Acum citesti:
12 suspiciuni de rujeola, intr-o saptamana
Intreg articolul 4 minute de lectura

12 suspiciuni de rujeola, intr-o saptamana

Potrivit reprezentantilor DSP Sibiu, in ultimele zile, după confirmarea celor 5 cazuri de rujeolă, au mai apărut în județul Sibiu alte 12 suspiciuni, la copii cu vârsta cuprinsă între o luna și 18 ani și la un adult de 24 de ani.

„Doar două cazuri din cele 12 sunt vaccinate cu o singură doză de vaccin ROR, restul fiind nevaccinate”, au precizat reprezentantii DSP Sibiu.

Potrivit acestora, suspiciunile au fost înregistrate, în mare parte, în teritoriul Mediaș (4 cazuri) și Târnava (5 cazuri), dar și în Copșa Mică (2 cazuri) și Săliște (1 caz).

Aproape 3.000 de copii, restanțieri la vaccinare

Potrivit statisticilor DSP Sibiu, aproape 3.000 de copii din județ sunt restanțieri la vaccinarea anti-rujeolă.

Astfel, sunt restanțieri 716 copii de un an, 1.050 copii de cinci ani și 1.170 copii de 7 ani.

Până în prezent, la nivel național, 15 decese din cauza rujeolei au fost confirmate de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Cinci decese au fost în judeţul Arad, patru în Timiş, trei în Dolj, două în Caraş-Severin şi unul în Bucureşti.

Numărul îmbolnăvirilor de rujeolă, tot la nivel național, depășește 2.300 de cazuri.

În județul Sibiu, în 2016 s-au înregistrat, în total, trei cazuri de rujeolă.

Informare DSP Sibiu, despre rujeolă:

Simptome

Primul semn al rujeolei este, de obicei, febra mare, care începe la 10 – 12 zile de la expunerea la virusul pojarului și durează între 4 și 7 zile.

Secreții nazale fluide, tuse, ochi roșii și umezi, pete mici albe pe interiorul obrajilor pot fi alte semne din faza inițială.

După câteva zile, apare erupția pe piele, cu pete roșii care apar întâi pe față și în partea de sus a gâtului. După aproximativ 3 zile, iritația se extinde, cuprinzând în final mâinile și picioarele. Pe măsură ce boala progresează și în special între a treia și a șaptea zi de la deput, temperatura crește până la 39-41 grade Celsius.

Erupția durează între 5 și 6 zile, apoi se atenuează. În medie, apare la aproximativ 14 zile de la expunerea la virusul pojarului (într-o marjă de 7 până la 18 zile).

Rujeola duce deseori la complicații care pot afecta aproape orice organ, cum ar fi encefalita, pneumonia sau infecții ale urechii. Pot apărea diareea severă și deshidratarea secundară, iar orbirea poate fi una dintre sechelele rujeolei.

30% dintre cazurile de rujeolă dezvoltă complicații

1 din 4 persoane care fac pojar au nevoie de internare în spital

1 din 1000 bolnavi de pojar moare din cauza bolii

Cum funcționează vaccinurile?

Vaccinurile reduc riscul de infecție, stimulând sistemul natural de apărare al organismului și creează imunitate față de boală. Corpul creează anticorpi naturali care luptă cu microbii (virusuri sau bacterii).

În cazul în care copilul este expus la virusuri sau la bacterii, anticorpii vor ține minte și le vor distruge.

Când numărul de copii vaccinați scade, aceste boli revin rapid în comunitate. Focare de rujeolă, oreion și rubeolă încă apar în România, mai ales în comunitățile unde multe persoane nu sunt vaccinate.

Administrarea mai multor vaccinuri în același timp nu are un efect negativ asupra sistemului imunitar al copilului. În fiecare zi, copiii sunt expuși la sute de substanțe străine care generează un răspuns imun. Vaccinurile combinate economisesc timp și bani, prin numărul redus de vizite la medic, reduc disconfortul pentru copii, pentru că scade numărul de injecții. Astfel, crește probabilitatea ca un copil să beneficieze de schema completă de vaccinuri conform programului național de vaccinare. De asemenea, numeroase studii la scară mare nu au identificat nicio legătură între vaccinul ROR și autism”, precizează reprezentanții DSP Sibiu.

Dacă oamenii nu sunt vaccinați, bolile care sunt considerate a fi dispărute, vor reapărea.

Vaccinurile pot cauza simptome ușoare, similare cu cele ale bolii împotriva căreia protejează.

Doar vaccinarea protejează copilul împotriva rujeolei și a complicațiilor sale.

Pojarul este o boală gravă. Odată ce boala s-a declanșat, pot fi tratate numai simptomele ei. 2 doze de vaccin rujeolic te protejează aproape 100% împotriva bolii. Primul vaccin trebuie administrat la 1 an, iar cel de-al doilea la 5 ani”, precizează reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.