16.2 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Grindeanu – raport favorabil pentru funcția de președinte al ANCOM

Cele mai citite

Comisia economică, industrii și servicii din Senat și Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților au adoptat, marți, un raport favorabil privind nominalizarea fostului premier Sorin Grindeanu pentru funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), scrie Agerpres.  Propunerea a fost adoptată cu 15 voturi „pentru”, șapte „împotrivă” și o abținere. În cadrul audierilor, Sorin Grindeanu a precizat că a absolvit studii superioare în domeniul informaticii, având un masterat în domeniul bazelor de date. Ulterior, a fost cadru didactic la Universitatea din Timișoara, timp de trei ani. De asemenea, a lucrat în administrația locală, dar și în mediul privat, deținând funcții de conducere la două companii, care aveau legătură cu domeniul comunicațiilor. Grindeanu a deținut de asemenea funcția de viceprimar al Timișoarei, a fost mai apoi deputat, ministru al Comunicațiilor, președinte de consiliu județean, iar ulterior prim-ministru.
„Până undeva în primăvara acestui an, ANCOM a fost condusă de domnul Marinescu — un profesionist care a făcut o echipă de oameni care și-au văzut de treabă, dincolo de implicările politice, și așa și trebuie să fie. Ca o paranteză, să știți că statutul meu în acest moment este apolitic, nu sunt membru de partid. Așa că îndeplinesc unul dintre criterii și știți foarte bine de ce, fiind exclus, în urmă cu vreo patru luni”, a spus el.
Grindeanu a susținut că este necesară „urgent” o revenire la normalitate în cadrul ANCOM, în condițiile în care „cel puțin două acțiuni au stricat rotițele în interiorul” instituției: aprobarea unei noi organigrame, „care nu a fost foarte bine discutată și care se potrivește mai mult cu alte instituții”, și „anumite detașări, într-un număr foarte mare, de la alte instituții către ANCOM”. „Undeva în 2014 a fost adoptată, cred, Legea infrastructurii. Normele tehnice, în schimb, sunt în continuare așteptate. Aprobarea acestor norme tehnice, împreună cu Ministerul Comunicațiilor și cu Ministerul Dezvoltării, poate să ajute la dezvoltarea rețelelor NGN (Next Generation Network) care, de asemenea, să sprijine extinderea la cost redus a acestor rețele. Sunt obligatorii și înțeleg că sunt discuții în acest sens și cu Ministerul Dezvoltării, și cu Ministerul Comunicațiilor. Lucrurile trebuie grăbite”, a spus Sorin Grindeanu.
El a subliniat, de asemenea, importanța „condițiilor corecte și tarifelor rezonabile” pentru exercitarea dreptului la acces la proprietatea publică, în vederea facilitării amenajării digitale a teritoriului. „De foarte multe ori reglementările de la o unitate administrativ-teritorială la alta diferă, sunt taxe diferite, sunt hotărâri de consiliu local sau hotărâri de consilii județene diferite. Lucrurile acestea îngreunează implementarea unor proiecte de mare anvergură și, până la urmă, îngreunează facilitarea digitală a teritoriului”, a explicat Grindeanu. Raportul comun al celor două comisii va fi supus votului plenului Parlamentului.
Premierul Mihai Tudose a transmis luni propunerea sa privind șefia ANCOM — Sorin Grindeanu. Fostul șef al ANCOM Adrian Diță și-a prezentat demisia pe 20 octombrie. El fusese numit în funcție de Parlament pe 11 mai. Diță a fost acuzat de membrii celor două comisii parlamentare la audierile din 27 septembrie și 17 octombrie de reorganizare „abuzivă” a instituției.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

All 4 Sport Sibiu, noi performanțe la campionatele regionale de înot

Micii sportivi de la Clubul All 4 Sport Sibiu s-au întors cu rezultate notabile de la Campionatele Regionale de...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect