Acum citesti:
Ziua Europeană a Justiției, la Sibiu
Intreg articolul 2 minute de lectura

Ziua Europeană a Justiției, la Sibiu

Tribunalul Sibiu și Judecătoria Sibiu, au sărbătorit miercuri, alături de toate instanțele române, Ziua Europeană a Justiției.

În data de 5 iunie 2003, Consiliul Europei și Uniunea Europeană au stabilit desfășurarea în fiecare an, la data de 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiției, cu scopul de a aduce modul de funcționare a justiției în atenția publicului european.

”În ce ne privește, creșterea gradului de transparență a procedurilor judiciare, astfel încât acestea să fie pe deplin accesibile fiecărui cetățean în parte, reprezintă o necesitate, în vederea asigurării respectării principiului constituțional al liberului acces la justiție”, au transmis reprezentanții Tribunalului Sibiu. 

În acest context, la sediul celor două instanțe s-a organizat „Ziua Ușilor Deschise”.

Au participat la eveniment elevi ai Colegiului Național ”Octavian Goga” Sibiu, precum și alte persoane interesate de activitatea de judecată.

Atât elevilor cât și celor prezenți le-au fost date explicații referitoare la modul de funcționare al sistemului judiciar, la circuitul dosarelor, la etapele procesuale până la soluționarea unei cauze, la modalitatea de lucru a personalului din cele două instanțe cu vizitarea compartimentelor auxiliare ale acestora, fiindu-le permis accesul în sălile de judecată în timpul ședințelor.

Președintele Tribunalului Sibiu, judecător Liviu Anchidin, le-a vorbit elevilor despre cariera de magistrat, iar ulterior organizatorii au răspuns întrebărilor formulate de vizitatori.

Elevilor le-au fost puse la dispoziție, în format electronic, materiale informative despre sistemul judiciar.

Celebrarea Zilei Justiției Civile are ca rațiune principală crearea unui eveniment simbolic, pentru a reaminti că justiția este în primul rând, şi cel mai important, un serviciu pentru cetățeni care le dă dreptul de a-și rezolva disputele private şi de a îşi afirma drepturile.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.