5.7 C
Sibiu
joi, aprilie 18, 2024

Daniel Natea, speranţa judo-ului masculin românesc la o medalie olimpică

Cele mai citite

www.eju.netDaniel Natea este singurul reprezentant al judo-ului masculin românesc la Jocurile Olimpice de la Rio. În ziua de 12 august, sibianul îşi va împlini visul de a concura pe cea mai grandioasă „scenă” a sportului internaţional. Tricolorul va participa la categoria +100 de kilograme. La 24 de ani, el este unul din cei mai tineri luptători ai probei. Competiţia de judo se va ţine în Carioca Arena 2, sală ce are o capacitate de 10 000 de spectatori.


„O să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru o medalie”
Daniel Natea face judo de peste 16 ani. Încă de la început, visul său a fost de a ajunge la Olimpiadă, competiţia supremă a sportului. Odată ajuns, sibianul îşi doreşte să cucerească o medalie, chiar dacă nu va fi deloc uşor. „Fac judo de 16 ani. Primul meu vis a fost să ajung la Olimpiadă. Toţi sportivii, de când încep să facă un sport olimpic îşi pun în gând să meargă la Jocurile Olimpice şi să ia o medalie. Eu mă simt foarte bine în acest moment, am o mentalitate foarte bună. A fost un an bun pentru mine, din 4 ianuarie şi până acum totul a decurs cum mi-am dorit. Eu ştiam că eram calificat din 2015. Anul acesta am tras să fac un pas mult mai mare şi să iau o medalie. Nu se ştie niciodată, oricât de bun ai fi nu poate să îţi garanteze nimeni că iei o medalie. Toţi care participă vor acest lucru, iar la Olimpiadă participă cei mai buni. În sport există şi momente bune şi rele. De exemplu, la o competiţie am ieşit campion, dar la altă am luat bătaie în primul meci. Contează foarte mult de ziua pe care o prinzi. Eu o să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru o medalie”, a declarat Daniel Natea.
Antrenat de legenda Mircea Frăţică, primul medaliat din istoria judo-ului românesc
Colosul face 12 antrenamente pe săptămână. El este antrenat de Mircea Frăţică şi se pregăteşte cu lotul olimpic al României. Tehnicianul său a cucerit prima medalie din istoria judo-ului. În 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, acesta câştiga un bronz la cat. 78 kg. De atunci, nici un sportiv de la masculin nu a mai luat o medalie la judo pentru România. Mircea Frăţică este o legendă în judo, pe lângă medalia olimpică el a mai cucerit un titlu european, opt titluri naţionale, un bronz european şi unul mondial. „Antrenorul meu are o vorbă după ce s-a retras: Am fost primul sportiv român de la judo care am luat o medalie la Olimpiadă şi o să fiu primul sportiv şi antrenor român care o să ia o medalie la masculin”, spune Dani.

Teddy Riner, favoritul categoriei la care participă românul
La +100kg, francezul Teddy Riner porneşte drept marele favorit la aur. Campionul en-titre şi liderul clasamentului mondial este singurul judokan din primi 10 clasaţi pe care Daniel Natea nu l-a învins. Nici nu a avut şansa să o facă până acum, ei se pot întâlni pentru prima oară în finala întrecerii. „Am o tragere favorită în primii opt. Anul acesta sunt aşteptări mari de la mine la Jocurile Olimpice pentru că am dovedit în diferite concursuri că pot bate pe oricine. La Mastersul de la Guadalajara l-am bătut pe japonezul Harasawa (nr.2 mondial) şi pe israelianul Sasson (nr.5 mondial). Până la mine, japonezul nu a mai pierdut de 2 ani şi ceva. Israelianul m-a învins înainte, aşa că mi-am luat revanşa. Din primii 10 sportivi i-am bătut pe toţi în afară de francezul Teddy Riner. Cu el nu am concurat până acum”, a declarat sibianul.
Daniel Natea
Ani de sacrificii pentru visul său
Pentru a ajunge să participe la JO, Daniel Natea a făcut foarte multe sacrificii. El a muncit continuu pentru a deveni mai bun şi a fost mai mult plecat la competiţii decât a putut să ajungă pe acasă. Cel mai bun exemplu este 2015 şi 2016: „Cu timpul mulţi renunţă pentru că în sportul de performanţă te sacrifici foarte mult. Nu poţi sta acasă. Anul trecut am fost plecat 10 luni, anul ăsta am fost numai 2-3 săptămâni la Sibiu. Am fost la munte, în stagii de pregătire şi în alte ţări. Problema este că în ţară nu am adversari alături de care să mă antrenez şi merg în alte ţări să caut adversari”, mărturiseşte Dani. După doisprezece ani şi jumătate de judo la Sibiu, el a ajuns să se pregătească din 2013 la Târgovişte, împreună cu antrenorul Iulian Crăciun de la CS Valleriana. Tehnician care a crezut foarte mult în siban, l-a sprijinit şi l-a ajutat să treacă la următorul nivel. Datorită lui, Natea a putut să meargă la cele mai mari competiţii internaţionale. Concursuri precum Grand Şlemuri, Mastersuri sau Cupe Mondiale la care nu putea visa să participe din oraşul nostru pentru că în Sibiu nu a existat interes suficient pentru un sportiv de talie internaţională ca el. „Tot timpul am vrut să fac performanţă pentru Sibiu şi pentru oraşul în care m-am născut. Când am plecat de la Sibiu eram în primul an de tineret. Trecerea a fost foarte dificilă. Este o schimbare foarte mare în judo de la copii şi juniori la tineret şi seniori. Am început să particip la Grand Slemuri, Mastersuri şi Campionate Mondiale. De atunci poţi cu adevărat să te iniţiezi în judo şi să faci sport de mare performanţă”.

„Atâta timp cât faci ceea ce vezi toată ziua la antrenamente nu ai cum să nu ai rezultate”
Nu se stresează inutil, este calm şi are încredere în abilităţile sale. Acesta este modul în care Dani abordează Olimpiada de la Rio. „Nu mă stresez deloc. Olimpiada trebuie tratată ca o competiţie oarecare. Eu o să mă lupt şi o să arat cine sunt eu. Atâta timp cât faci ceea ce vezi toată ziua şi faci la antrenamente nu ai cum să nu ai rezultate”, a mai spus judokanul.
www.cosr.ro
Judo-ul, cel mai important sport al României în Brazilia?
În afara sa, Andreea Chiţu, Corina Căprioriu şi Monica Ungureanu vor fi reprezentantele ţării noastre în Brazilia. Judo a fost după gimnastică cel mai important sport al României la Olimpiada de la Londra (2012). Acum, acest sport este creditat cu o şansă bună să răstoarne supremaţia de aproape 40 de ani a gimnasticii. Andreea Chiţu, Corina Căprioriu şi Daniel Natea sunt speranţele la medalie din această disciplină. „Ţin minte că după 6 luni de judo am luat locul III la naţionale. Am ajuns datorită judo-ului în ţări în care nu credeam că o să ajung. Judo înseamnă tot pentru mine. Judo te educă de când eşti mic şi te disciplinează. Toată viaţa mi-am dedicat-o acestui sport, minim 6 ore pe zi fac judo”.

Daniel Natea este legitimat la Dinamo Braşov. Sibianul se află pe locul 6 în clasamentul mondial. El a fost iniţiat în judo de către antrenorul Ionel Chioveanu (CS Temerarul Sibiu). Pe urmă, el s-a mai pregătit cu Iulian Crăciun (CS Valleriana Târgovişte), Simion Topliceanu şi Vasile Blendică (Dinamo Braşov). „Vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut! Am fost ajutat de familie, de antrenori, de Federaţie. Antrenorul Chioveanu spunea tot timpul de când eram mic că eu trebuie să prind cel puţin 2 Olimpiade. El a crezut tot timpul în mine. Antrenorul Iulian Crăciun de la Târgovişte m-a ajutat foarte mult. A fost şi sponsor, şi antrenor şi manager pentru mine. Pentru mine contează foarte mult susţinerea oamenilor şi nu vreau să îi dezamăgesc. La toţi cei care mă susţin vreau să le mulţumesc mult şi să le doresc multă sănătate. Orice s-ar întâmpla în cariera mea sportivă, sper să mă susţină în continuare”.
Ionel Chioveanu (primul antrenor al lui Daniel Natea) : „Dani are o personalitate foarte mare, în sens pozitiv. Are ambiţie şi a ajuns să ştie ce vrea. Este muncitor, este serios şi este un copil foarte bun. Nimeni nu a crezut că va ajunge aici, numai eu şi antrenorul acela „nebun” de la Târgovişte care l-a susţinut foarte mult am crezut tot timpul în el. La Guadalajara, după ce l-a învins pe japonez, preşedintele Federaţiei Japoneze de Judo a venit la Dani, l-a felicitat şi a spus că Harasawa nu a pierdut nici un meci în ultimii 2 ani. A spus că Dani va fi primul care îl va surclasa pe francez (Teddy Riner)”.
Credit foto – www.eju.net & www.ijf.org

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Prima cabană montană construită în România este în județul Sibiu

Prima cabană montană construită în România se află în județul Sibiu, la 1.540 de metri înălțime. "Priveliște splendidă și...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect