fbpx
Acum citesti:
FOTO – Mii de medieșeni au sărbătorit Centenarul Marii Uniri
Intreg articolul 4 minute de lectura

FOTO – Mii de medieșeni au sărbătorit Centenarul Marii Uniri

Primăria Municipiului Mediaș a organizat, de Ziua Națională, o serie de manifestări cultural-artistice, prin care și-a propus să celebreze 100 de ani de la înfăptuirea României Mari. Mii de medieșeni au răspuns apelului municipalității și au participat la evenimentele organizate pe parcursul zilei de sâmbătă.

Prin intermediul evenimentelor desfășurate sâmbătă, organizatorii și-au dorit să ofere participanților, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, sentimente și trăiri unice, o incursiune în atmosfera anului 1918 și în cele mai importante clipe ale realizării Marii Uniri, prin manifestări culturale și ceremonialuri militare, religioase și civile de amploare. Călătoria prin momentele decisive ale Marii Uniri a început prin cultură. Manifestările au început sâmbătă dimineața la ora 10, în Sala „Daniel Thellmann” a Primăriei Municipiului Mediaș, printr-o serie de lansări de carte având ca tematică Marea Unire, evenimente, fapte și figuri istorice care au influențat înfăptuirea Statului Unitar Român. 6 lansări de carte au avut loc de Ziua Națională, în Mediaș. Profesorul Ion Mihai Ionescu și-a lansat al treilea volum din “Bătălia pentru Mediterană”, iar Augustin Baciu a pregătit volumul “Roua de gânduri”. Preotul Achim Sărășan a lansat cartea “Mediaș, de la Medias Colonias până azi”, iar profesorul Helmuth Knall a prezentat un nou volum “Mediaș 750”. “Mediașul și Marea Unire” a fost cartea pregătită de către profesorii Helmuth Knall, Vasile Mărculeț și muzeograful Viorel Ștef, tot de Ziua Națională fiind lansată și broșura “Mediașul și Unirea cea Mare”.

Începând cu ora 11, Piața Corneliu Coposu a devenit “scena” unui concert folcloric, unde timp de două ore a avut loc un spectacol de muzică și dansuri populare românești, în cadrul unui regal folcloric de excepție susținut de artiști populari consacrați precum Mariana Anghel, Ciprian și Mihaela Istrate, Ina Tudoran, Costel Popa, Anca Branea, Marian Suciu și Grupul vocal „Cununa Blăjelului”. Momentul folcloric a culminat cu un recital extraordinar susținut de interpreta Sava Negrean Brudașcu.

De la ora 13, sediul Primăriei Municipiului Mediaș a fost gazda unui eveniment cu totul special, protocolul semnării Acordului de Înfrățire între Municipiul Mediaș și orașul Cricova din Republica Moldova, un moment care a evocat importanța unității dintre români, a promovării valorilor și tradițiilor comune în spiritul sărbătorii naționale.
Ora 13.15 a însemnat debutul ceremonialurilor dedicate Zilei Naționale, care au cuprins discursurile și alocuțiunile reprezentanților municipalității și a invitaților prezenți, urmate de slujba religioasă și depunerile de coroane, în Piața Corneliu Coposu. În încheierea acestora s-a desfășurat ceremonialul militar de defilare pe traseul strada Constantin Brâncoveanu-strada Mihai Eminescu.

Au defilat prin fața celor prezenți 260 de cadre militare aparținând structurilor Ministerului Apărării Naționale, studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, ale Inspectoratului de Jandarmi Sibiu și Poliției Locale Mediaș.

Elementul inedit al acestei defilări, pe lângă amploarea efectivelor și a tehnicii specifice fiecărei instituții prezente, l-a constituit prezența grupului „Cavaleriștilor Regimentului 4 Roșiori” și a unei fanfare profesioniste, care a acompaniat întreg ceremonialul militar al zilei.

Au fost prezenți la festivitățile de la Mediaș vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, deputatul Constantin Șovăială, reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Aeriene, precum și primari din zona de nord a județului Sibiu.

“100 de ani de la înfăptuirea statului român modern reprezintă tot atâtea motive de bucurie, celebrare, dar și reflexie și aplecare asupra spiritului și valorilor românești. De aceea, Mediașul a celebrat Centenarul, de Ziua Națională a României printr-o serie de manifestări culturale și ceremonialuri militare, religioase și civile de amploare, dedicate tuturor celor care simt, înțeleg și iubesc deopotrivă valorile naționale și unitatea statului român”, a fost mesajul primarului Mediașului, Gheorghe Roman.

Desfasurare 1 Decembrie la Medias 1
Desfasurare 1 Decembrie la Medias 2
Desfasurare 1 Decembrie la Medias 3
Desfasurare 1 Decembrie la Medias 4
Desfasurare 1 Decembrie la Medias 5
Desfasurare 1 Decembrie la Medias 6
Desfasurare 1 Decembrie la Medias 7
Desfasurare 1 Decembrie la Medias 8
Desfasurare 1 Decembrie la Medias 9
Desfasurare 1 Decembrie la Medias 10
Desfasurare 1 Decembrie la Medias 11
Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.