Acum citesti:
Cum vor fi acordate locuinţele sociale, în 2018
Intreg articolul 3 minute de lectura

Cum vor fi acordate locuinţele sociale, în 2018

Consilierii locali din Mediaş vor discuta la ședința din această lună criteriile pentru acordarea locuinţelor sociale în anul 2018. Potrivit proiectului de hotărâre, tinerii care provin din instituţiile de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani primesc 20 puncte, de acelaşi punctaj urmând să beneficieze şi solicitanţii, persoane invalide gradele I şi II sau persoane cu handicap care fac dovada afecţiunilor cu certificate eliberate de instituţiile medicale competente. Tot 20 de puncte primesc şi solicitanţii care au în întreţinere membrii de familie cu handicap. Venitul net lunar pe familie este un alt criteriu care stă la baza atribuirii locuinţelor sociale. Solicitanţii cu un venit lunar sub 200 de lei primesc 5 puncte, cei sub 400 de lei-4 puncte, sub 500 de lei-3 puncte, sub 600 de lei-2, iar solicitanţii cu venit sub 800 de lei primesc 1 punct. Cei care îşi doresc o locuinţă socială şi au calitatea de pensionar de limită de vârstă, veteranii şi văduvele de război sau urmaşii eroilor sau luptătorilor din Revoluţia de la 1989, care au acte doveditoare primesc câte 10 puncte.

De asemenea, persoanele persecutate politic, deportate ori constituite în prizonieri începând de la 1 martie 1945 primesc tot 10 puncte. De departe, cel mai mare număr de puncte, 60, îl primesc chiriaşii cărora li s-a pus în vedere prin hotărâre judecătorească să evacueze locuinţa, ca urmare a redobîndirii locuinţelor de foştii proprietari. Persoanele repatriate primesc 5 puncte, la fel ca şi cele considerate marginalizate social. Numărul membrilor de familie şi a altor persoane aflate în întreţinere este un alt criteriu de acordare a punctajelor. Astfel, solicitantul primeşte câte un punct pentru fiecare persoană aflată în întreţinere.

Proiectul aflat pe masa de lucru a aleşilor locali din Mediaş prevede şi familiile sau persoanele aflate în situaţie de risc din următoarele cauze: spaţiu insuficient penru locuirea împreună a familiei lărgite-30 de puncte, persoane sau familii care sunt tolerate în spaţii de către proprietari-40 de puncte, chiriaşi în imobile aflate în stare avansată de degradare, sau provizorii, care fac imposibilă locuirea-40 de puncte. De asemenea, familiile parentale sau monoparentale care au în întreţinere copii cu vârstă şcolară şi care nu urmează o formă de învăţământ organizată potrivit legii, va fi depunctată cu 5 puncte pentru fiecare copil aflat în asemenea situaţie. În sfârşit, vechimea cererii prin care s-a solicitat atribuirea unei locuinţe este un alt criteriu, fiind oferite câte două puncte pentru fiecare an.

Cine nu primeşte
Hotărârea care va fi discutată de aleşii locali din Mediaş prevede şi situaţiile în care nu se pot acorda locuinţe sociale. Astfel, persoanele care au înstrăinat o locuinţă după data de 1 ianuarie 1990, cele care deţin în proprietate o locuinţă în Mediaş sau altă localitate sau deţin, în calitate de chiriaş o altă locuinţă din fondul locativ al municipalităţii nu vor primi locuinţe sociale. De asemenea, persoanele care nu pot dovedi că au domiciliul stabil în municipiul Mediaş sau familiile care depăşesc venitul mediu pe economie pe familie nu vor putea primi o locuinţă socială.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.