fbpx
Acum citesti:
Sibienii, ”momiți” cu saci de gunoi pentru a crește gradul de colectare a biodegradabilelor
Intreg articolul 4 minute de lectura

Sibienii, ”momiți” cu saci de gunoi pentru a crește gradul de colectare a biodegradabilelor

Reprezentanții ADI Eco au ajuns la concluzia că doar o mică parte din deșeurile biodegradabile ajung la stația de compost pentru a fi valorificate. Restul se duc la groapa de gunoi. Și asta pentru că, din lipsă de recipient specifice, oamenii aruncă aceste deșeuri la una cu cele menajere.

Calculele celor care se ocupă de colectarea selectivă a deșeurilor arată că cel puțin 12% dintre deșeurile care ar fi trebuit să ajungă pe benzile stației de sortare și compostare din Șura ajung în depozitul de deșeuri din Cristian.

S-a găsit și o soluție pentru rezolvarea acestei probleme. Se propune lansarea unui proiect educativ, ”Biodegradabilul merită reciclat”, prin care locuitorii Sibiului și ai localităților ce împrejmuiesc urbea să primească fie pubele noi fie, în anumite zone, oferirea de saci de gunoi special pentru colectarea biodegradabilelor.

Masurile vin însă mai mult ca o necesitate după ce, la începutul acestui an, a intrat în vigoare o Ordonanță care prevede creșterea gradului de colectare și reciclare a deșeurilor.

”Această ordonanță instituie noi obligații în sarcina UAT-urilor sau după caz, subdiviziunilor administrative teritoriale ale municipiilor și respective asociațiilor de dezvoltare intercomunitară. De asemenea pentru a crște procentul actual de reciclare a deșeurilor municipal O.U.G 74/2018 introduce criteri și indicatori de performanță pentru operatorii de salubrizare, stațiile de sortare și instalațiile de reciclare.”, se arată înntr-un document oferit spre studiu consilierilor județeni.

Pentru a duce la îndeplinire obiectivele propuse se vor face investiții suplimentare. Se vor achiziționa noi europubele galbene, de 240 de litri pentru deșeurile din plastic și metal de care vor beneficia utilizatorii casnici ai Serviciului din toată zona 1 rurală și parțial orașul Cisnădie. Se vor mai achiziționa și europubele albastre pentru colectarea deșeurilor din hârtie și carton pentru Municipiul reședință de județ dar și europubele și eurocontainere maro destinate colectării deșeurilor biodegradabile. Cele din urmă vor fi amplasate în Cisnădie, Cisnădioara, Șelimbăr și Șura Mică. De asemenea, locuitorilor li se vor împărți saci de gunoi pentru colectarea deșeurilor verzi biodegradabile.

”În vederea atingerii țintelor impuse(…) privind creșterea cantității de deșeu biodegradabil compostat în stația de compostare Șura Mică și reducerea cantităților de deșeuri eliminate la depozitul conform Cristian, considerăm necesară achiziționarea de saci de plastic personalizați pentru colectarea de deșeuri biodegradabile/verzi, în zona rurală 1 Sibiu, unde ADI Eco Sibiu a delegat gestiunea serviciului de salubrizare și anume pentru localitățile: Comuna Boița, Comuna Cristian, Comuna Gura Râului, Comuna Loamneș, Comuna Marpod, Comuna Nocrich, Comuna Orlat, Comuna Păuca, Comuna Poplaca, Comuna Rășinari, Comuna Râu Sadului, Comuna Roșia, Comuna Sadu, Comuna Slimnic, Comuna Șura Mare, Comuna Vurpăr.”, se explică în proiectul de hotărare care urmează să fie supus aprobării consilierilor județeni.

Colectarea se va face din poartă în poartă iar pentru eficientizarea acesteia locuitorii din zonele rurale menționate vor primi cate 4 saci lunar, timp de 7 luni, din primăvară și până în toamnă, adică pe perioada în care se produc deșeuri verzi. Pentru zona rurală 1 Sibiu s-a estimat o necesitate de 521.775 saci pentru un număr de 17.858 de familii. Sacii vor avea o capacitate de 120 l si se vor acorda pe perioada acestui an.

Pentru finanțare proiectul urmează a fi depus spre finanțare la Ministerul Mediului proiectul ”Biodegradabilul merită reciclat” prin care se solicită o finanțare de peste 339.000 de lei, bani care, în proporție de 90% să fie furnizați de Minister iar restul să reprezinte contribuția Consiliului Județean.

”Se estimează că acest mecanism de colectare în saci personațizați va avea rolul de catalizator pentru colectările fracției bio degradabile din anii următori chiar dacă nu vor mai fi distribuiți noi saci, apreciind că reflexul de a colecta separate deșeurile verzi cu frecvență săptămânală pe perioada sezonului cald va fi păstrat.”, se stipulează în expunerea de motive a proiectului.

În urma implementării acestui proiect se așteaptă ca aproximativ 12.500 de tone pe an de deșeuri biodegradabile să fie deviate de la depozitare și să ajungă la compostare.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.