Connect with us

Administrație

200 de terenuri din judeţul Sibiu, pe care romii şi-au construit case, vor fi întabulate gratuit

Loredana Neacsu

Publicat

pe

Întabularea terenurilor se va face până la finele anului, promit autorităţile, printr-un proiect lansat miercuri, 26 august, în localitatea Iacobeni din judetul Sibiu. Măsura a fost justificată ca o necesitate pentru integrarea romilor în societate şi pentru creşterea calităţii vieţii acestora. Concret, 200 de familii de romi din Iacobeni vor avea terenurile pe care au casele întabulate.
“Vom lua o măsură importantă de a rezolva o problemă esenţială de integrare socială a romilor. De zeci de ani aţi construit case pe terenurile fosturilor I.A.S.-uri, C.A.P.-uri şi nimeni nu s-a ocupat de reglementarea juridică. Neavând locuinţa reglementată juridic, drept de proprietate, n-aveau domiciliu. Neavând domiciliu, romii nu putea să solicite, în mod legal, alocaţii de stat, ajutoare sociale, ş.a.m.d. În urma selecţiei, pentru 200 de familii din Iacobeni şi pentru 200 din Moşna se reglementează juridic terenul, urmând ca să beneficieze de toate efectele positive ale reglementări juridice a terenurilor pe care şi-au construit casele. Şi, pentru romii prezenţi aici (căminul cultural din Iacobeni n.r.) în număr atât de mare, vă spun să aveţi încredere în acest proiect. Nu venim cu poveşti. La sfârşit, veţi vedea, că veţi primi titlul de proprietate pentru terenurile şi casele pe care le deţineţi”, le-a spus Ioan Cindrea romilor din Iacobeni.
Proiectul intitulat “Dreptul la proprietate” este finanţat în cadrul programului guvernamental „Anul participării şi responsabilizării cetăţenilor” derulat de Agenţia Naţională pentru Romi. Obiectivul general al proiectului constă în creşterea calităţii locuirii şi asigurarea drepturilor cetăţeneşti pentru un număr de 200 imobile în care locuiesc cetăţeni aparţinând minorităţii rome. Printre obiectivele specifice se numără identificarea gospodăriilor care nu deţin acte de proprietate aparţinând comunei Iacobeni, întabularea unui număr de 200 proprietăţi şi notarea proprietarilor la OCPI și realizarea unui parteneriat activ între structurile publice locale şi organizaţiile nonguvernamentale în vederea desfăşurării unor acţiuni concrete pentru legalizarea aşezărilor în care locuiesc preponderent membrii minorităţii romilor.
Grupul ţintă al proiectului este selectat din cadrul populaţiei de etnie romă de pe raza comunei Iacobeni, populaţie cu risc de marginalizare socială, lipsa actelor de proprietate fiind o cauză a imposibilităţii de a beneficia de drepturile cetăţenilor europeni, la educaţie, la serviciile sociale, medicale etc.

Deşi nu stiau prea bine pentru ce anume i-a chemat primarul la căminul cultural, romii din Iacobeni s-au arătat sceptici la promisiunile făcute, spunând că acelaşi lucru li s-a mai promis şi cu alte ocazii, de regulă în campanii electorale.
“Aşa au promis, că le bagă pe gratis şi curentul şi tot noi a trebuit să facem rost de bani în cele din urmă. Ne-au promis când a fost cu votul şi după aceea tot la lumânare am stat. A trebuit să punem câte 10,15 milioane de lei…de unde? Din ajutorul social?”, a declarant unul dintre potenţialii beneficiari ai proiectului.
“A venit primarul de dimineaţă şi ne-a zis să venim aici. Nu ştim de ce. Am auzit de la oameni că ne trece căşile la nume. Eu aş vrea, că nu ne-a spus nimeni când am construit. Am făcut actele la primărie, ne-a dat o adeverinţă şi am construit. După-aia au zis că nu poate să ne-o treacă la nume că trebuie alţi bani. De unde. Când am făcut casa am avut fata trei ani în Germania, am muncit noi cu ziua prin sat, dar apoi nu am mai avut bani. ”
Proiectul va fi finalizat la începutul lunii decembrie cu predarea actelor de proprietate, iar valoarea lui este de 181.600 lei cu TVA inclus, din care contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Sibiu este de 36.320 lei, iar contribuţia Agenţiei Naţionale pentru Romi este de 145.280 lei . De un proiect identic va beneficia şi comunitatea romă din Moşna.

PUBLICITATE

La prezentarea proiectului la Iacobeni au participat: Vasile Daniel, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi , Alexandru Vasile, secretar de stat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Banciu, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, Vasile Duca, consilier județean, Camelia Duca, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Economiei Sociale Fuiorul de Lână și Cori Ioan Vasile, primarul comunei Iacobeni.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

FOTO & VIDEO Companiile care lucrează la infrastructura din Sibiu lasă în urma lor tot mai multe gunoaie și resturi

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Sibiul este „frământat” în ultimii ani de o mulțime de proiecte de infrastructură, unele pornite de la zero, altele destinate reabilitării și modernizării unor cartiere. Din păcate, companiile de cosntrucții care au contractat lucrări în aceste proiecte lasă în urma lor tot mai multe resturi, moloz, distrugând uneori infrastructura existentă.

Cititorii din zona Țiglari ne-au sesizat faptul că recentele lucrări de modernizare a străzii Țiglari și a zonei adiacente au adus alte probleme locatarilor din zonă. Compania care a efectuat lucrările pe această stradă, Terra Building, a lăsat în urmă o mulțime „urme” care le fac viața mai grea celor care stau acolo. Este vorba despre criblură rămasă de la asfaltări, pete mari de ulei care sunt împrăștiate pe stradă și pe trotuar, dar și zone în care asfaltul existent a fost distrus parțial de camioanele companiei.

PUBLICITATE

O altă lucrare pe care ne-au sesizat-o sibienii este cea de pe strada Bâlea. Aici a fost înlocuită țeava principală de gaze, o intervenție care a adus bătăi de cap locatarilor și celor care tranzitează această stradă. După ce s-au confruntat cu o lucrare neîngrijită, care a însemnat gropi neprotejate, pietriș aruncat pe carosabil, spații neamenajate corespunzător pentru trecerea pietonilor, la finalul lucrărilor, o bună parte din trotuare stă acoperită cu praf și pământ, bordurile instalate în urmă cu câțiva ani sunt distruse de mașinile de mare tonaj, iar reparațiile făcute de firma care a lucrat la acest proiect sunt superficiale, cu asfalt care va ieși, probabil, la prima ninsoare.

Am solicitat Primăriei Sibiu un punct de vedere referitor la răspunderea pe care o au aceste companii și vom publica poziția instituției imediat ce va fi transmisă, pentru a afla cine trebuie, conform contractelor, să repună infrastructura în starea inițială, după astfel de lucrări. Am cerut primăriei inclusiv o situație a sancțiunilor aplicate în ultimii ani companiilor care au lăsat în urma lor resturi și au distrus infrastructura existentă.

PUBLICITATE
str Tiglari Terra Building (1)
str Tiglari Terra Building (2)
str Tiglari Terra Building (3)
str Tiglari Terra Building (4)

Așa arată str Țiglari după plecarea muncitorilor.

str Balea gaze (1)
str Balea gaze (2)

Așa arată Str. Bâlea după plecarea muncitorilor.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Administrație

Primăria Sibiu: „Depuneți declarații pentru imobilele nelocuite, pentru scutirea de la plata taxei de salubrizare!”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Administrația sibiană atrage atenția celor care dețin imobile nelocuite că este nevoie de o declarație anuală în care să precizeze că imobilele respective nu sunt locuite, astfel încât să fie scutiți de plata taxei speciale.

Sistemul de taxare pentru ridicarea gunoiului în Sibiu a fost modificat la începutul acestui an, astfel că noul Regulament privind taxa de salubrizare, care a intrat în vigoare în 1 februarie 2021, prevede scutirea de taxă a proprietarilor de imobile nelocuite.

Pentru a beneficia de această prevedere cei care dețin imobile nelocuite/nefuncționale au obligația să depună anual o declarație de impunere. Obligația este în vigoare chiar dacă au fost depuse astfel de declarații în perioada 2016 – 2020. Potrivit primăriei, măsura a fost luată pentru ca situația acestor imobile să fie actualizată în baza de date a Direcției Fiscale.

PUBLICITATE

Termenul limită de depunere a declarației pentru anul în curs a fost prelungit până în 30 septembrie 2021. Sibienii care dețin imobile nelocuite sunt rugați să depună declarația până la data menționată, împreună cu confirmarea din partea asociației de proprietari/locatari – în cazul imobilelor ce fac parte din asociații sau orice alt document care să ateste faptul că imobilul este nelocuit/nefuncțional, în cazul celorlalte imobile.

Formularul pentru această declarație poate fi descărcat de aici: https://www.sibiu.ro/ro2/pdf/formulare/Declaratie_de_impunere_stabilire_taxa_speciala_de_salubrizare.pdf

Pentru declarației există și opțiunea trimiterii online, pe email, la adresa declaratie.salubrizare@sibiu.ro sau pe portalul de e-administrație, accesibil de pe site-ul sibiu.ro, pentru cei care au cont, la secțiunea Taxe și Impozite, prin mesaj.

PUBLICITATE

În situația în proprietarii acestor imobile nu depun declarația până în data de 30 septembrie, se va stabili din oficiu o taxă de salubrizare pentru perioada 1 februarie 2021 – 31 decembrie 2021  în cuantum penalizator egal cu dublul valorii abonamentului PRACTIC, adică 84 de lei/lună.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Administrație

HARTA Noi detalii despre închiderile de străzi din Sibiu, în „Săptămâna Europeană a Mobilității”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Primăria Sibiu a revenit cu noi informații detaliate despre străzile din centrul Sibiului care vor fi închise în perioada 17 – 19 septembrie, adică în weekendul care urmează. Restricțiile vor fi valabile între 8.00 și 20.00.

Evenimentul care a condus la decizia închiderii unor artere de circulație din Sibiu este Săptămâna Europeană a Mobilității, o manifestare la nivel european în care s-a înscris și orașul nostru. Ea va fi marcată în Sibiu printr-o serie de evenimente stradale, la care sunt invitați toți sibienii.

Scopul principal al Săptămânii Europene a Mobilității este cel de descurajare a utilizării mașinii personale pentru transportul urban. Din acest motiv, accesul mașinilor pe unele străzi și în anumite parcări din centrul istoric va fi oprit, în zilele de 17,18 și 19 septembrie.

PUBLICITATE

Spațiile închise, de vineri, 17 septembrie, ora 08.00 până duminică, 19 septembrie, ora 20.00, vor fi:

  • Piața Schiller,
  • strada Arhivelor,
  • Piața Mică,
  • str. Mitropoliei, de la str. Tribunei până la str. Al. Odobescu
  • str. Al. Odobescu, de la str. Mitropoliei până la intersecția cu str. Konrad Haas
  • str. Cetății.
  • strada Centumvirilor.

Primăria spune că locuitorilor de pe străzile Mitropoliei și Cetății li se va permite accesul cu mașina către proprietăți. De asemenea, excepție vor face microbuzele electrice care circulă pe Linia Verde din centrul istoric, acestea fiind non-poluante și constituind o alternativă de deplasare.

De asemenea, strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru, dar doar sâmbătă, 18 septembrie, în intervalul orar  08.00 – 18.00.

închideri trafic Mobility Week

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE