fbpx
Acum citesti:
3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Cum va fi marcată în județul Sibiu
Intreg articolul 2 minute de lectura

3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Cum va fi marcată în județul Sibiu

Mese festive, spectacole artistice, expoziții cu vânzare a lucrărilor confecționate de către beneficiarii din centru, sunt doar câteva dintre activitățile de care se vor putea bucura persoanele cu dizabilităţi din judeţ.

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi (International Day of People with Disability) este marcată în fiecare an la 3 decembrie, cu scopul de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate.

Marcarea zilei are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1992, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).
Ca in fiecare an, în perioada 3 – 7 decembrie, centrele rezidențiale pentru adulţi și copii cu dizabilităţi din structura DGASPC Sibiu, marchează această zi organizând Ziua Porţilor Deschise.

”Motto-ul pe care l-am ales pentru celebrarea acestei zile și nu numai, este “Uniți pentru persoanele cu dizabilități “ , pentru ca am dorit sa aduc in atenția și conștiința publica importanța acestora in viața comunităților noastre. De ziua lor mi-ar plăcea sa fim mai toleranți, sa acceptam diversitatea, sa privim dizabilitatea ca pe abilitatea de a face lucrurile diferit, sa prețuim valoarea pe care persoanele cu dizabilități pot sa o aducă in viața socială, economică și culturală și sa fim cât mai uniti cu ocazia Centenarului Marii Uniri! De ziua voastră, vă doresc sa aveți parte de o zi memorabila, pe care sa o sărbătoriți alături de prieteni, familie, colegi și să simțiți mai mult ca niciodată iubirea și aprecierea celor din jur! La mulți ani!”, a spus Laura Camelia Vilsan, director general DGASPC Sibiu.

În judeţul Sibiu, în evidenţa DGASPC, sunt 16543 de persoane cu handicap, 15582 de adulţi şi 961 de copii. Dintre acestea, 852 persoane sunt instituţionalizate. ( 122 copii si 730 adulţi).

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.