fbpx
Acum citesti:
A crescut prețul biletelor și abonamentelor Meditur
Intreg articolul 2 minute de lectura

A crescut prețul biletelor și abonamentelor Meditur

Medieșenii plătesc mai mult de la începutul anului pentru călătoria cu mijloacele de transport în comun ale societății Meditur.
Astfel, prețurile de achiziție a titlurilor de călătorie practicate de către Meditur au fost majorate de la 3 lei la 4 lei pentru un bilet cu două călătorii respectiv de la 42 lei la 45 lei pentru un abonament nominal pe toate liniile valabil o lună. Majorarea a fost aprobata printr-o hotărâre a Consiliului Local Mediaș din luna decembrie.

Printre factorii care au dus la majorarea prețurilor biletelor de călătorie sunt creșterea continuă a prețurilor utilităților (apă, gaz, canalizare), a energiei electrice, 30% din transportul public din Mediaș fiind realizat cu troleibuze, a RCA–ului, a pieselor de schimb, a ratei inflației sau a creșterii indicelui prețurilor de consum.

Anterior acestei majorări, operatorul de transport public Meditur era unul dintre puținii operatori care mai prestau serviciul cu tarife atât de scaăzute, majoritatea lor practicând prețuri actualizate la costurile specifice pieței economice actuale. De asemenea trebuie menționat și faptul că de la ultima majorare a prețului pentru o călătorie, din anul 2013, în mod periodic societatea de transport a efectuat calcule și actualizări ale tarifelor pentru a-și putea acoperi costurile mărite rezultate din piața economică, însă călătorii nu au resimțit aceste cresșteri pentru că ele au fost acoperite integral de către Primăria și Consiliul Local Mediaș.

Reprezentanții Meditur au explicat că factorii care influențează costurile societății sunt de două feluri: interni si externi. Astfel, deși cheltuielile de funcționare, de administrare ale acesteia au scăzut față de anii precedenți, în ceea ce privește costurile cu influență externă mediului societății, respectiv creșterile succesive ale salariului minim pe economie în perioada februarie 2013 – ianuarie 2019 sunt crescute cu aproximativ 280%.

Dacă salariul minim pe economie era de 750 de lei în anul 2013 la data ultimei majorări a prețului biletelor, astăzi este de 2.080 de lei. Ori pentru prestatorii de servicii, diferit față de operatorii economici care lucreaza în productie sau comert, spun responsabilii Meditur Mediaș, ponderea cheltuielilor cu munca vie din totalul cheltuielilor înregistrate este una importantă, în procent de aproximativ 50%.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.