13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

În căutarea pompierului de mâine. Au început înscrierile!

Cele mai citite

Ce înseamnă să fii pompier profesionist?
Aceasta este întrebarea generică sub deviza căreia mergem în fiecare an în liceele din judeţul Sibiu, cu scopul de a prezenta elevilor munca şi cariera pe care am îmbrăţişat-o noi, pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al Judeţului Sibiu. Misiunea noastră, a echipei de recrutare, este de a forma în mintea tinerilor o imagine cât mai apropiată de realitate, cu avantajele şi dificultăţile pe care le presupune o carieră în domeniul situaţiilor de urgenţă. În acest demers, am stabilit de câţiva ani buni o colaborare cu reprezentanţii acestor instituţii de învăţământ, devenind astfel o tradiţie.
Scenariul activităţii de informare de anul acesta a fost următorul: o echipă formată din ofiţer-bărbat şi ofiţer-femeie, absolvenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, precum şi un subofiţer absolvent al Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti, însoţit de echipajul de intervenţie pe care îl coordonează, au intrat în curtea liceelor sibiene cu una dintre autospecialele din dotarea inspectoratului, pentru a „interveni” şi a „răspunde” cu promptitudine, nu în cazul unei situaţii de urgenţă, ci curiozităţii şi interesului elevilor.
Elev: „Ce riscuri implică meseria de pompier?”
Echipa ISU Sibiu: „Primul şi cel mai important principiu cu care merg pompierii la fiecare intervenţie se numeşte «siguranţa salvatorului», ceea ce înseamnă că primul nostru gând este acela de a ne lua toate măsurile de protecţie la locul de intervenţie. Este prioritar pentru noi să ţinem cont în fiecare moment de toate riscurile la care ne expunem, deci suntem responsabili în primul rând privind securitatea şi sănătatea noastră. Pregătirea noastră profesională are rolul de a ne învăţa în permanenţă să acţionăm şi să salvăm în siguranţă.”
Elev: „De ce există locuri doar pentru băieţi la Facultatea de Pompieri şi Şcoala de Pompieri?”
Echipa ISU Sibiu: „Fetele pot urma o carieră de pompier, accesând locuri în beneficiul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, din cadrul Academiei de Poliţie (specializarea Drept) sau Academiei Tehnice Militare, ambele de la Bucureşti, respectiv Academiei Forţelor Terestre de la Sibiu. După absolvire şi repartiţie în inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă, vor profesa în domenii de activitate precum prevenirea situaţiilor de urgenţă, protecţie civilă, comunicaţii şi tehnologia informaţiei, financiar-contabilitate, intendenţă, juridic. Funcţiile structurilor de intervenţie sunt ocupate cu absolvenţii Facultăţii de Pompieri şi ai Şcolii de Pompieri, unde pot candida doar băieţi, având în vedere natura activităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă.”
Acestea sunt doar două dintre întrebările care ne-au fost adresate, întrebări care ne ajută pe noi să cunoaştem gândurile şi aspiraţiile unei generaţii de elevi, iar pe aceştia să poată decide dacă li se potriveşte şi sunt apţi pentru a urma o carieră de pompier profesionist.
I-am invitat pe cei interesaţi să afle mai multe informaţii, la sediul nostru din municipiul Sibiu, strada Vasile Cârlova, nr. 16-22 sau să ne contacteze la numărul de telefon 0269/21.12.12. Înscrierea candidaţilor se realizează anul acesta până la data de 29 mai pentru instituţiile de învăţământ superior ale Ministerului Afacerilor Interne şi instituţii de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale şi până la data de 7 august pentru Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Retrospectivă. Primarii Sibiului 1990 – 2024

Activitatea Primăriei Sibiu, după Revoluția din 1989, se împarte în două perioade distincte: înainte și după Klaus Iohannis, în...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect