baby care mare

Sanatate 20.12.2013

Asociația Baby Care te îndeamnă să fii Moș Crăciun. Terapia intensivă a nou născuților are acum două aparate performante, mai trebuie unul

Campania „Un vis o speranță, o viață”, desfășurată de Asociația Baby Care din Sibiu a reușit cu sprijin necondiționat din partea tuturor celor implicați și cu dedicare să-și atingă scopul de a colecta fonduri necesare îngrijirii, în cele mai bune condiţii a nou-născuţilor şi prematurilor internaţi în terapia intensivă neonatală a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. 86.000 Ron s-au strâns în urma acțiunilor și activităților desfășurate de asociație. Din acești bani s-a achiziționat un ecograf performant destinat diagnosticării şi monitorizării afecţiunilor perinatale în valoare de 69.031 RON şi au fost comandate circuite de respiraţie neonatală în valoare de 10.000 RON.

„Datorită efortului și sprijinului părinților și a tuturor celor care s-au implicat și ne-au ajutat în campanie, s-au strâns toți acești bani. Acum putem face mai ușoară viața celor care își încep drumul prematur și au nevoie de terapie. Acest ecograf ne ajută să urmărim copiii cu risc de sechele neurologice și motorii, până la vârsta de doi ani. Pentru mulți dintre copii greul nu se oprește în momentul în care pleacă acasă. Urmează să achiziționăm și circuite de respirație, foarte importante pentru nou născuți, mai ales că aproape toți cei care vin pe lume prematur au probleme de respirație”, a declarat dr. Maria Livia Ognean, preşedintele Asociaţiei Baby Care Sibiu. 

În decursul unui an, la maternitatea din Sibiu s-au născut aproximativ 2700 de copii. Dintre aceștia, cam 350 ajung la terapie intensivă, adică mai bine de 15%.  O parte dintre nou născuți vin și din spitalele din Alba și Vâlcea. 

Eforturile Asociației nu se opresc aici. Mâine, 21 decembrie, la Carrefour, toate mămicile implicate în proiect vor fi prezente cu decorații de Crăciun, făcute de mâinile lor, de la ora 10:00 dimineața și până la 22:00. Toți banii strânși din vânzarea lor vor merge pentru achiziționarea unui pulsoximetru performant, un aparat care costă în jur de 3.000 de euro. Acest tip de aparat este indispensabil în terapia intensivă neonatală, secţie în care, majoritatea copiilor internaţi, născuţi la termen sau prematuri, prezintă probleme sau dificultăţi de respiraţie şi oxigenare. În acest scop, sub deviza „Fii mai bun, fii Moş Crăciun” capania va continua. 

Reprezentanții Baby Care mulțumesc tuturor celor care și-au adus aportul în campaniile lor. De la marile companii, la celelalte asociații, artiști, presă și oficialități.  

 

 

 

 

 

 

Editia tiparita : 263

image2

Eveniment 1.04.2015

Târgul de Paște se deschide în 3 aprilie

Sibienii vor avea parte și în acest an de un mic târg de Paște. Diferența este că acum va fi organizat în Piața Mică, perioada de desfășurare fiind 3 – 13 aprilie.
image1În cadrul târgului vor fi amplasate 12 căsuțe de comercializare a produselor tradiționale, de la obiecte decorative pentru Paște, până la specialități culinare. De asemenea, vor fi amenajate două spații de joacă pentru copii ( un trenuleț, un tobogan gonflabil), precum și un atelier de creație pentru copii, oferit de Magic Hands Studio.

„Târgul Tradițional de Paști din Sibiu este un proiect care se afla la prima ediție. Datorită faptului ca Târgul de Pasti , care pana anul trecut se organiza in Piata Mare si era organizat de catre alt operator cultural , nu de mai afla pe lista proiectelor culturale finanțate de catre Primaria Municipiului Sibiu , noi am decis sa organizam un alt târg”, a declarat Sandra Dragoman, organizator.

Târgul va fi deschis zilnic intre orele 10:00 – 21:00.

www.zimbio.com
Foto credit: www.zimbio.com

Eveniment 31.03.2015

Ofelia Popii și Astra Film, premiați la gala Gopo 2015

Rolul Elena Buciuman din lungmetrajul „Q.E.D”, regizat de AndreiGruzsniczki, îi aduce actriței Teatrului Radu Stanca, Ofelia Popii, primul premiu Gopo din carieră. Aflată la prima nominalizare la una din categoriile Galei Gopo, Ofelia Popii a primit premiul cea mai bună actriță în rol principal. Ceremonia prezentată de actorii Paul Ipate și Diana Cavallioti a avut loc luni, 30 martie, la Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti, care a găzduit pentru prima oară evenimentul care răsplăteşte, în fiecare an, performanţa din filmul românesc.

La aceeași categorie cu Ofelia Popii au mai fost nominalizate Vera Farmiga (pentru rolul Alice din filmul “Closer to the Moon”), Victoria Cociaş (pentru rolul Helga din filmul “O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Olimpia Melinte (pentru rolul Anda din filmul “Planşa”) şi Crina Semciuc (pentru rolul Yasmine din filmul “#Selfie”). Anul trecut, premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă în rol principal i-a revenit Luminiţei Gheorghiu, pentru interpretarea din filmul “Poziţia copilului”.

Lungmetrajul “Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, care primise cele mai multe nominalizări la premiile Gopo 2015 – 17 -, a obţinut cinci premii, printre care cele patru dedicate categoriilor de interpretare.

O scurtă istorie Astra Film, premiat la Gopo

O scurtă istorie Astra Film a câștigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar la Premiile Gopo. „ Filmul O scurtă istorie Astra Film este un proiect cultural inedit care marchează povestea primilor 20 de ani de Astra Film Festival. Filmul trece dincolo de povestea festivalului și intră în povestea oamenilor care fac filme, despre care se fac filme, care văd filme, sau în povestea oamenilor cărora filmele le schimbă viața. Este o poveste despre cum a văzut documentarul tranziția și despre cum se vedea, în anii tranziției, filmul documentar. O poveste cu final deschis”, transmit reprezentanții istituției. O scurtă istorie Astra Film este o producție Astra Film Sibiu, în regia lui Carmen Lidia Vidu.

Filmul poate fi vizionat integral AICI.

LISTA completă a câştigătorilor

Cel mai bun film: “Closer to the Moon”, de Nae Caranfil
Cel mai bun regizor: Nae Carafil (“Closer to the Moon”)
Cel mai bun actor într-un rol principal: Florin Piersic Jr. (pentru rolul Alecu Voican din filmul “Q.E.D.”)
Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Ofelia Popii (pentru rolul Elena Buciuman din filmul “Q.E.D.”)
Cel mai bun actor într-un rol secundar: Virgil Ogăşanu (pentru rolul Martin Scăunaşu din filmul “Q.E.D.”)
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Alina Berzunţeanu (pentru rolul Valeria Amohnoaiei din filmul “Q.E.D.”)
Cel mai bun scenariu: Nae Caranfil (“Closer to the Moon”)
Cea mai bună imagine: Marius Panduru (“Closer to the Moon”)
Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuţiu, Larry Madaras, Roberto Silvi (“Closer to the Moon”)
Cel mai bun sunet: Alexandru Dumitru, Marius Leftărache, Florin Tăbăcaru (“Closer to the Moon”)
Cea mai bună muzică originală: Laurent Couson (“Closer to the Moon”)
Cele mai bune decoruri: Cristian Niculescu (“Q.E.D.”)
Cele mai bune costume: Doina Levintza (“Closer to the Moon”)
Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură: Lucas Coulon, Maria Andreescu, Laura Ozier, Elena Tudor(“Closer to the Moon”)
Cel mai bun film de debut: “Bucureşti, unde eşti?”, de Vlad Petri
Cel mai bun film documentar: “Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau
Cel mai bun scurtmetraj documentar: “O scurtă istorie – Astra Film”, de Carmen Lidia Vidu
Cel mai bun scurtmetraj ficţiune: “Trece şi prin perete”, de Radu Jude
Premiul Romanian Society of Cinematographers: Vivi Drăgan Vasile
“Tânără speranţă”: Alexandra Carastoian, Boroka Biro (pentru imaginea filmului “Planşa”)
Premiul Gopo pentru întreaga activitate: actriţa Eugenia Bosânceanu
Premiul special: regizorul de animaţie Ion Truică
Premiul pentru întreaga carieră: actriţa Coca Bloos
Cel mai bun lungmetraj european (dintre cele distribuite în România în 2014): “Marea frumuseţe/ La grande bellezza”, de Paolo Sorrentino
Premiul publicului (premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014): “#Selfie”, de Cristina Iacob

Potrivit Mediafax, la această a noua ediție a galei premiilor Gopo au fost incluse 81 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014. Din juriul care a stabilit nominalizările pentru fiecare categorie au făcut parte regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

După anunţul nominalizărilor, peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti au votat pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit şi consultanţă PwC Romania, cu care organizatorii premiilor Gopo au demarat în 2011 un parteneriat.

Gala premiilor Gopo 2015 a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Primăriei Municipiului Bucureşti prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti si Babel Communications.

_MG_5536 sait2

Eveniment 25.03.2015

Rodica David: După ce vorbeam cu părintele Arsenie aveam o mare liniște sufletească, plecam fără griji, fără probleme

Doamna Rodica David, bibliotecară timp de mai bine de 3 decenii la Biblioteca ASTRA, l-a cunoscut pe părintele Arsenie la vârsta de 19 ani, pe când a mers să își încerce norocul la examenul de la Școala Postliceală de Biblioteconomie de la București. Era în anul 1972, în perioada în care părintele Arsenie Boca picta biserica de la Drăgănescu. Împreună cu fratele și cu mama sa, ajunge la părinte să îi ceară sfat cu privire la reușita examenului pe care urma să îl susțină.
„Am mers acolo, am intrat, părintele era sus pe schelă și biserica era plină de lume. Noi am făcut pomelnice, ne-am închinat, iar părintele s-a întors și nu ne-a spus nimic, doar ne-a privit. Apoi, noi am ieșit în curtea cimitirului. Mergând, ne-am pomenit dintr-o dată cu părintele în spatele nostru și zicând Mă, mă, ce căutați voi aici, de ce-ați venit voi la mine? Ne-am cutremurat când a întrebat-o pe mama: Unde-s ceilalți copii? Am înlemnit cu toții, pentru că am înțeles că se referea la avorturile pe care le făcuse mama mea”.
Referitor la admitere, părintele Arsenie Boca o pregătește pe Rodica cu privire la piedicile pe care le va întâmpina.
„Mi-a zis: „Vrei să dai examen de admitere? Dă, mă, examen, că intri până la urmă, dar ai piedici mari”. Deci greutăți. Într-adevar, în primul an nu am reușit să intru, am dat și al doilea an, dar examenul a fost și scris și oral. Am dat întâi scrisul și apoi oralul, așa că am putut vedea notele. Luasem 10 la ambele probe scrise, și la română și la istorie, și totuși picasem. Mi-am dat seama că ceva nu fusese în regulă, așa că m-am adresat la minister. În noaptea dinaintea primirii rezultatului de la minister, l-am visat pe părintele Arsenie și am simțit că trebuie să primesc vești în acea zi. Am fost anunțată că intrasem. Se suplimentase numărul de locuri. Erau 36 de locuri și peste 700 de candidați, astfel încât s-au mai aprobat încă 8 locuri, așa că am fost și eu admisă”.
Femeia crede că o minune a făcut părintele și cu privire la admiterea fratelui său la facultate.
„Fratele meu dădea examen de admitere la facultate. Și mămica s-a dus în acea zi la părintele Arsenie, care i-a spus: Nu-ți fă griji, că Niculae intră. Fratele meu i-a mărturisit mamei că s-a uitat la ceas și a zis că până la o anumită oră nu s-a putut concentra absolut deloc pe subiecte, iar la ora la care a ajuns ea la părintele, i s-a limpezit totul, și-a adus aminte tot ce învățase și a luat examenul la TCM Brașov”.

Scoate-l de pe lista morților, îl vei trece tu mai târziu

Fiind din Arpașu de Jos, din Țara Făgărașului, părinții și bunicii săi aveau o mare evlavie față de părintele Arsenie și îi prețuiau vorbele, încă de pe vremea când acesta slujea la Mânăstirea de la Sâmbăta.
„Bunica mea avea un frate dispărut pe front. A venit părintele odată la noi în sat și a trimis o femeie să o cheme pe bunica mea până la casa unde era găzduit. A zis, Mărie, Mărie, scoate poza aia cu care ai tot venit la mine și nu ai îndrăznit să mi-o arăți niciodată. Și când i-a arătat-o a zis Mă, mă, da-i plăcea și la ăsta să facă ca toți năcăjiții și să râdă de toți amărâții, dar nu-i bine mă să tragi ochi la ochi. Scoate-l de pe lista morților, că l-ai trecut pe lista morților, îl vei trece tu mai târziu. Deci, atunci, fratele bunicii încă era în viață, părintele știa. Probabil fusese dus în Siberia”, povestește Rodica David.
Femeia spune că tot de la bunica sa a mai aflat și alte întâmplări de pe vremea când părintele Arsenie slujea la Mânăstirea Brâncoveanu.
„Bunica mea mi-a spus că a fost la mânăstirea de la Sâmbăta, iar în timpul predicii pe care părintele o susținea la altarul de vară, pe cer a apărut o cruce. S-a făcut dintr-o dată o cruce din nori, iar în acel moment părintele a închis ochii și a-nceput să plângă. După ce a dispărut crucea, și-a continuat predica.
Altă dată, îmi spunea tot bunica, părintele a trimis la gară un om cu o căruță să aștepte o femeie care vine la mânăstire. Acesta l-a întrebat pe părinte de unde va ști pe cine să aducă. Du-te mă, că vine ea la tine, așa i-a zis. Când a oprit trenul, chiar pe ușa din dreptul căruței a coborât o femeie, care s-a dus la omul trimis de părinte și l-a întrebat cum poate ajunge la Mânăstirea Sâmbăta. Iar acela i-a zis că printele o așteaptă și l-a trimis să o aducă acolo. Când a ajuns, femeia i-a spus, Fiul meu, de când te caut, iar părintele Arsenie i-a spus: Fiul tău am fost până ți-am supt pieptul, acum sunt fiul lui Dumnezeu. Era mama părintelui și el știa că vine”.

Călugăria nu-i pentru tine, să te căsătorești și să ai copii

În cei doi ani în care a făcut școala postliceală la București, Rodica David va merge în numeroase dăți să îl caute pe părintele Arsenie la Drăgănescu și să îi ceară sfaturi pentru viață și pentru mântuire.
„ Călugăria nu-i pentru tine, să te căsătorești și să ai copii, să mergi înainte, îmi spunea. Tu când te vei căsători și vei avea copii, fetele pe care le vei avea, să le lași să vină la rând. Deci, îmi spunea să nu fac avorturi și că voi avea fete. Așa că eu când am rămas însărcinată, am știut că va fi fată. Socrul meu zicea că va fi băiat, și-i va duce numele, dar eu știam de la părintele Arsenie care va fi situația”.
Ceea ce reține cu precădere din acele întâlniri este starea de liniște și încredere care o cuprindea ori de câte ori vorbea cu părintele Arsenie.
„Am fost de multe ori la Drăgănescu – mergeam pe jos, cu tramvaiul, cu autobuzul, dar niciodată nu vorbeam cu nimeni, de teamă să nu îi fac rău părintelui. Nu vorbeam mult, cam o jumătate de oră de fiecare dată, dar liniștea care mă cuprindea apoi era foarte mare, mă ajuta mult sufletește, plecam fără griji, fără probleme. Știa tot, nu trebuie să îi spui nimic, fiindcă îți citea gândurile când te duceai la dânsul. ”
Odată, a mers să îl caute pe părintele Arsenie cu 3 consătene, dar, deoarece una dintre ele era „toată vopsită, cu farduri, cu unghiile roșii”, Rodica s-a rugat în gând să nu îl găsească pe părintele Arsenie, deoarece îi era rușine ca acea femeie să intre la el într-o asemenea ținută. Astfel, în acea zi, li s-a spus că părintele lipsește. Este convinsă însă că părintele i-a citit gândul și i-a respectat rugămintea.
La un moment dat, a aflat că părintele Arsenie merge duminica la slujba religioasă de la Biserica Boteanu, așa că a mers și acolo ca să îl întâlnească.
„Am ajuns la biserică, părintele încă nu venise, a venit după aceea. S-a uitat la mine și m-a văzut, dar nu mi-a spus nimic. După ce s-a terminat slujba, când am ieșit, l-am așteptat și i-am pus mâna pe umăr. S-a întors puțin într-o parte și mi-a zis Aici nu mai ai ce căuta, știi unde mă găsești. Adică, îl găseam la Drăgănescu, deci nu acolo. Așa că nu am mai mers la acea biserică, mi-a fost teamă să mai merg vreodată acolo, ca să nu îi fac rău, pentru că era urmărit de securitate”.
Rodica David spune că îi pare rău că nu a mai reușit să îl mai vadă pe părinte după ce a terminat cursurile de la București. A ajuns însă la mormântul părintelui, la Prislop, în 28 noiembrie 1999, la parastasul de 10 ani. Acolo, a văzut cum o persoană care țipa că nu vrea să ajungă să se atingă de crucea părintelui s-a liniștit după o vreme și a căzut în genunchi la mormântul marelui duhovnic.
E convinsă că astfel de întâmplări sunt posibile datorită rugăciunilor părintelui Arsenie și crede cu tărie în ceea ce acesta a spus de nenumărate ori: „Eu mă duc, dar de acolo de unde voi fi, o să vă ajut mai mult ca până acum, pentru că nimeni nu mă va mai putea opri”.
Odeta Veștemean

10974659_952153161484259_2013349113984593278_o

Sanatate 25.03.2015

300 de tineri cu dizabilități, în special de la sate, vor fi sprijiniți printr-un proiect al fundației Motivation

Fundația Motivation a lansat marți, 24 martie, la Școala Gimnazială Nr.1, primul lor proiect început la Sibiu. Este vorba despre „Mobilitate şi Viaţă Independentă pentru tinerii cu dizabilităţi din România” și este conceput în parteneriat cu Fundația Special Olympics din România, cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Perioada de defășurare este 20 ianuarie 2015 – 30 aprilie 2016. Evenimentul lansării s-a încheiat cu o demonstrație de baschet în scaun cu rotile oferită de echipa „Roțile Astrale”. Scopul principal al acestui proiect se îndreaptă, în special, către tinerii cu dizabilități de la sate sărace sau izolate, cu acces redus la servicii medicale, educație și angajare și cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani. Se va urmări incluziunea socială şi economică a acestor tineri cu dizabilități locomotorii și intelectuale, prin crearea unui sistem de servicii integrate care constau în evaluarea nevoilor și intervenție personalizată prin instruire pentru viață independentă, activități sportive, informare și consiliere privind accesarea serviciilor dedicate persoanelor cu dizabilități. Reprezentanții fundației au declarat că vizează un număr de 300 de tineri care se încadrează în criteriile proiectului. De asemenea, a fost anunțată și deplasarea unei caravane a mobilității în 10 zone rurale din diferite zone ale țării. În cadrul acestei caravane vor fi oferite echipamente de mobilitate și servicii pentru persoanele cu dizabilități locomotorii și intelectuale. Echipa caravanei va fi formată din instructor de viață independentă, kinetoterapeut, asistent medical și tehnician pentru reparații și adaptări ale scaunelor rulante. În Sibiu va avea loc în săptămâna 20-24 aprilie. Vor urma apoi sesiuni de instruire pentru viață independentă adresate utilizatorilor de scaune rulante ce includ deprinderea tehnicilor de manevrare a scaunului rulant, a tehnicilor de bază în autoservire și autoîngrijire, program personalizat de kinetoterapie, consiliere și informare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități locomotorii și prevenirea complicațiilor medicale asociate dizabilității. Crearea unui call center pentru informarea și consilierea persoanelor cu dizabilități privind serviciile specializate existente la nivelul comunității. Tabere și competiții sportive la nivel național și regional pentru tinerii cu dizabilități locomotorii, respectiv pentru cei cu dizabilități intelectuale. „Nevoia creării unui astfel de sistem de servicii integrate a fost identificată de echipele Fundației Motivation România și Special Olympics România, ca urmare a experienței acumulate prin programele de incluziune socială a persoanele cu dizabilități din România. Statisticile oficiale arată că la data de 30.09.2014 în România trăiau 710.179 de persoane cu dizabilităţi”, spun reprezentanții asociației Motivation. În Sibiu, conform autorităților din domeniu sunt peste 700 de persoane cu dizabilități, aflate în evidența lor. Numărul real însă, este mai mare.
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități.
Fundaţia Special Olympics din România a fost înfiinţată în noiembrie 2003, ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics. Special Olympics oferă persoanelor cu nevoi speciale şansa de a-şi descoperi şi dezvolta potenţialul şi calităţile sportive prin intermediul programelor de pregătire şi al evenimentelor competitionale.