Acum citesti:
Mai putin de jumatate dintre romanii peste 18 ani sunt normoponderali
Intreg articolul 3 minute de lectura

Mai putin de jumatate dintre romanii peste 18 ani sunt normoponderali

Mai puţin de jumătate (44%) dintre românii cu vârste peste 18 ani sunt normoponderali, în timp ce 33% sunt supraponderali, 15% obezi şi 5% subponderali, relevă un sondaj de opinie recent realizat la nivel naţional de compania de cercetare de piaţă ISRA Center.

„Deşi datele la nivel european reflectă o situaţie relativ bună pentru români în ceea ce priveşte normoponderalitatea, realitatea arată că, în conformitate cu distribuţia populaţiei în funcţie de Indicele Masei Corporale (IMC), doar 44% dintre românii peste 18 ani sunt normoponderali, în timp ce 33% sunt supraponderali, 15% obezi şi 5% subponderali. Numărul persoanelor cu o greutate normală scade dramatic după vârsta de 35 de ani. Se observă astfel că peste vârsta de 55 de ani doar 3 din 10 români au o greutate normală, în timp ce două treimi sunt supraponderali sau obezi”, se arată într-un comunicat de presă transmis marţi de ISRA Center.

Potrivit sursei citate, există o corelaţie „evidentă” între educaţie şi obezitate. Astfel, dacă în cadrul populaţiei cu educaţie scăzută ponderea persoanelor obeze este de 21%, în rândul celor cu studii superioare procentul acestora scade până la 12%.

Acelaşi studiu arată că majoritatea românilor (51%) cred că au o greutate normală, în timp ce 4 din 10 consideră că greutatea lor este mai mare decât ar trebui.

Percepţia asupra propriei condiţii fizice nu este întotdeauna obiectivă, relevă cercetarea. Astfel, 23% dintre românii ce îşi descriu propria greutate între limitele normale sunt, de fapt, supraponderali sau obezi conform Indicelui de Masă Corporală.

„Doar 39% dintre români verifică de fiecare dată aportul caloric atunci când aleg un nou produs. Condiţia fizică a unei persoane nu modifică acest comportament, rezultatele fiind similare în cazul populaţiei supraponderale sau obeze. De altfel, 3 din 10 români nu verifică niciodată descrierea calorică a unui produs cumpărat pentru prima oară şi 2 din 10 verifică acest aspect în mai puţin de jumătate dintre ocazii”, mai indică studiul.

Totodată, cercetarea ISRA Center relevă că 3 din 10 români au crescut consumul de fructe sau legume şi 4 din 10 au diminuat consumul de zahăr sau dulciuri.

Conform sondajului, 9% dintre cei chestionaţi au renunţat la zahăr şi alte alimente – carnea de porc nu mai face parte din alimentaţia a 5% dintre români, la alimentele prăjite au renunţat 9%, iar 5% nu mai consumă sare.

„Se observă aşadar că 18% dintre persoanele obeze au renunţat la zahăr, în timp ce doar 5% dintre cei din grupul normoponderal au luat aceeaşi decizie. (…) În ultimii 3 ani alimentaţia a 18% dintre români s-a schimbat şi în privinţa includerii mai multor alimente bio/eco în meniu. 37% dintre români cumpără produse din agricultura ecologică cel puţin o dată pe săptămână şi doar 16% exclud aceste produse din coşul de cumpărături. Procentul include produsele ambalate sau neambalate, indiferent de sursa cumpărăturilor, supermarket, piaţă agroalimentară sau alţi furnizori”, arată aceeaşi sursă.

Studiul a fost realizat în perioada 17 februarie – 8 martie pe un eşantion de 1.005 respondenţi, reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia din România, cu vârsta peste 15 ani. Marja de eroare este de ą3,1% la un nivel de probabilitate de 95%. Datele au fost culese prin intermediul unui chestionar cantitativ, prin metoda interviurilor telefonice.

Agerpres

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.