Acum citesti:
Dr. Dan Orga: Excesele alimentare de Paști ne pot forța să ciocnim ouă roșii cu medicii din Urgență
Intreg articolul 6 minute de lectura

Dr. Dan Orga: Excesele alimentare de Paști ne pot forța să ciocnim ouă roșii cu medicii din Urgență


Pregătirea mâncărurilor tradiționale pentru masa festivă este principala preocupare a gospodinelor în perioada sărbătorilor. Medicii atrag însă atenția asupra riscurilor la care ne expunem atunci când consumăm alimente în exces, cu atât mai mult cu cât am ținut post o perioadă îndelungată. Dr. Dan Orga, medic primar Medicină Internă, explică pentru cititorii Sibiu 100% cum se poate mânca bine de Paști, fără consecințe grave asupra sănătății.

Care sunt cele mai nefericite combinații alimentare care pot duce la disconfort alimentar de Paști?

Înainte de a vorbi despre combinațiile alimentare, ar trebui să avem în vedere aspectul cantitativ, întrucât este extrem de mare tentația de a oferi compensații alimentare stomacului care a traversat cu greu perioada de post. Masa de Paști fiind una bogată, un fel de bombă calorică, avem de unde alege mâncăruri a căror combinare poate cauza adevărate „explozii” digestive. Drobul, ouăle, diverse mezeluri, brânzeturile, friptura de miel, sarmalele și cozonacul la aceeași masă stropite, binențeles, cu băuturi ne pot forța să ciocnim ouă roșii nu doar cu familia, ci și cu personalul medical din Urgență.

Cu ce se poate servi carnea de miel, care este garnitura cea mai bine tolerată la nivel digestiv?

Masa Paste3De preferat ar fi legumele sote sau preparate la gril, legumele verzi precum spanacul, salata sau broccoli, iar garniturile cu un conținut mare de amidon (paste făinoase, orez, cartofi prăjiți) ar trebui evitate.

Ce băuturi alcoolice se recomandă alături de alimentele tradiționale pe care le regăsim pe masa de Paști? Cum ar trebui consumate pentru a nu cauza probleme medicale?

În mod ideal, se recomandă 1-2 pahare de vin, de preferat roșu, mai ales sub formă de șpriț, fiind un puternic antioxidant. Pentru cei care au alte preferințe, ar trebui să țină cont de faptul că băuturile alcoolice nu trebuie consumate în timpul mesei, deoarece blochează enzimele digestive și îngreunează digestia.

Când trebuie consumate fructele și care ar fi cele mai potrivite în acest sezon?

Fructele trebuie consumate la distanță de mese, fie cu 2 ore înainte, fie cu 2-3 ore după, pentru a evita fermentația alcoolică responsabilă de balonările neplăcute. Primăvara ne oferă posibilitatea consumării unor fructe bogate în vitamina A, B, C și betacaroten, care pot fi asimilate mai ușor decât la temperaturile ridicate de vară: mere, banane, căpșuni, cireșe, kiwi.

Dulciurile în ce moment al zilei pot fi mâncate și în ce cantități?

Ideal ar fi ca dulciurile să fie consumate în prima parte a zilei, între orele 11:00-14:00, pentru ca aportul caloric pe care îl aduc să fie consumat prin activitățile pe care le desfășurăm până seara. Nerespectarea acestei recomandări duce la transformarea dulciurilor în grăsimi care se vor depune în diverse regiuni ale organismului.

Câte ouă este recomandat să fie consumate într-o zi?

Limita maximă de ouă este de 5-6 pe săptămâna, iar într-o zi două ouă ar fi suficiente. De Paști există, desigur, tendința de a depăși numărul recomandat, ceea ce se poate solda cu apariția dispepsiilor și a colicilor biliare.

Ce alimente ar putea ajuta la înlesnirea digestiei?

Sunt cele bogate în antioxidanți și care nu forțează suplimentar secreția de bilă, a ficatului și de sucuri digestive a pancreasului: garnituri de legume, salate și fructe proaspete.

Câte mese este corect să avem pe zi?

Toți specialiștii recomandă 5 mese: 3 principale și 2 gustări, iar intervalul dintre ele să nu depășească 3 ore. Legat de ponderea meselor principale, există un dicton care cu siguranță a fost inventat de un nutriționist înțelept: „Micul dejun mănâncă-l singur, prânzul împreună cu prietenii, iar cina dă-o dușmanului…”

Ce recomandări aveți pentru cazurile în care se ajunge la balonări, vărsături? Există anumite ceaiuri recomandate?

Indigestiile fiind frecvente în această perioadă, este recomandat ca trusa cu medicamente a fiecăruia să conțină obligatoriu medicamente care să ajute la digestie (Kreon sau clasicul Triferment), la reducerea secreției acide gastrice (Nexium, Emanera sau Omeprazol), la evacuarea stomacului (Motilium sau Metoclopramid) și cu efect asupra vezicii biliare (Colebil, No spa). Există în farmacii și așa-numitele ceaiuri digestive care pot ameliora anumite simptome.

În ce cazuri este nevoie de control medical pentru a nu se ajunge la complicații?

Dacă tabloul clinic al indigestiei devine zgomotos, cu apariția durerilor abdominale intense și persistența vărsăturilor, se impune adresabilitatea la Unitatea de Primiri Urgențe, unde poate fi diagnosticată din timp o eventuală pancreatită acută sau o litiază biliară a cărei sancțiune terapeutică poate evita complicații de temut.

Cum putem să ne reechilibrăm organismul după excesele alimentare din perioada sărbătorilor de Paști?

Evident că cel mai simplu ar fi să evităm excesele alimentare. Dacă nu am reușit să ne temperăm apetitul alimentar, ne putem revanșa față de stomacul, ficatul și vezica noastră biliară folosind din preparatele medicamentoase amintite anterior. De asemenea, consumul preponderent de fructe și legume în zilele imediat următoare, alături de puțină mișcare în natură sau exerciții fizice ne vor reda tonusul pozitiv.

Care considerați că sunt cele mai nocive obiceiuri ale românilor cu privire la alimentația de Paști?

Din nefericire, cu ocazia acestei sărbători, numărul mare de pacienți care ajung la spital demonstrează fără niciun dubiu faptul că mulți români aplică legea compensației alimentare în regim de urgență, încercând să își refacă organismul slăbit în urma postului cu toate bunătățile care sunt puse pe masă. Ori știm cu toții că românul nu se zgârcește la mâncare când e vorba de Paști, alături de preparatele tradiționale fiind consumate și alte bombe calorice, precum ouă umplute, salată de boeuf și nelipsitele sarmale.Prea ușor se uită faptul că tatăl bolilor nu este cunoscut de fiecare dată, însă mama lor este întotdeauna alimentația…

Iar cele mai bune obiceiuri în acest sens care credeți că ar fi?

În afară de sfaturile de mai sus, consider că ar mai fi trei recomandări de reținut: cumpătare, cumpătare, cumpătare… În Ecclesiastul se spune: „Cu somn sănătos se odihneşte pântecele celui cumpătat; se scoală dimineaţa şi sufletul lui e limpede”. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.