Acum citesti:
Primarul din Cîrţa, declarat incompatibil
Intreg articolul 2 minute de lectura

Primarul din Cîrţa, declarat incompatibil

Primarul comunei Cîrţa, Cristin Magheru, a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), după ce, în perioada 26 iunie 2012 – 15 iunie 2018, ar fi exercitat simultan funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică, titular al Magheru Cristin Întreprindere Individuală.

Potrivit ANI, în Legea nr. 161/2003 se arată că „funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi; […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice; […] g) calitatea de comerciant persoană fizică autorizată; […] k)orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale”.

Cristin Magheru spune că ilegalitatea de care aminteşte ANI face referire la un magazin pe care îl deţine încă de dinainte de a ocupa funcţia de primar, respectiv din anul 1996. „Eu din 1996 am această firmă la care se referă ANI! Şi mă gândesc: dacă tot eram incompatibil cu funcția de primar, eram din 2000, nu de acum! Eu am această afacere ca să nu fur, ca alți primari. Cu 1.800 de lei cât mi-a dat statul timp de 15 ani nu puteam trăi normal. Eu de când am intrat în politică am intrat cu bani. Dar nu e bine, se pare, că în România trebuie să fii slugă sau hoț! (…) Auzi, au făcut ei, cică, după 20 de ani, marea descoperire! Eu am completat declarații de avere la fiecare tur de scrutin. Puteau să vadă de atunci firma mea! Dar asta e România, ești prost dacă ești corect!”, a spus Cristin Magheru.

Alături de primarul din Cîrţa, au fost declaraţi incompatibili din aceeaşi cauză primari din județele Caraş-Severin și Dolj, dar și un fost viceprimar al comunei Fîrliug, judeţul Caraş-Severin.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.