Acum citesti:
Petre Daea, la Sibiu: A făcut cumpărături din Piața Transilvania și a vorbit despre telemea
Intreg articolul 3 minute de lectura

Petre Daea, la Sibiu: A făcut cumpărături din Piața Transilvania și a vorbit despre telemea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care se află la Sibiu pentru lansarea campaniei „Alege oaia”, s-a oprit în Piaţa Transilvania din oraş, de unde şi-a cumpărat şosete şi o vestă din lână, dar şi brânză şi flori.

Încă de la 8.30 el se află la Sibiu și a vrut să intre în contact cu producătorii autentici, fiind condus în Piața Transilvania. El a fost însoțit de președintele PSD Sibiu, Bogdan Trif.

petre daea

Ministrul a vorbit cu producătorii, le-a aflat problemele, dar a făcut și cumpărături: brânză, șosete de lână, o vestă lucrată manual și flori.

Ulterior, ministrul a fost primit la Prefectura Sibiu de mai mulți bărbați îmbrăcați în costum popular care au cântat din fluier. Chiar și prefectul de Sibiu, Adela Muntean, și subprefectul Horațiu Marin, s-au îmbrăcat în constum popular pentru a participa la lansarea campaniei ”Alege oaia”, dar și pentru prezentarea produsului ”Telemeaua de Sibiu” – Indicaţie Geografică Protejată.

”Încep salutând pe bravii stăpâni ai muntelui, aici, la ei acasă. Vă salut dragi crescători de oi. Vă salut dragi sibieni, vă salut dragi români. În instituţia statului daţi astăzi semnalul de botez a unei reţete pe care aţi pus-o în mişcare cu zeci de ani în urmă. Dacă în 1908 aţi făcut telemeaua de Sibiu, în 2017 semnaţi actul de naştere al acesteia pentru a vă face cunoscuţi şi a scoate de pe piaţa ţării pe cei care se ascund în spatele unei asemenea reţete, denaturând valoarea şi uneori înşelând consumatorul. Bravo iniţiatorilor, celor care au pus în mişcare o procedură legală pe care noi am instituit-o la Ministerul Agriculturii cu scopul de a face reguli în ţară şi a da respectul cuvenit acelora care se identifică cu asemenea activitate”, a declarat Petre Daea.

IMG-20171118-WA0038

Acesta a explicat că, de luni, dosarul produsului ”Telemeaua de Sibiu” intră într-o procedură mai lungă, însă se va elibera o etichetă care atestă faptul că telemeaua care o poartă a fost realizată în judeţul Sibiu, din lapte proaspăt de oaie, după o reţetă tradiţională.

”Sunt scăpări în domeniu. Au fost şi sunt oameni care falsifică produsul, care, în goana pentru câştig, se dezbracă de haina de respect care trebuie păstrată tot timpul, indiferent unde ne aflăm”m, a mai spus ministrul.

Procedura prevede o perioadă de 60 de zile în care dosarul poate fi contestat, ulterior devenind protejat pe piaţa internă. Specialiştii sibieni estimează că acest lucru se va întâmpla din ianuarie 2018.

Dosarul va fi apoi transmis Comisiei Europene care va stabili faptul că produsul ”Telemeaua de Sibiu” este produs de ”Indicaţie Geografică Protejată” şi va putea fi distribuit în Uniunea Europeană cu această denumire.

În sistemele de calitate europene, ”Indicaţie Geografică Protejată”  (IGP) înseamnă produs originar dintr-un anumit loc, regiune sau ţară, care are o  anumită calitate, reputaţie sau o altă caracteristică ce poate fi atribuită în principal originii geografice a produsului  şi cel puţin una dintre etapele de producţie se desfăşoară în zona geografică delimitată.

IMG-20171118-WA0037

De la Prefectură, unde s-a fotografiat cu copiii îmbrăcați în costume populare și cu fluierașii, Petre Daea s-a dus în parcarea unui complex comercial unde a fost organizată o degrstare de produse obtinute de la oaie.

Sambata dupa-amiaza, Petre Daea va vizita, la Sadu, un darac funcțional.

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.