fbpx
Acum citesti:
Din controalele ANPC de Crăciun: mațe de porc stricate, citrice mucegăite, urechi de porc mâzguite
Intreg articolul 3 minute de lectura

Din controalele ANPC de Crăciun: mațe de porc stricate, citrice mucegăite, urechi de porc mâzguite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a reușit să centralizeze acțiunile desfășurate în perioada dinaintea Crăciunului 2018. Potrivit datelor publicate, a aplicat la nivel național 468 de amenzi contravenționale în valoare de 2.285.600 de lei pentru încălcarea de comercianți a reglementărilor privind protecția consumatorilor.

După cum ne spune ANPC, “acțiunile de control din perioada 26.11- 21.12.2018 au vizat calitatea, modul de etichetare și comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor de iarnă”. În total, au fost controlați 1.381 de operatori economici, constatându-se încălcări ale legii la aproximativ 872 (63%) comercianți.
Instituția a oprit definitiv de la comercializare aproape 2.000 kg de produse alimentare specifice sărbătorilor de iarnă.

Controalele inspectorilor ANPC au dus la depistarea unor fapte care conturează imaginea unui comerț sălbatic, axat pe câștig cu orice preț: carne preambalata cu modificari organoleptice cauzate de depozitarea necorespunzatoare, produsele piept de pui dezosat congelat, spate de rață congelată, pulpe inferioare congelate cu arsuri profunde de la congelare, produse de patiserie parțial inghețate din cauza depozitării necorespunzătoare, citrice modificate organoleptic, cu modificari de aspect, consistență, urme de mucegai, mațe de porc, produse de patiserie modificate organoleptic din cauza nerespectarii conditiilor de pastrare-depozitare-expunere la comercializare; urechi de porc mâzguite, acestea fiind expuse la comercializare in conditii care nu respectau conditiile de pastrare –depozitare; bomboane din ciocolata cu lichior avand modificari organoleptice, urme albicioase, continutul de lichid scurs; ficat de porc congelat cu aspect si culoare modificate; figurine ciocolata, produse sparte in ambalajul de hartie/aluminiu, carne de pasare cu modificari organoleptice si/sau cu arsuri de congelare.

În  29 de judete se comercializau produse alimentare expirate: Galați, Vrancea, Mureș, Gorj, Mehedinți, Dambovita, Neamț, Vaslui, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Bacău, Bihor, Teleorman, Calarasi, Maramureș, Arges, Satu Mare, Olt, Constanta, Buzau, Tulcea, Braila, Covasna, Arad, Timis, Alba, Olt, Prahova si in Municipiul Bucuresti.

În privința ambalajelor, neregulile au fost nenumărate: carne de pui ambalata care prezenta eticheta deteriorata, denumirea si data durabilitatii minimale nemaifiind lizibile, “Oase Garf” cu eticheta rupta, “pulpe superioare curcan la caserolă” cu ambalajul deteriorat, “pui hrănit 100% cu cereale”, care prezenta ambalaje deteriorate, rupte în unele zone.

Au mai fost descoperite contravenții în cazul alimentelor cu lipsa parțială sau cu elemente incorecte de identificare – caracterizare, informații incomplete, inclusiv în privința aditivilor folosiți, etichete netraduse în limba română dar și etichetare greșită sau lipsă în ceea ce privește aportul nutrițional.

Sibiu se numără printre județele în care au fost constatate astfel de nereguli, însă datele ANPC nu ne oferă detalii privind numărul acestora. Informații incomplete pe etichete, etichete netraduse în limba română, lipsa de informații privind ingredientele cu efect alergen, dar și absența unor informații privind promoțiile aplicate sunt contravențiile constatate în Sibiu, mult mai puține decât cele din alte județe.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.