Acum citesti:
Dr. Sorin Iurian: Este sau nu necesară administrarea de medicamente pentru imunitate
Intreg articolul 3 minute de lectura

Dr. Sorin Iurian: Este sau nu necesară administrarea de medicamente pentru imunitate

La cabinetul de pediatrie medicul primește frecvent întrebări pe această temă.

Părinții se îngrijorează deseori cu privire la infecțiile copiilor, frecvența, severitatea și terapia acestora.

Infecțiile sunt, în majoritatea lor, de cauză virală (cca 90%). Față de virusuri, medicina actuală nu dispune de medicație specifică decât în mică măsură (pentru virusul gripal, herpes-virus 1 sau 2, hepatita B și C etc). Pentru alte virusuri cu potential agresiv crescut (virusurile hepatita B, rujeolă, rubeolă, urlian, rotavirus etc) avem la îndemână vaccinurile, deoarece sistemul imun, în aceste cazuri, nu reușește mereu și în timp scurt eliminarea virusului. În rest, sistemul imun trebuie și de cele mai multe ori și reușește să apere organismul față de virusuri. Cu cât sistemul imun vine în contact cu mai mulți agenți infecțioși, cu atât mai mult se va stimula capacitatea de apărare/ neutralizare a agenților infecțiosi.

În ceea ce privește frecvența virozelor: cca 12-16 infecții/an.

Infecțiile respiratorii sunt mai frecvente în sezonul rece, iar cele digestive în sezonul cald. Excepție fac enteritele cu Rotavirus/ Norovirus care au dublă sezonalitate (incidență crescută atât iarna, cât și vara). Astfel, nu este neobișnuit ca un copil, care încă nu frecventează colectivitatea, să facă în sezonul rece cca 2 episoade infecțioase /lună. Situația se schimbă însă semnificativ la intrarea în colectivitate, când incidența virozelor depășește pragul menționat, dar nu trebuie uitat că sistemul imun are nevoie de stimuli infecțiosi pentru a se maturiza, deci infecțiile sunt utile.

Legat de severitatea infecțiilor: infecțiile severe necesită, de cele mai multe ori, spitalizare pentru supraveghere. Se poate evita în mare măsură această situație prin vaccinare. Doar 2 exemple: studiile efectuate în SUA pe cohorte mari de copii au confirmat reducerea incidenței convulsiilor febrile ca urmare a vaccinării anti-rotavirus. Vaccinarea anti-rubeolă previne rubeola-boală și scade semnificativ riscul de rubeolă congenitală. Trebuie spus că unele infecții odată declanșate, pot induce complicații și sechele ce nu mai pot fi stopate.

Terapia infecțiilor: antibioticele se justifică în infecțiile bacteriene, iar cele virale (proporție de 90%) nu necesită antibioterapie decât ca urmare a complicațiilor (ex: suprainfecție bacteriană, dar această eventualitate este rară).

Medicația cu rol de întărire a sistemului imun rareori are justificare.

Concluzii:

  1. Infecțiile reprezintă o modalitate eficientă de maturare/ întărire a sistemului imun. Deci, infecția nu trebuie văzută ca factor negativ;
  2. Doar infecțiile severe sau complicate necesită spitalizare, dar majoritatea acestor afecțiuni precum și complicațiile/sechelele pot fi prevenite prin vaccinare;
  3. Rareori infecțiile necesită antibioterapie (frecvent sunt virale). Oportunitatea inițierii antibioterapiei o va stabili doar medical curant pediatru.
  4. Medicația cu rol stimulant pentru imunitate are indicație și eficiență limitate.

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.