Rinita alergica (RA) este definita clinic ca o afectiune simptomatica a mucoasei nazale, indusa de inflamatia IgE- mediate dupa expunerea la alergeni.
Simptome :rinoree apoasa, prurit nazal, obstructia nazala si stranutul in salve (~25 ori) cu o durata de cel putin o ora, in majoritatea zilelor ,revesibila spontan sau sub tratament.Conjuctivita alergica insoteste RA in ~ 50% din cazuri fiind o asociere tipica in alergia sezoniera la polen; iar peste 70% din pacientii cu rinita alergica au astm bronsic alergic.
Diagnosticul de polinoza este de obicei evident si se pune pe baza aparitiei simptomelor : stranut , rinoree, nas infundat, prurit ocular, nazal , al palatului moale, lacrimare si la unii pacienti respiratie suieratoare cu senzatie de constrictie toracica ( astm alergic sezonier).
Simptomele cronice de nas infundat cu rinoree, stranut sugereaza diagnosticul de rinita cronica persistent ( perena). Totusi se face diagnosticul diferential cu alte cauze ( infectii, defecte anatomice. Cea mai comuna cauza este praful de casa ( acarieni) si alergeni de origine animala ( caini, pisici, animale de companie). Alergia la praf se accentueaza in functie de momentul zilei ( se accentueaza noaptea si dimineata devreme ) sau cu anotimpul, cu un anumit loc ( la lucru sau acasa ), cu adminisrarea de betablocante sau aspirina.
Polenizarea la noi in tara cuprinde sfarsitul iernii si primavara timpurie cand infloresc arborii (arini, aluni si mesteacani ( decembrie-aprilie) dupa care urmeaza uni pomi fructiferii, castan salcam, soc tei , polen de graminee( iarba de gazon ) polenul de ierburii ( parietaria, artenisia, ambrozia). O noua sursa sunt plantele ornamentale din paduri si parcuri.
Pacientii cu rinita alergica pot prezenta simptome la nivelul cavitatii bucale( prurit, edem, eritem ) la ingestia unor fructe sau legume ( cross reactivitate intre polen si diferite alimente ).
Diagnosticul se poate confirma prin teste cutanate ( prik test ) determinarea anticorpilor Ig in sange eczema severa sau pacientul ia antihistaminice).
Pacientul cu polinoza trebuie sa evite plimbarile in parcuri sau spatii larg deschise ( in special seara cand cantitatea de polen este maximum ) folosirea ochelarilor de soare , inchiderea geamurilor la masini , inchiderea ferestrelor inainte de culcare. Pentru evitarea mucegaiurilor este necesara o buna ventilare a incaperilor umede , evitarea plantelor in casa si a covoarelor in baie si bucatarie; familia pacientilor alergici trebuie sfatuite sa nu tina animale cu blana in casa; in ceea ce priveste acarieni ei se alfa in saltele , perne, cuverturi , covoare , tapiterii.
Tratamentul se face in functie de gravitate simptomelor : AH + corticosteroizi pentru obsturctie nazala. Imunoterapia presupune administararea repetata a unui allergen in doze crescande ceea ce amelioreaza simptomele prin inductia unei tolerante imunologige specific
Dr Cristea Mioara – medic primar alergologie si imunologie clinica