fbpx
Acum citesti:
Conducerea Tursib plănuiește să mărească salariile șoferilor din 1 decembrie, după protestele angajaților
Intreg articolul 5 minute de lectura

Conducerea Tursib plănuiește să mărească salariile șoferilor din 1 decembrie, după protestele angajaților

Începând cu finalul lui iulie, s-au reluat negocierile Contractului Colectiv de Muncă al SC TURSIB SA. Discuțiile au avut ca subiect principal salarizarea personalului din cadrul societății, respectiv posibilitățile de majorare a salariilor și plata orelor suplimentare restante, arată un comunicat de presă al societății. Astfel, conducerea Tursib plănuiește să mărească salariile șoferilor din 1 decembrie.

“Propunerea conducerii Tursib: pentru semestrul II al anului 2018, societatea a inițiat un proiect de rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli, cu respectarea art.58 alin.1-5 din Legea bugetului de stat nr.2/2018, care se va înainta spre aprobare Consiliului Local în ședința din 30 august, prin care se asigură plata orelor suplimentare restante începând cu salariul aferent lunii august și o majorare salarială începând cu 1 decembrie pentru personalul operativ, într-un procent mediu de 12% (între 7.5%-19.8%, în funcție de categoria de personal, experiență și calificare). Angajații cu un salariu de încadrare peste 2.400 lei nu vor beneficia de majorare salarială”, arată un comunicat de presă al Tursib.
Pe 1 august, Sindicatul Dumbrava Transport Public Local Sibiu, nemulțumit de propunerea Tursib, a decis organizarea unei adunări publice la sediul Primariei Municipiului Sibiu pentru data de 10 august, între orele 12-14. Majorările solicitate de către aceștia sunt în procent de: 25% la salariul de incadrare pentru personalul operativ; 15% la salariul de incadrare pentru personalul necalificat (11persoane-agenti igienizare) si personalul cu un salariu de incadrare peste 2.800 lei.
“Este adevărat că Tursib se confruntă în ultima perioadă cu o lipsă de conducători de autobuz, această criză a forței de muncă calificate fiind generalizată la nivel local/național, punând presiune pe nivelul salarial actual din SC Tursib SA, în raport cu salariile înregistrate în municipiul Sibiu. Acest aspect, coroborat cu necesitatea efectuării planului de transport, a generat o creștere a orelor suplimentare prestate de către conducătorii de autobuz existenți. În ultimii ani, au existat în permanență restricții pentru cheltuielile de natură salarială, iar majorările acordate în cursul anului 2017 (de la un salariu de încadrare de 1.375 lei la 1.700 lei pentru un conducător de autobuz) au devenit nesemnificative față de creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plata la 1.900 lei, începand cu 01.01.2018”, se mai arată în comunicatul de presă al Tursib.
Conducatorii de autobuz vor beneficia, ca urmare a aprobării rectificării bugetare, de o creștere de aproximativ 12%, începând din 1 decembrie 2018, de la un salariu de incadrare de 2.040 lei la 2.300 lei pentru autobuzele scurte, iar pentru cele articulate de la 2.142 lei la 2.400 lei. Pachetul salarial oferit în prezent de societate conducătorilor de autobuz mai cuprinde, pe lângă salariul de încadrare, și alte componente, dintre care: spor pentru condiții grele de muncă, în procent de 25% aplicat orelor lucrate efectiv în traseu (ore acord); spor pentru vechimea în muncă, în procent cuprins între 5%-25%, în funcție de vechimea totală în muncă (de la trei ani – peste 20 ani) la salariul corespunzător orelor lucrate, dar nu mai mult decât orele lucrătoare din lună. În prezent, 73% din conducătorii de autobuz sunt la nivelul maxim de 25%.
Din pachetul salarial vor mai face parte: spor pentru munca prestată în timpul nopții (între orele 22-6) în procent de 25% la salariul de încadrare; spor pentru orele lucrate suplimentar peste programul normal de lucru în procent de 100% la salariul de încadrare. Până la momentul actual, numărul orelor suplimentare plătite în lună sunt limitate la 32-35 ore, în funcție de numărul de zile calendaristice din lună, pentru fiecare conducător de autobuz; spor pentru lucru in zilele libere (sambata si duminica) în procent de 100% la salariul de incadrare; spor pentru lucru in zilele de sarbatoare legala in procent de 100% la salariul de incadrare; un tichet de masa in valoare de 15 lei/zi pentru fiecare zi lucratoare; zile de concediu de odihna suplimentare fata de cele 20 zile lucratoare prevazute de Codul Muncii: intre 27 si 33 zile, in functie de vechimea totala in munca; ajutor in bani pentru deces salariat/parinte/sot/sotie/copil si ajutor in bani acordat la nasterea fiecarui copil atat salariatilor, cat si salariatelor societatii; cadouri in bani in valoare de 150 lei/persoana oferite salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile in bani oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie; incepand cu anul 2018, decontarea contravalorii serviciilor turistice si/sau de tratament in valoare de 1.100 lei/angajat.
“In vederea solutionarii problemelor existente, Tursib a finalizat achizitia a 55 de autobuze noi, care urmeaza sa fie livrate incepand cu luna octombrie a acestui an. Din punct de vedere al salarizarii personalului, societatea a initiat proiectul de rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2018, conform celor relatate”, mai arată Tursib.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.