baby care mare

Sanatate 20.12.2013

Asociația Baby Care te îndeamnă să fii Moș Crăciun. Terapia intensivă a nou născuților are acum două aparate performante, mai trebuie unul

Campania „Un vis o speranță, o viață”, desfășurată de Asociația Baby Care din Sibiu a reușit cu sprijin necondiționat din partea tuturor celor implicați și cu dedicare să-și atingă scopul de a colecta fonduri necesare îngrijirii, în cele mai bune condiţii a nou-născuţilor şi prematurilor internaţi în terapia intensivă neonatală a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. 86.000 Ron s-au strâns în urma acțiunilor și activităților desfășurate de asociație. Din acești bani s-a achiziționat un ecograf performant destinat diagnosticării şi monitorizării afecţiunilor perinatale în valoare de 69.031 RON şi au fost comandate circuite de respiraţie neonatală în valoare de 10.000 RON.

„Datorită efortului și sprijinului părinților și a tuturor celor care s-au implicat și ne-au ajutat în campanie, s-au strâns toți acești bani. Acum putem face mai ușoară viața celor care își încep drumul prematur și au nevoie de terapie. Acest ecograf ne ajută să urmărim copiii cu risc de sechele neurologice și motorii, până la vârsta de doi ani. Pentru mulți dintre copii greul nu se oprește în momentul în care pleacă acasă. Urmează să achiziționăm și circuite de respirație, foarte importante pentru nou născuți, mai ales că aproape toți cei care vin pe lume prematur au probleme de respirație”, a declarat dr. Maria Livia Ognean, preşedintele Asociaţiei Baby Care Sibiu. 

În decursul unui an, la maternitatea din Sibiu s-au născut aproximativ 2700 de copii. Dintre aceștia, cam 350 ajung la terapie intensivă, adică mai bine de 15%.  O parte dintre nou născuți vin și din spitalele din Alba și Vâlcea. 

Eforturile Asociației nu se opresc aici. Mâine, 21 decembrie, la Carrefour, toate mămicile implicate în proiect vor fi prezente cu decorații de Crăciun, făcute de mâinile lor, de la ora 10:00 dimineața și până la 22:00. Toți banii strânși din vânzarea lor vor merge pentru achiziționarea unui pulsoximetru performant, un aparat care costă în jur de 3.000 de euro. Acest tip de aparat este indispensabil în terapia intensivă neonatală, secţie în care, majoritatea copiilor internaţi, născuţi la termen sau prematuri, prezintă probleme sau dificultăţi de respiraţie şi oxigenare. În acest scop, sub deviza „Fii mai bun, fii Moş Crăciun” capania va continua. 

Reprezentanții Baby Care mulțumesc tuturor celor care și-au adus aportul în campaniile lor. De la marile companii, la celelalte asociații, artiști, presă și oficialități.  

 

 

 

 

 

 

Editia tiparita : 263

Ad
IMG-20160725-WA0005

Eveniment 27.07.2016

După două zile de la violul care a îngrozit Sibiul, agresorul este în continuare liber

Au trecut două zile de la violul care a îngrozit Sibiul iar agresorul se plimbă liber. Individul care duminică spre luni noapte a luat cu forţa de pe strada Maramureşului o tânără de 25 de ani şi a târât-o pe malul râului Cibin unde a violat-o şi a torturat-o ore în şir, nu a fost încă prins. În tot acest timp anchetatorii au refuzat cu vehemenţă să dea informaţii despre această anchetă sau să comunice dacă au vreun suspect. Grav este faptul că oamenii au început să se teamă, mai ales femeile tinere care spun că nu se simt în siguranţă în Sibiu.

Andrada GrosuAndrada Grosu este o sibiancă ce a trait cosmarul tinerei violate în cartierul Ştrand. Tânăra a fost atacată de mai multe ori şi a scăpat cu greu din mâna agresorilor. Ea a ajuns să se teamă să mai meargă singură prin oraş iar acum se gândeşte chiar să înveţe tehnici de autoparărare. “Tocmai din această cauză vreau să fac cursuri de karate sau arte marţiale pentru că nu mă simt în siguranţă deloc iar când aud de cartierul Ştrand mă sperie mai tare pentru că singurele violuri de care eu ştiu au fost acolo, poate e o coincidenţă. Eu însă am fost atacată pe stradă de patru ori şi doar o singură dată s-a nimerit să fie poliţia în zonă şi să fiu salvată. De fiecare dată a fost cumva noroc, nici nu ştiu cum am scăpat, pur şi simplu a fost noroc dar nu a fost deloc plăcut”, a povestit Andrada Grosu

Nu este singura tânără din Sibiu speriată după incidentul din Ştrand şi alte femei se tem oentru siguranţa lor în oraş. “Şi eu circul noaptea prin oraş şi m-am gândit de multe ori că mi s-ar putea întâmpla aşa ceva. Am avut noroc că nu mi s-a întâmplat niciodată dar acum mă sperie şi mai tare acest gând. De multe ori, noi femeile nu suntem în siguranţă.” a povestit o altă tânără din Sibiu

Cu toate acestea agresorul nu a fost încă prins iar procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu refuză de două zile să dea informaţii despre acest caz, dacă există vre-un suspect sau dacă agresoul va fi prins în scurt timp. Până acum nu au comunicat decât că se fac cercetări. “În legătură cu agresiunea asupra unei persoane de sex feminin, petrecută în data de 24.07.2016, ora 23, în zona cartierului Ştrand din Sibiu, vă informăm că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a fost înregistrat dosarul nr. 3520/P/2016, în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol, faptă prevăzută de art. 218 din C. Pen. şi lipsire de libertate în mod ilegal, faptă prevăzută de art. 205 din C. Pen. Pentru a nu periclita rezultatul anchetei penale, în acest stadiu al cercetărilor nu putem furniza informaţii suplimentare”, se arata in singurul comunicat de presă transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu care coordoneaza ancheta.

 

cod galben ploi sibiu doi.jpg

Eveniment 27.07.2016

Cod galben de ploi in Marginime

Meteorologii avertizeaza ca mai multe localitati din Marginimea Sibiului sunt sub cod galben de ploi, descarcari electrice si grindina.

Potrivit textului avertizarii, se vor inregistra “averse de ploaie ce vor cumula local 25-30 l/mp, grindină de dimensiuni mici si medii, descărcări electrice”, pana la ora 15.00. 

Localitatile vizate sunt Gura Râului, Jina, Poiana Sibiului, Răsinari, Râu Sadului si Tilisca.

 

 

Ad
rezultate titularizare trei.jpg

Educatie 27.07.2016

Cinci note de zece la Titularizare

Cinci candidați care au susținut examenul de titularizare în județul Sibiu au reușit să obțină note de zece, în timp ce alți 73 de dascăli nu au obținut nici nota cinci. Înaintea contestațiilor, promovabilitatea în județ este de 83,11 la sută.

Potrivit rezultatelor exameneului de titularizare centralizate de către Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu, un număr de cinci candidați au reușit să obțină note de zece. Este vorba despre două lucrări la disciplina Istorie (Boșoteanu Bogdan și Moldovan Sebastian), o lucrare la Matematică (Tănase Carmen Ioana), o lucrare la Teologie Ortodoxă (Miclăuș Ștefan Ioan) și lucrarea unui învățător (Isac Maria Livia).

De asemenea, au fost obținute 86 de note cuprinse între 5 și 5.99, 69 de note cuprinse între 6 și 6.99, 97 de note cuprinse între 7 și 7.99, 74 de note cuprinse între 8 și 8.99 și 33 de note cuprinse între 9 și 9.99.

Au fost evaluate 438 de lucrări scrise ale candidaţilor din județul Sibiu. O lucrare la Educație fizică și sport a fost anulată. Promovabilitatea în județul Sibiu este de 83.11%”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Sibiu.

Potrivit acestora, contestaţiile la notele obţinute pot fi depuse la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, miercuri, până la ora 21.00 și joi până la ora 15.00.

Rezultatele finale ale examenului de titularizare vor fi făcute publicate în data de 3 august 2016.

În județul Sibiu s-au înscris 575 de candidați, dar 78 au absentat. Un candidat a fost eliminat în timpul susținerii probei.

foto targ 5

Sanatate 26.07.2016

Condiţii pentru valorificarea produselor alimentare in targuri

În această perioadă la nivel de localităţi se organizează periodic târguri,expoziţii, evenimente social-culturale tradiţionale, sau sărbători aniversale,evenimente sprijinite de autorităţiile judeţene şi locale prin asigurarea cadrului instituţional şi juridic, manifestări la care operatori economici sau micii producători, persoane fizice sau juridice, oferă participanţilor pentru consum diferite produse alimentare sub formă de materii prime sau produse finite obţinute prin procesarea producţiei de origine animală şi non animală în unităţi de profil sau din propria gospodărie.

Pentru prevenirea apariţiei unor toxiinfecţii alimentare datorate producerii, depozitării, transportului şi valorificării unor astfel de produse în alte condiţii decât cele stabilite prin legislaţia specifică, având în vedere şi faptul că temperaturiile din mediul ambiant sunt în continuă creştere, personalul de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu în colaborare cu Filiala judeţeană a Colegiului Medicilor Veterinari, atrage atenţia autorităţilor locale în cauză, organizatoriilor şi producătorilor care oferă produse alimentare că au o serie de obligaţii comform normelor din domeniu şi anume:

Pentru organizatorii de evenimente

 • Să solicite de la D.S.V.S.A. judeţeană, aprobarea pentru funcţionarea unor astfel de locaţii, prin depunerea, cu cel puţin cinci zile înaintea desfăşurării evenimentului, a unui dosar care cuprinde:

 • cerere scrisă (se menţionează locul şi perioada desfăşurării evenimentului, activitatea desfăşurată şi tipurile de produse supuse comercializării);

 • lista expozanţilor (împreună cu copiile de la autorizaţiile sau documentele de înregistrare sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi documentele de producător);

 • contract sau un acord încheiat cu o firmă de salubrizare în vederea evacuării deşeurilor alimentare sau menajere;

  • Organizatorii au obligaţia să asigure:

 • dotările cu utilaje şi echipamente adecvate, specifice activităţii;

 • spaţii corespunzătoare, cu asigurarea temperaturii optime, pentru păstrarea şi expunerea produselor;

 • sursă de apă potabilă;

 • mijloace pentru curăţarea şi dezinfectarea instrumentelor de lucru;

 • grupuri sanitare şi facilităţi  de spălare şi uscare a mâinilor atât pentru comercianţi, cât şi pentru consumatori;

 • spaţii necesare pentru depozitarea şi eliminarea deşeurilor;

Expozanţii, producători de bunuri alimentare

 • Să solicite la D.S.V.S.A. judeţeană, emiterea Documentului de Înregistrare, pentru Vânzare Directă sau, dupa caz, de Vânzare cu Amănuntul, documente care stabilesc:

 • numele şi adresa producătorului, precedat de iniţialele V.D. (Vânzare Directă) sau V.A. (Vânzare cu amănuntul);

 • sortimentele şi cantitatea de produse care se valorifică;

 • locul de comercializare şi aria de distribuţie;

 • Să posede pe lângă documentul de înregistrare sanitară veterinară eliberat de D.S.V.S.A. judeţeană:

 • actul de indentitate;

 • atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole;

 • carnet de sănătate personală;

 • fişa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar din localitate;

 • Produsele primare de origine animală să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase şi să fie manipulate numai de către persoane sănătoase.

 • Să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor de origine animală şi nonanimală, în timpul obţinerii şi comercializării.

 • Produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului, a culorii, mirosului, gustului ori consistenţei.

 • Produsele să fie transportate în ambalaje şi mijloace de transport autorizate şi igienizate.

 • Produsele să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii, condiţii de păstrare şi după caz orice alte date necesare informării consumatorului. Eticheta se aplică pe ambalajul tradiţional, sticla pentru laptele crud, cutii de plastic sau putini, pentru brânzeturi.

 • În cazul produselor tradiţionale să posede certificatul de atestare prin care acestea sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Serviciile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sprijimă şi acordă asistenţă de specialitate autorităţiilor locale şi operatorilor economici pentru organizarea acestor manifestări. prin:

 • Monitorizarea exploataţilor de animale, care furnizează materii prime pentru unităţile de procesare prin supravegherea, controlul şi eradicarea bolilor la animale şi a bolilor ce se pot transmite de la animale la om;

 • Evaluarea şi verificarea unităţiilor din sectorul alimentar şi a micilor producători pentru autorizarea, înregistrarea la D.S.V.S.A. judeţeană şi pentru funcţionarea acestora in condiţiile legii,

 • Exigenţă pentru respectarea legislaţiei privind sacrificrea animalelor şi a comerţului cu produse alimentare în locuri neautorizate.

 • Promovarea produselor cu specific tradiţional prin identificarea producătorilor cu astfel de activităţi şi asigurarea asistenţei de specialitate pentru încadrarea în parametrii tehnologici şi de calitate a acestora;

 • Verificarea calităţii, salubrităţii, a modului de păstrare şi comercializare a produselor alimentare prin controale, analize şi examene de laborator acreditat;

Ad