baby care mare

Sanatate 20.12.2013

Asociația Baby Care te îndeamnă să fii Moș Crăciun. Terapia intensivă a nou născuților are acum două aparate performante, mai trebuie unul

Campania „Un vis o speranță, o viață”, desfășurată de Asociația Baby Care din Sibiu a reușit cu sprijin necondiționat din partea tuturor celor implicați și cu dedicare să-și atingă scopul de a colecta fonduri necesare îngrijirii, în cele mai bune condiţii a nou-născuţilor şi prematurilor internaţi în terapia intensivă neonatală a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. 86.000 Ron s-au strâns în urma acțiunilor și activităților desfășurate de asociație. Din acești bani s-a achiziționat un ecograf performant destinat diagnosticării şi monitorizării afecţiunilor perinatale în valoare de 69.031 RON şi au fost comandate circuite de respiraţie neonatală în valoare de 10.000 RON.

„Datorită efortului și sprijinului părinților și a tuturor celor care s-au implicat și ne-au ajutat în campanie, s-au strâns toți acești bani. Acum putem face mai ușoară viața celor care își încep drumul prematur și au nevoie de terapie. Acest ecograf ne ajută să urmărim copiii cu risc de sechele neurologice și motorii, până la vârsta de doi ani. Pentru mulți dintre copii greul nu se oprește în momentul în care pleacă acasă. Urmează să achiziționăm și circuite de respirație, foarte importante pentru nou născuți, mai ales că aproape toți cei care vin pe lume prematur au probleme de respirație”, a declarat dr. Maria Livia Ognean, preşedintele Asociaţiei Baby Care Sibiu. 

În decursul unui an, la maternitatea din Sibiu s-au născut aproximativ 2700 de copii. Dintre aceștia, cam 350 ajung la terapie intensivă, adică mai bine de 15%.  O parte dintre nou născuți vin și din spitalele din Alba și Vâlcea. 

Eforturile Asociației nu se opresc aici. Mâine, 21 decembrie, la Carrefour, toate mămicile implicate în proiect vor fi prezente cu decorații de Crăciun, făcute de mâinile lor, de la ora 10:00 dimineața și până la 22:00. Toți banii strânși din vânzarea lor vor merge pentru achiziționarea unui pulsoximetru performant, un aparat care costă în jur de 3.000 de euro. Acest tip de aparat este indispensabil în terapia intensivă neonatală, secţie în care, majoritatea copiilor internaţi, născuţi la termen sau prematuri, prezintă probleme sau dificultăţi de respiraţie şi oxigenare. În acest scop, sub deviza „Fii mai bun, fii Moş Crăciun” capania va continua. 

Reprezentanții Baby Care mulțumesc tuturor celor care și-au adus aportul în campaniile lor. De la marile companii, la celelalte asociații, artiști, presă și oficialități.  

 

 

 

 

 

 

Editia tiparita : 263

panselute

Administratie 27.02.2015

Gropile din oraș, în vizorul Primăriei

Primăria anunță că va selecta săptămâna viitoare firma care să repare gropile apărute în carosabil după sezonul rece. În ultima perioadă, inspectorii Direcției Tehnice au inventariat gropile apărute pe străzi, identificându-le pe cele care necesită reparații de urgență. Pentru atribuirea contractului de execuție, a fost organizată o procedură de cerere de oferte, aceasta fiind cea mai rapidă cale din punct de vedere legal.

„Am cerut oferte de la patru firme care în prezent se află în evaluare. Săptămâna viitoare vom anunța firma selectată, vom semna contractul și apoi vom demara reparațiile gropilor din carosabil pe bulevardul Victoriei, bulevardul Corneliu Coposu, șoseaua Alba Iulia, strada Rusciorului, strada Lungă, bulevardul Vasile Milea, strada Abatorului, strada Tudor Vladimirescu, strada Reconstrucției și strada Gorăslău. Apoi vom continua în paralel și cu inventarierea gropilor și cu lucrări de plombare pe noi străzi din cartiere. Până în prezent, noi am identificat o suprafață de 6.200 de metri pătrați de gropi care trebuie reparate cu asfalt. Îi asigur pe sibieni că noi cunoaștem situația din teren și că, pe rând, vom repara toate aceste gropi, în paralel cu lucrările mari de investiții și reparații la străzi”, a declarat Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului. 

Panseluțe plantate în gropi, în semn de protest

De altfel, în semn de protest față de autorități, un grup de tineri din oraș, numit „#SpiritCivicSibiu”, a plantat panseluțe în gropile apărute în asfalt, ]n noaptea de 26 spre 27 februarie.

„Pe majoritatea străzilor din Sibiu au apărut adevarate cratere, unele dintre ele atât de mari încât există riscul ca o parte din conducătorii auto să fie puși în situația de a-și deteriora autoturismul fără prea mare efort. Acest mod de a protesta față de autorități dorește să contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele comunității, dar și să transforme vocea cetățeanului din zgomot de fundal la o voce puternică aplecată spre prioritățile locale”, și-au motivat aceștia gestul.
panselute 2

panselute 3

jandarmi misiune afganistan site

Eveniment 27.02.2015

Jandarmi întorşi din Afganistan: Depărtarea de familie şi conştientizarea pericolului sunt cele mai grele

Lt. col. Marian Brâncoveanu şi mr. Florin Bălan sunt doi dintre jandarmii sibieni care au participat la misiuni în treatrele de luptă ale lumii. Recent întorşi din Afganistan, cei doi spun că nevoia de a face tot ce poţi în meseria pe care ţi-ai ales-o, mediul internaţional, dar şi remuneraţia mai bună sunt motivele care te determină să pleci. Depărtarea de cei dragi şi faptul că ai putea să nu te mai întorci sunt cele mai grele sentimente cu care te lupţi.

Marian Brâncoveanu face în aprilie 39 de ani. Este căsătorit şi are un băieţel. Cu un tată militar de carieră de la care a vrut mereu să înveţe, Marian Brâncoveanu spune că alegerea carierei sale a venit de la sine. La Jandarmi a ajuns însă „printr-un concurs de împrejurări fericite”. Este oficial jandarm, specializat în comunicaţii şi informatică, din 1998. Prima misiune în străinătate a avut-o în 2002. „Prima misiune este cea mai grea, dar şi cea mai interesantă”, spune Marian Brâncoveanu, întors acum din cea de-a şasea misiune în zone de conflict. În prima sa misine a făcut parte dintr-un detaşament precursor, trimis în zona de conflict cu trei săptămâni înaintea contingentului de militari pentru a face pregătiri din punct de vedere informatic.

„A fost o provocare imensă, ceva nou, ceva ce nu mai fusese făcut. Condiţile de participare erau foate dure. N-am avut efectiv muncă de teren, dar a trebuit să filmez misiunile. În zonă lucrurile erau tensionate, eram după 1999 – 2000, când s-a stabilizat situaţia, iar societatea civilă trebuia să-şi reintre în drepturi şi instituţiile trebuiau să-şi reia funcţionarea. Oamenii ne priveau cu ochi buni, eram salvatorii. În câțiva ani, percepţia asupra noastră s-a schimbat. După 2008, când România nu a recunoscut independenţa Kosovo, noi românii….eram priviţi deja altfel”, îşi aminteşte locotenent colonelul sibian.
După ce teatrul de operaţiuni din Kosovo s-a închis a fost deschis cel din Afganistan.
„În prima misiune în Afganistan am ieşit foarte mult din bază. Trebuia să ajung în zone aflate şi la 1.800 de kilometri distanţă. În general, am călătorit doar împreună cu colegii mei, în convoaiele regulate de aprovizionare. Dacă mă mişcam bine, puteam ajunge cu elicopterul foarte aproape de bazele unde aveam de lucru”, povesteşte Marian Brâncoveanu.

În 2014, Marian Brâncoveanu a plecat în a doua misiune în Afganistan. Întrebat de ce a mai dorit să meargă, deşi pericolul era mult mai mare decât în Kosovo, Marian Brâncoveanu răspunde: „Descoperi o lume în care chiar poţi să faci ceva, să schimbi ceva, să-ţi laşi amprenta. Lucrezi într-un mediu internaţional, iar oamenii aceia te apreciază”, povesteşte Marian Brâncoveanu.

Cel mai greu spune că a resimţit despărţirea de familie.
„Foarte complicată este despărţirea de familie. Nu e atât pericolul, cât depărtarea de cei dragi. Îţi laşi copilul în scutece şi, când te întorci, el ştie să meargă. Asta este…Pericolul vine la pachet cu fişa postului. E un risc asumat, trebuie să respecţi procedurile…”, spune Marian Brâncoveanu.
Are însă momente pe care nu le poate uita – 17 februarie 2004 şi 17 martie 2008 – sunt două dintre ele. Oameni pe care-i cunoştea, cu care lucra şi cu care ajunsese să se împrietenească în teatrele de război au murit în acele zile.
Colegul său Florin Bălan are 36 de ani, este căsătorit şi are o fetiţă. El a urmat cursurile Liceului Militar pentru că aşa şi-a dorit, fără a avea militari în familie. A absolvit Academia Forţelor Terestre, pe locurile care aparţineau Ministerului de Interne și apoi a lucrat câţiva ani la Slobozia, pentru că acolo primise repartiţie. În 2007 a revenit la Sibiu, la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi a rămas aici.

Nu şi-a dorit de la început să plece în misiuni în străinătate. A tot discutat cu colegi veniţi din teatre de război şi suna interesant. Şi-a convins soţia că misiunile în străinătate nu sunt chiar atât de periculoase pe cât se spune şi a decis să plece în Kosovo. Prima misiune a avut-o în 2010. Spune că a fost destul de uşor, pentru că a făcut parte dintr-o subunitate de români. Au plecat 115 jandarmi români atunci în Kosovo, iar Florin Bălan, fiind ofiţer de comunicaţii şi informatică, a avut doar activităţi în baza militară şi în dispecerat. „Eram cu români, printre ai noştri”, spune Florin Bălan. A doua sa misiune internaţională a fost în Afganistan, la Kabul. Povesteşte că a fost cu totul altceva decât în Kosovo.
„Nu exista plecat de capul tău din bază. Deplasările se executau organizat, în sistem militar, cu maşini blindate. Echipajele erau formate din minim trei-patru persoane, dar permanent două maşini. Deplasarea o făceai doar închis în maşina respectivă. Nu ştii de unde vine pericolul. Se detonau maşini. Veneau cu maşina până lângă maşinile Coaliției şi se aruncau în aer. Acesta era modul de acţiune. Tu, din maşină, şi dacă vezi pericolul, n-ai unde să fugi. N-ai nicio şansă. Este o chestie de noroc, eu nu o văd altfel. Poți să fii oricât de antrenat”, povesteşte Florin Bălan.
Acesta spune că respectarea strictă a procedurilor te salvează în astfel de zone. Florin Bălan a fost martorul unui episod cumplit. Două maşini care ieşiseră din baza în care se aflau cu doar câteva minute înaintea lor au fost aruncate în aer. El se afla la maxim 700 de metri de locul incidentului. Doi polonezi şi un american au murit, dar şi mulţi civili.

„Atunci realizezi pericolul. Atunci îţi dai seama că poate n-ai făcut o alegere prea…Dar americanii au o politică de a nu lungi un eveniment. Se aduc câteva elogii, se împachetează, se trimit şi gata, nu se mai vorbeşte despre asta. Cred că este o tactica de a nu dramatiza, de a nu se conştientiza prea mult pericolul, de a nu cădea în depresie, în frica. Mi se pare un lucru foarte bun”, spune Florin Bălan.
Acesta afirmă că experienţa într-o zonă de conflict este “interesantă”, dar întrebat dacă ar repeta-o spune: “Nu ştiu dacă aş repeta-o curând. În timp însă, apare uitarea, îţi aminteşti doar lucrurile bune, iar profesional…ai şansa la o schimbare, la un mediu internaţional, îţi deschizi nişte oportunităţi de a-ţi dezvolta limba străină, ai contact cu altă lume, cu alţi oameni, cu alte culturi, alte obiceiuri”.
Alţi doi jandarmi sibieni au plecat în Afganistan când Marian Brâncoveanu şi Florin Bălan s-au întors.

poza site apm sibiu

Eveniment 27.02.2015

APM Sibiu a lansat oficial cel mai mare proiect derulat de agenție

Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a organizat vineri, 27 februarie, conferința de lansare a proiectului „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”, la care au participat oficiali români și norvegieni. Acesta este cel mai mare proiect derulat de o agenție de mediu din România, valoarea sa fiind de 4,5 milioane de Euro, provenind din fonduri donate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014. Prin acest proiect, derulat în perioada ianuarie 2015 – aprilie 2016 se are în vedere reducerea vulnerabilității umane și a ecosistemului la schimbările climatice, în contextul dezvoltării durabile. Proiectul are un caracter regional, o mică parte din bani fiind direcționați și către județele Mureș și Brașov.

Cea mai mare parte a banilor, aproape 4 milioane de euro, va fi investită în județul Sibiu. Astfel, clădirea Agenției pentru Protecția Mediului din Sibiu va fi modernizată cu echipamente ecologice, inclusiv acoperiș verde, vor fi introduși în subteran peste 10.000 de metri lineari de cabluri de electricitate și comunicație pe arterele principale ale orașului – Bd. Victoriei, Bd.V. Milea, Bd.Coposu, Șos. Alba Iulia și Calea Dumbrăvii, cu repararea covorului asfaltic și vor fi amenajate 3 noi stații meteorologice performante în județele Sibiu, Brașov și Mureș.

„Intenționăm să utilizăm această oportunitate pentru a încuraja și dezvolta alte contacte și parteneriate, pentru a întări relațiile bilaterale și cooperarea între România și Norvegia. Conferințele, workshop-urile, sesiunile de instruire, vizitele de studiu și practica studenților vor oferi ocazia reprezentanților români și norvegieni, ai municipalităților, ONG-urilor, instituțiilor și companiilor publice și private să se întâlnească, să stabilească relații și să dezvolte parteneriate”, a declarat Bogdan Trif, Director executiv APM Sibiu.

rmn315

Sanatate 27.02.2015

RMN DIAGNOSTICA ALĂTURI DE FEMEI. Advertorial

Centrul de imagistică medicală Rmn Diagnostica situat pe strada Someșului nr 19, oferă un marțișor domnișoarelor și doamnelor cu ocazia zilelor de 1 și 8 Martie. În data de 02.03.2015 și 09.03.2015, oferim investigații de rezonanță magnetică (IRM) cu o reducere de până la 50%. Prețul unei investigații native va fi de 200 ron iar cu substanță de contrast 400 Ron.
Pentru programpri li informașii sunași la nr. tel 0269243121 sau pe site-ul www.rmn-diagnostica.ro
Colectivul Rmn Diagnostica vă urează un început de primăvară sănătos și un „La mulți ani” călduros.