22.2 C
Sibiu
marți, aprilie 16, 2024

Fără zile libere suplimentare pentru bugetari, în 2020

Cele mai citite

Practica Guvernului României, de a oferi zile libere suplimentare pentru a facilita o punte între perioadele de repaus pe perioada sărbătorilor, nu va fi aplicată în acest an. 
Angajații la stat nu vor beneficia, anul acesta, de vacanțe prelungite de Crăciun și Anul Nou, cum s-a întâmplat în anii trecuți. Anul acesta nu vor mai exista zile care pot fi considerată punte pentru o minivacanță pe perioada sărbătorile legale. Prin urmare, Guvernul Orban nu a dispus vreo hotărâre pentru a acorda zile libere suplimentare în 2020, până la data limită din 15 ianuarie.
Potrivit unei legi promulgate în luna iulie a anului trecut, Guvernul trebuie să stabilească programul zilelor libere pentru anul în curs până cel târziu 15 ianuarie. Legea vine ca o completare a articolului 139 din Codul muncii, și stipulează: „Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care preced şi/ sau care succed zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate”.
Această prevedere este menită să clarifice situația perioadelor de concediu, atât pentru angajații la stat, cât și pentru companiile din mediul privat. Agențiile de turism, spre exemplu, își vor putea administra activitatea mai eficient, în funcție de minivacanțele bugetarilor, dacă programul este anunțat din timp. 
Față de zilele libere acordate prin lege, bugetarii au beneficiat, în acest an, de o zi suplimentară de concediu, în 3 ianuarie. Această zi a urmat să fie recuperată ulterior, prin ore suplimentare în alte zile lucrătoare sau sâmbăta.
În acest sezon, românii angajați în sistemul bugetar au primit o minivacanță de 5 zile, atât cu ocazia Crăciunului, cât și a Anului Nou. Zilele libere oferite conform Codului Muncii sunt 25 și 26 decembrie, cu ocazia Crăciunului, și 1 și 2 ianuarie, pentru Revelion. Aceste zile au picat miercuri și joi, prin urmare zilele de 27 decembrie și 3 ianuarie, au devenit libere. În 2018, bugetarii au beneficiat de 2 zile libere suplimentare, pe 24 și 31 decembrie.
În acest an, românii vor avea parte de 15 zile libere de la stat, conform sărbătorilor legale aprobate:

  • 1 și 2 ianuarie 2020 – Anul Nou (miercuri și joi)  
  • 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (vineri) 
  • 17 aprilie – Vinerea Mare (vineri) 
  • 19, 20 aprilie – Paștele (duminică, luni) 
  • 1 mai – Ziua Muncii (vineri) 1 iunie – Ziua Copilului (luni) 
  • 7 și 8 iunie – Rusalii – (duminică, luni) 
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (sâmbătă)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (luni) 
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (marți) 
  • 25 și 26 decembrie – Crăciunul (vineri, sâmbătă).
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Unde ieșim mâine, 17 aprilie, în Sibiu

Iată programul evenimentelor de mâine, 17 aprilie:Atelier "Conectăm Generațiile în Era Digitală"Locație: Str. Oțelarilor 48Data și ora: Miercuri, 17...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect