baby care mare

Sanatate 20.12.2013

Asociația Baby Care te îndeamnă să fii Moș Crăciun. Terapia intensivă a nou născuților are acum două aparate performante, mai trebuie unul

Campania „Un vis o speranță, o viață”, desfășurată de Asociația Baby Care din Sibiu a reușit cu sprijin necondiționat din partea tuturor celor implicați și cu dedicare să-și atingă scopul de a colecta fonduri necesare îngrijirii, în cele mai bune condiţii a nou-născuţilor şi prematurilor internaţi în terapia intensivă neonatală a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. 86.000 Ron s-au strâns în urma acțiunilor și activităților desfășurate de asociație. Din acești bani s-a achiziționat un ecograf performant destinat diagnosticării şi monitorizării afecţiunilor perinatale în valoare de 69.031 RON şi au fost comandate circuite de respiraţie neonatală în valoare de 10.000 RON.

„Datorită efortului și sprijinului părinților și a tuturor celor care s-au implicat și ne-au ajutat în campanie, s-au strâns toți acești bani. Acum putem face mai ușoară viața celor care își încep drumul prematur și au nevoie de terapie. Acest ecograf ne ajută să urmărim copiii cu risc de sechele neurologice și motorii, până la vârsta de doi ani. Pentru mulți dintre copii greul nu se oprește în momentul în care pleacă acasă. Urmează să achiziționăm și circuite de respirație, foarte importante pentru nou născuți, mai ales că aproape toți cei care vin pe lume prematur au probleme de respirație”, a declarat dr. Maria Livia Ognean, preşedintele Asociaţiei Baby Care Sibiu. 

În decursul unui an, la maternitatea din Sibiu s-au născut aproximativ 2700 de copii. Dintre aceștia, cam 350 ajung la terapie intensivă, adică mai bine de 15%.  O parte dintre nou născuți vin și din spitalele din Alba și Vâlcea. 

Eforturile Asociației nu se opresc aici. Mâine, 21 decembrie, la Carrefour, toate mămicile implicate în proiect vor fi prezente cu decorații de Crăciun, făcute de mâinile lor, de la ora 10:00 dimineața și până la 22:00. Toți banii strânși din vânzarea lor vor merge pentru achiziționarea unui pulsoximetru performant, un aparat care costă în jur de 3.000 de euro. Acest tip de aparat este indispensabil în terapia intensivă neonatală, secţie în care, majoritatea copiilor internaţi, născuţi la termen sau prematuri, prezintă probleme sau dificultăţi de respiraţie şi oxigenare. În acest scop, sub deviza „Fii mai bun, fii Moş Crăciun” capania va continua. 

Reprezentanții Baby Care mulțumesc tuturor celor care și-au adus aportul în campaniile lor. De la marile companii, la celelalte asociații, artiști, presă și oficialități.  

 

 

 

 

 

 

Editia tiparita : 263

IMG_5855

Eveniment 22.12.2014

Galerie FOTO: Ziua eroilor martiri decedati in revolutia romana din decembrie 1989

Luni, 22 decembrie, structurile militare din garnizoana Sibiu, în colaborare cu administraţia publică locală, asociaţiile de revoluţionari, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi Mitropolia Ardealului, au organiza, cu prilejul ZILEI EROILOR MARTIRI DECEDAŢI ÎN REVOLUŢIA ROMÂNĂ DIN DECEMBRIE 1989, ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori. Seara, a venit randul tinerilor să aprindă o lumanare în memoria eroilor revoluţiei la monumentul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu.

IMG_5811
IMG_5816
IMG_5824
IMG_5826
IMG_5829
IMG_5837
IMG_5847
IMG_5852
IMG_5855
IMG_5859
basescu_iohannis_cotroceni_ceremonie_01326400

Eveniment 21.12.2014

Klaus Iohannis este noul președinte al României

Klaus Iohannis este noul președinte al României. Fostul primar al Sibiului a depus jurământul în fața plenului reunit al Parlamentului după care și-a preluat mandatul de la Traian Băsescu, în incinta palatului Cotroceni.
“Mulţumesc tuturor concetăţenilor pentru că aţi arătat lumii întregi adevărata faţă a României. Aţi făcut să triumfe democraţia. Se vorbeşte despre aşteptări, despre speranţe, despre semnalul dat de votul din 16 noiembrie. O îndoială din trecut pare a-şi face loc. Dacă aşteptările mari duc la dezamăgiri? Le spun românilor aşteptările mari pot duce la realizări mari.” a declarat Klaus Iohannis în Parlamentul României
După ceremonia solemndă de depunere a jurământului, Klaus Iohannis a mers la Palatul Cotroceni unde a fost întâmpniat cu onor militar iar apoi a avut loc transferul de putere între Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Fostul președinte, Traian Băsescu a părăsit ulterior Palatul Cotroceni.
După investirea în noua funcție, Klaus Iohannis a dat o recepție la Palatul Cotroceni, la acre au participat aproximativ 400 de invitați, printre aceștia și foarte mulți sibieni, angajați de la primărie, prieteni apropiați ai familiei Iohannis, oameni de afaceri, profesori, medici și oameni politici.
IMG_20141221_130822

revolutia 2 site

Eveniment 19.12.2014

Revoluţionar, după 25 de ani: România nu este acum ceea ce am sperat noi

În Sibiu se pregătesc în aceste zile manifestări dedicate împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia din 1989. Unii sărbătoresc, alţii comemorează. Unii se bucură, alţii vor plânge. Primii sunt cei care au beneficiat de schimbările ultimului sfert de veac, ceilalţi sunt cei care au trăit această perioadă cu gândul la cei dragi pe care i-au pierdut în acel decembrie însângerat. Pentru toţi, zilele de 21 şi 22 decembrie vor fi altfel decât orice zi obişnuită a anului.

99 de persoane şi-au pierdut viaţa pe străzile Sibiului şi 254 au fost rănite la Revoluţie. Pe lângă ei au fost mulţi alţii care au ieşit în stradă şi au determinat schimbarea. Unii sunt numiţi revoluţionari, având acte în regulă care dovedesc acest lucru. Alţii n-au cerut astfel de documente. Toţi ar fi vrut să afle până acum adevărul despre ce s-a petrecut atunci, dar, cel puţin deocamdată, mai au de aşteptat.

Mulţi dintre cei care au luptat în decembrie sunt dezamăgiţi de cum arată acum România, dar spun că sacrificiul tuturor a meritat.

revolutionar Mircea Bucur siteRevoluţionarul Mircea Bucur este preşedintele Asociaţiei Sibiu Decembrie 1989, dar deţine şi funcţia de preşedinte la nivel naţional al Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 România.

Întrebat ce părere are despre România la 25 de ani de la Revoluţie, Mircea Bucur răspunde: „Nu este ceea ce am sperat noi. Democraţia s-a transformat pentru unii în anarhie. Fiecare a făcut cam ce a vrut, legile sunt foarte elastice, avem o ţară de procese. Nu este ceea ce ne-am dorit şi nu este ceea ce e în ţările cu democraţie veche”.

Mircea Bucur spune cu amărăciune că ar fi vrut altceva de la România ultimilor 25 de ani, ar fi vrut o ţară altfel şi lucruri clare.

„Aş fi vrut să nu fim o ţară care întinde mâna şi aş fi vrut ca oamenii să o ducă mult mai bine. În 1989 am plecat de la o ţară care nu avea datorii şi avea bogăţii şi, culmea, acum am ajuns o ţară care are datorii şi nu mai are nici bogăţii pentru că le-au luat alţii”, spune Mircea Bucur.

Deşi dezamăgit de România acestei perioade, Mircea Bucur spune însă că fiecare sacrificiu din decembrie 1989 a meritat.

„Bineînţeles că a meritat. Noi am luptat pentru libertate şi asta o avem. Avem dreptul să spunem fiecare ce gândeşte. Am luptat pentru demnitate şi asta, din păcate, nu o prea avem. Cu atât mai puţin noi revoluţionarii. Am ajuns să fim cea mai batjocorită minoritate din România. În plus, am luptat pentru democraţie. Asta este cum este, la limita dintre democraţie şi anarhie. Dar în continuare sperăm, pentru că speranţa moare ultima”, explică sibianul.

Mircea Bucur, inginer de meserie care a lucrat 15 ani în fost fabrică Arsenal de pe Bulevardul Victoriei spune că vede cu inima strânsă cum chiar în aceste zile ultimele rămăşiţe ale colosolui industrial dispar din oraş.

„De câte ori trec pe acolo mi se strânge inima. Noi aveam nişte fabrici care, după cum se spune, erau unicat în Europa. Nu mai avem nimic, nu mai avem industrie, totul se distruge”, mai spune Mircea Bucur.

Întrebat despre Revoluţie, povesteşte că toate zilele de atunci i s-au părut la fel. A fost multă agitaţie, multă adrenalină, multă teamă, focuri de armă, incendii, oamenii seceraţi de gloanţe, cadavre.
Imaginile acelor zile de coşmar i s-au întipărit în minte pentru totdeauna.

„Se zice că ar fi venit nişte studenţi de la Timişoara care au împărţit mici manifeste care cereau oamenilor să iasă în stradă. Eu n-am primit. Lucram pe vremea aia la Dacia Service şi eram în concediu în zilele acelea. În 21 decembrie am dus copiii la grădiniţă pe strada Constiuţiei şi m-am dus către Piaţa Mare unde auzisem că s-au strâns muncitori de la fabrici. Când am ajuns în piaţă, deja ardea Aro. Momentul acela este renumit pentru Revoluţia de la Sibiu”, povesteşte Mircea Bucur.

Acesta îşi aminteşte de primul revoluţionar care a căzut secerat de gloanţe, de marşurile prin tot oraşul la care au participat zeci de mii de oameni, de toate momentele emoţionante ale acelor zile.

Unul dintre momentele care i-au rămas în minte şi l-au impresionat este cel în care Părintele Streza de la Răşinari a cerut manifestanţilor să spună „Tatăl Nostru” şi zeci de mii de oameni au îngenunchiat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

Alt moment de neuitat este cel în care a început să se tragă în manifestanţi.

„A fost ciudat: în Sibiu, Braşov şi Arad s-a tras exact la 12.06. A fost clar la comandă. După ce a plecat ceauşescu s-a tras. Primul foc se zice că s-a tras din fostul Hotel Continental. Apoi s-a tras dinspre Miliţie şi Armată. Păcat că în timpul luptei pentru putere au fost multe victime”, povesteşte Mircea Bucur.

podulminciunilor.roLa 25 de ani de la revoluţie Mircea Bucur spune că nu i s-a părut normal ca în aceeaşi zi să se şi aniverseze să se şi comemoreze, astfel încât vor fi organizate manifestări atât în 21, cât şi în 22 decembrie.

Ziua de 21 decembrie va fi o zi de bucurie, a aniversării. Dimineaţa, revoluţionarii se vor strânge în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor şi în Piaţa Mare unde vor aprinde lumânări. Seara, va avea loc retragerea cu torţe a detaşamentului de onoare al Garnizoanei Sibiu. 30 de militari purtători de torţe vor merge pe următorul traseu: Monumentul Eroului Dumitru Croitoru (la sediul ISU Sibiu) – Bulevardul Victoriei – Cercul Militar – Bulevardul Victoriei – Bulevardul Vasile Milea – Monumentul Eroilor Revoluţiei din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor – Bulevardul Vasile Milea – Monumentul Eroului Niţă Octavian (la U.M. 01606, B-dul Vasile Milea) – strada Revoluţiei – Monumentul Eroilor Revoluţiei din faţa Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” – Monumentul Eroilor Revoluţiei din faţa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu – strada Berăriei – Bulevardul Nicolae Bălcescu – Piaţa Mare. Tot în data de 21 decembrie, de la ora 15.30 va fi sfințită și o Troiță amplasată în Parcul Sub Arini, în apropierea Cupolei, închinată tuturor sfinților inchisorilor și eroilor martiri ai acestui neam.

În 22 decembrie va avea loc comemorarea eroilor revoluţiei. Se vor organiza şapte momente de depunere de jerbe şi coroane de flori la monumentele din oraş, iar la ora 12.00, timp de trei minute, vor bate clopotele tuturor bisericilor din oraş.

boli-plamani site

Sanatate 15.12.2014

Zeci de medici din țară participă la Conferința Rezidenților Pneumologi de la Sibiu

Cea de-a patra ediție a Conferinței Rezidenților Pneumologi 2014 va reuni la Sibiu 35 de tineri pneumologi din întreaga țară. Evenimentul este considerat drept cea mai importantă manifestare științifică la care medicii rezidenți în pneumologie pot schimba idei cu privire la diagnosticul și tratamentul bolilor pulmonare și pot participa la ateliere interactive. Acesta va avea loc în perioada 19-20 decembrie, la Hotel Libra.
„Anul acesta, pentru prima dată, nu vor mai fi prezentări ale seniorilor cu actualităţi din literatura de specialitate. Vom debuta în premieră cu ateliere practice şi cu simulări pe patru arii importante în domeniul pneumologiei, cum ar fi: aerosoloterapia, spirometria şi ventilaţia non invazivă. De asemenea, unul dintre ateliere va fi dedicat scrierii unui articol științific competitiv. Ca în fiecare an, toţi rezidenţii participanţi vor fi principalii actori. Astfel, cei 35 de tineri colegi din acest an vor avea de prezentat cazuri clinice extrem de interesante, de o complexitate demnă de un medic primar, pe care le-au rezolvat datorită entuziasmului şi dorinţei de cunoaştere, caracteristice tinerei generaţii de pneumologi”, a declarat prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi preşedintele Conferinţei Rezidenţilor Pneumologi.
Ca o noutate, la această manifestare va participa şi o delegaţie reprezentativă de tineri medici din Republica Moldova. Cu toţii vor asista la sesiunile ştiinţifice şi atelierele interactive, organizate pe parcursul celor două zile, pe domenii ca somnologie, bronhologie, tuberculoză pulmonară, boli sistemice, cancer bronhopulmonar, precum şi explorări funcţionale.
Conferinţa Rezidenţilor Pneumologi este o iniţiativă a Societăţii Române de Pneumologie, menită să întărească relaţia de comunicare între medicii aflaţi în programul de pregătire în rezidenţiat. Cu această ocazie, tinerii medici sunt încurajaţi să-şi expună liber ideile şi să discute concret problemele şi aspectele practice ale specialităţii.