baby care mare

Sanatate 20.12.2013

Asociația Baby Care te îndeamnă să fii Moș Crăciun. Terapia intensivă a nou născuților are acum două aparate performante, mai trebuie unul

Campania „Un vis o speranță, o viață”, desfășurată de Asociația Baby Care din Sibiu a reușit cu sprijin necondiționat din partea tuturor celor implicați și cu dedicare să-și atingă scopul de a colecta fonduri necesare îngrijirii, în cele mai bune condiţii a nou-născuţilor şi prematurilor internaţi în terapia intensivă neonatală a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. 86.000 Ron s-au strâns în urma acțiunilor și activităților desfășurate de asociație. Din acești bani s-a achiziționat un ecograf performant destinat diagnosticării şi monitorizării afecţiunilor perinatale în valoare de 69.031 RON şi au fost comandate circuite de respiraţie neonatală în valoare de 10.000 RON.

„Datorită efortului și sprijinului părinților și a tuturor celor care s-au implicat și ne-au ajutat în campanie, s-au strâns toți acești bani. Acum putem face mai ușoară viața celor care își încep drumul prematur și au nevoie de terapie. Acest ecograf ne ajută să urmărim copiii cu risc de sechele neurologice și motorii, până la vârsta de doi ani. Pentru mulți dintre copii greul nu se oprește în momentul în care pleacă acasă. Urmează să achiziționăm și circuite de respirație, foarte importante pentru nou născuți, mai ales că aproape toți cei care vin pe lume prematur au probleme de respirație”, a declarat dr. Maria Livia Ognean, preşedintele Asociaţiei Baby Care Sibiu. 

În decursul unui an, la maternitatea din Sibiu s-au născut aproximativ 2700 de copii. Dintre aceștia, cam 350 ajung la terapie intensivă, adică mai bine de 15%.  O parte dintre nou născuți vin și din spitalele din Alba și Vâlcea. 

Eforturile Asociației nu se opresc aici. Mâine, 21 decembrie, la Carrefour, toate mămicile implicate în proiect vor fi prezente cu decorații de Crăciun, făcute de mâinile lor, de la ora 10:00 dimineața și până la 22:00. Toți banii strânși din vânzarea lor vor merge pentru achiziționarea unui pulsoximetru performant, un aparat care costă în jur de 3.000 de euro. Acest tip de aparat este indispensabil în terapia intensivă neonatală, secţie în care, majoritatea copiilor internaţi, născuţi la termen sau prematuri, prezintă probleme sau dificultăţi de respiraţie şi oxigenare. În acest scop, sub deviza „Fii mai bun, fii Moş Crăciun” capania va continua. 

Reprezentanții Baby Care mulțumesc tuturor celor care și-au adus aportul în campaniile lor. De la marile companii, la celelalte asociații, artiști, presă și oficialități.  

 

 

 

 

 

 

Editia tiparita : 263

Ad
IMG_3095 site

Sanatate 24.10.2014

Noul Centru de Telemedicină și Boli Neurologice a prins contur

Lucrările de construcție a noului corp de clădire realizat din fonduri europene în incinta Spitalului de Pediatrie Sibiu, din strada Pompei Onofreiu, avansează cu pași repezi. Termenul la care Centrul de Cercetare și Telemedicină în Boli Neurologice la Copii trebuie să devină funcțional în aprilie 2015, investiția având o valoare de 45 de milioane de lei. Potrivit proiectului, în curtea spitalului s-a construit o nouă clădire pe 5 nivele, compusă din demisol, parter, două etaje şi mansardă, pentru activităţi de cercetare în medicina neurologică pediatrică. Suprafaţa totală a clădirii va fi de 1.276 de mp. Până în prezent, clădirea a fost ridicată, iar compartimentările de spații au fost deja realizate pentru demisol, parter și etajul I. „Este realizată infrastructura și suprastructura în proporție de 100%, compartimentări spații ( demisol, parter, etaj I ) în proporție de 100%, etaj II și mansardă în proporție de 50 %, iar instalațiile sanitare și electrice în proporție de 85 % (demisol, parter, etaj I și etaj II). În ceea ce privește construcția propriu-zisă, în continuare sunt programate finalizarea lucrărilor de compartimentări interioare, instalații electrice și sanitare, tencuieli interioare și exterioare, zugrăveli interioare și exterioare”, a declarat Alexandru Mihuț, managerul Spitalului de Pediarie.
În acest centru urmează să fie create 5 departamente de cercetare: Compartimentul de Neuroradiologie; Compartimentul de genetică, boli metabolice şi cercetare a patologiei pediatrice coexistente sau induse de bolile neurologice; Compartimentul clinic de neurologie pediatrică; Compartiment de cercetare în neurologie şi polisomnografie şi Compartimentul de telemedicină şi educaţie medicală. După finalizarea procedurilor de licitație, va fi instalată și pusă în funcțiune și aparatura aferentă acestora. De asemenea, va fi angajat personal pentru acest centru, necesarul fiind de 32 de cadre medicale.
Potrivit proiectului, în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, copiii cu afecţiuni neurologice vor beneficia de teste moderne şi eficiente de diagnostic, inclusiv: • Electroencefalografie, atât de rutină, cât şi în stare de veghe, EEG de somn, înregistrări de lungă durată şi monitorizare video EEG; • Răspunsuri evocate de trunchi cerebral, auditive şi vizuale la copiii cu suspiciune de tulburări de auz sau deficienţe de vedere; • Electromiografie – viteza de conducere nervoasă şi electromiografie pentru afecţiuni neuromusculare; • Servicii de neuroradiologie, inclusiv Rezonanţă Magnetică (IRM), Spectroscopie RM (SRM) şi f MRI; • Teste cardiorespiratorii şi genetice performante; De asemenea, vor fi achiziţionate prin acest proiect echipamente cu valori peste 100.000 Euro, precum: • aparat rezonanţă magnetică 3 Tesla; • sistem Röntgen multivalent cu arhitectură flexibilă care să permită explorări fluoroscopice şi angiografice; • aparat Röntgen, complet digital de grafie, prevăzut cu vertigraf de uz general, cu dotări ce permit examinarea pacienţilor pediatrici; • electroencefalograf cu 40 canale pentru analiza de performanţă a activităţii spontane în timpul examinării funcţionale RMN, EEG, MRI; • ecograf Doppler color pentru investigaţie de înaltă performanţă în pediatrie, cu aplicaţii dedicate examinării SNC şi vascularizaţiei cerebrale; • ecocardiograf performant de analiză în volum, 2 DM şi doppler pentru aplicaţii cardiovasculare, transtoracic, transesofagian, vascular, pentru pacienţi pediatrici; • aparat pentru studii genetice, secvenţiator genetic; • sistem de prelucrare a imaginilor medicale; • sistem integrat de telemedicină şi bibliotecă digitală.
Responsabilii proiectului estimează că, odată ce acest centru va deveni funcţional, vor creşte calitatea şi capacitatea de diagnosticare şi tratament în neurologia pediatrică, va fi îmbunătăţită starea de sănătate a copiilor şi, implicit, va scădea rata mortalităţii infantile cauzată de afecţiuni neurologice. Termenul final de realizare a proiectului este 21 aprilie 2015.
Proiectul intitulat „Centru de cercetare şi telemedicină în bolile neurologice la copii – CEFORATEN” este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 45.315.662 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 36.805.477 lei.

produse traditionale

Eveniment 24.10.2014

Razie la comercianții din zona Bâlea, sute de kilograme de produse confiscate

Razie la comercianții din zona Bâlea. Polțiștii au confiscat sute de kilograme de produse și au dat amenzi. Asta după ce au descoperit mai multe nereguli și chiar faptul că unele produse erau cumpărate din magazin și vândute apoi ca fiind produse bio, pregătite tradițional. Acțiunea a fost organizată de polițiștii de la Serviciul Investigarea Fraudelor împreună cu Direcția Sanitar Veterinară Sibiu.
“În perioada 10 – 17 octombrie a.c., poliţiştii Serviciului Investigarea Fraudelor Sibiu au organizat şi desfăşurat ample acţiuni pe problematica prevenirii şi combaterii actelor de comerţ ilegal şi protejarea populaţiei împotriva unor activităţi ilicite, aferente domeniilor produselor agro-alimentare şi alcool. În urma controalelor şi verificărilor efectuate, poliţiştii sibieni au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale, din care: 7 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 8.000 lei, la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi 5 sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.800 de lei la HG nr. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.” a declarat Luciana Balteș, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu
Deasemenea, oamenii legii au confiscat 250 de kilograme de carne, produse din carne, produse lactate dar și băuturi alcoolice în valoare de peste 10.000 de lei.
Polițiștii au sancționat comercianții pentru că aceștia nu aveau documente de proveniență pentru produsele pe care le aveau la vanzare, nu aveau mărci identificate care să ateste data când au fost produse, data expirării, condițiile de păstrare și avizele sanitar veterinare.
Mai mult decât atat, polițiștii au descoperit pe tarabele comercianților chiar produse cumpărate din magazine și prezentate apoi ca fiind bio, produse în gospodăria proprie. Laptele, cașcavalul, preparatele din carne dar și băuturile alcoolice nu aveau etichete iar astfel clienții erau induși în eroare.

Ad
Ovidiu Matiu
Foto credit: Ovidiu Matiu

Eveniment 23.10.2014

Studentii militari au depus jurământul pentru patrie

Ziua de joi, 23 octombrie a fost o zi deosebită pentru cei peste 200 de studenți militari ai Academiei Forțelor Tereste „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, aflați în anul I. Aceștia au depus jurământul de credință față de neam și țară, în cadrul unei ceremonii la care au fost prezenți premierul Victor Ponta, Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, reprezentanți ai autorităților locale, dar și sub privirile mândre ale familiilor lor. Chiar dacă vremea nevaforabilă le-a dat câteva emoții, punând în pericol desfășurarea ceremoniei, totul a decurs conform planului. Cele 46 de fete și cei 186 de băieți, studenți în anul I au spus toți într-un glas: „Jur credință patriei mele România. Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții. Jur să respect Constituția, Legile țării și regulamentele militare. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Prima cuvântare a fost cea a rectorului academiei, Gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan, prin intermediul căreia a explicat importanța și semnificația acestui jurământ și i-a asigurat pe studenți că „… veți beneficia de sprijinul și experiența noastră, a tuturor celor prezenți aici, comandanți, profesori și colegi din anii mai mari, care vă suntem alături și vă sisținem în actul de credință, maturitate și responsabilitate pe care îl săvârșiți”. În mesajul elevilor, reprezentantul acestora și-a exprimat certitudinea că vor fi demni de statutul lor și că vor respecta și păstra mereu vii identitatea și valoarea națională, apărând țara și pe locuitorii ei. De asemenea, Ministrul Apărării Națională le-a urat să fie pregătiți și conștienți de legământul pe care l-au făcut, în mod special acela de a-și apăra țara, chiar cu prețul vieții și le-a dorit studenților să fie mai buni decât ceilalți. „Vă urez să aveți rezultate mai bune ca studenții din celelalte instituții de învățământ militar. Să fiți demni de această onoare care vi se acordă astăzi”. În încheiere, premierul Victor Ponta le-a transmis „… respectul, admirația urările de succes pentru cariera pe care ați îmbrățișat-o”, reamintind imaginea bună pe care armata română o are în lume, dar și rolul important pe care militarii români îl joacă în operațiunile la care paricipă.
Rostind Jurământului Militar, tinerii au intrat în rândul apărătorilor Patriei.

1966254_865198370179739_7682589500968582048_o
10518320_865212586844984_2857023484730698130_o
IMG_2852
IMG_2858
IMG_2860
IMG_2883
IMG_2941
IMG_2998
IMG_3009
IMG_3045
IMG_3060
IMG_3084
sesiune caravana Cisnadie site

Sanatate 24.10.2014

Sute de tineri și specialiști, informați despre violența sexuală

În perioada octombrie 2014 – iunie 2015, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) demarează proiectul „Caravana de informare privind violența sexuală. Corpul meu îmi aparține”. Vor fi 10 localități din județele Sibiu (Sibiu, Cisnădie, Avrig, Săliște, Mediaș, Agnita) și Mureș, în care caravana se va deplasa și se va adresa unui public țintă. Beneficiari vor fi 700 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani și 50 de specialiști care pot îndruma victima, așa cum sunt asistenţii sociali, psihologii, medicii, poliţiştii. Informarea se va face în două sesiuni. Una de 90 de minute pentru tineri, timp în care va avea loc proiecția filmului educativ „Corpul meu îmi aparține”, urmată de o discuție despre formele violenței sexuale identificate în situațiile ilustrate în film (abuz în familie, hărțuire la locul de muncă, tentativă de viol în cuplu, comportamente de risc versus comportamente pozitive, prevenirea violenței sexuale prin descurajarea comportamentelor agresive). În cadrul celei de-a doua sesiuni, cea dedicată specialiștilor, vor avea loc întâlniri la nivel local cu asistenți sociali, cadre medicale, psihologi, polițiști și preoți, axate pe evitarea victimzării secundare, înţelegerea cauzelor şi efectelor violenței sexuale și îndrumarea victimelor spre servicii de suport. A.L.E.G. subliniază că din 2015 România are obligaţia de a implementa Directiva 2012/29/EU privind victimele infracţiunilor, care se referă în mod distinct la violenţa de gen, iar poliţia şi tribunalele din România vor trebui să îndrume victimele infracţiunilor „cu risc ridicat de victimizare secundară”, aşa cum e violenţa sexuală, spre servicii de asistenţă specializate.

Aproximativ 13.500 de femei din Sibiu au fost agresate. Majoritatea nu recunosc

Din sondajele citate de asociație, reiese faptul că 6% dintre femeile din România au fost supuse la o formă de violență sexuală, după vârsta de 15 ani. 24% dintre femei spun că au fost supuse la violență fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârsta de 15 ani (conform unui studiu din 2014 al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene). Asta înseamnă că aproximativ 13.500 de femei doar în judeţul Sibiu. „Majoritatea acestor cazuri rămân însă neraportate iar agresorii pot continua nestingheriți să abuzeze. Când ne referim la violență sexuală vorbim nu doar de viol, ci de orice relaționare de natură sexuală ce nu este bazată pe consimțământ – săruturi și atingeri nedorite, exhibiționism, adresări obscene. Poate avea loc pe stradă, la locul de muncă, la școală sau în familie. Chiar și pe internet. De ce tac victimele? Din cauza normelor sociale (ce fac ca ruşinea şi vina să planeze asupra victimei şi nu a agresorului), din cauza dublei victimizări (când o victimă care depune plângere este supusă la noi situaţii traumatizante pe parcursul procedurilor pe care le are de parcurs) şi din cauza lipsei serviciilor specializate unde victimele să beneficieze de suport şi consiliere, să fie ascultate și îndrumate fără a fi blamate sau judecate”, spune Camelia Proca, Director A.L.E.G..
Mai mult de 80% dintre victime nu raportează abuzul săvârşit asupra lor şi nu discută cu alte persoane despre ceea ce li s-a întâmplat. De aceea, acociația subliniază faptul că, cel mai important și primul pas pentru ca o victimă a violenței sexuale să depășească trauma, este să vorbească despre ceea ce i s-a întâmplat cu cineva care o ascultă fără să o judece.
În acest sens, A.L.E.G. a demarat, în 2014, un serviciu pilot de consiliere care
oferă gratuit consiliere psihologică, asistență și reprezentare juridică, inclusiv decontarea certificatelor medico-legale pentru victimele violenței sexuale. Pentru a ușura accesul victimelor la informare, asociația a demarat primul serviciu din România de consiliere online pe tema violenței sexuale, unde victimele pot discuta în timp real cu un psiholog, sub protecția anonimatului. Victimele accesează serviciul prin
înregistrare pe platforma disponibilă pe site-ul http://aleg-romania.eu/consiliere/, care suplinește lipsa unor linii telefonice de urgență specializate pentru victime, așa cum prevede legislația de la nivel european.

Proiectul „Caravana de informare privind violența sexuală” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, iar suma alocată acestui proiect este 67 500 de Euro.

Ad