11.2 C
Sibiu
joi, aprilie 18, 2024

FOTO – Angajamentul local pentru viitorul Europei, în dezbatere publică la Sibiu

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Peste 60 de sibieni au participat, joi, la dezbaterea găzduită de Consiliul Județean Sibiu privind un angajament local pentru viitorul Europei, eveniment ce și-a propus un dialog între autorități și cetățeni în cadrul procesului european de reflecție asupra viitorului integrării europene.
Dezbaterea a fost organizată de Comitetul European al Regiunilor (CoR), Delegația Națională a României la CoR și platforma CaleaEuropeană.ro, făcând parte dintr-o serie de peste 180 de evenimente locale organizate în ultimii 2 ani în majoritatea statelor membre, la inițiativa președintelui Consiliului Europei.
La dezbatere a fost prezent Christophe Rouillon, Primar al comunei Coulaines și membru al Delegației Naționale a Franței la Comitetul European al Regiunilor (PES, FR), care alături de președinta Consiliului Județean Sibiu Daniela Cîmpean a răspuns la întrebările și chestiunile ridicate de cei prezenți în sală.
A fost prezent și consulul Germaniei la Sibiu, Hans Tischler. Primarul Roillon a remarcat importanța unor astfel de dezbateri pentru a preveni dezinformările precum cele la care au fost supuși cetățenii britanici, care văd acum cu întârziere efectele negative ale BREXIT. Președintele Consiliului Județean Sibiu a subliniat că „pentru Sibiu și pentru România beneficiile integrării europene sunt de necontestat” și-a exprimat încrederea în sibieni, care au arătat de-a lungul timpului o implicare activă cu privire la problemele europene și un spirit civic tot mai prezent.
În debutul întâlnirii, Dan Cărbunaru, directorul platformei Calea Europeană a prezentat sondajul online „Reflectând asupra Europei” ce colectează din 2017 părerile europenilor despre Uniune în toate țările membre. Conform rezultatelor de până acum, europenii au cea mai mare încredere (43%) în autoritățile locale și regionale, urmată apoi de încrederea în autoritățile de la nivel european (36%), pe ultimul loc plasându-se încrederea în guvernele naționale (21%). Sondajul relevă și faptul că românii consideră că e nevoie de mai mare solidaritate în Europa, prin reducerea disparităților dintre țările bogate și cele sărace.
Printre subiectele aduse în discuție de cei prezenți în sală s-au remarcat problemele tineretului, cu accent pe soluțiile necesare pentru a păstra în țară tinerii valoroși, oferind în același timp șanse de integrare reală și tinerilor șomeri care nu participă în niciun program de formare.
Au luat cuvântul lideri ai organizațiilor de tineret, iar George Cune, președintele Consiliului Consultativ al Tinerilor a vorbit celor prezenți despre oportunitatea de implicare oferită de Consiliul Consultativ al Tinerilor, o structură activă pe lângă Consiliul Județean Sibiu, în contextul în care puține județe au înființate astfel de structuri, precum și o agendă de finanțare a proiectelor de tineret. Directoarea Direcției Județene de Tineret Nicoleta David a avansat propunerea ca Sibiu să devină capitală națională a tineretului în 2020.
Pe lângă organizațiile de tineret, la eveniment au participat primari, consilieri județeni, directori ai instituțiilor de cultură, lideri ai unor formațiuni politice locale, dar și oameni de afaceri, care au subliniat că Europa este o sursă de bune practici, iar România trebuie doar să învețe să își asume mai activ rolul de partener în această structură asociativă care este Uniunea Europeană.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Sibianca Natalia Maria Rusu a câştigat Marele Premiu şi Trofeul Festivalului Naţional de Interpretare Vocală „Ilie Micu”

Natalia Maria Rusu, elevă a profesoarei Mariana Anghel de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu” din...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect