baby care mare

Sanatate 20.12.2013

Asociația Baby Care te îndeamnă să fii Moș Crăciun. Terapia intensivă a nou născuților are acum două aparate performante, mai trebuie unul

Campania „Un vis o speranță, o viață”, desfășurată de Asociația Baby Care din Sibiu a reușit cu sprijin necondiționat din partea tuturor celor implicați și cu dedicare să-și atingă scopul de a colecta fonduri necesare îngrijirii, în cele mai bune condiţii a nou-născuţilor şi prematurilor internaţi în terapia intensivă neonatală a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. 86.000 Ron s-au strâns în urma acțiunilor și activităților desfășurate de asociație. Din acești bani s-a achiziționat un ecograf performant destinat diagnosticării şi monitorizării afecţiunilor perinatale în valoare de 69.031 RON şi au fost comandate circuite de respiraţie neonatală în valoare de 10.000 RON.

„Datorită efortului și sprijinului părinților și a tuturor celor care s-au implicat și ne-au ajutat în campanie, s-au strâns toți acești bani. Acum putem face mai ușoară viața celor care își încep drumul prematur și au nevoie de terapie. Acest ecograf ne ajută să urmărim copiii cu risc de sechele neurologice și motorii, până la vârsta de doi ani. Pentru mulți dintre copii greul nu se oprește în momentul în care pleacă acasă. Urmează să achiziționăm și circuite de respirație, foarte importante pentru nou născuți, mai ales că aproape toți cei care vin pe lume prematur au probleme de respirație”, a declarat dr. Maria Livia Ognean, preşedintele Asociaţiei Baby Care Sibiu. 

În decursul unui an, la maternitatea din Sibiu s-au născut aproximativ 2700 de copii. Dintre aceștia, cam 350 ajung la terapie intensivă, adică mai bine de 15%.  O parte dintre nou născuți vin și din spitalele din Alba și Vâlcea. 

Eforturile Asociației nu se opresc aici. Mâine, 21 decembrie, la Carrefour, toate mămicile implicate în proiect vor fi prezente cu decorații de Crăciun, făcute de mâinile lor, de la ora 10:00 dimineața și până la 22:00. Toți banii strânși din vânzarea lor vor merge pentru achiziționarea unui pulsoximetru performant, un aparat care costă în jur de 3.000 de euro. Acest tip de aparat este indispensabil în terapia intensivă neonatală, secţie în care, majoritatea copiilor internaţi, născuţi la termen sau prematuri, prezintă probleme sau dificultăţi de respiraţie şi oxigenare. În acest scop, sub deviza „Fii mai bun, fii Moş Crăciun” capania va continua. 

Reprezentanții Baby Care mulțumesc tuturor celor care și-au adus aportul în campaniile lor. De la marile companii, la celelalte asociații, artiști, presă și oficialități.  

 

 

 

 

 

 

Editia tiparita : 263

Ad
maricuta site

Eveniment 26.11.2015

Daniel Maricuţa şi secretara primăriei Şelimbăr, în arest la domicilu

Magistraţii de la Tribunalul Alba au respins cererea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA şi au dispus măsura arestului la domiciliu pentru primarul din Şelimbăr, Daniel Maricuţa. Aceeaşi decizie şi în cazul secretarei, Elena Scumpu.
“Tribunalul Alba a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 zile începând cu data de 26.11.2015 până la 25.12.2015 şi respectarea obligaţiilor prevăzute de lege. Instanţa atrage atenţia inculpaţilor că în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor ce le revin, măsura luată se poate înlocui cu măsura arestării preventive.” se arată într-un comunicat de presă al Tribunalului Alba
În faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă au ajuns şi alte şase persoane implicat în dosar. Printre acestea, viceprimarul comunei Şelimbăr, Marius Grecu, Maria Melniciuc, şefa Serviciului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Şelimbăr dar şi Ioan Tatu, fost primar al comunei. Pentru cei şase inculpaţi, magistraţii au hotărât cercetarea penală sub control judiciar.
Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia în termen de 48 de ore de la pronunţare.
Între timp, procurorii anticorupţie au dispus urmărirea penală şi măsura controlului judiciar pentru alţe 11 persoane implicate în afacerile necurate ale edilului din Şelimbăr.

maricuta site

Eveniment 26.11.2015

Magistrații decid astăzi dacă Maricuța va fi arestat preventiv

Daniel Maricuţa, primarul comunei Şelimbăr este dus astăzi la Tribunalul Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, el fiind acuzat de DNA de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu în formă continuată, luare de mită şi spălare de bani în forma instigării. 

Primarul a fost reţinut, miercuri, pentru 24 de ore de procurorii DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia într-un dosar legat de retrocedări ilegale de terenuri. În acelaşi dosar, a fost reţinută şi Elena Scumpu (fostă Neacşu), pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, începând cu anul 2000, Daniel Maricuţa, în calitate de primar al comunei Şelimbăr, a constituit împreună cu Elena Scumpu şi alte două persoane o grupare infracţională ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piaţă mare, situate pe raza comunei, prin încălcarea dispoziţiilor legale şi prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.

Daniel Maricuţa şi ceilalţi membri ai grupului făceau parte din comisia comunală, care avea rolul de a stabili dreptul de proprietate şi atribuire a terenurilor celor îndreptăţiţi, prin eliberarea titlurilor de proprietate.”Având în vedere funcţiile pe care le ocupau în cadrul acestei comisii şi relaţiile de încredere existente între aceştia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate şi astfel să soluţioneze favorabil doar acele cereri pentru care persoane interpuse deţineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive, acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracţional”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

DNA susține că Daniel Maricuţa şi ceilalţi membri ai grupului cunoşteau în detaliu atât situaţia terenurilor, cât şi a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putând influenţa decizia acestora atât prin ameninţare, tracasarea proprietarilor cât şi prin inducerea lor în eroare, în scopul obţinerii în final a acceptului acestora pentru ca terenurile să intre în proprietatea membrilor grupului.În urma administrării probatoriului a rezultat faptul că Daniel Maricuţa şi ceilalţi membri ai grupului au modificat şi falsificat procese – verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă.În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obţinute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani.

Acest membru al grupului a avut şi rolul de a despăgubi persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care, în procesele intentate, aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile. În vederea valorificării terenurilor, Daniel Maricuţa şi Elena Scumpu, care aveau atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire), indicau potenţialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-i că, procedând în acest fel, nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei. În acelaşi scop, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, Daniel Maricuţa dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalţi proprietari să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire. Ulterior, activitatea infracțională a grupului, a fost sprijinită și de alte persoane. Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau în calitate de membri ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro.

În instrumentarea acestui dosar, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații și din partea Inspectoratelor Județene de Jandarmi Sibiu, Brașov și Neamț.

Ad
gunoi-menajer

Administratie 25.11.2015

A fost desemnat câștigătorul licitației pentru colectarea și transportul gunoiului în municipiul Sibiu

Asocierea SC IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT BUCUREȘTI FILIALA COSTINEȘTI SRL – SC SERVICII SALUBRITATE BUCUREȘTI SA a fost declarată câștigătoare pentru contractul de colectare și transport a deșeurilor din municipiul Sibiu și localitățile limitrofe, incluse în Zona 1.

Comisia de licitație organizată de A.D.I. ECO Sibiu a luat această decizie în ședința din 23 noiembrie 2015. Pentru acest contract au fost depuse 5 oferte, acestea fiind evaluate de comisie începând cu data de 8 septembrie. În cazul în care timp de 11 zile, nu va fi depusă nicio contestație, va fi semnat contractul. Contractul scos la licitație are o valoare de peste 40 de milioane de euro.

Zona de operare este municipiul Sibiu, precum și în orașele Ocna Sibiului, Tălmaciu și Cisnădie şi în 18 comune – Boiţa, Cristian, Gura Râului, Loamneş, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Răşinari, Râu Sadului, Roşia, Sadu, Slimnic, Şelimbăr, Şura Mare, Şura Mică şi Vurpăr. Contractul pentru delegarea prin concesiune a gestiunii activităţii de colectare şi transport a deşeurilor municipale în zona 1 Sibiu va fi semnat pentru o perioadă de 8 ani, valoarea estimată pentru întregul interval fiind de 192.283.805 lei (fără TVA).

„Contractul de delegare prin concesiune a activităţii de colectare şi transport a deşeurilor municipale are ca obiect principal colectarea şi transportul deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat (deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri voluminoase, deşeuri periculoase menejare şi deşeuri reziduale) fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori”, transmite Claudia Iordănescu, director executiv A.D.I. Eco Sibiu.

Proiectul „SISTEM DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEŞEURILOR ÎN JUDEŢUL SIBIU” este cel mai mare proiect public cu bani europeni derulat până acum în județul Sibiu. Valoarea sa totală este de 80.298.789,07 lei fără TVA, 80% din bani fiind alocați de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Mai multe informaţii privind proiectul pot fi găsite pe site-urile www.sibiulrecicleaza.ro, și www.adiecosibiu.ro .

inima

Sanatate 26.11.2015

La Casa Inimii, a fost lansată Şcoala de Insuficienţă Cardiacă pentru medici şi pacienţi

Fundaţia Română a Inimii şi Grupul de Lucru de Insuficienţă Cardiacă din cadrul Societăţii Române de Cardiologie, împreună cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu au lansat Şcoala de Insuficienţă Cardiacă pentru medici şi pacienţi, o iniţiativă ce are scopul de a oferi medicilor cardiologi şi de familie un ghid practic pentru diagnosticul, evaluarea şi tratamentul insuficienţei cardiace. Scopul acestui demers este de a promova în rândul populaţiei generale importanţa cunoaşterii simptomelor şi a complicaţiilor insuficienţei cardiace.
”Şcoala Internaţională de Insuficienţă Cardiacă îşi propune schimbarea paradigmei în insuficienţa cardiacă, de la diagnostic incurabil, la afecţiune tratabilă. Ne dorim ca Şcoala Internaţională de Insuficienţă Cardiacă de la Sibiu să reprezinte realmente un element important la nivel european în ceea ce priveşte formarea opiniei specialiştilor în privinţa insuficienţei cardiace”, a declarat la Sibiu conf. dr. Ioan Mircea Coman, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.
„Medicul de familie, medicul internist și medicul cardiolog trebuie să cunoască elementele premergătoare instalării sindromului de insuficiență cardiacă. În momentul în care apare insuficiența cardiacă, acești medici trebuie să acționeze pentru modificarea și îmbunătățirea elementului structural patologic al inimii și să monitorizeze pacientul ca să acționeze în spiritul modificării factorilor de risc și a evoluției nefavorabile a bolii cardiace, în sensul respectării unui regim alimentar, modificarea stilului de viață, controale repetate pentru verificarea parametrilor factorilor de risc, radiologici, clinici, ecocardiografici si trimiterea acestora acolo unde trebuie, pentru a primi intervenția prin medicație, prin implantarea diferitelor dispozitive precum aparate de resincronizare cardiacă, defibrilatoare, tocmai pentru a îndepărta momentul morții subite”, explică prof.univ. dr. Ioan Manițiu, medic șef al Secției Clinice Cardiologie I a SCJU Sibiu.
Cu ocazia lansării Şcolii Internaţionale de Insuficienţă Cardiacă, a fost anunţat şi programul de activităţi pentru 2016, care include un simpozion în cadrul Forumului de Primăvară al Casei Inimii (în Sibiu), o conferinţă de presă în Bucureşti, cursuri pentru tinerii cardiologi, pentru medicii de familie şi pentru asistente (în cadrul unor evenimente de amploare ce vor avea loc în Sinaia, Bucureşti şi Sibiu). 
Activitatea Şcolii Internaţionale de Insuficienţă Cardiacă va cuprinde, totodată, cursuri practice hands-on, susţinute de medici de renume internaţional. “Insuficienţa cardiacă este o boală severă, care costă mult şi care afectează calitatea vieţii. Din păcate, insuficienţa cardiacă este mai severă decât foarte multe forme de cancer şi afectează 4,7% din populaţia generală a României, iar în următorii ani este de aşteptat ca prevalenţa insuficienţei cardiace să crească”, a declarat dr. Ovidiu Chioncel, membru al Grupului de Lucru de Insuficienţă Cardiacă din cadrul Societăţii Române de Cardiologie.
Insuficienţa Cardiacă este o afecţiune în care inima este incapabilă să pompeze sângele spre organe şi ţesuturi, dar şi să primească sângele de la organe. În consecinţă, ţesuturile primesc mai puţin sânge ca urmare a incapacităţii inimii de a pompa, iar, pe de altă parte, sângele stagnează şi se acumulează în organe, ca urmare a incapacităţii inimii de a-l primi. Grav este că, la cinci ani de la diagnostic, 40-50% din pacienţii cu IC mor.
În prezent, în România sunt peste 900.000 de pacienţi diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă anual înregistrându-se 80.000 de noi cazuri. Prognoza pentru următorii ani este cu atât mai gravă cu cât, până în 2020, prevalenţa IC va creşte în toate ţările Europene cu 60-70%. 

Ad