baby care mare

Sanatate 20.12.2013

Asociația Baby Care te îndeamnă să fii Moș Crăciun. Terapia intensivă a nou născuților are acum două aparate performante, mai trebuie unul

Campania „Un vis o speranță, o viață”, desfășurată de Asociația Baby Care din Sibiu a reușit cu sprijin necondiționat din partea tuturor celor implicați și cu dedicare să-și atingă scopul de a colecta fonduri necesare îngrijirii, în cele mai bune condiţii a nou-născuţilor şi prematurilor internaţi în terapia intensivă neonatală a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. 86.000 Ron s-au strâns în urma acțiunilor și activităților desfășurate de asociație. Din acești bani s-a achiziționat un ecograf performant destinat diagnosticării şi monitorizării afecţiunilor perinatale în valoare de 69.031 RON şi au fost comandate circuite de respiraţie neonatală în valoare de 10.000 RON.

„Datorită efortului și sprijinului părinților și a tuturor celor care s-au implicat și ne-au ajutat în campanie, s-au strâns toți acești bani. Acum putem face mai ușoară viața celor care își încep drumul prematur și au nevoie de terapie. Acest ecograf ne ajută să urmărim copiii cu risc de sechele neurologice și motorii, până la vârsta de doi ani. Pentru mulți dintre copii greul nu se oprește în momentul în care pleacă acasă. Urmează să achiziționăm și circuite de respirație, foarte importante pentru nou născuți, mai ales că aproape toți cei care vin pe lume prematur au probleme de respirație”, a declarat dr. Maria Livia Ognean, preşedintele Asociaţiei Baby Care Sibiu. 

În decursul unui an, la maternitatea din Sibiu s-au născut aproximativ 2700 de copii. Dintre aceștia, cam 350 ajung la terapie intensivă, adică mai bine de 15%.  O parte dintre nou născuți vin și din spitalele din Alba și Vâlcea. 

Eforturile Asociației nu se opresc aici. Mâine, 21 decembrie, la Carrefour, toate mămicile implicate în proiect vor fi prezente cu decorații de Crăciun, făcute de mâinile lor, de la ora 10:00 dimineața și până la 22:00. Toți banii strânși din vânzarea lor vor merge pentru achiziționarea unui pulsoximetru performant, un aparat care costă în jur de 3.000 de euro. Acest tip de aparat este indispensabil în terapia intensivă neonatală, secţie în care, majoritatea copiilor internaţi, născuţi la termen sau prematuri, prezintă probleme sau dificultăţi de respiraţie şi oxigenare. În acest scop, sub deviza „Fii mai bun, fii Moş Crăciun” capania va continua. 

Reprezentanții Baby Care mulțumesc tuturor celor care și-au adus aportul în campaniile lor. De la marile companii, la celelalte asociații, artiști, presă și oficialități.  

 

 

 

 

 

 

Editia tiparita : 263

colaj coktail

Eveniment 27.04.2015

Clădirea Poliției, atacată azi-noapte cu bombe incendiare

Duminică noaptea, un sibian a aruncat cu sticle incendiare asupra sediului IPJ Sibiu, din strada Revoluției. Atacatorul, în vârstă de 28 de ani a fost eliberat acum două luni din închisoare, fiind acuzat de furt. Aseară, în jurul orei 23, el a venit înarmat cu 3 sticle incendiare, conținând lichid inflamabil, fiind în stare avansată de ebrietate.

A apucat să arunce una singură pe clădirea IPJ Sibiu, provocând un incendiu de proporții reduse, ce a fost stins de către polițiștii aflați la sediu, potrivit Elenei Welter, purtător de cuvânt IPJ Sibiu. O parte din conținutul unei sticle s-a scurs asupra bărbatului, iar hainele i s-au aprins, suferind arsuri de gradul I la spate. Potrivit lui Decebal Toderiță, purtător de cuvânt Spitalul Județean Sibiu, acesta a fost adus de un echipaj SMURD la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Sibiu în jurul orei 23.50, unde a primit îngrijiri medicale, însă nu a necesitat internare.

Polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, fiind cercetat penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere, tulburare a liniștii și ordinii publice și ultraj. Astăzi, bărbatul va fi prezentat Parchetului, cu propunerea de punere în mișcare a acțiunii penale și arest preventiv.

IMG_8109

Educatie 23.04.2015

Colegiul Agricol din Sibiu, în pericol de desființare

Colegiul Agricol „D.P. Barcianu” va fi desființat sau divizat și afiliat altor licee din Sibiu, cel puțin așa susțin cadrele didactice din cadrul colegiului. Astăzi, 23 aprilie, a avut loc în cadrul instituției o întâlnire organizată de profesori, la care au fost invitați o parte din părinți și din elevii șefi de clasă. Tema principală de discuție a fost situația incertă a Colegiului, apărută în urma unei scrisori de intenție trimise de către Biserica Evanghelică spre Liceul de Arte, prin care îi cere să elibereze clădirea, aflată în posesia Bisericii. În urma acestei scrisori, cei de la Arte ar fi ales să se mute în incinta Colegiului Agricol. De asemenea, sentimentul de nesiguranță este dat și de faptul că anul acesta, în luna iunie expiră contractul de comodat cu Primăria și deși s-a solicitat prelungirea acestui contract, încă nu s-a primit nici un răspuns. „ Este un moment de dezorientare pentru că, după cum se știe, contractul nostru cu Serviciul Școli din cadrul Primăriei expiră în data de 15 iunie anul acesta. Noi nu avem informații despre cum ne vom desfășura activitatea de anul viitor. Ieri, am primit o vizită din partea unor profesori de la Liceul de Artă care, într-un mod neoficial, prietenesc, ca și colegi ne-au informat că ei au posibilitatea să vină și să-și țină activitatea la noi în clădire. Ceea ce înseamnă că noi suntem vizați să nu mai continuăm în această locație”, spune Minodora Beza, unul dintre profesorii liceului. În cadrul acestei întâlniri s-a cerut sprijinul părinților și s-a făcut cunoscut faptul că au fost trimise adrese către toate instituțiile abilitate, cum ar fi Consiliul Local, Primărie și Inspectorat Școlar Județean, prin care se subliniază ce ar înseamna lichidarea învătământului agricol și veterinar și se oferă soluții pentrtu această situație.

Nu este nimic oficial

Muguraș Viorel Popescu, directorul Colegiului Agricol spune că nu a primit nici o înștiințare oficială în acest sens. „Este adevărat însă, că am văzut o hârtie pe care au primit-o cei de la Arte și prin care Biserica Evanghelică îi anunța că trebuie să se mute în locul nostru. Pe de altă parte, ne expiră contractul de comodat, dar am făcut cerere la Primărie pentru prelungire. Nu am primit niciun răspuns încă”, a spus directorul. „Ar fi, fără să exagerez, o catastrofă pentru noi dacă ne-ar desființa sau ne-ar diviza. Chiar dacă nu suntem printre cele mai bune licee, avem locul nostru bine stabilit și am avem și rezultate destul de bune, remarcate și de secretarul general al Ministerului Educației”, a mai spus acesta. Muguraș Viorel Popescu a fost prezent și la întrunire și a precizat ca va merge pe cale legală, iar mâine va fi la Ministerul Educației pentru a discuta problemele actuale și pentru a găsi soluții. A precizat că nu agrează ideea desființării singurului profil agricol din Sibiu. Pe de altă parte, nici directorul Liceului de Arte nu știe nimic. „Este posibil să ne mutăm, însă nu știu când, nici unde. Am primit o scrisoare de intenție de la Biserica Evanghelică, proprietara acestei clădiri, prin care ne anunța de intențiile lor. Vor această clădire, pentru că au de gînd să se extindă cu gimnaziu aici. Există o avalanșă de cereri pentru germană și nu mai fac față. Însă o decizie nu s-a luat până în acest moment”, a spus directorul Eugen Dornescu.

Inspectoratul nu s-a hotărât

„S-a ridicat această problemă a Liceului de Arte și a Colegiului Agricol, în Consiliul de Administrație, însă nu s-a luat nicio decizie până acum. Domnul Inspector General Ștefan Firu va fi plecat în străinătate timp de două săptămâni. În momentul în care se va întoarce, se va analiza și se va lua o decizie. Vă asigur însă, că ceea ce se va hotărî nu va afecta nici cadrele didactice și cu atât mai puțin elevii”, a declarat Livia Crețulescu, purtător de cuvânt ISJ Sibiu.
Până se va lua însă o decizie, atât cadrele didactice, cât și părinții alături de elevi vor fi verticali cu privire la orice decizie care va fi luată în detrimentul lor. „Potențialul agricol al județului nostru nu poate fi pus acum în balanță, din cauza acestei discrepanțe dată de această situație și de lipsa spațiului. Au fost universități celebre, au fost facultăți de medicină, de fizică, care au avut crize de spațiu și nu s-a pus nici măcar o clipă în discuție problema desființării acelui sistem de învățământ”, a spus Iosif, reprezentantul părinților. În concluzie, toți cei prezenți așteaptă variante de rezolvare a situației într-un mod favorabil lor, pentru a putea fi de acord, iar pentru a întări acest fapt elevii au pichetat în curtea din spate a Colegiul, cu pancarte pe care au scris „Nu vrem să plecăm de aici”, „Opriți abuzul” sau „Școala este importantă”.
În Colegiul Agricol D.P. Barcianu învață 551 de copii și sunt 44 de cadre didactice, fără personalul didactic auxiliar și medical.

Parohia Evanghelică nu dorește prelungirea contractului de închiriere

Reprezentanții Primăriei spun că, în momentul de față, contractul de închiriere a clădirii în care funcționează Liceul Agricol nu va fi prelungit. „Serviciul Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat a fost informat în scris de către Parohia Evanghelică C.A. că urmează să expire în luna iunie 2015 contractul de închiriere pentru spațiul în care funcționează Liceul Agricol și că nu mai doresc prelungirea acestui contract. Această adresă a fost transmisă Inspectoratului Școlar Județean Sibiu care are atribuții și competență în sensul soluționării acestei situații”, a declarat Mirela Gligore, Șef Serviciu Presă și Comunicare, Primăria Municipiului Sibiu.

IMG_8097
IMG_8105
IMG_8107
IMG_8108
IMG_8109
IMG_8114
IMG_8116
Poza Paul Ardeleanu site

Trainerul Paul Ardeleanu, despre secretele unei prezentări de succes: O prezentare este o călătorie cu un scop

Paul Ardeleanu este speaker, trainer si presentation coach. Mai presus decât titulaturile sale, este un tânăr ambițios, pornit să facă o schimbare pozitivă în comunitate. La vârsta de 15 ani petrecea aproape 6 ore pe zi jucând diverse jocuri pe calculator, avea note mediocre la școală și se considera un tânăr fără perspective de viitor. Ce s-a întâmplat de la acel moment și până acum? A descoperit dezvoltarea personală citind cărți și vizionând filme motivaționale. Spune că filmul care i-a schimbat perspectiva despre viață a fost The Secret. Acum face parte din echipa uneia dintre cele mai active firme de training din Romania și are în mod constant peste 100 de persoane cu funcții înalte sau cu propria afacere, care participă la cursurile gratuite pe care le organizează în toată țara. Pur și simplu, face ceea ce iubește să facă și se bucură de timpul pe care îl petrece muncind. Paul Ardeleanu a acceptat să dezvăluie pentru ziarul nostru secretele unei prezentări de succes.


Toate cercetările au confirmat că foarte mulţi oameni suferă adevărate blocaje atunci când ştiu că vor vorbi în public. Care este cel mai important lucru pe care îl recomanzi pentru a scapă de trac înaintea unei prezentări?

Într-adevăr, mulţi oameni se blochează atunci când este nevoie să vorbească în public. Primul lucru pe care oamenii este important să îl înţeleagă este că emoţiile în public sunt un fenomen normal. Este uman. Este firesc. Oamenii nu vor să vadă în faţă lor nişte roboţi. Vor să vadă oameni ca şi ei. De aceea, dacă simt că fluturii nu zboară tocmai în formaţie, nu trebuie să se îngrijoreze. Cel mai bun sfat pe care îl pot oferi este să îşi repete prezentarea. Repetiţia sau cum mai este numită, verbalizarea prezentării, înseamnă să spună prezentarea cu voce tare de la cap la coadă. Acest lucru ajută să interiorizăm prezentarea iar atunci când o spunem în cadrul publicului să vină din interior, nu din notiţe sau de la Power Point. Asta fac şi preşedinţii americani când se pregătesc pentru marile lor dezbateri. Asta fac şi cei mai buni speakeri de la TED. Verbalizarea prezentării este vitală.

Care sunt cele mai comune greşeli care se fac în prezentări?

Cele mai comune greşeli, pe care le-am observat din nou şi din nou sunt:
1) Speakuita = persoanele care vorbesc tot timpul
2) Dragostea de power point = persoanele care citesc tot textul de pe slide-uri
3) Bolborositul în continuu = persoane care nu fac pauze în vorbire
4) Ahh-uri = persoanele care fac ahh-uri tot timpul
5) Cifre absurde sau greşite
6) Privitul în podea
7) Jocul de picioare

Care sunt cele mai bune strategii pentru ca o persoană să dobândească mai multă încredere în sine?

Întotdeauna, pentru a creşte încrederea de sine le spun participanţilor mei că există doar doi paşi simpli. Aceștia sunt: învaţă agresiv şi practică deliberat.
A învaţă agresiv înseamnă că atunci când doreşti să stăpâneşti un anumit domeniu să înveţi doar acel domeniu la cea mai mare intensitate posibilă, până când ajungi la nivelul de competenţă dorit. A practica deliberat înseamnă a exersa cu dorinţa de a îmbunătăţi, chiar şi ceva mic. Este important ca partea de educaţie să vină la pachet cu practica, pentru că în acest fel poţi vedea ce anume să îmbunătăţeşti. Acești doi pași sunt importanți pentru a creşte nivelul de încredere.

Prin ce modalităţi poate căpăta mesajul pe care îl transmiţi impact asupra publicului ?

Una din cele mai importante modalităţi este prin intermediul poveştilor. Poveştile sunt una din cele mai subestimate unelte pe care le avem ca vorbitori. La seminarul de la Sibiu am avut un moment în care am împărtăşit povestea despre cum am început eu în calitate de vorbitor. Şi eu am început cu teamă şi cu timiditate. Ba chiar eram una din persoanele care nu îşi dorea în nici un fel să fie în faţa oamenilor. Pe măsură ce creşteam, această teamă era din ce în ce mai apăsătoare şi mai frustrantă pentru că nu îmi permitea să fac proiectele pe care mi le doresc sau să prezint ideile pe care le am în faţa oamenilor. La un moment dat am spus stop şi am decis să particip la un curs pe abilităţi de prezentare. Deşi mi-a fost extrem de teamă am început să capăt încredere în mine însumi şi să îmi doresc că eu să fiu persoană din faţă. De atunci şi până acum au trecut 8 ani şi astăzi sunt persoana care îi învaţă pe ceilalţi cum să prezinte.

Care sunt paşii ce trebuie urmaţi atunci când te pregăteşti pentru o prezentare?

Cei 3 paşi pe care îi recomand sunt : 1) stabilirea scopului, 2) conturarea mesajelor cheie, 3) structurarea fiecărui mesaj.

Dacă este să luăm doar elementele cheie observăm că ele formează un acronim SMS (Scop, Mesaj, Structură). Scop este răspunsul la întrebarea : Ce anume vrei ca persoanele din faţă ta să facă? Mesajul este răspunsul la întrebarea : Care sunt cele 3 mesaje cheie pe care doreşti să le transmiţi? Structura este răspunsul la întrebarea : Cum poţi să structurezi fiecare mesaj cheie?

Și cum ar fi recomandat să fie structurată cel mai bine o prezentare pentru a-şi atinge scopul?

Structura pe care eu o recomand de fiecare dată este cea de tip Problemă – Soluţie. Care este o problemă cu care oamenii se confruntă şi care este soluţia pe care o recomandăm?Acest tip de structură îl folosea şi Steve Jobs în prezentările sale. Spunea ce anume este greşit la toate celelalte telefoane, după care spunea care este soluţia, iar de fiecare dată, acea soluţie era telefonul sau produsul de la Apple.

Ce poţi face pentru a menţine atenţia şi interesul publicului pe tot parcursul transmiterii mesajului?

Eu recomand folosirea de întrebări. De cele mai multe ori îmi întreb participanţii : Poţi să ignori o persoană care vorbeşte tot timpul? Cei mai mulţi spun Da. Apoi întreb : Poţi să ignori o persoană care pune întrebări tot timpul? Cei mai mulţi spun Nu. De aceea sunt copiii mici atât de greu de ignorat, pentru că pun întrebări.
Acest lucru putem să îl aplicăm şi în prezentări, să adresăm mai des întrebări

Care este secretul convertirii fricii de a vorbi în public în plăcerea de a vorbi în public?

Secretul este să tratăm o prezentare cu relaxare şi detaşare, nu cu încrâncenare.
Cei mai mulţi care au prezentări nepotrivite sau care simt presiunea prezentărilor sunt persoane care sunt foarte încrâncenate. Cei care sunt relaxaţi sunt persoanele care pot să treacă uşor peste provocări şi reuşesc să aibă impactul dorit. Le doresc cititorilor ziarului Sibiu 100% să descoperere plăcerea de a prezenta.

USA PRIMIRE URGENTE UNU.jpg

Sanatate 23.04.2015

Acuzații grave la spitalul din Mediaș: O femeie a murit, iar familia dă vina pe doctori

sectie spital medias treiO femeie de 64 de ani din Comuna Tîrnava a murit joi dimineața la Spitalul Municipal Mediaș, iar familia dă vina pe medici și pe nepăsarea acestora. Vârstnica a ajuns în cursul zilei de miercuri la centrul UPU din cadrul unității medicale, iar de aici a fost îndrumată către Secția de Interne.

Familia femeii spune că inițial li s-a spus joi că aceasta ar prezenta probleme cu o pneumonie, iar ulterior că ar avea inima mărită. În cursul dimineții pacientei i s-a făcut rău, iar apoi a decedat. Rudele spun că nu au de gând să lase lucrurile așa și așteaptă rezultatul autopsiei pentru a afla cauza decesului, considerând că este o culpă medicală.

“Miercuri dimineață i s-a făcut rău mamei mele, am chemat Ambulanța și a adus-o la spital. A stat o oră la Urgență, i s-a făcut un EKG și o radiografie pulmonară. Doamna doctor de la Urgență a spus că pe semnătură poate să îi dea drumul acasă și să îi dea medicamente, că avea o pneumonie, dar mama nu putea respira. Am adus-o la Interne, unde a așteptat două ore aproape până a venit doamna doctor Morari de la vizită și când a venita zis: dragă, dar de ce mă așteptați pe mine, că eu plec la congres, nu am timp să vorbesc. S-a uitat doamna doctor la film și a zis că nu e nicio pneumonie și să vorbesc cu doamna doctor. A venit doamna doctor Calcatinge și dânsa a hotărât să o interneze. Nu a zis la nimeni ce e, a zis doar că e o problemă la plămâni. Ieri pe la ora 13 i-au pus o branulă și i-au făcut un atibiotic și i-au dat o tabletă de durere. Tot ieri după masă, după ce am adus-o de la toaletă i s-a făcut rău și nu mai era niciun doctor, nimic. Am început să strig, au venit asistentele și infirmierele, au așteptat să își revină și au pus-o în pat. După două ore a venit domnul doctor Câmpeanu și a zis că vede el ceva la plămâni, o pată, și din cauza aia nu mai primește aer și nu i s-a oxigenat creierul. Spre seară am vorbit din nou cu domnul doctor Câmpeanu și am întrebat dacă putem să o ducem în Brașov. Și mi-a zis că atît pot să vă spun, că are inima mărită, nu e pneumonie. Joi dimineața a venit sora mea, a dus-o pe mama la toaletă și i s-a făcut rău. Din momentul ăla am stat noi mai mult noi pe lângă ea decât doctorii. Am chemat-o pe doamna doctor Calcatinge, am zis doamna doctor e rău, nu are aer pentur că spunea că o doare tare burta. Am vrut să chemăm cardiologul, dar ne-au spus că nu putem chema noi, pentru că trebuie chemat de sus, de la etaj. În cele din urmă a venit medicul, au resuscitat-o și a murit, ne-a zis că nu mai poate face nimic”, a explicat Cristina Miclăuș, fiica femeii decedate.

Conducerea spitalului din Mediaș spune că vineri se va efectua necropsia, urmând să fie stabilite cauzele decesului.

“Este vorba despre o pacientă care s-a prezentat miercuri în cursul dimineții la Centrul Primire Urgențe Mediaș unde a fost consultată, i s-a efectuat o radiografie pulmonară care indica suspiciunea unei pneumonii. Pacienta prezenta și o patologie asociată, o hipertensiune arterială, o cardiopatie ischemică cronică, o intervenție chirurgicală în antecedente pentru o patologie neoplazică pentru care nu avem date certificate. Pacienta a fost ulterior îndrumată către Serviciul Interne unde a fost internată. S-a instituit tratamentul specific însă joi dimineața în ciuda tratamentului starea pacientei s-a agravat. A prezentat un stop cardio respirator iresuscitabil. Urmează ca vineri să se efectueze necropsia, urmând să fie stabilite cauzele decesului”, a declarat medicul primar chirurg Bogdan Burghelea, managerul Spitalului Municipal Mediaș.

UPDATE:

Potrivit medicilor specialiști, femeia de 64 de ani din Tîrnava, a murit joi dimineața la Spitalul Municipal Mediaș din cauza unei bronhopneumonii bilateriale cu coagulare intravasculară diseminată în stare septică.

Editia tiparita : 321