia lor, chiar dacă s-au înregistrat deja în actuala epidemie din Africa de vest un număr mare de cazuri (peste 8 mii) şi decese (peste 4 mii) boala nu se poate răspândi aşa de repede precum alte boli, transmise pe cale respiratorie. Spre exemplu, un caz de rujeolă (pojar) provoacă în medie alte 10 cazuri secundare, pe când boala Ebola doar 1,5 cazuri.
Referitor la vaccin, deşi se fac cercetări în domeniu, până în prezent nu există un vaccin disponibil pe piaţă. Dacă el apare, va fi recomandat doar locuitorilor / călătorilor din /spre zonele unde există cazuri.

Consideraţi că este supramediatizată amploarea pe care a luat-o această boală, este justicată panica iscată pe marginea acestui subiect?
Evoluţia rapidă a epidemiei din 2014, debutată în martie 2014 este un motiv de îngrijorare chiar şi pentru specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care au lansat deja o alertă la nivel mondial pentru a preveni răspândirea infecţiei. Amploarea epidemiei se explică însă şi prin lipsa unor mijloace eficiente de control al bolii în aceste ţări africane (spitale puţine, personal de îngrijire insuficient, neinstruit şi fără echipament de protecţie, chiar lipsa apei curente în toate spaţiile unde sunt îngrijiţi bolnavii, dar şi mijloace de comunicare şi de transport cazuri deficitare). Cele mai multe cazuri au apărut la persoanele care au îngrijit bolnavi sau care au intrat în contact strâns cu bolnavi sau cadavre, fără să se protejeze. Informarea corectă a populaţiei este absolut necesară; de altfel, se spune că un om informat este un om puternic. Dezinformarea, cu scopul unor ştiri de senzaţie este însă şi mai periculoasă decât ignoranţa. Ea poate induce panică sau chiar isterie, ambele nejustificate în cazul Ebola.

Ce trebuie să ştie populaţia cu privire la modul de transmitere al Ebola?
Această boală se transmite prin contact cu sânge, secreţii, fluide corporale (inclusiv spermă, lapte), lenjerie de pat, haine ale bolnavilor, dar şi cu cadavrele, precum şi prin refolosirea unor echipamente sau instrumentelor medicale (ace, serigi, etc) contaminate. La apropierea de mai puțin de un metru de o persoană infectată este recomandată purtarea întregului echipament de protecție. Este posibilă şi transmiterea de la animale infectate din pădurea tropicală, precum maimuţe, lilieci, antilope sau porci. Calea de transmitere aeriană nu a fost documentată.

Ce este Ebola, care sunt cauzele acestei boli?
Boala Ebola (denumită aşa după râul cu acelaşi nume din Congo unde au apărut primele cazuri în 1976) este o boală infecţioasă produsă de un virus şi face parte din grupul febrelor hemoragice, manifestate prin: hemoragii (sângerări) pe mucoase şi interne, dar şi cu afectarea gravă a mai multor organe.

Care sunt primele simptome pe care le resimt persoanele infectate?

După incubaţie variabilă între 1 şi 21 de zile (în medie 4-9 zile), debutul este brusc, cu simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: febră, dureri musculare, astenie fizică, cefalee (dureri de cap) şi dureri în gât.

Cum se manifestă Ebola, prin ce se caracterizează fiecare stadiu al bolii?
Următoarea fază se manifestă prin: vomă, diaree, erupţie cutanată dar şi tuse şi respiraţie dificilă.
Mai tarziu, în faza de stare a bolii, apar manifestările hemoragice (sângerări gingivale, oculare, diaree cu sânge) şi afectare hepatică şi renală. În faza finală, cei mai mulţi pacienţi dezvoltă insuficienţă multiplă de organe.
Nu a fost găsit încă un tratament pentru această boală, dar totuşi, bolnavilor li se administrează medicaţie. În ce constă aceasta?
Tratamentul cazurilor de Ebola urmăreşte în primul rând să compenseze (pe gură sau în perfuzie) pierderile de lichide, să menţină tensiunea arterială, nivelul optim de oxigen şi să trateze eventuale infecţii asociate. De asemenea, sunt folosite experimental medicamente cu amestecuri de anticorpi care au efect asupra virusului.

Ce alimentaţie este recomandată în perioada de boală?
Deşi informaţiile de specialitate pe această temă sunt foarte reduse, regimul alimentar este adaptat cu siguranţă simptomatologiei şi stării pacientului, care poate fi hrănit normal sau prin perfuzii; pe cale orală predomină lichidele, iar hrana solidă se reintroduce treptat, în convalescenţă.
Ce consideraţi că ajută cel mai mult un bolnav să lupte cu Ebola?
Pentru că nu există încă un tratament etiologic antiviral este foarte importantă imunitatea persoanei, capacitatea de a lupta împotriva oricărei infecţii virale. În plus, toate celelalte tipuri de tratament amintite cresc în mod evident şansele de supravieţuire.

Care categorii de persoane prezintă un risc mai mare de deces?
Din experienţa clinicienilor care au tratat astfel de cazuri, persoanele cu imunitatea foarte slăbită mor mai frecvent.

Cum se pot proteja cei care călătoresc în zonele unde a fost semnalată boala?
În situaţia în care călătoria nu poate fi amânată, călătorii trebuie să evite contactul cu persoane bolnave (sânge, secreţii, fluide biologice), cu lenjerie, obiecte şi instrumente contaminate, cu cadavrele bolnavilor, dar şi cu animale bolnave sau carnea acestora. Se recomandă spălarea cât mai frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, eventual şi folosirea unui antiseptic (dezinfectant de mâini). Dacă apar simptome de boală se va solicita asistenţă medicală la cel mai apropiat spital cu serviciu de primiri urgenţe, iar dacă revin în ţară trebuie să precizeze că au călătorit într-o ţară unde sunt cazuri de Ebola.

De ce alte măsuri de prevenire trebuie să mai ținem seama pentru a preveni îmbolnăvirea?
Întrucât fostul bolnav elimină virusul prin spermă timp de 6 săptămâni după vindecare, se va evita expunerea în acest interval. De asemenea, alăptarea le este contraindicată femeilor bolnave.

În ce măsură este pregătită țara noastră și în mod special, județul Sibiu, pentru a face față îmbonăvirilor cu Ebola?
La începutul lunii august din acest an, la solicitarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România a adoptat (ca şi alte ţări unde nu există cazuri) o Procedură de management al cazului de Ebola, care a fost deja implementată în toată ţara, deci şi în jud. Sibiu. Documentul conţine toate datele necesare pentru a asigura izolarea şi tratamentul cazului , în spitale dotate corespunzător, recomandări specifice pentru personalul responsabil cu transportul şi îngrijirea cazului, dar şi pentru respectarea sistemului informaţional. Toate spitalele din judeţ cu servicii de primiri urgenţe sunt pregătite pentru a izola temporar astfel de cazuri până la transportul lor în unităţile specializate desemnate de Ministerul Sănătăţii.

transplant-de-organe

Sanatate 17.10.2014

România, pe primul loc în Europa privind creşterea procedurilor de transplant

Potrivit Ministerului Sănătății, România se află pe primul loc în Europa, în ceea ce privește cazurile de transplant, fapt evidențiat de un studiu realizat de Comisia Europeană, în perioada 2007 – 2013, care urmăreşte progresele înregistrate la acest capitol de statele membre. „România deţine prima poziţie în Europa în ceea ce priveşte creşterea procentului de transplant, atât ca proceduri de transplant efectuate, cât şi ca număr de donatori. Menţinem aceeaşi linie ca anul trecut şi ne dorim să revitalizăm activitatea de transplant de cord, precum şi să realizăm în 2015 primul transplant pulmonar în România”, a declarat și Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.
De asemenea, reprezentanții ministerului anunță că România aderă la o platformă europeană care să ne permită, în viitorul apropiat, identificarea mai rapidă a unor donatori pentru marile urgenţe din transplant.
Conform Mediafax, în prezent sunt 48 de spitale şi aproximativ 100 de medici implicaţi în această activitate. Numărul de donatori a crescut anul trecut la 137, de la 65 în 2012, iar numărul de intervenţii s-a dublat.
Totodată, Ministerul Sănătăţii aminteşte că a deblocat posturile în cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant şi că, pentru prima oară, coordonatorii de transplant şi anesteziştii implicaţi în identificarea donatorilor sunt remuneraţi pentru activitatea lor.

Ad