Acum citesti:
Seminţele de susan
Intreg articolul 2 minute de lectura

Seminţele de susan

Sesamum indicum, iată denumirea ştiinţifică a miraculosului susan. Faimoasa formulă: „Sesam, deschide-te!” din basmul „Ali Baba şi cei 40 de hoţi”, poate avea şi înţelesuri iniţiatice şi de ce să nu ne imaginăm că poate invita susanul să-şi deschidă bogăţia proprietăţilor sale nutritive şi curative spre cunoaşterea de către oameni.

Seminţele de susan conţin proteine mai multe decât carnea şi de mai bună calitate, deoarece grăsimile lor nesaturate reduc colesterolul din sânge, în loc să-l crească, precum carnea provenită de la animalele îngrăşate forţat cu cocktail-uri de chimicale. Apoi conţin lecitină, o adevărată hrană pentru creier şi memorie, cât şi o gamă de minerale importante: calciu, fier şi zinc.

Dar, să vedem puterea curativă a minusculelor seminţe. Ea stă în uleiul pe care-l conţin şi care regleză tensiunea arterială şi diminuează peroxidarea lipidelor, ceea ce în limbaj popular sună cam neplăcut, adică râncezirea corporală. Este un elixir pentru menţinerea sănătăţii sistemului cardio-vascular în general. Conţine susanol, un anioxidant folosit de medicina naturistă în tratarea aterosclerozei. Apoi mai conţine şi susanină, care a fost studiată ca inhibant pentru o gamă largă de forme de cancer, chiar şi pentru cele mai complicat de tratat, leucemie, de colon, pulmonar sau pancreatic.

Susanolul are şi un efect antidepresiv şi anti stres. Decât pastile, mai bine o salată verde cu ulei de susan şi lămâie!

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.