9.5 C
Sibiu
joi, aprilie 18, 2024

FOTO – Rășinărenii și oaspeții au petrecut la Ziua Vărzarului

Cele mai citite

Primăria Comunei Rășinari și Asociația Pensiunilor Agroturistice Rășinari au organizat, în week-end-ul recent încheiat, Ziua Vărzarului, celebra plăcintă cu urdă și mărar. În monografia comunei Rășinari din anul 1915, este menționat faptul că vărzarul nu lipsea niciunui bun creștin de pe masa de Rusalii. 
 
Evenimentul a fost împărțit în trei etape pe durata a trei ore și jumătate. Tramvaiul a preluat invitații din stația Dumbrava și i-a adus la Rășinari. La sosire participanții au fost întâmpinați de Călușarii din Rășinari care i-au servit cu „vărzar”, renumita plăcintă din comună, o plăcintă dulce cu urdă și mărar, gogoși și sirop.
 ”A devenit deja o tradiție sa sărbătorim la Rășinari, ”vărzarul” plăcinta cu urdă și mărar, care le Rășinari se pregătește cu ocazia Rusaliilor. Este minunat faptul că, an de an, avem tot mai mulți participanți care sunt interesați de tradiția culinară a zonei noastre”, a menționat Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari. 
După degustare, la ora 11:30 a avut loc o demonstrație de gătit vărzar, pentru a arăta tuturor oaspeților modul de preparare.
”Ne bucură faptul că putem arata participanților cum se prepară vărzarul si putem implica activ copiii intr-o eveniment culinar care duce mai departe tradițiile zonei”, a precizat Carmen Ghidiu, președintele Asociației Pensiunilor Agroturistice Rășinari.
Formația Banda CPO din Orlat împreună cu Călușarii Rășinariului au întreținut atmosfera până la ultima parte a evenimentului atelierul  mult așteptat, dedicat copiilor, atelierul de pregătit cocoloși cu brânză. Copiii au învățat să prepare „cocoloși cu brânză” de la rășinăreni.
„A fost un eveniment minunat pentru copii, dar și pentru noi adulții, am descoperit o parte din tradițiile zonei, am cunoscut oameni din Rășinari iar gustul plăcintelor este categoric unic. A fost locul ideal pentru a petrece așa o zi frumoasă”, a declarat  Andreea Constantin, unul dintre participanții la eveniment.
Ziua Vărzarului s-a încheiat în jurul prânzului, atunci când tramvaiul a pornit înapoi către Sibiu.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Doi șoferi s-au izbit de parapeții de pe A1, la câțiva metri de un accident rutier grav

Șoferii a două autoturisme au intrat în parapeții de pe Autostrada A1, foarte aproape de locul unde s-a produs...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect