14.1 C
Sibiu
sâmbătă, august 13, 2022

Despre importanța sterilizării câinilor cu medicul veterinar Cătălin Cherejdi

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner
  1. În primul rând, ce înseamnă sterilizarea câinilor? Este o intervenție dificilă și îndelungată?

La femele, sterilizarea reprezintă o intervenție chirurgicală numită ovaro-histerectomie, prin care ovarele și uterul sunt îndepărtate, iar la mascul sunt îndepărtate testiculele. În funcție de condiția animalului și experiența medicului, durata este de 10-20 de minute. Operația se desfășoară cu tranchilizarea animalului, evident.

  1. banner

    Este recomandată sterilizarea? Există beneficii?

Sterilizarea este recomandată pentru controlul populației de câini în comunitate și, în general, este recomandată pentru orice câine pe care nu dorin să îl înmulțim.

Beneficiile sunt de multe feluri, dar să începem cu cele medicale și de sănătate. Sterilizarea reduce riscul tumorilor și a infecțiilor: mamare, uterine, ovariene, genitale, testiculare și de prostată. Mai mult decât atât, în cazul masculilor agresivi, după sterilizare, aceștia devin mai toleranți. Recomand sterilizarea ca și metodă pentru reducerea numărului câinilor comunitari și prevenirea puilor nedoriți.

  1. Este adevărat că o cățea trebuie să fete cel puțin o dată?

Nu, este un mit. În unele țări se sterilizează de la vârsta de 6 săptămâni. Eu recomand pentru sterilizarea femelelor vârsta de 5-6 luni, înainte de primul ciclu de călduri (cu condiția să fie dezvoltate și în stare de sănătate bună) iar la masculi 7 – 8 luni, adică la fel, înainte de maturizarea sexuală. Aș adăuga și faptul că o primă fătare la o cățea este mult mai traumatizantă decât sterilizarea.

În cei 10 ani de activitate, Animal Life a sterilizat câteva mii de animale de companie, atât câini cât și pisici, iar dr. Cătălin Cherejdi este unul dintre medicii care sprijină demersurile Asociației. Animal Life participă cu un proiect pentru o campanie de sterilizări și la Maratonul Sibiului 2017. Mai multe detalii despre cum puteți susține asociația și această campanie puteți citi pe www.maratonsibiu.ro și www.animallife.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Consiliul Concurenței a anunțat scăderi de prețuri la benzină și motorină

Preţurile carburanţilor practicate de marile lanţuri de benzinării au scăzut comparativ cu finele lunii iunie, cu 58 de bani/litru...
spot_img

Știri pe același subiect